Emirkanyvs
80+ Silver
Dahası
- Reaksiyon skoru
- 761
- İsim
- Emirkan Yavaş
- İlgilendiği Kategoriler
- Sizler için hazır sistem araştırıp, öneri de bulunabilmem için etiketleyebilirsiniz.
- Emirkanyvs
Dediklerimi öncelikle anladığınız için teşekkür ediyorum.İtopya gibi sitelerden alışveriş yapmanın verimli olabileceği, ancak bazen şansa bağlı olabileceği konusunda yazdığınız açıklama içimi rahatlattı. Cevabınız çok detaylı ve açıklayıcı olmuş, teşekkür ederim.
Ben daha öncesine kadar bilgisayar donanımıyla pek ilgilenmedim, genelde yazılımsal optimizasyonlarla idare etmeye çalışıyordum. Eski kasam, şu linkteki ürün: https://www.bhphotovideo.com/c/product/1319357-REG/asus_gr8_ii_t044z_i5_7400_8gb_1tb_gtx.html Ancak kasam arıza verdi ve artık düşük FPS, donmalar, ısınmalar gibi problemler yüzünden ciddi şekilde bunalmaya başladım. Ayrıca, modüler bir kasa olduğu için herhangi bir parça ekleyemiyor, güncelleme yapamıyordum (çevremdeki bilgisayardan anlayan kişiler de böyle söyledi). Bu yüzden biraz yeniyim ve haliyle telaşlıyım. Yılbaşında asgari ücrete zam geleceği söyleniyor, bu da bilgisayar fiyatlarını etkileyebilir, o yüzden hemen yeni bir kasa almak istiyorum. Ancak bilgi konusunda biraz zorlanıyorum, yine de anladıklarımı paylaşayım.
İtopya veya başka bir siteden alışveriş yapmak verimli olabilir, ancak şansa bağlı olduğunu da biliyorum. Kulak aşinalığım olan siteler genelde İtopya ve İncehesap, ancak Gaming TR biraz yeni ve bilinmeyen bir yer gibi geldi, kullanıcı memnuniyetsizlik riski yüksek olabileceği düşünülebilir olduğundan tercih etmek istemiyorum açıkcası paramla rezil olmaktansa daha düşük bir kasa almaya razıyım.
AMD işlemcilerinin anakarttaki soket yapısı nedeniyle, yeni nesil bir AMD işlemci çıktığında anakartı değiştirmeden işlemciyi yükseltip masraftan kaçınabileceğimizi anladım. Bu açıdan AMD işlemcileri, Intel'e kıyasla daha avantajlı gibi görünüyor.
Anakart konusunda SSD’nin önemini tam olarak anlamış değilim, ancak anladığım kadarıyla 2 adet M.2 SSD takılabilen ve M.2 SSD'yi soğutabilen bir anakart önerdiniz. Bu özellik oyunlarda çok fark eder mi? Ben özellikle SOT, R6, GTA 5 gibi oyunlarda yükleme ekranlarında farkı bayağı görmüştüm aslında. Fakat, bu özellik fiyatı ne kadar artırır, elzem midir?
Ekran kartı markaları konusunda, söylediğiniz Gigabyte Windforce ve MSI Ventus gibi modellerin soğutma sistemleri yüzünden dikkatli olmam gerektiğini anladım. Uyguna gelmediği müddetçe bu markalardan uzak durmak mantıklı.
RAM değerleri hakkında CL değeri konusunda pek bilgim yoktu, ancak şimdi baktım ve CL30 olan bir RAM'in, CL36 olan bir RAM'den daha iyi olduğunu öğrendim. Bu özellik, markadan ziyade önemli bir kritermiş. Ayrıca, MHz değeri yüksek olan RAM’ler daha iyi performans sağlar, bu da çok önemliymiş. Bu nedenle, RAM’i değiştirmenin aslında o kadar zor olmadığını ve uygun fiyatlı bir kasa bulmanın daha önemli olduğunu söylediniz.
SSD'deki DRAM ön belleği konusunu tam anlamadım. DRAM’li SSD’nin ne gibi bir farkı olur, gerçekten fark eder mi ve tam olarak ne oluyor DRAM ön bellekli SSD?
PSU kısmı ise, gerçekten çok kritik olabilir. Kalitesiz bir PSU'nun ciddi sorunlara yol açabileceğini öğrendim, ancak bazen şansa bağlı olarak kötü bir PSU ile sistem çalışabiliyor. Eğer kötü bir PSU ile hazır toplanmış bir kasa alırsam, PSU’yu değiştirmek ne kadar zor olur? Bu işlemi kendi başıma yapabilir miyim? Uygun fiyatlı bir kasada tek kötü parça PSU ise, PSU’yu değiştirmek ne kadar maliyetli olur?
Acele etmem mi gerekir yoksa yılbaşı sonrası fiyat artışı beklediğim gibi gerçekleşebilir mi?
Eğer önerdiğiniz bir kasa varsa, özellikle İtopya ya da İncehesap’tan, F/P açısından iyi olabilecek bir model varsa, tavsiyenize çok ihtiyacım var. Yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim, yazdığınız cevaplar gerçekten çok faydalı oldu.
Anakart kısmı 2 adet m.2 ssd takılan önerme sebebim, mesela hazır sistem de 500 gb ssd oluyor (bazılarında 1tb), eğeeer ki anakartı 2 adet m.2 slotsuz alırsanız 500 gb yetmediği zaman 1 tb ssd almak zorunda kalıcaksınız ve öteki ssd boşa çıkacak. Bazı anakartlar da ssd çoğaltıcı kullanmak için soket oluyor hatta sistemimin birini öyle kullanıyorum fakat ssd hızından çok fazla düşüş yaşanıyor. O yüzden önermiyorum. Soğutma kısmı ise daha serin çalışsın ki daha uzun ömürlü gitsin. Oyun performansına yansıyacağını düşünmüyorum.
Rami anlamışsınız zaten fakat gene siz bi ram alırken foruma sorun her zaman en doğrusu bu.
Dramli ssd ise teknik açıklamasını yapamıyacağım fakat hem uzun ömürlülüğü açısından hem de daha stabil çalışmasından ötürü önerilir. Hızdan düşüşte yaşanmaz.
Ekran kartı olarak kendim gene önerilmeyen MSI Ventus 2x modelini kullanıyorum bu arada. Uyguna geldiği için almıştım ve daha ısındığını görmedim onun da bilgisini vereyim. 4060ti 16 gb ekran kartıda.
Psu kısmın da ise evet değiştirilebilir fakat zahmete girmeye gerek yok. Direk hazır sistem alırken iyi olanını tavsiye eder ve onu aldırırız bu forumda.
Dün bi arkadaş için İtopya'da sistem aradım fakat şuan da piyasadan pahalı ürünleri. Diğer sitelere de baktım bu arada ve 30-35.000 TL bandında kesinlikle fiyatını hak eden bir ürün yok. Hatta 40-45.000 TL aralığında bile yok. Bu yüzden malesef size sistem tavsiyesi yapamıyacağım. Youtube'da ki içerik üreticileri bu hafta f/p ürünler çıkartabilir onları bekleyin, fprumu takipte kalın. Eğer çıkartmazlarsa konu açıp etiketlerseniz seve seve yardımcı olurum. Yeni yılı beklemeyelim sistem almak için yeni yıl gelmeden çözeriz bir tane inşALLAH.