Acer Predator Helios Neo 16 aldım. İçinde i7-13700HX var ve işlemcisinin bu laptopta limitinin yüksek olduğundan dolayı sıcaklık ve throttle sorunları oluyormuş.
Bu yüzden undervolt yapmayı düşünüyorum ama tam emin olamadığım iki konu var:
- Undervolt işleminin kısa ve uzun vadede riskleri var mı?
- Undervoltu hangi değerlerde yapmalıyım?
Undervolt yapacağım derken overclock yapmadığınız sürece hiçbir risk barındırmıyor. Size örnek olması adına 13650HX işlemcimin "Throttlestop"daki UV değerlerini aşağıda paylaşıyorum. Ancak şunu belirtmem lazım; işlemciler aynı model bile olsa her cihazdaki işlemcinin undervolt kapasitesi kendine özgü olur. Bu nedenle kendi limitinizi stress testi ile kendiniz test ederek bulmalısınız. Aşağıda verdiğim bütün değerlerin tek tek test edilerek ayarlanması en sağlıklısı olacaktır. Anlatmaya çalışacağım ama rehber bir video üzerinden nasıl yapıldığını gözlemlemeniz daha sağlıklı olacaktır.
-İlk olarak Throttlestop uygulamasından FIVR bölümünü açın. Orta kolonda "CPU core"u seçin. Hemen altında "Unlock Adjustable Voltage" ibaresini işaretleyin.
- Güvenli bir başlangıç noktası olarak
"CPU core" değerini -50mV ile test etmeye başlayabilirsiniz (13. nesil işlemcilerde undervolt koruması olabiliyor. Bu nedenle öncelikle bunu -50mV ayarlayıp uyguladıktan sonra sağda kalan tabloda "Offset" başlığının altındaki değerde değişim olup olmadığını kontrol ederek anlayabilirsiniz. Eğer değişiklik olmuyorsa işiniz daha zor ona şu an yardımcı olamayacağım.). Stress testleriniz her başarılı olduğunda değeri 10mV azaltıp tekrar test edin ( -60mV > -70mV > -80mV... şeklinde ilerleyin). Testler esnasında mavi ekran veya kendi kendine yeniden başlama durumu yaşanana kadar voltaj kısmaya devam edebilirsiniz. Hata aldığınız zaman da undervolt değerini, hata almadığınız son voltaj değerine artırarak (+15mV) sonlandırabilirsiniz. Örneğin;
-115mV'da hata aldınız -100mV'a geri getirin ve bırakın.
- Aynı aşamaları "
CPU P Cache" için de uygulayın. Güvenli başlangıç noktası olarak -50mV seçin.
- Aynı aşamaları "
System Agent" için de uygulayın. Buna -10mV ile başlayın.
- Aynı aşamaları "
CPU E Cache" için de uygulayın. Buna -30mV ile başlayabilirsiniz.
Benim undervolt değerlerim:
- CPU core: -140.6mV
- CPU P Cache: -120.1mV
- System Agent: -40.0mV
- CPU E Cache: -59.6mV
Son olarak da "TPL" ayarlarından:
- Long power PL1: 55watt
- Short power PL2: 157watt olacak şekilde ayarlarsanız termal açıdan daha konforlu bir kullanım elde etmiş olursunuz. Bu ayarı undervolt koruması olsa da yapabilirsiniz. Öneririm.