CPU (Kırmızı) ve Dram (Turuncu/Sarı) Ez Led Uyarısında Kalıyor / Açılmıyor

FatZeus

80+
Reaksiyon skoru
178
Herkese merhaba,
Son zamanlarda bilgisayarımın kasası garip bir şekilde ilk açılışta takılmaya başladı. Bilgisayara güç verdiğimde anakart üzerindeki EZ Debug LED bölümünde CPU ışığı kırmızı, DRAM ışığı ise turuncu (sarı) yanıyor ve sistem görüntü vermeden bu şekilde beklemeye devam ediyor.
Bu aşamada kasaya güç geldiğinde klavye ve mouse'a enerji ulaşıyor, fakat harici mikrofona güç gelmiyor. Ayrıca sistemde takılı 2 monitör var; ikisinin de ekranı tamamen siyah kalıyor ve ana monitörün güç/göz ışığı turuncu renkte yanmaya devam ediyor.

Sorunu çözmek adına şu adımları denedim:
RAM slotlarını ve RAM'leri tek tek farklı kombinasyonlarla denedim, belleklerde veya slotlarda bir problem görünmüyor.
CPU termal macununu yeniledim ve kasanın genel toz temizliğini yaptım (ilk aşamada bir değişim olmadı).
Güç kaynağının (PSU) şalterini kapatıp bir süre bekledikten sonra RAM'leri söküp takınca bazen sistem açılabiliyor.
Bazen sadece gücü kesip tekrar verdiğimde açılabiliyor.
BIOS pilini çıkartıp sıfırlayarak çalıştırdığımda da düzeldiği durumlar oldu.

Asıl garip olan durum şu: Bilgisayar bir şekilde açıldıktan sonra oyunlarda ve günlük kullanımda hiçbir performans kaybı, donma veya kapanma yaşamıyorum. Sistem tamamen sorunsuz çalışıyor. Fakat bilgisayarı kapatıp ertesi gün (özellikle uzun süre kapalı kaldıktan sonra) tekrar açmaya çalıştığımda aynı sorun döngüye giriyor.

İşlem tamamlandıktan sonra sistem kararlı çalıştığı için sorunun anakart veya güç kaynağı kaynaklı olabileceğini düşünüyorum.
Dipnot: İşlemciye kasayı ilk aldığım günden beri hiç dokunmadım, soketinden sökülmedi veya fiziksel bir müdahalede bulunulmadı. Sadece sıvı soğutması vardı onun yerine kule tipi soğutucu ile değiştirdim.
Daha önce benzer bir problem yaşayan veya çözüm konusunda fikri olan var mıdır? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

bios guncellediniz mi?

arkadaslarimdan gordugum kadariyla g.skill ram ile msi anakart birbirlerini pek sevmiyor. expo kapatinca da ayni problemleri yasiyor musunuz?

eğer soğutucu değişiminden sonra sorun yaşamaya başladıysan soğutucuyu fazla bastırmış olabilirsin

bios guncellediniz mi?

arkadaslarimdan gordugum kadariyla g.skill ram ile msi anakart birbirlerini pek sevmiyor. expo kapatinca da ayni problemleri yasiyor musunuz?
Bios güncel değildi güncellemiştim lakin yine sorun devam etti. expo hakkında tam net bir şey hatırlayamıyorum. Hatırladığım şey ramler şu an 4500 mhzde çalıştığı.
eğer soğutucu değişiminden sonra sorun yaşamaya başladıysan soğutucuyu fazla bastırmış olabilirsin
soğutucu değiştikten sonra uzun süreler boyunca kullanmaya devam ettim herhangi bir sorun yoktu.

Bios güncel değildi güncellemiştim lakin yine sorun devam etti. expo hakkında tam net bir şey hatırlayamıyorum. Hatırladığım şey ramler şu an 4500 mhzde çalıştığı.

soğutucu değiştikten sonra uzun süreler boyunca kullanmaya devam ettim herhangi bir sorun yoktu.
o zaman expo kaynakli problem yasanma durumunu eleyebiliriz. biosu son guncel surume guncelleyebilir misiniz

o zaman expo kaynakli problem yasanma durumunu eleyebiliriz. biosu son guncel surume guncelleyebilir misiniz
Bios son sürümde olmasına rağmen aynı sorun devam ediyor. Şu an bilgisayar açık ama her sabah dediğim gibi aynı sorun teşkil etmeye devam ediyor.

