Otomatik voltaj nedir?

cfranko

80+ Platinum
En İyi Cevap
12
Reaksiyon skoru
28,619
Merhaba herkese,
Bir arkadaşımla konuşuyordum bugün bios dan R5 3600 ü için her şeyi otomatiğe alıp kullandığını söyledi. Bana ekran açtı gösterdi Yük altında vCore voltajı 1.45 gözüküyordu frekansı da 4.1 GHz de. 360mm sıvı soğutması var onun 1.45v 4.1 Ghz de yani otomatik ayarlarda boşta 29 derece oyunda 45 derece kullanıyormuş. Ama benim anlamadığım şey 360mm sıvı soğutma ile 1.45 voltajda nasıl bu sıcaklıkları alıyor olması çünkü imkiansız bu. Acaba her şeyi otomaikte kullanınca voltaj yanlış mı gözüküyor. Bende 360mm sıvı soğutma ile manuel ayarladım 1.25V 4.4 GHz ye boşta 40 derece oyunda 55 derece yani tam tamına 10 derece daha yüksek benimki. Nasıl oluyor bu?

@Tolga Samet

Stok haldeyse yük altında 1.45V çekmez o CPU. Ekran görüntüsü varsa atar mısın? VID'e bakıyor olabilir misin? Gerçi orada da 1.45V göstereceğini sanmam. Boşta ve yükte o dereceler sıçramalar haricinde normal. Bende de Arctic'ten basit bir kule tipi soğutma var, oyunlarda 50'li dereceleri pek aşmıyor. Boşta 30 falan.

Stok haldeyse yük altında 1.45V çekmez o CPU. Ekran görüntüsü varsa atar mısın? VID'e bakıyor olabilir misin? Gerçi orada da 1.45V göstereceğini sanmam.
CPU Z den baktım Core Voltaje a. VID değildi VID e bakılmaması gerektiğini biliyorum. Ekran görüntüsü yok maalesef. Otomatik ayarlarda bu voltaj yanlış gözüküyor sanırım. Gerçek voltajını nasıl öğrenirim onun?

HWiNFO64 yükleyin, anakart verilerinin olduğu kısımda Vcore yazmalı. Prime95 veya yüke sokacak bir teste sokun. Yüksek ihtimal 1.275-1.325V arasıdır.

HWiNFO64 yükleyin, anakart verilerinin olduğu kısımda Vcore yazmalı. Prime95 veya yüke sokacak bir teste sokun. Yüksek ihtimal 1.275-1.325V arasıdır.
Ben anlam veremedim. Ondan MSI Coreliquid 360R var kasanın önüne takılı bir de termal macunu daha kaliteli onun bende Silverstone PF360 var kasanın üstüne egzoz olarak takılı. O otomatik olarak 4.1 GHz de kullanıyor voltajını bilmiyorum. Ben manuel olarak 1.25v 4.4 de kullanıyorum. Benim sıcaklığım her senaryoda boşta bile 10 derece daha yüksek ondan normal mi sizce?

Anakartı nedir? Otomatik 4.1GHz'de kullanma nedir tam olarak? MSI ise Game Boost falan açmış olabilir mi? Ortam sıcaklığı da önemli, boşta bende de 30-33 derece arası gidip geliyor, 3700X var.

Anakartı nedir? Otomatik 4.1GHz'de kullanma nedir tam olarak? MSI ise Game Boost falan açmış olabilir mi? Ortam sıcaklığı da önemli, boşta bende de 30-33 derece arası gidip geliyor, 3700X var.
B450 Tomahawk onun anakartı Tomahawk MAX değil normal Tomahawk

BIOS tamamen stok halde mi? Sadece XMP açıp Windows'a mı geçti? Ayriyeten testi ne ile yaptınız da 1.45V sabit gözüktü?

Otomatik dediğim girdi Biosa sonra tüm ayarları Load Optimized Defaults tuşuna basarak sıfırladı. Her şey otomatik yani
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

BIOS tamamen stok halde mi? Sadece XMP açıp Windows'a mı geçti? Ayriyeten testi ne ile yaptınız da 1.45V sabit gözüktü?
Cinebench ile yaptık ve XMP açıktı

Anladım. O zaman voltaj da adaptiftir. 1.45V'a sabitlenme söz konusu olamaz. Test sırasında ölçememiştir belki CPU-Z, HWiNFO64 ile tekrar bakın.

Anladım. O zaman voltaj da adaptiftir. 1.45V'a sabitlenme söz konusu olamaz.
Yanlış hatırlamıyorsam ama onun boşta 0.9 görünüyordu voltajı yükte 1.45 görünüyordu boşta daha düşüktü yani. Ben nasıl boşta voltaj düşürmesini sağlayabilirim manuel OC varken? Override mode da kullanıyordum Offset mode a aldım bir şey değişmedi

Boşta düşmesi normal, 0.1825V'a kadar düşebiliyor. Manuel OC yaparken değişken voltaj pek önerilmez, stabilite bozabilir. Boşta sıkıntı olacağını sanmam, neden düşürmek istiyorsun?

Boşta düşmesi normal, 0.1825V'a kadar düşebiliyor. Manuel OC yaparken değişken voltaj pek önerilmez, stabilite bozabilir. Boşta sıkıntı olacağını sanmam, neden düşürmek istiyorsun?
Boşta çünkü 1.25V 4.4 de kullandığım zaman sıcaklık 40 ın altına zaten düşmüyor ve arada bir 50 ye fırlıyor bununla beraber fanlar da hızlanıyor o ani sıcaklık fırlaması ile. Custom fan curve yaptım ama yine de hala bi daha az da olsa ani hızlanma oluyor bence rahatsız edici

Geri