Validated BIOS Ne Demek?

MeReKGs67

80+
Reaksiyon skoru
123
Screenshot_55.png

Anakartım ASRock B450M-HDV R4.0. Sitesinde CPU Support List'ten işlemcim olan 5600'ün yanında Validated BIOS yazan bir yer var ve P4.90 yazıyor bu en iyi bu sürümle uyumlu olduğu anlamına mı geliyor yoksa 4.90 ve daha üst sürümlerde mi çalışıyor anlamına mı geliyor?

Son düzenleme:
Alıntıyı görüntüle

Anakartım ASRock B450M-HDV R4.0. Sitesinde CPU Support List'ten 5600 olan ekran kartımın yanında Validated BIOS yazan bir yer var ve P4.90 yazıyor bu en iyi bu sürümle uyumlu olduğu anlamına mı geliyor yoksa 4.90 ve daha üst sürümlerde mi çalışıyor anlamına mı geliyor?
P4.90 sürümünden itibaren destek var diyor.

P4.90 sürümünden itibaren destek var diyor.
Teşekkürler hocam birkaç sorum daha olacak.

ASRock do NOT recommend updating this BIOS if you are going to use Pinnacle, Raven or Summit Ridge CPU on your system.

diyor benim işlemci bu dediklerinden biri değil di mi?

We do not recommend users to update the BIOS if their system is already running normally

diyor sürücü indirmede hatırlatma olarak. Şimdi ben son sürüme güncelleyeyim mi güncellemeyim mi ikilem de kaldım :D

"if their system is already running normally" diyor amma nereden bilecem belki "normally" olarak çalışmıyor sistem bazı performans sıkıntıları var
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Screenshot_56.png

Son olarak son sürüm olarak Beta sürümümü indireyim ana sürümümü?

Teşekkürler hocam birkaç sorum daha olacak.

ASRock do NOT recommend updating this BIOS if you are going to use Pinnacle, Raven or Summit Ridge CPU on your system.

diyor benim işlemci bu dediklerinden biri değil di mi?

We do not recommend users to update the BIOS if their system is already running normally

diyor sürücü indirmede hatırlatma olarak. Şimdi ben son sürüme güncelleyeyim mi güncellemeyim mi ikilem de kaldım :D

"if their system is already running normally" diyor amma nereden bilecem belki "normally" olarak çalışmıyor sistem bazı performans sıkıntıları var
Şuan sistemde hangi işlemci takılı?

Windows arama kısmına msinfo32 yazıp ekran görüntüsü atar mısın?
Hocam daha o bilgisayarı kurmadım hatta şöyle bir konu açtım az önce :D

İlk defa PC topladım BIOS'u güncelledikten sonra Windows'u kurmak daha iyi dediler o yüzden ikisini beraber kuracaktım eski bilgisayardan yazıyorum şu anda ne için sormuştunuz hocam dediğinizi?

