Yardım Crucial Ballistix Ram Oc Yapmak

Denetmemisti sanırım o sıralar. Asagıya yardım aldıgım postu koydum oraya bakabilirsin istersen.
Link
O konuyu kullan 8 sayfayı da okudum ayarlarda sıkıntı yok gibi. Sorun yaşarsan biraz trfc arttır ve fabric düş. Ayrıca biraz daha soc verebilirsin. Belleklere denerken vb 1.55v civarı sabitle bence rev e die aşırı duyarlı değildi voltajlara

Canını yeyim intel. :D
1784322701547.webp

O konuyu kullan 8 sayfayı da okudum ayarlarda sıkıntı yok gibi. Sorun yaşarsan biraz trfc arttır ve fabric düş. Ayrıca biraz daha soc verebilirsin. Belleklere denerken vb 1.55v civarı sabitle bence rev e die aşırı duyarlı değildi voltajlara
İslemcim degisti oradaki sistemden. 3600 degil de 5600 oldu bir sey degisir mi peki

İslemcim degisti oradaki sistemden. 3600 degil de 5600 oldu bir sey degisir mi peki
Hocam şimdi işten geldim ayarlar için yardımcı olayım ilk olarak dram voltage micron e die için max 1.48 civarı vermen lazım ramini özellikle soğutmuyorsan çünkü bu bellekler 50 55 c den sonra hata yapmaya başlıyor
İkinci olarak bana baz bi hız söylemen lazım kaça çıkmak istiyorsun ondan ilerliyelim

Hocam şimdi işten geldim ayarlar için yardımcı olayım ilk olarak dram voltage micron e die için max 1.48 civarı vermen lazım ramini özellikle soğutmuyorsan çünkü bu bellekler 50 55 c den sonra hata yapmaya başlıyor
İkinci olarak bana baz bi hız söylemen lazım kaça çıkmak istiyorsun ondan ilerliyelim
Çıkabileceği en iyi, en stabil hız ne ise ona dogru ilerleyelim yani

Çıkabileceği en iyi, en stabil hız ne ise ona dogru ilerleyelim yani
Bu ayarlarla boot alabilirsen doğrudan bi latency testi yap gecikmeye bak ondan sonra mem5 de anta 777 profilde teste bırak boot alamazsan tekrardan bakarız.
  • 3733 MT/s
  • FCLK 1866
  • UCLK=MCLK (1:1)
DRAM Voltage1.44 V
CPU SoC1.10 V
VDDG CCD0.95 V
VDDG IOD1.00 V
CLDO VDDP0.90 V
tCL16
tRCDRD19
tRCDWR8
tRP19
tRAS36
tRC58
Timing
DeÄŸer
tRRDS4
tRRDL4
tFAW16
tWTRS2
tWTRL8
tWR10
tRTP6
tRFC560
tRFC2420
tRFC4260
tCWL16
Timing
DeÄŸer
tRDRDSCL4
tWRWRSCL4
tRDRDSC1
tRDRDSD4
tRDRDDD4
tWRWRSC1
tWRWRSD6
tWRWRDD6
tRDWR8
tWRRD2
tCKE1
tREFI65535
tMOD24
tMODPDA24
tMRD8
tMRDPDA16
tPHYWRD2
tPHYWRL11
tRDRDSD4
tRDRDDD4
tWRWRSD6
tWRWRDD6
ProcODT36.9 Ω
AddrCmdDrvStr24 Ω
CsOdtDrvStr24 Ω
CkeDrvStr24 Ω
ClkDrvStr24 Ω
RTT_NOMDisabled
RTT_WRRZQ/3
RTT_PARKRZQ/1
Command Rate1T
Gear Down ModeEnabled
Power Down ModeDisabled
BankGroupSwapDisabled
BankGroupSwap AltAuto
MSI BIOS’ta Auto bırakmanı önerdiğim ayarlar

