TCL OLED ve Miniled Monitörleri Türkiye'de Satışa Çıktı!

Ne gibi fark olur ktc 320 hz daha mantıklı olur mu acaba yardım ihtiyacım var

Miniledin olayı ne olede göre kısaca anlatım var mı
Siyahlar oled gibi. Ama tam oled gibi değil yakın oled'e. Ips'den ise çok daha iyi.

Miniledde 180hz kalıyor ktc de 320 hz çıkıyo ama onda da sorun var demişler
He Pardon Karıştırdım .

Hz Önemli İse Hiç Bulaşma Sürekli FPS Oynuyorsan .

Ama Hikaye Ağırlıklı Oynuyorsan Geçersen Farkı Hissedersin .

Benim aciklamam gayet dogru bir tespite dayaniyor. yazdiklarima dipnot ekliyorsunuz ama temeli degismiyor :) Yazdiklariniz da dogru, yanlis degil ama IPS, VA, TN ile led aydinlatmanin ayni sey olmadigini bilmeyen kisiler icin diyot ve daha teknik yazi daha da karmasik gelecektir ki bunlara yapay zeka araciligiyla da ulasabilirler. Kaldi ki ne mini-led mukemmel ne FALD sistemi hatta bazi durumlarda FALDi n iyi uygulanmadigi ornekler daha beter goruntuye neden olablliyor

Ledlerin LCD ekranlara monte edilmesi de guc tukeitmini dusur, parlakligi arttir, CCFLnin zararli elementlerinden ayir temeline dayandi oncelikle. Mini-Led dedigimiz de ledleri kucultup daha cok led entegre ederek parlakligi arttirmak...

Led aydinlatma teknigi, FALD ise aydinlatmayi kontrol etme.. OLEDin kendinden aydinlatmali seviyesine ulasamasa da bir nebze noksanligini ortuyorlar. Bu konuda konustuk sanirim, TCLin 25' IPS LD destekli monitoru LD kapatildiginda haliyle foyasi bir miktar ortaya cikiyormus ki yazimin temeli de bir miktar buna dayaniyor zaten.. Kontrasti derken panellerin statik kontrasti degil algilanan kontrasti (OLEDi LD ile taklit ederek) arttirmaya calisiyorlar. Mini-led olmayip FALD olan ve bu isi iyi yuruten TVler de seneler once oldu aslinda (monitor diyemiyorum cunku FALD uygulanimlara eskiden denk gelmiyorduk)
Ben zaten next-gen panel ve algoritmalar üzerine çalışan bir mühendisim, olayın teorik ve fiziksel tarafını oldukça detaylı biliyorum.

İşte tam da bu yüzden "led küçültmek daha çok ışık basmaktır" mantığındaki eksikliği vurguluyorum. Mini-led mimarisinde led boyutlarının mikron seviyesine indirilmesinin temel sebebi ekrana daha fazla ışık pompalamak değil tam aksine ışık kaynağının fiziksel boyutunu küçülterek yanal ışık sızmasını önlemek ve piksel seviyesinde hassas karartma yapabilmektir.

Parlaklık artışı bu yoğun dizilimin sadece sonucudur, ana Ar-Ge hedefi değil. Ips panelli, birkaç yüz bölgeli giriş seviyesi cihazlarda local dimming kapatılınca zayıf statik kontrastın (1000:1) ortaya çıkması da mini-led teknolojisinin kusuru değil, doğrudan ips panelin sınırıdır. Binlerce bölgeli va tabanlı amiral gemisi panellerde olay tamamen farklı bir mühendislik boyutuna geçiyor.

Özetle led küçültmenin mantığı "odaya daha çok ampul takmak" değil, ampulü iğne deliği boyutuna getirip sadece gereken piksel grubunu aydınlatmaktır.

İyi günler

Ben zaten next-gen panel ve algoritmalar üzerine çalışan bir mühendisim, olayın teorik ve fiziksel tarafını oldukça detaylı biliyorum.

İşte tam da bu yüzden "led küçültmek daha çok ışık basmaktır" mantığındaki eksikliği vurguluyorum. Mini-led mimarisinde led boyutlarının mikron seviyesine indirilmesinin temel sebebi ekrana daha fazla ışık pompalamak değil tam aksine ışık kaynağının fiziksel boyutunu küçülterek yanal ışık sızmasını önlemek ve piksel seviyesinde hassas karartma yapabilmektir.

Parlaklık artışı bu yoğun dizilimin sadece sonucudur, ana Ar-Ge hedefi değil. Ips panelli, birkaç yüz bölgeli giriş seviyesi cihazlarda local dimming kapatılınca zayıf statik kontrastın (1000:1) ortaya çıkması da mini-led teknolojisinin kusuru değil, doğrudan ips panelin sınırıdır. Binlerce bölgeli va tabanlı amiral gemisi panellerde olay tamamen farklı bir mühendislik boyutuna geçiyor.

Özetle led küçültmenin mantığı "odaya daha çok ampul takmak" değil, ampulü iğne deliği boyutuna getirip sadece gereken piksel grubunu aydınlatmaktır.

İyi günler
Keske mesajima dipnot yazip konuyu egolarin kapismasina dondurmek yeirne panel turuyle (IPS, TN, VA) aydinlatma turu (CCFL, LED, daha cok led mini-led :) ayrimini yaomayan ve bilmeyen, bu konuyu bilmek isteyen kisiye, "anlayacagi dilden" yazsaydiniz daha hayirli olacakti, ben de bunu anlatmaya calisiyorum. Odaya konulan isik kaynagiyla LCDlere konulan aydinlatmanin hedefi ayni, en basta daha cok isik daha cok parlaklik ve tabi diger etkenler /beklentiler :) Yok efem ama ledleri kuculttuk IPS ve TNnin rezil statik kontrastini yepyeni icatla (mini-ledle) arttirdik diyebiliyor muyuz? diyemiyoruz cunku anlattigim gibi aslinda degisen statik degil algilanan kontrast yani mini led soyle kontrasti arttirdi soyle LCDlerin kronik sorunlarini cozdu diyemiyoruz malesef. Yalniz LD iyi yonetildiginde faydasi goruluyor. tabi.. Neticede ayni seyleri konusuyoruz aslinda ama gereksiz mesaj silsilesi olusuyor, ne benim mesajlarima dipnot yapmaniza ihtiyacim var ne de belirttigim farkliliklari bilmeyenlerin teknige bogularak daha da cikmaza suruklenmesine...

Evet yazdigimi hala dogruluyorum, muhendis olmaniz veya olmamiz birsey degistirmiyor. Hala dedemden kalma teknolojiyi (1888'de likit kristalin icadyla sonraki senelerde galiba 1960li yillardaydi LCD ekranlarin icat edilmesi) allayip pullayip muthis icat diye pazarlanmasina takiilmadan gercekleri konusalim istiyorum. Mevcut gelismeleri kotulemek icin soylemiyorum ama gorunen sey kilavuz istemez (LCDlerin kronik sorunlari ancak bu tur yamalarla gorunmez yapilabiliyor reelde degil)

Ek: Mini-led de olsa ledlerden bir ya da birkaci zamanla ariza verdiginde degisim icin odaya takilan ampulun zorlastirilmis ve daha teknik gerektiren yonteminden ve ilkelliginden pek farki yok aslinda, bazi arkadaslarim led arizasi veren LCDleri kendi imkanlariyla boyle degistirebiliyor.

Size de iyi gunler..

Son düzenleme:
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,230,850
Üyeler
200,529
Son üye
mehmet.123

Geri