Hocam daha o bilgisayarı kurmadım hatta şöyle bir konu açtım az önce :D

İlk defa PC topladım BIOS'u güncelledikten sonra Windows'u kurmak daha iyi dediler o yüzden ikisini beraber kuracaktım eski bilgisayardan yazıyorum şu anda ne için sormuştunuz hocam dediğinizi?
Anakartın Ryzen 5000 desteği ile geliyor. 10.10 sürümüne güncellemeni tavsiye ederim. BETA BIOS'lar stabil olmayabilir. Ondan sonra Windows'u kur.
Konuya dönecek olursak ilk sorum şimdi ben bu sistemi vatandan aldım haliyle stok soğutucu kurulu geldi. Ben Thermalright pearless Assassin marka soğutucu aldım 2 fanlı bunun değişimini yaparken macunu silip Thermalright'ın kendi macununu sürmem daha mı iyi olur bu ilk sorum.
O konudaki sorularına gelecek olursak soğutucuyu değiştirirken termal macunu da değiştir.
Onun dışında ikinci sorum ASRock B450M-HDV r4.0 marka anakartın BIOS güncellemesi biraz sıkıntılı galiba bazı uyarılar falan var sitesinde bu anakartın BIOS güncellemesini nasıl yapacağım? Bir de şimdi BIOS'u Windows'u kurmadan önce güncellemek daha sağlıklıymış galiba şimdi bende bir tane USB 3.0 flash bellek var ben Windows 11'i Rufus yazılımı ile bu flash belleğe yazsam sonra içine bir de BIOS klasörünü atsam ondan sonra aynı flash bellekten hem ilk önce BIOS sonra da Windows kurulumunu yapabilir miyim?
Diğer soruna gelecek olursa RUFUS ile Windows 11'i yazdırdıktan sonra BIOS dosyasını format USB'sinin içine atabilirsin. BIOS'u Windows'u kurmadan önce güncelle. 10.10 BIOS sürümüne indirdikten sonra B450M-HDV R4.0(10.10)ROM dosyasına sağ tıklayıp Tümüne Ayıkla ya da Klasöre ayıkla de. Sonra içinde ki B45MH4_10.10 BIOS dosyasını format USB'sinin içine atabilirsin.

Windows 11 Format USB'si hiç hazırlamadıysan bu şekilde hazırlayabilirsin:
1) Öncelikle elinizde en az 8 ya da 16 GB'lık bir flash bellek olsun.

2) (https://www.microsoft.com/tr-tr/software-download/windows11) sayfayı alta kaydır, ISO yazan kısmından Windows 11'i seçip indir. Bu indirme işlemi bittikten sonra masaüstünde ya indirilenler klasöründe bu ISO'nuz görünecek.

3) Şimdi RUFUS adlı programı indiriyoruz. (https://rufus.ie/tr/)

4) RUFUS'u çalıştırıyoruz ve flash belleği takıyoruz. Önyükleme seçiminden indirmiş olduğunuz ISO'yu seçiyorsunuz. Sonra Disk Bölüm Düzenini GPT seçiyorsunuz, Hedef Sistem ise UEFI (CSM yok) diye görünecek. Diğer hiçbir şeye dokunmanıza gerek yok otomatik yapıyor bu ayarları sonra başlat diyorsunuz. Ondan sonra bir kaç tane daha seçenek çıkıyor 5 ya da 6 kutucuklu onları boş bırakın. (Microsoft hesabı ile oturum açmak istemiyorsan o kutucuğu aktif edebilirsin). Bu işlem yaklaşık 10-15 dakika sürmektedir. Sonra format flashınız hazır olacak.

5) B45MH4_10.10 BIOS dosyanı şimdi atabilirsin flash belleğinin içine ama RUFUS NTFS olarak flashı yazdırırsa BIOS'un B45MH4_10.10 BIOS dosyasını görmeyebilir. BIOS'a da bilgisayarı açtıktan sonra F2 tuşu ile girebilirsin. (Elinde başka bellek varsa onu FAT32 olarak biçimlendirip direkt BIOS dosyasını onun içine atabilirsin.)

BIOS ayarlarım nasıl olmalı çok kurcalamama gerek var mı?
BIOS'u güncelledikten sonra XMP'yi açmayı unutma. Profile 1 ya da Enabled gibi bir seçenek olacak açmak için. Açtıktan sonra kaydedip çık.

6) Format belleği kasaya takılı iken kasayı aç veya açık durumdaysa yeniden başlat ve durmadan F12 tuşuna bas. (Anakart MSI ise F11, Gigabyte ise F12, Asus ise F8'dir Boot tuşu). Karşına gelen ekranda UEFI ...... (Flash bellek adı) yazanı seç. Partition 1 ya da 2 diye seçenek gelirse 1'i seçebilirsin.