• Read Preamble
  • Write Preamble
  • RTT_PARK_DQS (varsa)
  • CAD Bus Timing Control
  • MEM VPP (1.80 V)
  • CLDO VDDG Override yerine normal voltaj girişleri
Bu profil açılırsa ilerleme planı

Sistem POST edip TM5/OCCT/Karhu testlerinden geçerse:

1. tRFC: 560 → 540 → 520
  2. tRC: 58 → 56
  3. tRCDRD: 19 → 18
  4. Gear Down Mode: Enabled → Disabled
  5. tRDRDSCL / tWRWRSCL: 4 → 2

Bu sırayla ilerlemek, hangi ayarın sınır koyduğunu anlamayı kolaylaştırır.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ders niteliğinde bir tablo

• Eğer Memory OC Failed alırsan önce şu sırayla gevşet:
    1. tRFC 560 → 580
    2. tRC 58 → 60
    3. FCLK 1866 → 1800 (RAM 3733’te kalsın; gerekirse en son 3600’e dönülür.)
  • Eğer Windows açılıyor ama WHEA 19 veya rastgele yeniden başlama oluyorsa, çoğu zaman sorun RAM’den değil 1866 FCLK’den kaynaklanır.

Test sıram

1. POST
  2. Windows açılışı
  3. ZenTimings ekran görüntüsü
  4. TM5 (anta777 Extreme veya Absolut) en az 5 döngü
  5. Karhu RAM Test (en az %5000)
  6. OCCT Memory 1 saat
  7. AIDA64 Cache & Memory Benchmark

Bana sadece şu üçünü atman yeterli olur:

• ZenTimings ekran görüntüsü
  • AIDA64 Cache & Memory sonucu
  • Eğer hata olursa hangi testte ve kaçıncı dakikada hata verdiği

Bunlara bakarak sana “sorun IMC mi, FCLK mi, yoksa RAM timing mi” diye nokta atışı söyleyebilirim. Böylece körü körüne ayar değiştirmek yerine, hangi değeri neden değiştirdiğimizi biliriz.

Son düzenleme:
Hocam bende de crucial ballistix 4x8gb 3600mhz Cl16 var, gerçekten OC yapmaya değer mi? veya uğraşmaya? benim çipler kaliteli mi mesela nasıl kontrol edebilirim

Bu ayarlarla boot alabilirsen doğrudan bi latency testi yap gecikmeye bak ondan sonra mem5 de anta 777 profilde teste bırak boot alamazsan tekrardan bakarız.
  • 3733 MT/s
  • FCLK 1866
  • UCLK=MCLK (1:1)
DRAM Voltage1.44 V
CPU SoC1.10 V
VDDG CCD0.95 V
VDDG IOD1.00 V
CLDO VDDP0.90 V
tCL16
tRCDRD19
tRCDWR8
tRP19
tRAS36
tRC58
Timing
DeÄŸer
tRRDS4
tRRDL4
tFAW16
tWTRS2
tWTRL8
tWR10
tRTP6
tRFC560
tRFC2420
tRFC4260
tCWL16
Timing
DeÄŸer
tRDRDSCL4
tWRWRSCL4
tRDRDSC1
tRDRDSD4
tRDRDDD4
tWRWRSC1
tWRWRSD6
tWRWRDD6
tRDWR8
tWRRD2
tCKE1
tREFI65535
tMOD24
tMODPDA24
tMRD8
tMRDPDA16
tPHYWRD2
tPHYWRL11
tRDRDSD4
tRDRDDD4
tWRWRSD6
tWRWRDD6
ProcODT36.9 Ω
AddrCmdDrvStr24 Ω
CsOdtDrvStr24 Ω
CkeDrvStr24 Ω
ClkDrvStr24 Ω
RTT_NOMDisabled
RTT_WRRZQ/3
RTT_PARKRZQ/1
Command Rate1T
Gear Down ModeEnabled
Power Down ModeDisabled
BankGroupSwapDisabled
BankGroupSwap AltAuto
MSI BIOS’ta Auto bırakmanı önerdiğim ayarlar

