genel olarak bazı şeyler zor gelmeye başlar insan bahanelerin arkasına sıgınır mesela acaba evrim var mı gibi vs gerçekten yapmak istiyorsan hiçbirşey düşünme sadece yap ama bu ileride tekrarlar en iyi yolu iyice tarafsız bir şekilde dini tekrar ögrenmek belki aklındaki küçük bir düşünce sana sebep oluyordur şuan dini ibadetleri bende saldım eskisi kadar en azından sebebim şuanki hocaların üçkagıtcı dini kullanan boş tipler olması cemaatlerin hepsini sildim kafadanbunun sebebini bulamıyorum işte keşke bulup rahatlasam
Iste buda Senin Sinavin Evlat. (dunya bir sinav unutma her sey yolunda giutmez zaten o zaman sinavin anlami kalmaz)Son 2 ay içinde dinden yavaş yavaş uzaklaşıyorum önceden 5 vakit kıldığım namazları şimdi hiç kiomiyorum son 4 cumaya gitmedim aslında bunları yapmak istiyorum ama bu şey beni uzaklaştırımaya çalışıyormuş gibi hissediyorum Müslüman olmaktan gurur duyardimdim şimdi hiçim heves yok alışkanlık yok şimdi sadece Allah'a inanıyor musun inaniyorum bu herhangi bir ibadet yapmiyorum artık. Buna ne sebep oluyor olabilir çok küçüklükten beri ibadelerimi yapardım ve bununla birlikte yaşama hevesim gidiyor ahireti dusunuyorum ama ibadetehic yapmak istemiyorum. Bu bilincaltima nasıl işleri bilmiyorum ama çok iyi.bi yer yapmış
zaten her zaman aynı sekılde olamayız bızde ınsanız robot degılız ufak bır ara vermıssın dıyelım sen ama yolundan sasma Allah o huzuru umarım sana gerı kazandırırSon 2 ay içinde dinden yavaş yavaş uzaklaşıyorum önceden 5 vakit kıldığım namazları şimdi hiç kiomiyorum son 4 cumaya gitmedim aslında bunları yapmak istiyorum ama bu şey beni uzaklaştırımaya çalışıyormuş gibi hissediyorum Müslüman olmaktan gurur duyardimdim şimdi hiçim heves yok alışkanlık yok şimdi sadece Allah'a inanıyor musun inaniyorum bu herhangi bir ibadet yapmiyorum artık. Buna ne sebep oluyor olabilir çok küçüklükten beri ibadelerimi yapardım ve bununla birlikte yaşama hevesim gidiyor ahireti dusunuyorum ama ibadetehic yapmak istemiyorum. Bu bilincaltima nasıl işleri bilmiyorum ama çok iyi.bi yer yapmış
inşzaten her zaman aynı sekılde olamayız bızde ınsanız robot degılız ufak bır ara vermıssın dıyelım sen ama yolundan sasma Allah o huzuru umarım sana gerı kazandırır
haklısınız hocam ama cevremdeki insanlar cumaya gidiyor aksine ben gitmiyorum farzlarını kılıyodum sadece sunnetleri kafam estiğinde son 1 haftadır felan tarikatların oluşumu vs vidolar izliyorum tarikatlar hakkında gerçekler vs diye 1 aydır vs bilgisayara oturmuyorum oyun oynayıp insanların dine küfürü beni etkilememesi için umarım en kısa sürede düzedlirimIste buda Senin Sinavin Evlat. (dunya bir sinav unutma her sey yolunda giutmez zaten o zaman sinavin anlami kalmaz)
Hocam Tavsiyem kendinizi cok sikmamaniz rahat olun elinizden geldigince kilmaya calisin sunnetler falan kiliyorsaniz belki agir geliyordur once namazlari duzene sokun sonra yavas yavas sunnetleride kilarsiniz Yani Farzlari yapmak sart sonrasini yapmak icin kendiznizi zorlamayin icinizden gelirse yapin ama bunun icin kendinizi zorlamayin.