7) Format ekranı geldikten sonra Windows'u Yükle de. Ürün anahtarın varsa gir yoksa ürün anahtarım yok de. İşletim sistemini seç. (Windows 11 Pro seçebilirsin). Ondan sonra karşına Yükselt ve Özel diye seçenek gelecek. Oradan Özel'e bas. Karşına disk ekranı gelecek. Eğer sistemde tek disk takılıysa oradaki bütün diskleri sırasıyla sil yap. En son Ayrılmamış Sürücü 0 diye bir şey kalacak. O seçiliyken sağ alttan Yeni yazan tuşa bas ve boyuta dokunmadan uygula de. Ondan sonra en yüksek GB'lı Birincil yazana tıklayıp ileri de. Windows dosyalarını yüklemeye başlayacak.

Diğer sorum sistemimin sağlık durumunu nasıl kontrol edeceğim hangi programlarla? Ayrıca stok soğutucum ile kule tipi soğutucum arasındaki ısı farkını ölçmek istiyorum CPU'ya bu ısı testlerini nasıl yapacağım?
Sağlık durumunu kontrol etmene gerek yok. Sıcaklık farkı için AIDA64'ü indirip System Stability Testini açıp CPU'yu seçip testi yapabilirsin.

Benim eski sistemde 240 GB SSD ve 500GB HDD var bunları da kasaya eklemek istiyorum bunları nasıl yerleştireceğim hangi kablolarla?
Anakartının kutusunun içinde 2 tane SATA kablosu olacak. Şu resimdekine benzer (1. fotoğraf). Kasaya monte ettikten sonra bu dediğim SATA kablolarını HDD ve SSD'ye takacaksın. Gene HDD ve SSD'ye PSU'dan (Güç Kaynağı) gelen SATA Power kablolarını takacaksın (2.fotoğraf). Sonra SATA kablolarının diğer uçlarını da anakarta kırmızı ile işaretlemiş olduğum yere takacaksın.

Bu depolama birimlerinin içinde önemli bir şey yoksa bunları şimdi kasaya monte edip format aşamasının 7. maddesindeki bütün diskleri sil aşamasını yapabilirsin. Sırasıyla Ayrılmamış Sürücü 0, Ayrılmamış Sürücü 1 ve Ayrılmamış Sürücü 2 kalacak. Bazen sistem bunları ters algılayabiliyor. O yüzden orada GB yönünden M2 SSD'ye hangisi daha yakınsa M2 SSD odur. Sonra M2 SSD'ye tıklayıp Yeni yazana bas. Diğer iki Ayrılmamış Sürücüye dokunma. Windows'u kurduktan sonra Görev Çubuğundaki Windows logosuna sağ tıklayıp Disk Yönetimi yazana gir. Orada Disk 1 ve Disk 2 de Siyah yazılı bir biçimde Ayrılmamış göreceksin. Ayrılmamış yazan kısma sağ tıklayıp iki depolama birimi içinde sırasıyla Yeni Basit Birim oluştur de. Hiçbir şey kurcalamayıp sadece evet ya da tamam de. İki diskinde aktif olacak. Sadece senden istediğim Windows'u M2 kurduğundan kesin emin olmandır.

1725568742132.png
1725569050924.jpeg
1725568903201.png

Bu aşamaların hepsini tamamladıktan sonra bu dediğim şekilde sürücülerini indirip güncelle:
- Anakart: https://www.amd.com/en/support/downloads/drivers.html/chipsets/am4/b450.html AMD Chipset Drivers yazanı indirip kur.
- Ekran kartı: https://www.nvidia.com/en-us/drivers/details/230884/
- Windows Update üstünden bütün güncelleştirmeleri denetle. Bir de oradan Gelişmiş Seçeneklerden İsteğe Bağlı Sürücüleri de indirip kur.
- Bir de Denetim Masası\Sistem ve Güvenlik\Güç Seçeneklerinden bilgisayarı Yüksek Performans olarak ayarla.

Aklına takılan bir sorun varsa sorabilirsin.

