Neler Yeni

Rehber BIOS nedir? Ne işe yarar?

amdsaolsun

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,930
İsim
Efe GÖKKURT
İlgilendiği Kategoriler
BIOS, yazılım ve kapanma sorunları
Instagram
gokkurtefe
Arkadaşlar hepinize iyi forumlar 2 günden beri bios nedir sizin için araştırdım umarım beğenirsiniz iyi forumlar

BIOS nedir?​

BIOS u anlamaya öncelikle açılımından başlayalım. BIOS İngilizcesi Basic Input/Output System dir yani (Basit Giriş ve Çıkış Sistemi) dir.

Ne işe yarar?​

Adından da anlaşıldığı gibi bilgisayardaki bilgisayara giren ve çıkan sistem işlemlerinden sorumludur.
Örn.:
  • İlk olarak bilgisayardaki donanımı tarar ve test eder örneğin ram in yanlış slota takılması durumunda size yanlış taktığınız söyler bu işleme POST adı verilir.
  • Açma tuşuna bastığınızda pc nin açılması
  • Ters giden birşeyler olduğunda uyarı vermesi gibi.

Nerede bulunur?​

BIOS anakartınızda bulunur ancak elde tutulabilir bir şey değildir bunun için bir yorganın içinde ki yazılımdır, yonga ise anakart üzerinde bulunur ve bu yonga çok az enerji tüketebilmektedir, ayrıca eski zamanlarda BIOS lar ROM (Read Only Memory/Sadice Okunabilen Bellek) iken günümüzde BIOS güncellemeleri yapılabilmektedir.

BIOS pili (CMOS) nedir?​

Bios pilinin ismi CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor/Bütünleyici Metal Oksit Yarı İletken) dur. Ne işe yarar bios pili bilgisayar kapalı iken saat tarih vb. şeyleri saymaya yarar

20210508_021728.jpg

POST u açalım​

POST (Power On Self Test/İlk açılışta kendini sınama) olarak adlandırılır yazımızın başlarında da dediğimiz gibi donanımları tarar ve test eder.

İşte POST ekranı​

Screenshot_20210509-072512_Drive.jpg

Kaynaklar ;
Google fotoğraflar
"ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ Bilgisayar Donanımı Okt. Mustafa AKBUĞA' nın BIOS 14. Ünite" adlı makalesi Web de aratınca 3. Arama sonucu PDF olarak

Not: @Mehmet Yılmaz abinin hala, niye en iyi cevap seçemediğini anlayamadım en azından beni bilgilendirirse sevinirim ki bir dahakine ona göre yazarım özelden de bilgilendirebilir

Bir yerde konusu açıldı bunu yazdım ama en iyi cevap seçilmedi bende insanlar merak ederse arattıklarında bulabilmeleri için buraya atıyorum
Mesaj otomatik birleştirildi:

@Eren Eser @XecAts hocam iyi mi? @Şans burda!

Son düzenleme:
Dahası  
Reaksiyon skoru
141
İsim
ahmet sezgin

BIOS nedir?​

BIOS u anlamaya öncelikle açılımından başlayalım. BIOS İngilizcesi Basic Input/Output System dir yani (Basit Giriş ve Çıkış Sistemi) dir.

Ne işe yarar?​

Adından da anlaşıldığı gibi bilgisayardaki bilgisayara giren ve çıkan sistem işlemlerinden sorumludur.
Örn.:
  • İlk olarak bilgisayardaki donanımı tarar ve test eder örneğin ram in yanlış slota takılması durumunda size yanlış taktığınız söyler bu işleme POST adı verilir.

Nerede bulunur?​

BIOS anakartınızda bulunur ancak elde tutulabilir bir şey değildir bunun için bir yorganın içinde ki yazılımdır, yonga ise anakart üzerinde bulunur ve bu yonga çok az enerji tüketebilmektedir, ayrıca eski zamanlarda BIOS lar ROM (Read Only Memory/Sadice Okunabilen Bellek) iken günümüzde BIOS güncellemeleri yapılabilmektedir.

BIOS gücünü nereden alır?​

BIOS yongası çok az enerji kullandığı için gücünü günümüzde BIOS pili olarak adlandıran CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor/Bütünleyici Metal Oksit Yarı İletken) den alır.

Alıntıyı görüntüle

POST u açalım​

POST (Power On Self Test/İlk açılışta kendini sınama) olarak adlandırılır yazımızın başlarında da dediğimiz gibi donanımları tarar ve test eder.

İşte POST ekranı​

Alıntıyı görüntüle

Kaynaklar ;
Google fotoğraflar
"ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ Bilgisayar Donanımı Okt. Mustafa AKBUĞA' nın BIOS 14. Ünite" adlı makalesi Web de aratınca 3. Arama sonucu PDF olarak
Bir yerde konusu açıldı bunu yazdım ama en iyi cevap seçilmedi bende insanlar merak ederse arattıklarında bulabilmeleri için buraya atıyorum

eline emeğine sağlık

Kamina

80+ Platinum
En İyi Cevap
1
Eline sağlık.