Cumaya gitmeme olayi bence cevrendeki insanlarin gitmemesinden dolayi olabilir mesela arkadaslarim veya kardeslerim cumaya gitmeyince ben niye gideyim diye dusunurdum hatta nerdeyse hic biri namaz bile kilmadigi icin zamanla bende erteler oldum baslarda sonra kilmayi birakmistim nerdeyse zamninda ama neyseki Tekrar basladim duzgun gidiyorum suan ozellikle son zamanlarda
NOT: Namazlarini vs. eksiksiz kilan dinene dikkat eden biri kolay kolay birakmaz uzaklasmaz bence Sizi etkileyen baska bir sey var once bir cevrenize bakin sizi uzaklastiracak insanlar veya davranislariniz var mi ? sonra teleon gibi cihazlari kulklanma surenize ve izlediginiz iceriklere bakin bir yerde mutlaka bir sebep olmali
tamamen hayat şartları ve ülkemizdeki toksik islam, ben kendimi bildim bileli dinlere inancım yok fakat inananlardan pek bir farkım kalmıyor Türkiye de canım ülkem. Kuran'da geçmeyen 2-3 tane hacı hocanın uydurduğu şeyleri o kadar çok yapılıyor ki ülkede ki gençlik dinden soğuyor.Son 2 ay içinde dinden yavaş yavaş uzaklaşıyorum önceden 5 vakit kıldığım namazları şimdi hiç kiomiyorum son 4 cumaya gitmedim aslında bunları yapmak istiyorum ama bu şey beni uzaklaştırımaya çalışıyormuş gibi hissediyorum Müslüman olmaktan gurur duyardimdim şimdi hiçim heves yok alışkanlık yok şimdi sadece Allah'a inanıyor musun inaniyorum bu herhangi bir ibadet yapmiyorum artık. Buna ne sebep oluyor olabilir çok küçüklükten beri ibadelerimi yapardım ve bununla birlikte yaşama hevesim gidiyor ahireti dusunuyorum ama ibadetehic yapmak istemiyorum. Bu bilincaltima nasıl işleri bilmiyorum ama çok iyi.bi yer yapmış
Kötü bir olay yaşayınca daha sıkı tutuyorsun genelde.Son 2 ay içinde dinden yavaş yavaş uzaklaşıyorum önceden 5 vakit kıldığım namazları şimdi hiç kiomiyorum son 4 cumaya gitmedim aslında bunları yapmak istiyorum ama bu şey beni uzaklaştırımaya çalışıyormuş gibi hissediyorum Müslüman olmaktan gurur duyardimdim şimdi hiçim heves yok alışkanlık yok şimdi sadece Allah'a inanıyor musun inaniyorum bu herhangi bir ibadet yapmiyorum artık. Buna ne sebep oluyor olabilir çok küçüklükten beri ibadelerimi yapardım ve bununla birlikte yaşama hevesim gidiyor ahireti dusunuyorum ama ibadetehic yapmak istemiyorum. Bu bilincaltima nasıl işleri bilmiyorum ama çok iyi.bi yer yapmış
ben şöyle bir görüşteyim çoğumuz inanmıyoruz sadece gördüğümüzü devam ettiriyoruz .Son 2 ay içinde dinden yavaş yavaş uzaklaşıyorum önceden 5 vakit kıldığım namazları şimdi hiç kiomiyorum son 4 cumaya gitmedim aslında bunları yapmak istiyorum ama bu şey beni uzaklaştırımaya çalışıyormuş gibi hissediyorum Müslüman olmaktan gurur duyardimdim şimdi hiçim heves yok alışkanlık yok şimdi sadece Allah'a inanıyor musun inaniyorum bu herhangi bir ibadet yapmiyorum artık. Buna ne sebep oluyor olabilir çok küçüklükten beri ibadelerimi yapardım ve bununla birlikte yaşama hevesim gidiyor ahireti dusunuyorum ama ibadetehic yapmak istemiyorum. Bu bilincaltima nasıl işleri bilmiyorum ama çok iyi.bi yer yapmış
inş
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:
