Yapay Zeka Destekli Hukuk Asistanı Geliştiriyorum Fikirlerinize İhtiyacım Var

Bu iş böyle olmaz hocam. Geliştiriyorum deyip, geliştiremezsiniz.

Bunun training'i var, LoRA mı LoRa mı yapsam sorusu var, önden sadece ön tanımlı bir context içeriği versem yeter mi sorusu var, sadece bir MCP hazırlasam ve bu MCP'yi her AI modelinde kullanılacak şekilde ayarlayıp; üstüne bir de bu MCP'yi tamamen kullanan bir skill mi tanımlasam sorusu var, memory persistence durumları var. Gemini'ın ücretsiz modeli ile olacak işler değiller; gerçekten bir ürün haline getirilmiş asistan hazırlamak istiyorsanız; bu böyle pata küte olacak bir şey değil ne yazık ki.

Hukuksal bilginizi bir ürüne çevirmek için gerçek bir mühendis ile çalışmanız şart.

Bunun training'i var, LoRA mı LoRa mı yapsam sorusu var, önden sadece ön tanımlı bir context içeriği versem yeter mi sorusu var, sadece bir MCP hazırlasam ve bu MCP'yi her AI modelinde kullanılacak şekilde ayarlayıp; üstüne bir de bu MCP'yi tamamen kullanan bir skill mi tanımlasam sorusu var, memory persistence durumları var. Gemini'ın ücretsiz modeli ile olacak işler değiller; gerçekten bir ürün haline getirilmiş asistan hazırlamak istiyorsanız; bu böyle pata küte olacak bir şey değil ne yazık ki.

Hukuksal bilginizi bir ürüne çevirmek için gerçek bir mühendis ile çalışmanız şart.
Geminiyi alıp eğitse kolayca geçer token parasını verdikten sonra

aylık bir ücret olur illa o kadar uğraştım yani
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

şu an gemininin ücretsiz bir modelini kullanıyorum local daha mı iyi olur
kullandığın muhtemelen gemini 3.5 flash'tır , local'e kuracağın bundan iyi olmaz
local için sadece ücret ödemeden deneyebilmen için demiştim :D
klasik rag projesi db ye verileri ver ai tarasın prompt la ilgili mi diye sonra ai çıktıyı istediğin şekilde output üretsin, küçümsemiyorum bu arada :D bu tarz projeler önemli

ben zaten bu gibi şeyleri öğrenmek istediğim için bu yazıyı paylaştım bilmediğim biirçok şey olduğuna eminim amacım bunları öğrenmekti bildiklerinizi paylaşmanıza mutlu oldum tavsiyelerinizi de söylerseniz daha mutlu olurum

Geminiyi alıp eğitse kolayca geçer token parasını verdikten sonra
Bu "alıp, eğitse" kısmını açar mısınız hocam? Local'inde kullanamadığı bir modeli nasıl eğitecek? Eğitimden kastınız devasa bir döküman hazırlayıp; context'e eklemek mi? Bu eğitim değil. Ayrıca context boyutundan harcayacağı token'ı hesap bile edemiyorum çünkü bu kadar geniş çaplı bir sektör olan hukukta önden verilecek döküman boyutu aşırı büyük olacaktır. Context dolar, bilgi veremez.

Projenin ismi duyulsa tutabilir çünkü benimde bazen merak ettiklerim oluyor uzun uzun makale okumak yerine içinde bulunduğum olayı anlatıp bana fikir vermesi bu iyi olur tabii ki iş cidiye binerse avukat tutulur ama en azından bilgi sahibi olunur

patronum beni kovdu, maaşım 30000, 3 yıl çalıştım, ihtarname yaz

Sayın Erdoğan, belgeyi doğru tutarlarla hazırlayabilmem için:

1. İş yerinde toplam kaç ay çalıştınız?
  2. İşe giriş ve işten çıkış tarihleriniz tam olarak nedir?
  3. Aylık düzenli olarak aldığınız yemek, yol veya prim gibi yan haklarınızın toplam tutarı ne kadardır?

3 yıl 20062023 25062025 yemek 12000 prim yok yol servis var

İHTARNAME

İHTAR EDEN: Erdoğan / [TC KİMLİK NO] / [ADRES]

MUHATAP: [İŞVEREN ADI/UNVANI] / [İŞVEREN ADRESİ]

KONU: Haksız fesih nedeniyle ödenmeyen kıdem ve ihbar tazminatı alacaklarının ödenmesi ihtarıdır.