Eren Eser

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,309
İsim
Eren Eser

BIOS nedir?​

Ne işe yarar?​

Örn.:

Nerede bulunur?​

BIOS gücünü nereden alır?​

BIOS yongası çok az enerji kullandığı için gücünü günümüzde BIOS pili olarak adlandıran CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor/Bütünleyici Metal Oksit Yarı İletken) den alır.

Alıntıyı görüntüle

POST u açalım​

İşte POST ekranı​

Alıntıyı görüntüle

Kaynaklar ;
Google fotoğraflar

Eline sağlık çok güzel açıklamışsın :love:

En İyi Cevap
7
Gayet iyi olmuş.
yalnız bios pilini anlattığın kısımda sanki bir yanlış anlaşılma var yani öyle yazmışsın ki sanki pil olmadan bios yongası çalışmaz gibi orayı düzelt.
Bios pili bios ayarlarını tutar. Bios ayarlarının sıfırlanmamasını sağlar.

amdsaolsun

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,930
İsim
Efe GÖKKURT
İlgilendiği Kategoriler
Instagram
gokkurtefe
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Gayet iyi olmuş.
yalnız bios pilini anlattığın kısımda sanki bir yanlış anlaşılma var yani öyle yazmışsın ki sanki pil olmadan bios yongası çalışmaz gibi orayı düzelt.
Bir dakika hocam bakıyorum ama sanki öyle değildi ya bir dk

Gayet iyi olmuş.
Hocam siz de yanlış biliyormuşsunuz bios pili saat tarih vb. Şeyleri tutmaya yarıyor benim dediğim zaten doğruymuş ama başka sorunun cevabına giriyormuş bios ayarları bios yongasında bulunuyor zaten

Son düzenleme:
En İyi Cevap
7
Bir dakika hocam bakıyorum ama sanki öyle değildi ya bir dk

Hocam siz de yanlış biliyormuşsunuz bios pili saat tarih vb. Şeyleri tutmaya yarıyor benim dediğim zaten doğruymuş ama başka sorunun cevabına giriyormuş bios ayarları bios yongasında bulunuyor zaten
Bende öyle dedimya bios pili bios ayarlarını tutar. Ama sen orada sanki pil olmadan bios yongası çalışmıyor gibi söylemişsin.

amdsaolsun

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,930
İsim
Efe GÖKKURT
İlgilendiği Kategoriler
Instagram
gokkurtefe
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Bende öyle dedimya bios pili bios ayarlarını tutar. Ama sen orada sanki pil olmadan bios yongası çalışmıyor gibi söylemişsin.
Hocam bios ayarlarını bios yongası tutuyor pili değil 4. Kaynağına bakabilirsiniz

amdsaolsun

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,930
İsim
Efe GÖKKURT
İlgilendiği Kategoriler
Instagram
gokkurtefe
Hayır pil bios ayarlarını ve tarihin sıfırlanmamasını sağlıyor eğer pil çıkarılırsa bios ayarları dahil tüm bios tarih ve ayarlar sıfırlanır.
O kaynakta ki bilgiler yanlış herhalde.
Hocam dolaylı yoldan ayarların silinmesini sağlıyor

Hayır pil bios ayarlarını ve tarihin sıfırlanmamasını sağlıyor eğer pil çıkarılırsa bios ayarları dahil tüm bios tarih ve ayarlar sıfırlanır.
O kaynakta ki bilgiler yanlış herhalde.
Hocam buldum bios pili saat tarih o.c. Ve benzeri şeylerin tutulması için gereken enerjiyi bios yongasına ömrü boyunca gönderir yani bilgisayar çalışır durumda iken bios pilini çıkarırsanız o.c. gitmez çünkü prizden elektrik zaten gelir örneğin o.c. un kaldırılması için pili çıkarttığımızda bios yongasına elektrik gitmediği için bilgileri tutamaz ve tekrar çalıştırdığımızda eski bilgileri tutamadığı için bu şekilde çalışı yani bios pili bir depolama olarak kullanılmaz dolaylı yoldan bilgileri tutar

@Şans burda! Bios pili bios a elektrik gönderirki bilgileri tutabilsin kasa ya elektrik gitmediği zamanlarda. Bios pilinin içinde veri bulunmaz yani bunu söylemek istedim

Son düzenleme:

Mert Özkaya

𝑅 𝑜 𝓍
80+ Titanium
En İyi Cevap
11
Dahası  
Reaksiyon skoru
25,793
İsim
Mert Özkaya
Instagram