2K IPS ve yüksek DCI-P3 oranına sahip monitör önerisi

Lejax

80+
Reaksiyon skoru
18
Merhaba arkadaşlar. Ben 2K bir monitör bakıyorum. En önemli iki kriterim var. G-Sync desteklemesi ve yüksek oranda DCI-P3 desteklemesi. İsteklerimi karşılayan bir model olan ASUS ROG STRIX XG27ACS modelini buldum. Lakin fiyatı şu an için yüksek. Eğer sizin de bildiğiniz benzer özelliklere sahip bir model varsa değerlendirebilirim. Fiyatı ne kadar az olursa benim için o kadar iyi. Ek olarak tazeleme hızı benim için çok önemli değil. 120-144 Hz olduğu sürece işimi görecektir.

Merhaba arkadaşlar. Ben 2K bir monitör bakıyorum. En önemli iki kriterim var. G-Sync desteklemesi ve yüksek oranda DCI-P3 desteklemesi. İsteklerimi karşılayan bir model olan ASUS ROG STRIX XG27ACS modelini buldum. Lakin fiyatı şu an için yüksek. Eğer sizin de bildiğiniz benzer özelliklere sahip bir model varsa değerlendirebilirim. Fiyatı ne kadar az olursa benim için o kadar iyi. Ek olarak tazeleme hızı benim için çok önemli değil. 120-144 Hz olduğu sürece işimi görecektir.
GSYNC olması extra maaliyet getirir bu istediğin şartları sağlayan monitörleri liste yapayım hemen sana

G65B Samsung eğitim indirimi ile 10 bin TL. Gamutu iyi ve VA'sı başarılı.

20k düz ips’e vermekle 14k düz ips’e vermek hemen hemen aynı şey. Üstüne koyduğunda değecek bir model yok.

Bütçe geniş olduğu için beğendiğim modellerden öneri yapıcam.

Öğrenci indirimiyle g6 oled almanı öneririm. Bütçendeki en iyi monitör bu ve çağ atlarsın.

G65b
Vg27aqml1a (harflere ve sayılara dikkat et)
G274qpx (fiyatı 15k’yı geçmemeli)
27gr83q-b

Benim 2k 240hz beğendiğim dörtlü bunlar. Yeni modellerde var ama, henüz bilgi bulamadım.

G274qpx stoklarda yok, giderse bayağı iyi bir monitör. Tek eksisi biraz yavaş.

Asus ve lg olan dengeli modeller. Kritik bir eksileri yok. Asus bir tık daha iyi.

G65b direkt karma kullanım monitörü. %80 rekabetçi oynamıyorsan veya rankın çok yüksek değilse her alanda işini görür.

dell var 15k lık 2k 240hz ve asus var attığınız 15 k bandını geçmemeye karar verdim zaten va panel hevesimde kaçtı gitti gümrükte kalır muhabbetini bulunca 18k verip gümrükte kalsaydı kafayı yerdim maaşımın %75i
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

renk konusunda performansları hakkında bir bilgi var mı

Hepsiyle alakalı bilgi var. Birbirine oldukça yakın modeller zaten. Görüntü kalitesi sıralaması: g65b>g274qpx>vg27aqml1a>27gr83q-b

G65b gamut olarak içlerindeki en zayıf olanı olabilir ancak renk gamutu görüntü kalitesi için tek başına yeterli değil. Kontrast ve siyah tekdüzeliği de çok önemli. G65b diğerlerinden öne geçer.

Hangi dell modeli soruyorsun? Link atar mısın?

lg nin ipslerini tom hardware öve öve anlatamıyor hangisini tercih etsem üzmez dediğin bir şey var mı g65b ye yakınım va olarak sadece scanline problemi biraz korkutuyor

Kontrast oranı 1000:1 bu modelin. Gamut olarak da diğerlerine göre bir artısı yok. Parlaklık vs iyi olsa da diğer modellerde iyi zaten. Kontrast daha önemli burada. O yüzden ele bu modeli.

Şu kaynaklara bakabilirsin:

Kalite kontrol kısmında endişe ediyorsan ips alabilirsin, tercih meselesi.

G274qpx 15k’ya kadar stok bulabilirsen al, aksi halde vg27aqml1a öneririm.