AÇIKLAMALAR:

1. Tarafınız nezdinde 20.06.2023 tarihinde çalışmaya başladım ve iş sözleşmem 25.06.2025 tarihinde tarafınızca haksız ve bildirimsiz olarak feshedilmiştir.
  2. Çalışma sürem boyunca aylık brüt 30.000 TL ücret ile çalışmış bulunmaktayım. Ayrıca tarafıma yemek yardımı ve servis imkanı sağlanmaktaydı.
  3. 1475 Sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesi uyarınca, iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı bir sebep olmaksızın feshedilmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanılacağı hüküm altına alınmıştır.
  4. İş Kanunu’nun 17. maddesi gereğince, belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce bildirim sürelerine uyulması zorunludur. Tarafınızca bu bildirim şartına uyulmadığı için ihbar tazminatı ödenmesi gerekmektedir.
  5. İş Kanunu’nun 32. maddesi uyarınca, tazminatların hesabında ücretin yanı sıra işçiye sağlanan para veya para ile ölçülmesi mümkün sözleşme ve kanundan doğan menfaatler de dikkate alınmalıdır. Bu kapsamda, yemek ve servis gibi yan haklarımın tutarı olan 12.000 TL, tazminat hesaplamalarıma dahil edilmiştir.
SONUÇ VE İHTAR:

Fazlaya ilişkin her türlü talep, dava ve ıslah hakkım saklı kalmak kaydıyla; 84.840 TL kıdem tazminatı, 58.800 TL ihbar tazminatı olmak üzere toplam 143.640 TL alacağımın;

• 84.840 TL kıdem tazminatı için iş akdinin feshi tarihinden itibaren işleyecek en yüksek banka mevduat faizi,
  • 58.800 TL ihbar tazminatı için fesih tarihinden itibaren işleyecek yasal faiz
    ile birlikte işbu ihtarnamenin tarafınıza tebliğinden itibaren 5 (beş) iş günü içinde [BANKA ADI] bankasındaki [IBAN NUMARASI] numaralı hesabıma ödenmesini; aksi hâlde tüm yasal yollara başvuracağımı, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin tarafınıza yükleneceğini ihtaren bildiririm.
Yan hak tutarlarınız (yol/yemek/prim vb.) bordronuzdan öğrenildiğinde bu alacaklar toplamına eklenecektir.

İhtar Eden : Erdoğan
Banka : [BANKA ADI] / [IBAN NUMARASI]
Tarih : [TARİH]
İmza : _______________

📋 SONRAKI ADIMLAR:

1. İhtarnameyi noter aracılığıyla göndermeniz, belgenin karşı tarafa ulaştığının resmi kanıtı olması açısından en güvenli yoldur.
  2. İhtarname karşı tarafa tebliğ edildikten sonra 5 iş günü bekleyiniz. Bu süre, karşı tarafın ödeme yapması için tanınan yasal süredir.
  3. İş hukukundan doğan tazminat alacakları için dava açmadan önce arabulucuya başvurmak zorunludur. 5 iş günü sonunda ödeme yapılmazsa, bir arabulucuya başvurarak "arabuluculuk süreci" başlatmalısınız.
  4. Arabuluculuk sürecinde anlaşma sağlanamazsa, "arabuluculuk son tutanağı" ile birlikte iş mahkemesinde dava açma hakkınız doğacaktır.
  5. Kıdem ve ihbar tazminatı alacakları için zamanaşımı süresi fesih tarihinden itibaren 5 yıldır. Hak kaybına uğramamak için bu süreleri takip etmeniz önemlidir.

📝 Belgeyi tamamlamak için şu bilgileri eklemeniz gerekiyor:

• TC KİMLİK NO
  • ADRES
  • İŞVEREN ADI/UNVANI
  • İŞVEREN ADRESİ
  • BANKA ADI
  • IBAN NUMARASI
  • TARİH

şu an bu durumda zaten bakabilirsiniz bir örnek sizce bu ihtarname yeterli değil mi yani avukat olmadığım için biraz tıkandım yeni fikirlere ihtiyacım var hala sorunlar da var onun da farkındayım sürekli test ediyorum
Hocam bunun chatbottan farkı nedir ? Sadece uygulamaya chatbot entegre edince zaten aynı cevabı veriyor.

Bu "alıp, eğitse" kısmını açar mısınız hocam? Local'inde kullanamadığı bir modeli nasıl eğitecek? Eğitimden kastınız devasa bir döküman hazırlayıp; context'e eklemek mi? Bu eğitim değil. Ayrıca context boyutundan harcayacağı token'ı hesap bile edemiyorum çünkü bu kadar geniş çaplı bir sektör olan hukukta önden verilecek döküman boyutu aşırı büyük olacaktır. Context dolar, bilgi veremez.
Biraderim eleman 0 dan ai üretmiyor ai ı alıp siteye ekleyecek 0 bilgisi olan bir adamın bile yapabilecegi bir şey. Aktif hale geldikten sonra aylık 10k kullanım bile olsa odeyecegi token parası maximum 2k

ben zaten bu gibi şeyleri öğrenmek istediğim için bu yazıyı paylaştım bilmediğim biirçok şey olduğuna eminim amacım bunları öğrenmekti bildiklerinizi paylaşmanıza mutlu oldum tavsiyelerinizi de söylerseniz daha mutlu olurum
Size tavsiyem, fikriniz güzel ama pratikte kullanılabilir, mantıklı olmayabilir sandığınız kadar.