• Read Preamble
  • Write Preamble
  • RTT_PARK_DQS (varsa)
  • CAD Bus Timing Control
  • MEM VPP (1.80 V)
  • CLDO VDDG Override yerine normal voltaj girişleri
Bu profil açılırsa ilerleme planı

Sistem POST edip TM5/OCCT/Karhu testlerinden geçerse:

1. tRFC: 560 → 540 → 520
  2. tRC: 58 → 56
  3. tRCDRD: 19 → 18
  4. Gear Down Mode: Enabled → Disabled
  5. tRDRDSCL / tWRWRSCL: 4 → 2

Bu sırayla ilerlemek, hangi ayarın sınır koyduğunu anlamayı kolaylaştırır.

Ders niteliğinde bir tablo

• Eğer Memory OC Failed alırsan önce şu sırayla gevşet:
    1. tRFC 560 → 580
    2. tRC 58 → 60
    3. FCLK 1866 → 1800 (RAM 3733’te kalsın; gerekirse en son 3600’e dönülür.)
  • Eğer Windows açılıyor ama WHEA 19 veya rastgele yeniden başlama oluyorsa, çoğu zaman sorun RAM’den değil 1866 FCLK’den kaynaklanır.

Test sıram

1. POST
  2. Windows açılışı
  3. ZenTimings ekran görüntüsü
  4. TM5 (anta777 Extreme veya Absolut) en az 5 döngü
  5. Karhu RAM Test (en az %5000)
  6. OCCT Memory 1 saat
  7. AIDA64 Cache & Memory Benchmark

Bana sadece şu üçünü atman yeterli olur:

• ZenTimings ekran görüntüsü
  • AIDA64 Cache & Memory sonucu
  • Eğer hata olursa hangi testte ve kaçıncı dakikada hata verdiği

Bunlara bakarak sana “sorun IMC mi, FCLK mi, yoksa RAM timing mi” diye nokta atışı söyleyebilirim. Böylece körü körüne ayar değiştirmek yerine, hangi değeri neden değiştirdiğimizi biliriz.
Yarın deneyip cevaplayacagım, cok tesekkür ederim de tm5 ve karhu yükleyebileceğim bir yer bulamadım

Hocam bende de crucial ballistix 4x8gb 3600mhz Cl16 var, gerçekten OC yapmaya değer mi? veya uğraşmaya? benim çipler kaliteli mi mesela nasıl kontrol edebilirim
Çipler aynı çipler hocam sadece fabrikada kesildiği waferın silikon kalitesine göre ayarlar sıkılaşıp gevşiyor ve iyi silikon olup olmadığınıda oc veya subtiming yaparak anlayabiliriz .
Uğraşmaya değermi tartışılır ram oc amd zen 3 de frekansdan daha çok timings sıkıştırmayla oluyor çünkü mirarinin bellek yöneticileri yani imc leri kaliteyi belirliyor kimisi 3600 ü can çekişerek çalıştırıyor kimisi 3900 4000 mhz görüyor ( ben daha 4000 mhz stabil çalıştıran görmedim) ram oc si intelde daha iyi oluyor üstte okay hocam atmış 2200 flck veriyor 4400 mhz ile 10900 k sına bunu bi zen 3 işlemci asla yapamaz , subtiming olayıda fclk yi 1/1 modda çıkarabildiğimiz kadar çıkarıp zamanları sıkıştırdığımızda oyunlarda ana fps den çok %1 low yani akıcılığı belirleyen fps ye oynuyoruz oyunda ani bi patlama veya kabalık bi alana girince takılmayı engellemek asıl amaç anlayacığınız.
Ek olarakda siz 4x8 bellek kullanıyorsunuz sizin durumunuzda ram oc si çok çok daha zor çünkü normalde önerilen a2 b2 slotlarında dual channel single kit kullanmak bu işlemci bellek kontrolcüsünün en verimli çalıştığı senaryo oluyor ama bunu 2 ye katladığımızda ımc daha çok yük altında kaldığı için dual channel single kit iken yiyeceği birçok ayarı yemiyor .

