Neler Yeni

Darboğaz Nedir ve Nasıl Anlaşılır?

Ömer19

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
18
İsim
Ömer
Merhaba arkadaşlar iyi forumlar darboğaz nedir nasıl olur bunu öğrenmek istiyorum ekran kartımı %100 kullanıp işlemcimi %45 50 kullanırsa bi oyun darboğaz olurmu yada ekran kartım %13 işlemcimi %20 kullanırsa darboğaz oluyormu yada ekran kartım %45 %50 kullanıp işlemcimi %35 civarı kullanımda darboğaz olurmu bunlar benim her oyunda farklı farklı aldığım değeler darboğazı açıklarsanız sevinirim darboğaz nasıl olur oyunlarda herhangi bi takılma drop yeme sorunum yok gayet akıcı

SİSTEMİM:
RTX 3060 12 gb GPU
i5 11400F CPU
2x8 3200 MHz ram

Oppss1903

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
381
İsim
Burak Ergül
Ekran kartını %50(örnek) işlemcini %100 kullanırsa oluyor galiba

silinenuye785438

80+ Titanium
En İyi Cevap
1
Merhaba arkadaşlar iyi forumlar darboğaz nedir nasıl olur bunu öğrenmek istiyorum ekran kartımı %100 kullanıp işlemcimi %45 50 kullanırsa bi oyun darboğaz olurmu yada ekran kartım %13 işlemcimi %20 kullanırsa darboğaz oluyormu yada ekran kartım %45 %50 kullanıp işlemcimi %35 civarı kullanımda darboğaz olurmu bunlar benim her oyunda farklı farklı aldığım değeler darboğazı açıklarsanız sevinirim darboğaz nasıl olur oyunlarda herhangi bi takılma drop yeme sorunum yok gayet akıcı

SİSTEMİM:
RTX 3060 12 gb GPU
i5 11400F CPU
2x8 3200 MHz ram
İdeal durum hem ekran kartının hem işlemcinin %100 olmasıdır.

Ama bunu normal koşullarda sağlamak pek mümkün değildir. Bu nedenle ekran kartı kullanımı %100e yakınsa ve işlemci kullanımı da çok düşük değilse onu genelde darboğaz saymayız.

İki bileşen de aynı anda düşük yüzdelerde kullanılıyorsa o durum çalışan program/oyunla alakalıdır kafaya takmaya gerek yok.

Dahası  
Reaksiyon skoru
3
İsim
mehmet bekir GÖÇER
işlemci ekran kartına yetişemiyorsa darboğaz olur mesela ekran kartı yüzde 80 kullanıyorsa darboraz vardır ama bazı oyunlar ekran karını çok kullanmaz valorant gibi oyunlar ekran kartından daha çok işlemci kullanır ve 11400f ile rtx 3060 darboğaz olmaz

Ömer19

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
18
İsim
Ömer
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
işlemci ekran kartına yetişemiyorsa darboğaz olur mesela ekran kartı yüzde 80 kullanıyorsa darboraz vardır ama bazı oyunlar ekran karını çok kullanmaz valorant gibi oyunlar ekran kartından daha çok işlemci kullanır ve 11400f ile rtx 3060 darboğaz olmaz
Mesela apex legends oyununda ekran kartı %65 işlemciyi %35 civarı kullanıyor bazı yerlerde değiştiği oluyor ama düşük ayarlardayken oluyor bu yüksek ayarlara alınca ekran kartı 95 civarı işlemci %45 civarı buda normal bişey mi

thec2o

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
155
İsim
Cemre Can Özdemir
Ekran kartının performansı işlemcinden yüksekse ekran kartım tam performansta çalışmaz, bu diğer türlü de geçerli yani işlemcinin performansı ekran kartından güçlüyse bu sefer de işlemcin tam performansta çalışmaz. ikisinin de uyumlu olması %100 çalışması tavsiye edilir ama aksi bir durumda yani dar boğazda ürününe zarar vermez sadece performans düşüklüğü olur optimal olan sisteme göre.

Ömer19

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
18
İsim
Ömer
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Ekran kartı %80 kullanıyorsa darboğaz vardır demişsiniz acaba işlemci demek mi istediniz karıştırıp çünkü herkes işlemci için bunu söyledi

r4NG3r

80+ Silver
Ekran kartı %80 kullanıyorsa darboğaz vardır demişsiniz acaba işlemci demek mi istediniz karıştırıp çünkü herkes işlemci için bunu söyledi
Dostum islemcin yuzde 100de kullanilsa bu tek basina birsey ifade etmez,islemcinin yuksek olup ekran kartinin cok dusuk olmasi lazim darboğaz icin

Eclipse

80+ Bronze
İşlemci ekran kartını maksimum kapasitede çalıştıracak güçte olmalıdır. Bir oyun ekran kartının %100ünü kullandırıyorsa işlemci bunu sağlamalıdır. Eğer ekran kartının %100 çalışması gerektiği noktada, işlemci %100 verimlilikte çalışırken ekran kartında kayıp varsa bu darboğazdır. %100 cpu %80 gpu buna bir örnek. Ancak işlemci %40 %50 arası çalışırken ekran kartı da %70lerde geziniyorsa bu dorbağaz demek değildir. Bazı oyunlarda ekran kartını tam performansında kullanmamıza gerek olmuyor. Özetle mantık, işlemci ekran kartını %100 çalıştırabiliyor mudur.

pc ustasi1

80+ Silver
Mesela apex legends oyununda ekran kartı %65 işlemciyi %35 civarı kullanıyor bazı yerlerde değiştiği oluyor ama düşük ayarlardayken oluyor bu yüksek ayarlara alınca ekran kartı 95 civarı işlemci %45 civarı buda normal bişey mi
yüksek ayarda dorboğaz yok

silinenuye785438

80+ Titanium
En İyi Cevap
1
Ancak işlemci %40 %50 arası çalışırken ekran kartı da %70lerde geziniyorsa bu dorbağaz demek değildir. .
Duruma göre darboğaz demek olabiliyor. Bazı oyunlar işlemcinin tüm çekirdeklerini kullanacak şekilde dizayn edilmediği için işlemci tam olarak kullanılmasa bile bazı çekirdekler tıkandığı için yine darboğaz olabiliyor.

abcdefg1234

80+ Silver

SİSTEMİM:
RTX 3060 12 gb GPU
i5 11400F CPU
2x8 3200 MHz ram
Hikayeli oyunlarda grafikler yüksekteyken ekran kartınız %95 ve üzerinde kullanılmıyorsa darboğaz vardır yani işlemci ekran kartını yeterince besleyemiyordur.

Oyunlarda grafik ayarları ve çözünürlük arttıkça ekran kartına binen yükte artar, dolayısıyla darboğaz miktarı azalır.

Grafik ayarlarını düşürdüğünüzde işlemciye binen yük artar , ekran kartı kullanımı azalabilir.

Rekabetçi oyunlar genelde düşük grafiklerde oynandığı için ekran kartı kullanımının yüksek olmaması normaldir.

11400f ve 3060 arasında en yüksek grafiklerde oynadığınız sürece darboğaz olmaz.

Top Bottom