Ben herhangi bir websearch özelliği olan AI modeline şunu diyebilirim:

Bana tüm resmi, otoriteler tarafından kabul görmüş websiteleri ve dökümanları inceledikten sonra; XXXXX hukuk konusunda bir bilgi ver, bir yazı hazırla, bir X yap.

Böylece güncel verilerle, güncel bir belge hazırlamış olur.

Sizin yapmak istediğiniz şey, hukuk dalında yeni bir AI olamaz, bunu yapmak için çok ciddi bir bütçe ve zaman gerekir. Sizin istediğiniz şeye fine-tunning, LoRa, LoRA, pre-training ya da başka ufak ayrıntılar ile birbirinden ayrılan onlarca isimde isimlendirme yapabiliriz.

Bunu, local'inizde ya da bir websitesinde Cloud üzerinden yani modelin kendisine birebir erişemediğiniz bir senaryoda eğitemezsiniz. Tek yapabileceğiniz şey context'e bilgi eklemek olur. Ancak, bu ciddi token tüketir, context'i çok hızlı bir şekilde doldurur. Context dolumu için semantic search, RAG, seçilmiş bağlam gibi yöntemlerle belki bir nebze hafifletilir ama yine de; bu bir ürün olamaz.

Şayet yapmak istediğiniz şey trainning ise; local'inizde çalıştırabileceğiniz bir opensource AI modelini; (Qwen gibi) belli başlı tool'ler ve belli başlı elinizdeki verilerle fine-tune etmeniz gerekir. Ancak bu da çok zorlu ve uzun bir süreçtir. Çünkü burada elde edeceğiniz sonuçta; bağlamı daha iyi kurabilen ve online verilerle beslenmiş olacak olan ilk örnek bahsettiğim websearch özelliğine sahip bir AI'dan daha iyi sonuç vermeyecektir.

İşin sonunda, burada tüm detaylarlıyla birlikte anlatılsa onlarca sayfalık bir yazı yazılması gerekir. Bu bağlamda; ben bu ürünün mantıklı olmadığını düşünüyorum.

Ha amacınız, kendi sitenizde bir ufak asistan sunmak ise; olay basit. Alın bir VPS, kurun Hermes CLI'ı. İçine entegre edin ucuz bir çinli model, verin 3-5 sayfalık ön context'i; bağlayın sitenize, oldu bitti. Bu çok ayrı bir durum.

Yorumlar ve yapıcı eleştiriler için çok teşekkür ederim, hepsini dikkatle okudum.

@Ebulehb hocam haklısınız, dışarıdan bakıldığında standart bir chatbot gibi duruyor. Ancak fark şurada: Sıradan bir vatandaş ChatGPT'ye girip 'Kovuldum ihtarname yaz' dediğinde ChatGPT ona brüt-net maaş farkını sormaz, ihbar süresini hesaplamaz veya kıdem tavanını kontrol etmez. Benim arka planda LangGraph ile kurduğum yapı, bir 'dil modeli' olmaktan çok bir 'iş akışı (workflow) ve karar ağacı'. Kullanıcıyı doğru hukuki veriyi girene kadar yönlendiren bir ajan sistemi çalışıyor.

@flyingatm hocam, websearch (internetten arama) konusunda size kesinlikle katılmıyorum. Hukuk gibi kritik bir alanda LLM'i açık internete salarsanız, Google'daki SEO çöplüğünden yürürlükten kalkmış eski kanunları veya hatalı blog yazılarını çekip halüsinasyon görür. Ben tam da bu yüzden RAG mimarisi kullanıyorum. Modelin açık internete çıkması yasak; sadece benim vektör veritabanına yüklediğim güncel ve onaylı mevzuat içinde (Semantic Search) arama yapmaya zorlanıyor.

Amacım yeni bir LLM icat etmek değil; mevcut dil modellerinin gücünü, hukuki şablonlar, matematiksel hesaplamalar ve doğru yönlendirmelerle birleştirip kullanıcılar için 'kullanıma hazır bir ürün (SaaS)' haline getirmek.

Bahsi geçen projede,Chroma DB lokalde çalışan veya bulutta barındırılan open-source bir vektör veri tabanıdır; veri tabanının kendisi (veri saklama ve indeksleme aşaması) doğrudan token tüketmez. Ancak bir RAG sisteminde arama (search) yapılmasına kadar geçen süreçte ve sonrasında token tüketen ve maliyet yaratan 3 ana bileşen vardır. Bunlarda doğru işlenirse sandığınız kadar büyük meblağlar değil, Query Embedding,Reranking ve Generation bunlardan en kritik olanı devasa generation yükü, orası optimize edilirse proje evet niş bir alan olduğu için normal bir chat modelden pahalı olacaktır ama yinede devasa bir fark olmayabilir. burada yapılan search önemli.

Geri