haklısınız hocam ama cevremdeki insanlar cumaya gidiyor aksine ben gitmiyorum farzlarını kılıyodum sadece sunnetleri kafam estiğinde son 1 haftadır felan tarikatların oluşumu vs vidolar izliyorum tarikatlar hakkında gerçekler vs diye 1 aydır vs bilgisayara oturmuyorum oyun oynayıp insanların dine küfürü beni etkilememesi için umarım en kısa sürede düzedlirim
Hocam ben tariklari merak ettiğim için araştırıyorum ne dönüyor ne ediyor nasıl kurulmuslar vs. Ben genel olarak Kuran'da geçiyormu diye bakıyorum hadislerin degistirebilecegine inanıyorum kulaktan dolma bilgiler ile. PC de oyunanda ise hikaye oyunları pek fazla sarmimyor girersem alt F4, Transformice , GTA oynuyorum online olmayan onlarda sıktı zaten valo ve fivem oynamaktan çok hoşlanırım ama maalesef. Allah'a dil uzatan birini görünce kendini tutamıyorum. Kısaca her şey meraktan-Hocam, anlamadığım şu: Sizin tarikatlarla ne alakanız var? Elhamdülillah ben de Müslümanım ama günümüzdeki tarikatları savunmuyorum, hatta genel olarak karşıyım. Aslında mesele tarikat değil, onların yönetim biçimi. Elbette bir kişinin hatası tüm topluluğu bağlamaz; bir hoca yanlış yaptı diye tüm tarikat kötülenemez. Ama dürüst olmak gerekirse, günümüzdeki birçok tarikat ve dini grubun niyetlerine ve eylemlerine pek güvenemiyorum.
Ama dedigim gibi bu beni ilgilendirmez bu tarikattaki insanlarin allaha verecegi bir hesap cunku zaten allah'in dedigi sekilde yasasalar hic bir sorun cikmaz,olmaz
Yani mesela Afaganistan'da mi pakistan'da mi ne puf puf terikati mi ne diyorlar bi tarikat var internette belki gormussundur milletin icinden sozde cin cikariyor falan simdi bu tarikat ve basindaki adam oyle diye islam boyle bir din anlamina glemez bazgzi insanlarda bu tarz seyleri gorunce dinden cikiyor veya iyice soluyor halbu ki Islamla hic alakasi yok tipkik siyasette vs. islam kullanmmamak gibi dusunun trarikatlari para ve guc icin dini kullaniyorlar vs...
Bak Cevremdeki insanlar dahil herkese Sunu soylerim Asla Dini O Dine inananlari Baz Alarak Sorgulama veya uyma
Islami Her zaman Kura'na ve Dogru oldugunu dusundugun mantikli ve iyibir sey oneren kafana yatan sunnet ve hadislere gore yasa
Ayrica Bilgisayar oynamaniz dininizi etkilemez merak etmeyin Yani Duzgun oyunlar oynarsaniz kolay kolay Dine kufur edem adam gormezsiniz mesela gidin CS falan oynayin yoksa valorant Lol gibi oyunlarda tabi gorursunuz Yani o tarz insanlarin olmadigi veya asz oldugu oyunlari oynayin zaten cogu oyunda yok onlar sadece Veletlerin oldugu turkiyeye ozel serverlarin oldugu oyunlarda varlkar genelde
Bankada öyle geliyor ama psikolojik olarka nasıl etkilediyse inanmıyorum diyince öbür dünya geliyor aklıma. İlla bı dinin olabileceğini düşünüyorum ve dinler arasında en mantıklı bulduğumda Müslümanlıkben şöyle bir görüşteyim çoğumuz inanmıyoruz sadece gördüğümüzü devam ettiriyoruz .
diğer dinlere bakmadan veya islamda bile diğer fikirlere bakmadan gördüklerimiz bence dine inanmaktan ziyade alışkanlık oluyor.
demek istediğim şey kendi ahlaki olarak değil de din yasakladığı veya teşfik ettiği için bazı şeyleri yapıp bazılarını yapmayan insan gibiyiz.