Hocam öncelikle elinize kolunuza parmaklarınıza artık aklınıza neresi geliyorsa oranıza sağlık akılda neredeyse hiç soru bırakmayın mükemmel açıklayıcı, anlaşılır bir yazı yazmışsınız görünce şok oldum Allah razı olsun.

Hocam öncelikle neden 23H2 sürümünü indirtiyor hala Windows? 24H2 sürümü hazır mı değil yoksa başka bir sebebi mi var?

24H2'yi indirmek istersek buradan üstteki sürümü mü indirmem gerekir çünkü bu sürümün oyun performansı daha iyiymiş bunu indirsem daha iyi olur diye düşünüyorum. https://uupdump.net/fetchupd.php?arch=amd64&ring=wif https://uupdump.net/selectlang.php?id=df9477d8-1bf3-4847-b928-24e20e441486 bunu kastettim hocam pardon

Evet UEFI kurulumda Fat32 biçimlendirme olmuyor. Belki NTFS olarak görür BIOS güncellemesini ama ne olur ne olmaz ben ilk önce eski bilgisayarda Fat32 ile biçimlendirip BIOS'u içine atıp yeni sisteme güncellemeyi yaparım sonra tekrar BIOS'u silip bellekten, Windows belleği hazırlayıp Windows kurulumu yaparım UEFI ile. Bu arada ASRock'un sitesindekine göre keyler bunlarmış. To enter BIOS setup, please press "F2" repeatedly right after you turn on the computer until system goes into BIOS setup. If you want to enter into boot menu, please press "F11"

Bu SSD ve HDD'yi bağlayacağım vidalar anakart kutusunda herhalde çünkü kasanın kutusundan böyle bir şey çıkmamıştı.

Screenshot_57.png

Hocam burada bunu işaretlemem gerekmiyor mu? TPM 2.0 sıkıntı çıkarmıyor muydu Windows 11'de?

Hocam son olarak sizin gibi kıymetli birisini bulmuşken bu konuma kimse cevap vermedi yardımcı olursanız çok sevinirim bu sistemin soğutmasıyla alakalı https://forum.donanimarsivi.com/konu/cougar-airface-kasa-icin-fan-ve-sogutma-onerisi.988916/

Hocam öncelikle elinize kolunuza parmaklarınıza artık aklınıza neresi geliyorsa oranıza sağlık akılda neredeyse hiç soru bırakmayın mükemmel açıklayıcı, anlaşılır bir yazı yazmışsınız görünce şok oldum Allah razı olsun.
Önemli değil.
Hocam öncelikle neden 23H2 sürümünü indirtiyor hala Windows? 24H2 sürümü hazır mı değil yoksa başka bir sebebi mi var
24H2 halen geliştirme aşamasında. Daha tam sürüm çıkmadı. Şuan 24H2 kullanıyorum ama ben onu eğer kurmak istersen buyur linki. Şuanlık 23H2 kalman daha iyi olabilir. https://docs.google.com/uc?export=download&id=1sxGYvSTRxnde0LHHreuMpBLYZCXOBWWB
Evet UEFI kurulumda Fat32 biçimlendirme olmuyor. Belki NTFS olarak görür BIOS güncellemesini ama ne olur ne olmaz ben ilk önce eski bilgisayarda Fat32 ile biçimlendirip BIOS'u içine atıp yeni sisteme güncellemeyi yaparım sonra tekrar BIOS'u silip bellekten, Windows belleği hazırlayıp Windows kurulumu yaparım UEFI ile. Bu arada ASRock'un sitesindekine göre keyler bunlarmış. To enter BIOS setup, please press "F2" repeatedly right after you turn on the computer until system goes into BIOS setup. If you want to enter into boot menu, please press "F11"
BIOS tuşun F2'ymiş. Boot tuşun F12 değilmiş hocam o F11 olacakmış. BIOS'u o şekilde de güncelleyebilirsin problem yok.
Bu SSD ve HDD'yi bağlayacağım vidalar anakart kutusunda herhalde çünkü kasanın kutusundan böyle bir şey çıkmamıştı.
Anakart kutusunun içine koymuş olabilirler ama onlar normalde kasayla beraber geliyor. Kontrol et sen tekrardan.
Hocam burada bunu işaretlemem gerekmiyor mu? TPM 2.0 sıkıntı çıkarmıyor muydu Windows 11'de?
Yok onu işaretleme. Eğer Microsoft hesabı ile oturum açmak istemiyorsan o aşağıdakini seçebilirsin.
Hocam son olarak sizin gibi kıymetli birisini bulmuşken bu konuma kimse cevap vermedi yardımcı olursanız çok sevinirim bu sistemin soğutmasıyla alakalı https://forum.donanimarsivi.com/konu/cougar-airface-kasa-icin-fan-ve-sogutma-onerisi.988916/
Bunu tam okumadım birazdan bakacağım.

