Dolar 14,36TL oldu. Düşünceleriniz?

1 hafta boyunca rezerv i boşuna kullandılar.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

13.80 fazla diye almadım 14.30 mantıklı geliyor.

Nasıl üretici ülke konumuna geliriz?
Binalara yapılan yatırımları "fabrika" açmak için kullanabiliriz. Bina derken ne tür binalar olduğunu bilirsiniz.

Mesela,
Y. dışından asfalt satın alıp, ülkenin her tarafına yol yapınca üretmiş olmuyoruz.
"Un" alan fırıncının, tezgaha "Ekmek" koyması bir üretimdir.

Eğer ihtalat/ihracat dengesi kurulamaz ve dışa bağımlılık azalmazsa ulkendeki ekonomik denge her zaman başkasının isteği ile değişkenlik gösterir. Bu güç de her zaman üretkenlik ve süreklilik ile sağlanabilir. Üretken olmak icin doğru yatırım planları yapılmalı ve sabırlı bir şekilde kademe kademe ilerlenmelidir. Bütün bu durumu duzeltebilmek "eğitim"li bir toplum olmaktan geçer. Egitim, sadece matematik ve fen ogrenmek değil; doğru düşünmeyi, yeni fikirleri üretmeyi, girişken ve el ile tutulabilir değerler elde etmeyi de öğretir.

Özet olarak eğitimsiz kalan ve eğitimsizleştirilen her toplum, başkaları tarafından yönetilmeye ve buna boyun eğmeye mahkumdur.

Binalara yapılan yatırımları "fabrika" açmak için kullanabiliriz. Bina derken ne tür binalar olduğunu bilirsiniz.

Mesela,
Y. dışından asfalt satın alıp, ülkenin her tarafına yol yapınca üretmiş olmuyoruz.
"Un" alan fırıncının, tezgaha "Ekmek" koyması bir üretimdir.
Hocam 27'montirö eksiği var onu alsaydımda yükselseldi kampanya gelir mi senin haberin olur veya tahminin 2000 tl atı kampanyaya gelirmi kötü eşşek bile 2200 tl olmuş 1200 tlydi geçen aldığım monitörde 3200 tl olmuş ne yapacağımı şaşırıyorum 27 144hz ne olur ?

Faizi Üretmeden Düşürmeye çalışırsan dolar artar. Ve faiz Yinede çok yüksek. Satilmamiş fabrika kalmamış.

Eskiden en azından tarım ülkesi idik şimdi ne sanayi nede tarım ülkesiyiz.

Dolar artmıyor, TL değer kaybediyor.

Bak örneğin USD/MANAT
1 aydır sabit 1dolar 1.70 Manat

Yani dolar yükselmiyor, hatta bazı zamanlarda gerçekten düşüşe geçiyor. Ancak sorun şu ülkede ithalattan başka bir şey yok. İhracat neredeyse 0. E haliyle TL'nin değeri gün geçtikçe bitiyor eriyor. Yani yok doları yükseltiyor dış güçler, yok ülkeyi batırmaya çalışıyorlar yalan dolan. Bunlar hep hükümetin suçu. Türk lirasına değer kazandırmadan bu dolar kuru asla düşmez, her geçen gün daha da değer kaybeder.

Son düzenleme:
Bak örneğin USD/MANAT
1 ay mı?

Screenshot_52.png

En yakın tarihten baz alarak söyledim, farkındayım.

Bak örneğin USD/MANAT

Yani dolar yükselmiyor, hatta bazı zamanlarda gerçekten düşüşe geçiyor. Ancak sorun şu ülkede ithalattan başka bir şey yok. İhracat neredeyse 0. E haliyle TL'nin değeri gün geçtikçe bitiyor eriyor. Yani yok doları yükseltiyor dış güçler, yok ülkeyi batırmaya çalışıyorlar yalan dolan. Bunlar hep hükümetin suçu. Türk lirasına değer kazandırmadan bu dolar kuru asla düşmez, her geçen gün daha da değer kaybeder.
Keza bakın USD/LARİ . Grafiğe bakın son 1 ayda 1 dolar 3.15-3.10 lari arasında dolaşıyor, yani sorun bizde dolarda değil.

Dıger ülkelerde bir malın daha iyisi var diye almak yerine alternatifini veya daha iyisini üretir isek hem kendimiz kullanırız hemde diğer ülkelere satma fırsatımız olabilir
Başka bir soru sorayım.
Ülkemizde şu anda dıştan hiç yatırımcı yok diyorlar. Yatırımcı nasıl gelebilir gelmesi için ne yapılabilir

Geri