Neler Yeni

DDR 5 Sistem Rastgele Yeniden Başlatılıyor

harika123

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Bora Işık
Arkadaşlar selam,
Daha yeni DDR5 sistem topladım ama rastgele bir şekilde ekran siyah oluyor ve 3 saniye içinde sistem yeniden başlatılıyor. Hiçbir şekilde bildirim ve uyarı almıyorum. (Normalde yeniden başlatma en az 10 saniye sürüyor.)
Bu çoğunlukla Youtube'da video izlerken oluyordu. 2 kere de Fallout 76 oynarken oldu. RDR2 ve God of War oynarken olmuyor. Saatlerce oyun indirmek için açık bıraktığımda da olmuyor. Event Log'da Kernel 41 hatası veriyor. Ramler Expo 6000Mhz'da olsa 4800MHz expo kapalı olsa da oluyor. Windows 11 Dengeli veya Performans modu fark etmeksizin oluyor. BIOS'um hep günceldi. Memory Context Restore açık veya kapalı denedim yine fark etmiyor.
Şimdi denediğim şeyleri sıralıyorum:
1- 2015'ten kalma PSU'mu değiştirdim sorun çözülmedi.
2-Prime95 testi yaptığımda 3-6. dakikalar arasında HARDWARE FAILURE rounding was 0.5 expected to be 0.4 hatası aldıktan saniyeler sonra bilgisayar kendini sorunun kendisi olan yeniden başlatmayı yaptı. (birkaç kez oldu)
3-Windows 11'i tamamen formatladım. Bu sefer sıfırdan driverları kurup Prime95 testi yapınca 1 saate yakın bir şekilde hem EXPO açık hem kapalı testte kaldı ve iki testte de herhangi bir sorun bulmamasına rağmen youtube'da video izlerken yine random reboot attı PC.

Herhangi bir şekilde overclock yapmıyorum tüm voltaj ayarları da frekans ayarları da anakartın otomatik değerleri. Prime95 testinde de 75 derecenin üstünü görmedim testte ortalama 65, boşta 45 derecede çalışıyor yani sıcaklık problemim de yok.
Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. İlk testler sonrasında CPU'mun arızalı olduğuna emindim fakat format sonrasında stres testinde hiç error/failure olmadan 1 saat çalıştığını görünce şu an hani parçadan şüphelenmem gerektiğini de bilmiyorum. Bazen gün içinde hiç yeniden başlatmıyor bazen de 3 saat içinde 2 kere yeniden başlatıyor.

Ekran Kartı: Sapphire RX 6750 XT Pulse (DDR4 sistemimde de bu ekran kartını kullanıyordum ve hiç sorun yaşamadım)
Anakart: MSI B650 GAMING PLUS WIFI
İşlemci: Ryzen 5 7500F
RAM: 2x16 (32 GB) Corsair Vengeance CL30 6000Mhz (Anakartın resmi sitesinde uyumlu.)
PSU: Corsair RM850x Shift

Batina

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Dogan Kaya
Çözebildiniz mi acaba?

Bende de MSI B650 Gaming Plus Wifi var. İşlemci 7600 Ram anakartın listesinde uyumlu muhtemelen sizinkiyle aynı bile olabilir. PSU Corsair RM850. Ekran kartı onboard kullanıyorum işlemci sayesinde. Eski sistemdeki GTX 1080'i taktım yine oluyor. Bazen birkaç gün olmuyor bazen günde 2 3 kez olabiliyor. Windows 10 yüklü. Rastgele oluyor bende. Oyun oynamıyorum. Kernel 41 ve başka hata kodları çıkıyor olay görüntüleyicisinde.

Tek RAM taktım yine oluyor. Biosu güncelledim son versiyonu yine oluyor. Biosu sıfırladım yine oluyor. Bazı biostan ayarları değiştirdim Expoyu kapattım vs yine oluyor.

Mavi ekran yok. Minidump yok. OCCT testini 20 dk yaptım. Hiçbir sorun çıkmadı. Memtest yaptım RAM'lerde sorun çıkmadı.

PSU'yu eski 650W High Power kasamdakini takacağım ama PSU'dan olma ihtimali olduğunu düşünmüyorum. Zira eski sistemde sorunsuz çalışıyordu. Yine de düşük ihtimal de olsa deneyebilirim bir ara.

Sistemi dağıtıp tekrar toplayarak yeniden deneyeceğim ama muhtemelen anakarttan şüpheleniyorum yada işlemci bilemiyorum. İşlemciler kolay kolay bozulmaz gibi.

Yıllar sonra ilk kez böyle bir şeye şahit oluyorum. Bize denk geleceği varmış demek ki. Anakartı işlemciyi garantiye versem sorun yok deyip geri göndermelerinden hatta belki daha bozup göndermelerinden korkuyorum.

Çevremde aynı anakarta uyacak işlemci de yok alıp takıp birkaç gün deneyimleyerek belki işlemcide olup olmadığını anlayabilirdim. O zaman geriye anakart kalırdı. Çok düşük ihtimal PSU.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,014,288
Üyeler
160,670
Son üye
Wilfaelor
Top Bottom