Gene de işlemci soğutucuyu çok hafif gevşet. Tam otursun ama kıracakmış gibi sıkma. Ekran kartını da sök tak. Bir de soğutucuyu takarken ufak bir ihtimal cpu güç kablosu oynamış olabilir onu da sök tak ama iyice takıldığından emin ol.

Bios son sürümde olmasına rağmen aynı sorun devam ediyor. Şu an bilgisayar açık ama her sabah dediğim gibi aynı sorun teşkil etmeye devam ediyor.
ramleri tek tek taktiginizda da bu problem devam etti degil mi?

sirayla yazayim
1- pc kac yillik ne zaman aldiniz
2- psu kac watt, marka ve model nedir
3- sata ssd kablosunu cikarip acmayi denediniz mi
4- sadece windows kurulu olan ssdsiz acmayi denediniz mi
5- hic ssd bagli olmadan bios ekrani ilk denemede geliyor mu
6- hicbir usb baglantisi bagli olmadan pcyi baslattiniz mi
7-gpu tutucu kullaniyor musunuz? anakart baglantili lian li gb-001/2 gibi vs.

baska pcye ihtiyac duymadan yapilabilecek seyleri yapalim denemis olalim.

ramleri tek tek taktiginizda da bu problem devam etti degil mi?

sirayla yazayim
1- pc kac yillik ne zaman aldiniz
2- psu kac watt, marka ve model nedir
3- sata ssd kablosunu cikarip acmayi denediniz mi
4- sadece windows kurulu olan ssdsiz acmayi denediniz mi
5- hic ssd bagli olmadan bios ekrani ilk denemede geliyor mu
6- hicbir usb baglantisi bagli olmadan pcyi baslattiniz mi
7-gpu tutucu kullaniyor musunuz? anakart baglantili lian li gb-001/2 gibi vs.

baska pcye ihtiyac duymadan yapilabilecek seyleri yapalim denemis olalim.
1- Temmuz 2023 de alındı
2- FSP HP2-800M Hydro M Pro 800W 80+Bronze YARI Modüler Güç Kaynağı
3- Sistemde eskiden sata ssd vardı şu an yok ama onun kablosu takılı mı değil mi bilmiyorum . Sistem tamamen şu an m2 ile ilerliyor
4- 2 m2 ssd denemedim
5- denemedim
6- başlattım gelmedi
7- Kullanmıyorum

1- Temmuz 2023 de alındı
2- FSP HP2-800M Hydro M Pro 800W 80+Bronze YARI Modüler Güç Kaynağı
3- Sistemde eskiden sata ssd vardı şu an yok ama onun kablosu takılı mı değil mi bilmiyorum . Sistem tamamen şu an m2 ile ilerliyor
4- 2 m2 ssd denemedim
5- denemedim
6- başlattım gelmedi
7- Kullanmıyorum
ekran kartini sokup pcyi acmayi denediniz mi hocam? gpunuz agir, destek aparatsiz kullaninca belki zamanla egilip pcie slotunda isleri karistiriyor olabilir.

ekran kartini sokup pcyi acmayi denediniz mi hocam? gpunuz agir, destek aparatsiz kullaninca belki zamanla egilip pcie slotunda isleri karistiriyor olabilir.
Gpusuz açmayı denemedim şu an yaparsam çok verimli olacağını sanmıyorum en kötü yarın sabah deneyebilirim. Çünkü açıldıktan sonra pcyi kapatıp açtığımda açıldığına şahit oluyorum

aynı durum bende de vardı. cpu'nun imc kalitesi yani silikon piyangosuydu benim durum. teknik servise yollamıştım, değişim sağlanmıştı

Msi olunca şaşırmadım neyse, ramleri tek tek deneyiniz bios güncel değilse bios güncelleyin, power supply ne? Güç girişlerini iyice kontrol edin

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,230,276
Üyeler
200,331
Son üye
SSey1

Geri