Diş Teli Tedavimde Diş Hekimim "Damaklığa Gerek Kalmadı" Dedi Neden Olabilir?

Zerkavizs

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
163
Ben şuan neredeyse 19 yaşımdayım, 4-5 yıl civarı önce diş teli tedavime başladım. Tedavinin başlandığı gün bana "üst çenende/damağında darlık var damaklık tedavisine de başlayacaksın ileride" dediler. Bu gün üst diş telimi çıkardım asıl 'hekim' veya artık ne diyorlarsa o doktor yoktu yerine bu tarz randevuları halleden kişilerden biri çıkardı telimin. Telimin çıkarılabileceğini zaten randevu notuma yazmışlardı ve çıkarıldı. Damaklığı sorduğumda kendilerinin bilgileri yoktu, aşağıda beni ilk takdığımdan beri tanıyan bir çalışana sordum "artık damaklığa gerek yok, zaten senin de işine gelir" gibi bir şey dedi "niye?" diye sorduğumda "çok ağrılı ve sıkıntılı bir süreç" dedi. Benim zaten bu tedavinin sürecini daha sıkı bir şekilde sorup takip etmem gerekiyordu farkındayım her tedavide gerekli soruları çatır çatır sormam gerekiyordu ama tek başıma özellikle 1-2 yıl önceki aklım ile sormak hiç aklıma gelmiyordu. Şimdi belki de siz bu süreci birebir görmeden çok bir şey diyemezsiniz farkındayım ama tecrübesi olan yada diş hekimliği yada bu konuda işime yarayabilecek bir tecrübesi olan, bir bildiği olan kişiler fikir verebilirse çok yararı olacağına inanıyorum. Teşekkür ederim.

Teller çıktıktan sonra damak genişletmek için aparey takılmaz. Damağa takılan apareyler tedavi sürecinde planlanır. Yaşın itibari ile normal bir aparey ile genişletme zaten yapılamaz. Sutura palatina media dediğimiz boşluk sende gelişim durduğu için kapanmıştır. Cerrahi yöntemlerle veya marpe dediğimiz tedavi yöntemi ile ameliyatsız yetişkin hastalarda üst çene genişletme yapılabilir. Bu iki yöntemle de tekrar dişlere tel takılması gerekir. Senin durumunda ya üstçenenin genişletilmesine gerek kalmadan tedavi bitime ulaştı ya da tedavi öncesinde diş çekimi vs yapıldıysa yer darlığı bu şekilde tedavi edildi.

Teller çıktıktan sonra damak genişletmek için aparey takılmaz. Damağa takılan apareyler tedavi sürecinde planlanır. Yaşın itibari ile normal bir aparey ile genişletme zaten yapılamaz. Sutura palatina media dediğimiz boşluk sende gelişim durduğu için kapanmıştır. Cerrahi yöntemlerle veya marpe dediğimiz tedavi yöntemi ile ameliyatsız yetişkin hastalarda üst çene genişletme yapılabilir. Bu iki yöntemle de tekrar dişlere tel takılması gerekir. Senin durumunda ya üstçenenin genişletilmesine gerek kalmadan tedavi bitime ulaştı ya da tedavi öncesinde diş çekimi vs yapıldıysa yer darlığı bu şekilde tedavi edildi.
Herhangi bir diş çekimi olmadı asıl hekimim olmadığı için soramadım fakat yarın yada en geç bir sonraki gün gece plağımı almaya gideceğim orada hekimime soracağım bunu. Birde şöyle iki detay var; Birincisi damağım hâlâ dar duruyor hissiyatı olsun geçmişteki damağımla benzerlik olsun falan bana soracak olursan hâlâ aynı. İkincisi ise yıllar önce ben bu tedaviye başlarken benimle beraber diş teli tedavisine başlayan ve damaklık tedavisi olmayan bir kişi ile aynı fiyattan tedaviye başlamışım. Yani pek bilmiyorum ama damaklık ile farklı bir fiyatın olması gerekirdi diye düşünüyorum. Yani hiç bir şey anlayamadım bu durumlardan malesef. Keşke biraz daha dikkatli takip etseydim süreci ama neyse yapacak bir şey yok.

Düşüncenizde hakılısınız. Apareyler için hasta ağzından ölçü alınır ve teknisyenler tarafından üretimi yapılır. Teknisyene bunun karşılığında ücret ödendiği için ilave fiyat farkı oluşur. İşlem başlangıcından öncesi ve şuanki durumu bilmediğimden dolayı planlama ve tedavi için yorumda bulunmam doğru olmaz. En sağlıklı açıklamayı plağı almaya gittiğinizde hekiminiz yapıcaktır.

Düşüncenizde hakılısınız. Apareyler için hasta ağzından ölçü alınır ve teknisyenler tarafından üretimi yapılır. Teknisyene bunun karşılığında ücret ödendiği için ilave fiyat farkı oluşur. İşlem başlangıcından öncesi ve şuanki durumu bilmediğimden dolayı planlama ve tedavi için yorumda bulunmam doğru olmaz. En sağlıklı açıklamayı plağı almaya gittiğinizde hekiminiz yapıcaktır.
Diş hekimliği öğrencisimisin :D

Teşekkür ederim.

Geri