Yeni Bilgisayarda Yüksek Ram Kullanımı

vanis

80+
Reaksiyon skoru
3
Bugün aldığım bilgisayarda boşta hiçbir uygulama açık değilken 16 GB RAM'in %50'si kullanılıyor. Normal midir? Normal değilse ne yapmam gerekiyor? Yardımcı olursanız sevinirim.

Hangi programlar, uygulamalar yüklü diye Görev Yöneticisi'nden bakmak lazım. Hangileri ne kadar ram ne kadar işlemci kullanıyor orada görülür.
Bilgisayarın işletim sistemi nedir, başlangıç programlarından kapatılabilecek olanlar var mı, otomatik yükleme yapan, arkaplanda şuanda çalışan ama belki biraz zaman sonra bitecek olan bir güncelleme ya da bir şey çalışıyor mu bakılması lazım.
Normalde örneğin Windows için 4.5-5GB ram kullanımı olmalı hiçbir şey arkaplanda çalışmasa dahi. Bu da en düşük hali yani.

Normal. Windows yiyor rami. Oyun açtığınızda arka planda aynı zamanda video açayım, müzik açayım, discord açayım dediğinizde de pc'de takılmalar görmeniz olası. Hatta sadece oyun açtığınızda dahi takılmalar görebilirsiniz çünkü 16 gb ram pc için yetmeme sınırında artık.

Normal. Windows yiyor rami. Oyun açtığınızda arka planda aynı zamanda video açayım, müzik açayım, discord açayım dediğinizde de pc'de takılmalar görmeniz olası. Hatta sadece oyun açtığınızda dahi takılmalar görebilirsiniz çünkü 16 gb ram pc için yetmeme sınırında artık.
Ne oynqdığınada bağlı

16 GB kullaniyorum. Arkada herhangi bir oyun acikken spotify, discord, brave vb. rahatca acabiliyorum. abarti geliyor dedigin kanka

Hangi programlar, uygulamalar yüklü diye Görev Yöneticisi'nden bakmak lazım. Hangileri ne kadar ram ne kadar işlemci kullanıyor orada görülür.
Bilgisayarın işletim sistemi nedir, başlangıç programlarından kapatılabilecek olanlar var mı, otomatik yükleme yapan, arkaplanda şuanda çalışan ama belki biraz zaman sonra bitecek olan bir güncelleme ya da bir şey çalışıyor mu bakılması lazım.
Normalde örneğin Windows için 4.5-5GB ram kullanımı olmalı hiçbir şey arkaplanda çalışmasa dahi. Bu da en düşük hali yani.
Hocam görev yöneticisinde görünen uygulamalar 8 GB ram yiyecek seviyede değil. Görünürde herhangi bir güncelleme de yok anlayamıyorum valla.

Çok normal hocam herkeste öyle. Klasik windows
Anladım teşekkürler.

Hocam görev yöneticisinde görünen uygulamalar 8 GB ram yiyecek seviyede değil. Görünürde herhangi bir güncelleme de yok anlayamıyorum valla.
Mesela MSI arka planda güncelleme kontrol eden bir program yapmış. Hatta BIOS'ta aç-kapa yapıyorsun :) Hayatımda gördüğüm en saçma şey. Birkaç gün önce açık bıraktığımı öğrendiğim 'delivery optimization' seçeneği varmış mesela.
Yani teeek tek bütün ayarları gizlilik, güncelleme, paylaşım, mobile devices, advanced sharing vs her ne varsa üzerinden geçip kapatmak ve gereksiz gelen programları da ayarlarını yaptıktan sonra silmek gerek.
Linux'a geçecektim daha geçen. Ama oyunlarda bir ton uyumluluk sorunu var diye geçemedim. Yani Windows, başa gelen çekilir. Tüketici sloganı gibi oldu :)

kaynak kullanımını azaltmak için w11 ltsc yükleyeblirsin kendim de kullanıyorum

Şuanda CPU kullanımı %1, işlemler 158,
RAM kullanımı 6.4GB bende :LOL:
İki sene önce xd-antispy diye bir program indirmiştim. Güncel versiyonu varsa tavsiye ederim. Biraz yardımcı olur. Benzerleri de Chris Titus Tech's Windows Utility ya da win11debloat isimli uygulamalar örnek verilebilir.

16 GB kullaniyorum. Arkada herhangi bir oyun acikken spotify, discord, brave vb. rahatca acabiliyorum. abarti geliyor dedigin kanka
Kendinizi sınırladığınıza eminim. Ama sanırım Cs, valo, lol gibi oyunları oynayıp tarayıcıda 5-6 sekme açıyorsanız sınırda olmanız ama ram'i doldurmamanız normal. Ancak bir Cyberpunk, bir Resident Evil Requiem, bir Hogwarts Legacy'i sağlıklı bir şekilde oynamanıza izin vermemesi lazım. Yani bir yerlerden fedakarlık ister. Bir şeyleri kısmanızı veya kapatmanızı ister 16 gb ram. Aksini iddia ediyorsanız bu programları açıp bir de oyunlardan birini açıp ekran görüntüsü alıp paylaşabilir misiniz? Merak ettim. Belki de ben abartmışımdır.

Geri