Bende geçen sene Ekim ayında ömrüm boyunca ilk defa AMD ekran kartı aldım. Korkarak aldım ama beklediğimden çok memnun kaldım. Hatalar oldu mu? Oldu. Ama beni bezdirecek kadar olmadı. Ay da yılda bir denecek cinsten. O da benden kaynaklı. Undervolt-overclock yapıyordum hata verip sıfırlıyordu arada bir. Onu da kaydedip, hemen geri yüklüyordum. Wattman değildi yani.
Nvidia'da kullandım bu süre zarfında. 3080 olarak. Nvidia'da da bir sorun yaşadım. Boştayken çok yüksek GPU kullanımı oluyor haliyle de kart ısınıyordu. Boşta 55 dereceye çıkıyordu. Çözemedim bende kaç tane driver denesem de. Sonra satıp tekrar AMD'ye döndüm. Ha sorun sayılır mıydı? Hayır. Ama aynı FPS değerlerini AMD kanadında 250W ile almak varken 350W kullanmak bana mantıklı gelmedi.
Geçen hafta salı 3070 aldım. 3070'den önce 6900 XT kullanıyordum. 6900 XT'ye undervolt-overclock yapıp kullanıyordum. Güç tüketimi 220W'a kadar düşüyordu. Forza Horizon 5 oyununda aldığım FPS 140'lara geliyordu. 3070 ile denedim oyunu. Onda da güç tüketimi 220W ama aldığım FPS maksimum 90 falan oldu. Sadece oyun oynuyorum. O yüzden yüksek FPS, düşük güç tüketimi önemli benim için.
Şimdi RayTracing, DLSS vs yazanlarda var. Dediğim gibi 1 senedir AMD, Nvidia kart kullandım. Kaç tane oyun oynadım ama hiçbirinde ayarlardan girip de RT veya DLSS-FSR açtığımı hatırlamıyorum. Kaç tane oyunda vardır, kaç kişi kullanıyordur orası da muamma. 100 kişiye sorsan 10-15 kişi kullanıyordur bana kalırsa. Forza da 140 FPS alıyorum, FSR-DLSS açacağım da 160 olacakmış.
Çokta umurumda sanki bana 20-30 FPS verse ne vermese ne?
Canı çıkan kartlar da iş görür ancak.
Mesela 3070 ile 2K Extreme ayarlarda oynuyorum. VRAM ıkınıyor, can çekişiyordu. 7700MB kullanım vardı en son. Kart zaten 8GB.
Nvidia'nın yaptığı yanlışlardan birisi de bu zaten. Düşük-orta-yüksek seviye kartlarının belirginliği yok. 3060'a bakıyorsun 12GB varyantı var. 3080'e bakıyorsun 10GB. 3070'e bakıyorsun 8GB. Yeni seri olan 40 serisinde düzeltirler dedim. Onu da yapmadılar.
Paran varsa Nvidia, yoksa AMD mantığı da var. Çok görüyorum. Bana göre geçersiz bir varsayım. Param da var 3090 alacak kadar ama gidip 6900 XT alacağım ben yine. 120 FPS'i 250W ile almak varken aynı FPS'e 400W ile almak bana göre mantıklı gelmiyor.
Ha böyle dedim diye Nvidia kullanmayacağım mı? Hayır. Zaten sürekli kart değiştirip duruyorum. Arada da Nvidia alıyorum. Bugüne kadar Sapphire-ROG LC-Aorus Master-Red Devil AMD kartlarını kullandım. Hepsinden de ayrı ayrı memnun kaldım. Tek bir kart için yorum yapmıyorum yani.