Siz yerimde olsanız nasıl bir yol izlerdiniz peki

Kullanım amacıma göre alırdım. Film ve dizi ağırlıklı ise g65b alıp geçerdim. Oyun ağırlıklıysa (özellikle rekabetçi) asus olanı alırdım. Scanline, ölü piksel vs şansına kalmış. Şunu al diye tercih yaptıramam. Zaten her şey ortada, eksiler ve artılar belli. Hangisi kafana daha çok yatıyorsa onu seç. Hepsi iyi, temizi denk gelirse pişman olmazsın.

msi monitörü öven çok olmuş bu forumda 3-5 kişi baya övmüş ama 1.5 ay içerisinde 13k dan 30k ya fırlamış umarım stok ben alana kadar gelir de düzgün bir monitör almış olurum g65b yi ilk başta kullanan bir çok arkadaştan olumlu yanıt aldığım için ve bizzat araştırdığım için biliyorum gayet başarılı bir model lg yide çok övüyorlar Asus u ilk defa sizden duydum Asus rog kullanan arkadaşlarım var 280hz ama dediğim gibi ilk defa siz önerdiniz

Peki 10 bitte fps düşme sebebi niye ben 10 bitte kullanmak istiyorum monitörümü

Şuan aklıma g65b ve bu msi çok güzel bir şekilde yattı Adobe rgb volume değeride çok iyi dcip 3 renk volume de

Asus olan için şu konuya bakar mısın:

Neden önerdiğimi daha iyi anlayacaksın.

Evet panel tipi vs baya iyiymiş Buda aklıma yattı aslında sanırım seçim hakkımı Adobe rgb sinden dolayı Asus veya Msi dan yana kullanacağım ama şuan fiyat aralığına baktığımda şunu gördüm bu monitörlerde şuan Asus daha ucuz 13k bandında msi 15k bandına geliyor bu durumda Asus tercih etmem daha iyi gibi gözüküyor

Lg Önermeme sebebiniz nedir peki hocam

Adobe rgb pek önemli değil. Srgb, rec 2020 ve dcı-p3 gamutlarına bak. Hepsi srgb’nin %100’ünü kapsıyor. Srgb kıyaslamasında srgb volume değerine bak bu yüzden. Dcı-p3 için coverage (dcı-p3 kapsamı) kısmına bakman lazım.

Lg önermiyor değilim. İyi bir model. Asus’u genel olarak daha iyi buluyorum. 1350:1 kontrast oranı sunması ve oxide tft panel kullanması gibi. Lg ise 1100:1-1200:1 civarı çıkıyor. Gamut olarak birbirine yakınlar.

Lg gamut:
Alıntıyı görüntüle

Asus:
Alıntıyı görüntüle
Paylaştığım konudaki Asus ile kıyaslayabilirsin. İnceleme verileriyle kıyasla.

sağol hocam çok çok teşekkür ederim sanırım Asus veya g65b yi seçeceğim msi 15k bandından aşağı geleceğini düşünmüyorum

hocam bende aktif olarak monitör aradığım için bu tarz şeyleri araştırıyorum tayfun hocam monitör konusunda forumda danışabiliceğiniz en iyi kişi okuyarak sizde karar verebilirsiniz

konu ise burada

Ne işle meşgulsün photoshop felan mi yapacaksin?

Bütçenide belirt

G65B Samsung eğitim indirimi ile 10 bin TL. Gamutu iyi ve VA'sı başarılı.
Gidip de VA panele 10 bin lira verecek kadar kafayı sıyırmadım

Konuyu oku öyle VA alınmaz de. Rakip IPS'lerden daha iyi performans vermiş. Her VA ghostingli, sorunlu değil.
Arkadaşım ghosting falan umrumda değil. Ama benim gözümde VA bi IPS kadar kaliteli değil, renkleri sunması vs. IPS daha başarılı. Biraz kafamı kaydırdığımda ekran görünmez olmuyor. Ek olarak konu başlığında IPS istediğimi belirtmişim, neden gidip VA panel öneriyorsunuz? Nvidia sistem arıyorum diyen adama AMD sistem mi öneriyorsunuz?
sen mümkünse daha yorum yapma king anlıyorum
Yorum yapmayacak ne var? Asıl önce siz benim ne yazdığımı okuyun. Diyorum ki IPS panel istiyorum biri çıkıp VA panel atıyor. 10500 lira benim için çok diyorum siz de gelmiş 15-20 bin liralık monitör atıyorsunuz. Asıl siz yorum yapmayın.

Ne işle meşgulsün photoshop felan mi yapacaksin?

Bütçenide belirt
Yok hocam Photoshop ile çok uğraşan biri değilim. Ama 3D modelleme, çizim vs. yaptığım oluyor. Ve genel olarak renk doygunluğu konusuna biraz takıntılıyım. O sebeple yüksek DCI-P3 oranına sahip bir monitör istiyorum. Açıkçası şu anlık kafamda belirlediğim bir bütçe yok. Ama 10000 bandına çıkmak beni yoracaktır. Dediğim gibi yüksek tazeleme oranı vs. çok takan biri değilim.

