Atatürk'ün dini neydi?

"Benim bir dinim yok ve bazen bütün dinlerin denizin dibini boylamasını istiyorum. Hükümetini ayakta tutmak için dini kullanmaya gerek duyanlar zayıf yöneticilerdir. Âdetâ halkı bir kapana kıstırırlar. Benim halkım demokrasi ilkelerini, gerçeğin emirlerini ve bilimin öğretilerini öğrenecektir."
Bu medeni bilgileri vardı diye biliyorum.

Müslüman olduğunu düşünüyorum. İçki ve Sigara içmesi+Laikliği getirmesi onu Agnostik vesaire yapmaz.

Mesela Vapurda Kuran'a el basarak yemin etmesi.
Diyaneti Kurması (Aslında Devlet-Din ayırmak için kurdu ama Diyanet üzerinden bir kaç şey yapmıştı diye hatırlıyorum. Yanlışsam düzeltin.)
Yanlış hatırlamıyorsam Tokyo'da kendi parasıyla Cami açtırmıştı.
Aynı şekilde ülkede de Camiler açtırdı.
Kuran'ın Tesfirini yaptırdı.

Yani bunları yaptıran bir adam farklı görüşe sahip olur mu bilmiyorum. Belkide ülkede Müslüman çoğunluk olduğu için İslam'a biraz daha önem verdi. Ama kimsenin Dini görüşü bizi ilgilendirmez. İsterse Ateist olsun. Asıl önemli olan Yaptıkları. Mesela Tesla Müslüman değildi ama yaptığı şeylerle İnsanlık uygarlığının kaderini ve gidişatını değiştirdi. Yıllardır boşa tartışılan bir konu. Ha Müslüman Ha Agnostik Ha Ateist. Ne değişecek?

Atatürk bu ülkede önemli bir yere sahip Bugünün çakma müslümanları dini kullanan partisi Atatürke çok fazla saldırıyor hatta dinsizlikle suçluyorlar bende merak edip çok araştırdım kendi görüşüm olarak Atatürkün müslüman ama kendi ameli olarak kötü aliskanlikari olan(alkol) bir din kardeşi olarak görüyorum ameli Allah ile kendi arasinda dinsiz yada yahudi gibi iftiraları ben kabul etmiyorum şeriat ve halifelik konusunda tartışmaya açığım

Atatürk'ün dini görüşü ile ilgili çok sayıda yerli ve yabancı kaynak bulunuyor. Doğruluk payı olan birkaç tanesinde ise Atatürk'ün kendi sözleri de alıntılanarak Agnostik veya Deist olduğu düşünülmekte. Bunun yanı sıra İslamiyet'e de çok sıcak baktığı, Kur'an-ı Kerim'i 3 kere 6 farklı aksandan arap hocaya çevirttiği söyleniyor.

Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Müslüman olduğunu düşünüyorum. İçki ve Sigara içmesi+Laikliği getirmesi onu Agnostik vesaire yapmaz.
Kendi ithamlarına dayanılarak agnostik veya deist olduğu söyleniyor.
İnsanların inandığı yaradana yani bir bakıma insanların dinine saygı göstererek yemin etmesi güven kazanmasını sağlar
Diyaneti Kurması (Aslında Devlet-Din ayırmak için kurdu ama Diyanet üzerinden bir kaç şey yapmıştı diye hatırlıyorum. Yanlışsam düzeltin.)
Diyaneti islamiyet tarihini ve islam öğretilerini (sadece dini amaçla değil, tarihi olarak önemli olan ve din adı altında öğretileri verilen ibn-i sina gibi hocaların kaybolmuş kitap ve eserlerini araştırtmak için kurdu)
Aynı şekilde ülkede de Camiler açtırdı.
Kuran'ın Tesfirini yaptırdı.
Bunları islamiyete sıcak baktığı ve neredeyse benimsediği dönemlerde yaptırdı, tefsirini de insanlar neye taptığını neye inandıklarını anlasınlar diye yaptırdı

Sonuç olarak şunu söyleyeyim: Atatürk aramızda değil ve kendisine sorulmadığı müddetçe kesin bir cevaba ulaşmamız mümkün değil. Anca varsayımlar çıkarımlara ulaşabiliriz. İsterseniz ateistti isterseniz deistti diyin ya da müslüman hiç fark etmez, dini inancına göre yargılanmaması ve yüceltilmesi gereken ulu önder kimliği değişmeyen kişi olarak kalmaya devam edecek.