Önemli değil.

24H2 halen geliştirme aşamasında. Daha tam sürüm çıkmadı. Şuan 24H2 kullanıyorum ama ben onu eğer kurmak istersen buyur linki. Şuanlık 23H2 kalman daha iyi olabilir. https://docs.google.com/uc?export=download&id=1sxGYvSTRxnde0LHHreuMpBLYZCXOBWWB

BIOS tuşun F2'ymiş. Boot tuşun F12 değilmiş hocam o F11 olacakmış. BIOS'u o şekilde de güncelleyebilirsin problem yok.

Anakart kutusunun içine koymuş olabilirler ama onlar normalde kasayla beraber geliyor. Kontrol et sen tekrardan.

Yok onu işaretleme. Eğer Microsoft hesabı ile oturum açmak istemiyorsan o aşağıdakini seçebilirsin.

Bunu tam okumadım birazdan bakacağım.
Tamamdır hocam şimdilik 24H2'yi kurmaktan vazgeçtim direk 23H2'den devam ediyim Windows zamanı gelince güncellemeyi getirir zaten.

Şu anda ben yatıyorum hocam sabah 6'da işe gidiyorum o yüzden cevap veremeyeceğim şimdilik müsait bir zamanda yorumlarınıza cevap veririm inşallah. Önemli sorularımı cevapladınız zaten sağolun :)

Hocam son olarak unuttum sormayı termal macunu ne ile temizleyeyim bir de yenisini sürerken x mi atayım yoksa böyle kullanabileceğim bir aparat ne olabilir sürmek için kürdan mesela

Tamamdır hocam şimdilik 24H2'yi kurmaktan vazgeçtim direk 23H2'den devam ediyim Windows zamanı gelince güncellemeyi getirir zaten.

Şu anda ben yatıyorum hocam sabah 6'da işe gidiyorum o yüzden cevap veremeyeceğim şimdilik müsait bir zamanda yorumlarınıza cevap veririm inşallah. Önemli sorularımı cevapladınız zaten sağolun :)

Hocam son olarak unuttum sormayı termal macunu ne ile temizleyeyim bir de yenisini sürerken x mi atayım yoksa böyle kullanabileceğim bir aparat ne olabilir sürmek için kürdan mesela
Ben direkt peçete ile çıkarıyordum. X şeklinde sürüp soğutucuyu üstüne oturtturabilirsin. Kenarlara çok gelmesin termal macun. Önemli değil.

Ben direkt peçete ile çıkarıyordum. X şeklinde sürüp soğutucuyu üstüne oturtturabilirsin. Kenarlara çok gelmesin termal macun. Önemli değil.
Anladım hocam teşekkürler diğer konu hakkında da yardımlarını bekliyorum 😊

Başkası olsa direk ekran kartını takıp Windows u kurup lak diye oyun açmaya başlamıştı ama ben biraz titizim bu konularda özene bezene araştırmadan rahat olamıyorum 😄

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,178,151
Üyeler
187,000
Son üye
Mehmet2134
Geri