Hocam çok doğru dediniz bende eskiden rahat rahat kılardım son zamanlarda zorlanıyorum ama hala devam ediyorum çok şükür.Hocam bazı insanlarda şu şekilde bir durum oluyor: İbadet konusunda aşırı mükemmelliyetçilik. İbadeti muntazam yapmaya çalışmak çok güzel bir şey olsa da bu konuda aşırıya kaçmaya başlayınca her şey çok zor olmaya başlıyor. Örneğin adamda bu durum o kadar ilerlemiş ki namazı bozmadığını bildiği bir durum yaşandığında bile namazı bozup tekrar başlıyor. Bu durum sık sık olunca da adamın her gün normal bir şekilde yaptığı rutin ibadetler bile adama zor gelmeye başlıyor ve ibadetlerden uzaklaşıyor. Şükür ki inanan bir insansınız. Eğer sizde de buna benzer bir durum varsa bilin ki bu vesveseden başka bir şey değildir. Bu şekildeki vesveseleri birkaç sefer görmezden gelmeye başladığınız anda her şey çok daha kolay olur İnşallah.
Alttaki @MKeremM hocamın dediği çok doğru ve haklı bir açıklama bence yeterli olmuştur.Son 2 ay içinde dinden yavaş yavaş uzaklaşıyorum önceden 5 vakit kıldığım namazları şimdi hiç kiomiyorum son 4 cumaya gitmedim aslında bunları yapmak istiyorum ama bu şey beni uzaklaştırımaya çalışıyormuş gibi hissediyorum Müslüman olmaktan gurur duyardimdim şimdi hiçim heves yok alışkanlık yok şimdi sadece Allah'a inanıyor musun inaniyorum bu herhangi bir ibadet yapmiyorum artık. Buna ne sebep oluyor olabilir çok küçüklükten beri ibadelerimi yapardım ve bununla birlikte yaşama hevesim gidiyor ahireti dusunuyorum ama ibadetehic yapmak istemiyorum. Bu bilincaltima nasıl işleri bilmiyorum ama çok iyi.bi yer yapmış
Hocam sırf Hocalara karşı düşüncenizden dolayı ALLAH'ın emrettiği ibadetleri yapmayı bırakmakta bir bahane olmuyormu ?genel olarak bazı şeyler zor gelmeye başlar insan bahanelerin arkasına sıgınır mesela acaba evrim var mı gibi vs gerçekten yapmak istiyorsan hiçbirşey düşünme sadece yap ama bu ileride tekrarlar en iyi yolu iyice tarafsız bir şekilde dini tekrar ögrenmek belki aklındaki küçük bir düşünce sana sebep oluyordur şuan dini ibadetleri bende saldım eskisi kadar en azından sebebim şuanki hocaların üçkagıtcı dini kullanan boş tipler olması cemaatlerin hepsini sildim kafadan
hocalar pek umrumda degil benim üç şey kader kaza evrim şuan bunları tarafsız biçimde sorguluyorumHocam çok doğru dediniz bende eskiden rahat rahat kılardım son zamanlarda zorlanıyorum ama hala devam ediyorum çok şükür.
Alttaki @MKeremM hocamın dediği çok doğru ve haklı bir açıklama bence yeterli olmuştur.
Hocam sırf Hocalara karşı düşüncenizden dolayı ALLAH'ın emrettiği ibadetleri yapmayı bırakmakta bir bahane olmuyormu ?
Çünkü gerçek değil dostum.Bugün bir tane bile çocuk tecavüze uğrayarak öldürülüyorsa kimse benim tanrım gerçek ve en merhametli demesin.Saygılar.Her zaman sorgula.Son 2 ay içinde dinden yavaş yavaş uzaklaşıyorum önceden 5 vakit kıldığım namazları şimdi hiç kiomiyorum son 4 cumaya gitmedim aslında bunları yapmak istiyorum ama bu şey beni uzaklaştırımaya çalışıyormuş gibi hissediyorum Müslüman olmaktan gurur duyardimdim şimdi hiçim heves yok alışkanlık yok şimdi sadece Allah'a inanıyor musun inaniyorum bu herhangi bir ibadet yapmiyorum artık. Buna ne sebep oluyor olabilir çok küçüklükten beri ibadelerimi yapardım ve bununla birlikte yaşama hevesim gidiyor ahireti dusunuyorum ama ibadetehic yapmak istemiyorum. Bu bilincaltima nasıl işleri bilmiyorum ama çok iyi.bi yer yapmış