Son düzenleme:
Atatürk'ün dini görüşü ile ilgili çok sayıda yerli ve yabancı kaynak bulunuyor. Doğruluk payı olan birkaç tanesinde ise Atatürk'ün kendi sözleri de alıntılanarak Agnostik veya Deist olduğu düşünülmekte. Bunun yanı sıra İslamiyet'e de çok sıcak baktığı, Kur'an-ı Kerim'i 3 kere 6 farklı aksandan arap hocaya çevirttiği söyleniyor.

Kendi ithamlarına dayanılarak agnostik veya deist olduğu söyleniyor.

İnsanların inandığı yaradana yani bir bakıma insanların dinine saygı göstererek yemin etmesi güven kazanmasını sağlar

Diyaneti islamiyet tarihini ve islam öğretilerini (sadece dini amaçla değil, tarihi olarak önemli olan ve din adı altında öğretileri verilen ibn-i sina gibi hocaların kaybolmuş kitap ve eserlerini araştırtmak için kurdu)

Bunları islamiyete sıcak baktığı ve neredeyse benimsediği dönemlerde yaptırdı, tefsirini de insanlar neye taptığını neye inandıklarını anlasınlar diye yaptırdı

Sonuç olarak şunu söyleyeyim: Atatürk aramızda değil ve kendisine sorulmadığı müddetçe kesin bir cevaba ulaşmamız mümkün değil. Anca varsayımlar çıkarımlara ulaşabiliriz. İsterseniz ateistti isterseniz deistti diyin ya da müslüman hiç fark etmez, dini inancına göre yargılanmaması ve yüceltilmesi gereken ulu önder kimliği değişmeyen kişi olarak kalmaya devam edecek.
Aynısını yazdım zaten hangi dine mensup olduğu benim için önemli değil

İşi siyasi ,politik veya dini hiçbir yöne sürükleme veya olay çıkarma gibi bir amacım yok. Sadece merak ediyorum.
Ateist çok yüksek ihtimalle.

tüm dinlere karşı saygısı var
Ben pek öyle demezdim açıkçası.

Müslüman olduğunu düşünüyorum. İçki ve sigara içmesi + Laikliği getirmesi onu Agnostik vesaire yapmaz.
Bu sebeplerden ötürü dinsiz denmiyor kendisine. Yazdığı yahut inceleyip onayladığı kitapları incelerseniz çokça dinsiz metin görürsünüz. Müslüman değil, orası kesin. Deist yahut ateist mi olduğu tartışılabilir.

Kuran'ın tefsirini yaptırdı.
İnsanlar anlamadıkları dilde dini vecibeler anlatanlara bağnazca kanıp körü körüne bir dine inanmasınlar diye Türkçe çeviri çalışmaları yaptırdı. İnananlar da inanmayanlar da okuyup fikir sahibi olsun görüşündeydi. Zira kendisi içerisinde Tebbet suresi gibi bir metni barındıran Kur'an'ı kendi dilinde okuyup hâlâ Müslüman kalanlara şaşırıp kalıyor. Charles H. Sherrill'in raporunda belirttiği gibi Kur’an’ın çevrilmesindeki maksat Türkler arasında gözden düşmesinin istenilmesi. Kazım Karabekir'e dayandırılan "Arapoğlunun yavelerini öğrensinler diye çevirttim." cümlesi de var fakat o pek sağlam değil. Anılar kaynak olmaz.

Bu da yine bir anıya dayanıyor. Kaynak alınamaz. Fakat doğru olduğunu kabul etsek bile 1919 senesinde olmuş bir şey. Atatürk o dönemlerde Müslüman tanıyor kendini zaten. Bir şeyi değiştirmez bu.

Yalan bu.

Kurulmasının iki nedeni var: 1) Cahil kalmış Anadolu halkını isyana götürmemek ve kontrol edebilmek. 2) Dini laik ölçünün dışına çıkmadan anlatmak.

Ha Müslüman Ha Agnostik Ha Ateist. Ne değişecek?
Hocam bahsettiğimiz kişi sıradan bir Mustafa olsa haklıydınız fakat Mustafa Kemal'den bahsediyoruz. Ülkenin reis-i cumhuru. Sırf o böyle düşünüyor diye peşinden koşacak yüz binler var. Zira Atatürk sadece ben böyle düşünüyorum, Allah ile kendi aramdaki bir meseledir safhasında da bırakmamış ki. Medeni Bilgiler ve Türk Tarih Tezi gibi kitaplarda da dolusuna dinsiz ve materyalist metinler var. Bunlar zorunlu olarak liselilere okutulmuş. Çok şey değişir yani.

