DAC gerekli daha çok, kasaya JAK olarak bağladığında kasada oluşan fan gürültüsü, statik elektrik gibi ıvır zıvırlar kulaklıkta parazit sesi yapıyor. Kulaküstü gibi ses sürücüsünü kocaman yapamadığından, küçük bir kulaklık içindeki o sürücü, titreşim vb. etkilenip parazit, beyaz gürültü yapıyor kısaca. DAC araya girip onu engelliyor.
Genelde de iyi anakartlarda ses kartı bunları engelleyebilecek kadar iyi oluyor. Ama benim Reddit'de okuduğum iyi anakartta bile harici ses kartı almak fark yaratıyor. Çünkü anakarta bağlı bir sistem, harici bir kutuda, ona göre sabitlenmiş ve ayarlanmış, güç beslemesi ayrı üründen daha iyi olamıyor. Belki harici slotlara takılan ses kartları olabilir ki onlar da Creative vb. ₺10-12K buluyor. Yani oyunculuk için gereksiz onlar. Oyunlar için en pahalı ve ses kalitesini bariz artıran, yerelde de satışı olan EPZ TP35 PRO diyebilirim.
JAK aldıysan şu iki ürünü de alman gerekiyor.
Apple USB-C - 3,5 mm Kulaklık Jakı Adaptörü : Amazon.com.tr: Elektronik
www.amazon.com.tr
Baseus, Bilgisayar/Telefon Mini Hub Adaptörü, Siyah, 3A, Giriş: USB Type A 2.0, Çıkış: USB Type C,Seyahat Boy, Hafif : Amazon.com.tr: Bilgisayar
www.amazon.com.tr
Eğer bütçe varsa şu da alınabilir. Ses şiddetini bir nebze iyileştirecektir ve içinde dönüştürücü geliyor.
Klasse Type-C - 3.5 CX31993 MAX97220 Çip HiFi DAC Ses Kartı Kulaklık Kablosu (USB başlık) : Amazon.com.tr: Elektronik
www.amazon.com.tr
Type-C versiyonu aldıysan denemen lazım. Type-C bir IEM denemedim. Mantık olarak Type-C bağlantısı o titreşimi engelleyebilir veya Type-C ile bağlanınca mikrofon ve kulaklık aynı anda da çalışıyor olabilir. JAK versiyonlarında, arka taraftaki kulaklık ve mikrofona tek girişi takamayacağından Y kablo kullanmanız da gerekiyor olabilir. Ben de Y kablo, DAC ve dönüştürücü var. Biraz merak da ettiğimden aldım. KARNE10 indirimini de görünce aklımda da olan PRO ses kartlarından kıyas yaparak EPZ TP35 PRO'yu aldım. Moondrop da vardı, ama bunun daha iyi olduğunu söyleyen incelemeler vardı.
Ama kabaca DAC bu titreşim, beyaz gürültü vb. çözen aracı. Daha iyileri ses kartı olarak geçenler ise kaliteyi artırıyor.
TP35 PRO mesela şu an kullandığım, net olarak daha fazla ses duyuyorum. Şu ara Gothic 1 Remake oynuyorum, oyunda bataklık var normalde girince sadece müzik (EPZ TS-01 DAC'ı ile oynuyordum önceden), kaba bir çekirge sesi ve hareket sesimi duyuyordum. TP35-PRO aynı kulaklığı taktığımda çekirğe sesleri dibimdeymiş gibi net duyuyorum. Tek dezavantajı, aynı ürünün EPZ TS-01'inden daha uzun bir kablo çıkıyor, bundan kısa. Ben TS-01 kablosunu kullanıyorum, ama bir ara çıkan kabloya da bakacağım. IEM'lerde kablo kalitesi bile fark yaratıyor, belki daha iyidir denemedim. Ama kutuda gelen kablosu küçük olduğundan, ya kasa üstünde bekleteceğim ya da kasa arkasında sarkacak. TS-01 kutusu da daha iyi. Nedense PRO versiyonda bazı şeyleri akıl edememişler gibi.
Kısaca her türlü DAC, dönüştürücü veya ses kartı ileriye yönelik bir ürün oluyor. Mesela ben bu ses kartına JAK kulaküstü kulaklıkları takarsam, büyük ihtimalle onlardan da daha iyi bir deneyim alacağım.