Arkadaşım ghosting falan umrumda değil. Ama benim gözümde VA bi IPS kadar kaliteli değil, renkleri sunması vs. IPS daha başarılı. Biraz kafamı kaydırdığımda ekran görünmez olmuyor. Ek olarak konu başlığında IPS istediğimi belirtmişim, neden gidip VA panel öneriyorsunuz? Nvidia sistem arıyorum diyen adama AMD sistem mi öneriyorsunuz?

Yorum yapmayacak ne var? Asıl önce siz benim ne yazdığımı okuyun. Diyorum ki IPS panel istiyorum biri çıkıp VA panel atıyor. 10500 lira benim için çok diyorum siz de gelmiş 15-20 bin liralık monitör atıyorsunuz. Asıl siz yorum yapmayın.
AOc nin üst düzey va lafını kullanan oled kalitesinden görüntü elde ettiğinden bahsediyor ipsler sadece düşük ve orta bütçede başarılı gayet başarılı bir va panel ipslerin bir çoğunu yer bitirir 10klık ips ile 20k lık hatta 100k lık ipsin bir farkı yok bahsettiğin çöp dediğin va ile kapışacak doğru düzgün ips yok ve ayrıca monitörde smart tv var smart monitör olarak geçiyor
bir şey bilmiyorsanız saçmalamayın bütçe vermemişsin bir şey vermemişsin kâğıt üstünde %100 dcpi 3 diyen monitör dcpi 3 ü bile adam akıllı desteklemeyince anlarsın nedenini

G65B VA %93.47 DCI-P3 çıkarken, Asus XG27ACS İPS %94.22 DCI-P3 çıkıyor. G65B ile çok yakın olmakla birlikte kontrast oranı incelemelerde 900:1 civarı çıkan bir model. G65B ise 3000:1 bandında kontrast oranı sunuyor. Kontrastın önemini de grafikleri paylaştıktan sonra göstericem.
G65B DCI-P3
Desktop Screenshot 2025.06.16 - 20.45.35.77.webp

Asus rog XG27ACS DCI-P3
Desktop Screenshot 2025.06.16 - 20.46.21.29.webp

Soldaki 800:1 kontrast oranı sunan S2721DGF, sağdaki ise 1200:1 kontrast oranı sunan M27Q. Soldakinde siyah diye bir şey yok resmen.
Desktop Screenshot 2025.06.13 - 17.11.32.09.webp

Kontrastın siyahlara olan etkisini gördük, şimdi de renklere olan etkisini gösterelim:
Desktop Screenshot 2025.06.13 - 17.12.51.51.webp

Desktop Screenshot 2025.06.13 - 17.13.02.17.webp

Desktop Screenshot 2025.06.13 - 17.13.38.61.webp

Desktop Screenshot 2025.06.16 - 20.51.55.42.webp

G65B'den görsel:
Desktop Screenshot 2025.06.16 - 20.52.40.79.webp

G65B vesa displayhdr600 sertifikasına sahip. Aşağıdaki tabloda da bu sertifika için gereksinimler belirtilmiş.
Desktop Screenshot 2025.06.16 - 20.53.15.48.webp

Yani mesele kullanılan panelin tipi değil kalitesidir. Basit bir örnek daha göstereyim. TN panel olmasına rağmen %100'e yakın bir DCI-P3 renk gamutunu sunabilen TN panel bir monitör. Ciddi ciddi DCI-P3 ve Rec 2020 gibi zor renk gamutlarında üst düzey İPS ve QD oled gibi renk gamutu sunabiliyor. Kontrast oranı ise 1500:1 ile İPS monitörleri tabiri caizse tokatlıyor. Yani 10 yıl önceki forum efsanelerinden sıyrılın. Olaya at gözlükleriyle bakarsanız ileri gidemezsiniz. Görüş açıları çok önemliyse o zaman eyvallah İPS al, ona bir şey diyemem. G65B bütçesindeki en iyi görüntü kalitesine sahip monitör.
Desktop Screenshot 2025.06.16 - 20.59.55.54.webp

Desktop Screenshot 2025.06.16 - 21.00.48.19.webp
Desktop Screenshot 2025.06.16 - 21.01.41.29.webp

Son düzenleme:
@Tayfunns değerli ve açıklayıcı yorumunuz için teşekkür ederim. Lakin monitör IPS olsa bile tercih etmeyeceğim özellikleri var. İlki kavisli ekrana sahip olması, ikincisi ise aşırı fazla tazeleme oranı sunması. O kadar Hz değerini doldurabilecek bir bilgisayarım bile yok ki zaten rekabetçi oyunlar oynayan biri değilim. Aşırı oyun oynayacak vaktim de yok. Oynadığım oyunlar da hikayeli oyunlar. O sebeple bu monitörü almak benim için gereksiz harcamadan başka bir şey olmayacak.

Geri