Agnostik veya Deist olduğu düşünülmekte. Bunun yanı sıra İslamiyet'e de çok sıcak baktığı, Kur'an-ı Kerim'i 3 kere 6 farklı aksandan arap hocaya çevirttiği söyleniyor.
Agnostiklik ile alakası yok, bu saçma bir varsayım bence. Zira Atatürk'ün cümleleri çok net, agnostikler gibi bilinmezlik içermiyor. Deist olduğunu da düşünmüyorum. Türk Tarihinin Ana Hatları kitabında tevhide ve Tanrı kavramına güzelce geçiriyor. Siyasi bir kavramdan ibaret olduğunu söylüyor. Masum ve cahil insanların işi olduğunu belirtiyor. İnsan filhakika tabiatın mahlukudur diyor Atatürk genel metinlerine bakarsan. Materyalist. Tek gerçek tabiattır, tekamüldür görüşünde.

Atatürk aramızda değil ve kendisine sorulmadığı müddetçe kesin bir cevaba ulaşmamız mümkün değil.
Mümkün. Ulaşabilelim diye bu kadar kitap yazmış zaten. Bizzat el yazıları bile elimizde. Düşüncesi nedir, ne değildir çok iyi biliyoruz. Sadece üstü örtülmeye çalışılıyor günümüzde. İnsanların gözünde vatanı düşmandan kurtarmış bir kahramandan ibaret portresi çizmek istiyorlar. Halbuki Atatürk bu kadar basit bir adam değil. Fikir hayatını incelerseniz ne kadar farklı ve zamanının ötesinde bir adam olduğunu görürsünüz. Bize asıl bırakmak istediği de yaptıkları değil fikirleri olmuş. Fakat günümüzde "Adamın fikirlerini ne yapacaksın, farklı olabilir. Yaptıklarına bak." deniliyor. Paşanın istediğinin tam zıttı. Türkiye'nin oldukça büyük çoğunluğundan farklı düşüncelere sahip olduğundan ötürü yaklaşık 1950'den beri sansür uygulanıyor.

Ateist çok yüksek ihtimalle.
Bunları bilmene rağmen nasıl seviyorsun? Yani dinsizliği yayan düşünceleri liselilere zorunlu okutulması vesaire olsun... Fikir anlamında doğru şeyler söylemiş olabilir. Inkılapları falan... Bunlara saygı duyup geçersin. Ama sevgi nasıl beslenebiliyor anlamadım.

Bunları bilmene rağmen nasıl seviyorsun?
Milli mücadelede verdiği emeklere, halkı örgütlemesine, düşmanı ülkeden atmasına, ömrünün çoğunu bu millet için harcamasına, zekasına ve ileri görüşlülüğüne minnetim vardır. Bu özelliklerini sever, sayarım. İdeolojik açıdan ise benimle taban tabana zıt. Bu yönünü ise sevme gibi bir zorunluluğum yok. Kısacası, kendisi mutlak olarak sevdiğim biri değil. Biri sorduğunda detaya girmeden "Evet, seviyorum." diyip bırakmam. Fakat şunun farkına varmak gerek, Atatürk yalnızca dinsiz metinler çığıran bir adam değil ki. Pek çok yönü var. Bunları ayrı ayrı değerlendirirsin. İşime yarayacak kısımlarını alıyorum.

Milli mücadelede verdiği emeklere, halkı örgütlemesine, düşmanı ülkeden atmasına, ömrünün çoğunu bu millet için harcamasına, zekasına ve ileri görüşlülüğüne minnetim vardır. Bu özelliklerini sever, sayarım. İdeolojik açıdan ise benimle taban tabana zıt. Bu yönünü ise sevme gibi bir zorunluluğum yok. Kısacası, kendisi mutlak olarak sevdiğim biri değil. Biri sorduğunda detaya girmeden "Evet, seviyorum." diyip bırakmam. Fakat şunun farkına varmak gerek, Atatürk yalnızca dinsiz metinler çığıran bir adam değil ki. Pek çok yönü var. Bunları ayrı ayrı değerlendirirsin. İşime yarayacak kısımlarını alıyorum.
Bunun bilincindeyim. Sadece millete Atatürk'ün dini görüşleri şöyle böyle deyince küfür yiyorsun da. O bağlamda sordum. Sadece sana değil. Yanlış sordum, sorum genel kesimeydi. Ama cevabımı aldım. Ben de hemen hemen aynı düşünüyorum.

İşi siyasi ,politik veya dini hiçbir yöne sürükleme veya olay çıkarma gibi bir amacım yok.Sadece merak ediyorum.Gidip sanane veya müslüman olmasa sevmeyecek misin gibi ***** ***** şeyler yazmadan saygılı bir şekilde yazarsanız sevinirim.
Bir kaç konuşması dan bir sonuca vardım ben ateist bence.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,095,198
Üyeler
174,070
Son üye
Ayvalık
Geri