Neler Yeni

Atatürk'ün dini neydi?

Rakunabii

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
660
İsim
durden
agnostik gibi bir şey hocam tüm dinlere karşı saygısı ve bilgisi var aynı zamanda hem kuran-i-kerimi hatmetmiş hemde selanik gibi bir şehirde tüm dinlerle iç içe bir çocukluk yaşamış bir insan
kuranı hatmettiği bilgisi nerde var

Junaiun

80+ Bronze
1926-1927 yıllarında Atatürk ile röportaj yapan Grace Ellison, 1928 yılında yayımlanan Turkey Today adlı kitabının 24. sayfasında Atatürk'ün kendisine şunları söylediğini yazmıştır:

"Benim bir dinim yok ve bazen bütün dinlerin denizin dibini boylamasını istiyorum. Hükümetini ayakta tutmak için dini kullanmaya gerek duyanlar zayıf yöneticilerdir. Âdetâ halkı bir kapana kıstırırlar. Benim halkım demokrasi ilkelerini, gerçeğin emirlerini ve bilimin öğretilerini öğrenecektir. Batıl inançlardan vazgeçilmelidir. İsteyen istediği gibi ibadet edebilir. Herkes kendi vicdanının sesini dinler. Ama bu davranış ne sağduyulu mantıkla çelişmeli ne de başkalarının özgürlüğüne karşı çıkmasına yol açmalıdır."

Rakunabii

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
660
İsim
durden
Atatürk müslümandı bence. Her şeyden önce zaten bir müslüman olarak doğdu. Fakat dini konulara düşkün biri değildi sadece. Yani günümüz insanlarında da müslüman olan ama dini konulara ilgisi olayan ya da dini gerekleri yerine getirmeyen tonla insan var sonuçta gayet doğal bence. Neden müslümandı dediğime gelecek olursak Kurtuluş Savaşı sürecinde bulunduğu bölgelerdeki ileri gelen dini kişilerle (imam, müftü vb.) çok fazla teması olmuştu. Ayrıca yurtdışı ve yurtiçinde camii yapımına da (ya da onarım, restorasyon veya tadilatına) vesile olmuştur. Dinsiz olsa veya başka bir dine mensup olsa camii işiyle niye uğraşsın ki mantıken. Osmanlı gibi "takılın siz işte orada ya" der geçebilirdi ve kolayına da gelirdi zaten bu.

Ha koyu bir Katolik veya Ateist olsaydı bile bu bir şeyi değiştirmezdi tabii ki. Sonuçta bugün bu coğrafyada rahatça yaşayabiliyorsak bir tek O'nun sayesinde olmuştur bu. Hiçbir unsur bunu ne azaltabilir ne düşürebilir. Böyle konular sorgulanamaz demiyorum ama boşuna ikililik ve kutuplaşma yaratmak için araç olarak kullanılabiliyor maalesef.
knk cami konusuna hiç girme ayrıca atatürk ateist veya deistti boşuna eğip bükmeye gerek yok

Dahası  
Reaksiyon skoru
233
İsim
painkiller - ağrı kesici - ızdırap dindirici
knk cami konusuna hiç girme ayrıca atatürk ateist veya deistti boşuna eğip bükmeye gerek yok
Eğip büken yok bence zaten. Sen peki nerden vardın bu kanıya? Mesela neden ateist veya neden deist? Ben bildiğim bilgiyi paylaştım. Sen de paylaş lütfen. “Bence öyledir” gibi basit bir bakış açın yoktur diye umuyorum:)

Rakunabii

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
660
İsim
durden
Eğip büken yok bence zaten. Sen peki nerden vardın bu kanıya? Mesela neden ateist veya neden deist? Ben bildiğim bilgiyi paylaştım. Sen de paylaş lütfen. “Bence öyledir” gibi basit bir bakış açın yoktur diye umuyorum:)
konuşmalara youtubede mevcut bazı belgeelr yabancı gazetecilerle röportajları vs murat abrdakçıyı izlersen anlarsın

Dahası  
Reaksiyon skoru
233
İsim
painkiller - ağrı kesici - ızdırap dindirici
konuşmalara youtubede mevcut bazı belgeelr yabancı gazetecilerle röportajları vs murat abrdakçıyı izlersen anlarsın
Tamam da ben senin fikrini soruyorum. YouTube linki sormuyorum. Seni ikna eden fikir ne buna? Yani Atatürk yabancı bir gazeteciye “ben aslında ateisttim” dememiştir heralde:)

Rakunabii

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
660
İsim
durden
1926-1927 yıllarında Atatürk ile röportaj yapan Grace Ellison, 1928 yılında yayımlanan Turkey Today adlı kitabının 24. sayfasında Atatürk'ün kendisine şunları söylediğini yazmıştır:

"Benim bir dinim yok ve bazen bütün dinlerin denizin dibini boylamasını istiyorum. Hükümetini ayakta tutmak için dini kullanmaya gerek duyanlar zayıf yöneticilerdir. Âdetâ halkı bir kapana kıstırırlar. Benim halkım demokrasi ilkelerini, gerçeğin emirlerini ve bilimin öğretilerini öğrenecektir. Batıl inançlardan vazgeçilmelidir. İsteyen istediği gibi ibadet edebilir. Herkes kendi vicdanının sesini dinler. Ama bu davranış ne sağduyulu mantıkla çelişmeli ne de başkalarının özgürlüğüne karşı çıkmasına yol açmalıdır."
sadece bu değil yüzlerce kanıt var youtubedeki 10 dk lık videoları yada belgeleri sana anlatamam uzun sürer kendin yazabilirsni

BenRoboTdeğilİm

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,326
İsim
BenRoboTdeğilİm
Ateistti deist ti diyemem ama Müslüman değildi derim
(yada cumhuriyeti kurana kadar müslümandı)

PaLaaX

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,831
İsim
𝓐𝓭ı 𝓨𝓸𝓴 𝓝𝓪𝓶ı 𝓥𝓪𝓻
Discord
𝑃𝑎𝐿𝑎𝑎𝑋#7322
@Mehmet Yılmaz Reis olay kızışmadan konuyu kitleyebilir misin ?
Artık bu konulardan gına geldi.

PaLaaX

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,831
İsim
𝓐𝓭ı 𝓨𝓸𝓴 𝓝𝓪𝓶ı 𝓥𝓪𝓻
Discord
𝑃𝑎𝐿𝑎𝑎𝑋#7322
Niye nasıl olsa konu dışı
Usta en son böyle konu olduğunda forum kaynıyordu.
Devletin kurucusu ile ilgili konuları sırf tartışma olsun diye açıyorlar.
Siz bilirsiniz.

Top Bottom