Çipler aynı çipler hocam sadece fabrikada kesildiği waferın silikon kalitesine göre ayarlar sıkılaşıp gevşiyor ve iyi silikon olup olmadığınıda oc veya subtiming yaparak anlayabiliriz .
Uğraşmaya değermi tartışılır ram oc amd zen 3 de frekansdan daha çok timings sıkıştırmayla oluyor çünkü mirarinin bellek yöneticileri yani imc leri kaliteyi belirliyor kimisi 3600 ü can çekişerek çalıştırıyor kimisi 3900 4000 mhz görüyor ( ben daha 4000 mhz stabil çalıştıran görmedim) ram oc si intelde daha iyi oluyor üstte okay hocam atmış 2200 flck veriyor 4400 mhz ile 10900 k sına bunu bi zen 3 işlemci asla yapamaz , subtiming olayıda fclk yi 1/1 modda çıkarabildiğimiz kadar çıkarıp zamanları sıkıştırdığımızda oyunlarda ana fps den çok %1 low yani akıcılığı belirleyen fps ye oynuyoruz oyunda ani bi patlama veya kabalık bi alana girince takılmayı engellemek asıl amaç anlayacığınız.
Ek olarakda siz 4x8 bellek kullanıyorsunuz sizin durumunuzda ram oc si çok çok daha zor çünkü normalde önerilen a2 b2 slotlarında dual channel single kit kullanmak bu işlemci bellek kontrolcüsünün en verimli çalıştığı senaryo oluyor ama bunu 2 ye katladığımızda ımc daha çok yük altında kaldığı için dual channel single kit iken yiyeceği birçok ayarı yemiyor .
Hocam hem bana hem konu sahibine vaktinizi ayırıp uzun uzun yazıp açıkladığınız için çok teşekkür ederim, gerçekten. Madem öyle ben huzurlu bir şekilde xmp ile kullanmaya devam ediyorum hocam sağolun

Yarın deneyip cevaplayacagım, cok tesekkür ederim de tm5 ve karhu yükleyebileceğim bir yer bulamadım
Tm5 için https://testmem5.com/ siteye giremedim sende giremezsen vpn ile gir yükle .
Karhu paralı unutmuşum onu boşver y -cruncher ile test edersin ve bu test için işlemcinin soğutmasıda önemli çünkü bu test hem flck i hem ramleri zorluyor aynı bi oyun çalıştırırmış gibi ama çok çok daha ağır haberin olsun bunda 30 60 dk stabil kalabilmek sistemin taş gibi olduğunu gösteriyor .

Hocam hem bana hem konu sahibine vaktinizi ayırıp uzun uzun yazıp açıkladığınız için çok teşekkür ederim, gerçekten. Madem öyle ben huzurlu bir şekilde xmp ile kullanmaya devam ediyorum hocam sağolun
Rıca ederim hocam sizin için en sağlıklısı bu olur birde bu iş biraz niş ve kanser bi süreç arkadaşa 40 a yakın ayar attım boot etmesini ihtimalini yüksek görüyorum ama etmeme ihtimalide var tekrardan cmos sıfırlar gir düzelt biraz kahır ol bir daha dene derken saatler geçiyor

Tm5 için https://testmem5.com/ siteye giremedim sende giremezsen vpn ile gir yükle .
Karhu paralı unutmuşum onu boşver y -cruncher ile test edersin ve bu test için işlemcinin soğutmasıda önemli çünkü bu test hem flck i hem ramleri zorluyor aynı bi oyun çalıştırırmış gibi ama çok çok daha ağır haberin olsun bunda 30 60 dk stabil kalabilmek sistemin taş gibi olduğunu gösteriyor .
Tamamdır yarın deneyecegim. İşlemci soğutucum da thermalright peerless assassin 120 se bu arada. Tesekkür ederim.

Oc yapıp nabıcan zaten 3600mhz de çalışıyor.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,226,967
Üyeler
199,256
Son üye
bakidoruk

Geri