TeknoPiyon
80+ Gold
- En İyi Cevap
- 3
Dahası
Merhabalar arkadaşlar, Halka arz furyası yeniden başlarken sizleri bilgilendirmek istedim. Hemen konumuza geçelim
Halka Arz Nedir?
Halka arz, bir şirketin hisselerinin ilk kez halka sunularak Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlamasıdır. Bu süreç, şirketin sermayesini artırmasına ve yeni yatırımcılar çekmesine olanak tanır.
Halka Arz Türleri:
Halka Arz Nedir?
Halka arz, bir şirketin hisselerinin ilk kez halka sunularak Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlamasıdır. Bu süreç, şirketin sermayesini artırmasına ve yeni yatırımcılar çekmesine olanak tanır.
Halka Arz Türleri:
- Tamamı eşit dağıtım : Tamamı eşit dağıtım hisselerde hisselerin %100 ü bireysel yatırımcıya verilir.
- Bireysele eşit dağıtım: Bireysele eşit dağıtım olan halka arzlar kurumsal ve bireysel olarak 2 farklı şekilde dağıtılır. Bireysel dağıtımda eğer ki kurumsala ayrılan % 15-25 den yüksek ise Halka Irz olarak bir dağıtım gerçekleşebilir. Bu adlandırmanın temel nedeni, kurumsal firmaların hisselerini ilk günden itibaren satması ve bireysel yatırımcıları olumsuz etkileme riskidir. Örneğin: AvrupaKent GYO.
- Karar Verme: Şirket, halka arz olma kararı alır ve Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvurur.
- İzahname Hazırlama: SPK'nın onayı ile şirket, detaylı bir izahname hazırlar. İzahname, finansal durum, faaliyet alanları, gelecek planları ve riskler hakkında bilgi içerir.
- Yatırımcı Tanıtımı: Halka arzı tanıtmak için şirket, yatırımcı sunumları ve roadshow'lar düzenler.
- Talep Toplama: Yatırımcılar, aracı kurumlar aracılığıyla taleplerini bildirir.
- Fiyatlandırma: Talep ve arz dengesine göre hisse senedi fiyatı belirlenir.
- Tahsis: Talepler arzdan fazla olduğunda hisseler orantılı olarak tahsis edilir.
- Borsa İşlemleri: Halka arz edilen hisseler, Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlar.
- Yatırım Hedefleri ve Risk Profili: Yatırımcılar, halka arzın yüksek risk ve yüksek getiri potansiyeline sahip olduğunu anlamalı ve kendi risk profillerine uygun bir strateji belirlemelidir.
- İzahname: Halka arz edilecek şirket hakkında detaylı bilgi edinmek için izahnameyi dikkatlice incelemek önemlidir.
- Minimum Yatırım Tutarı: Halka arzda genellikle belirlenen minimum yatırım tutarını göz önünde bulundurmak önemlidir.
- Komisyonlar: Aracı kurumların halka arz işlemleri için talep ettiği komisyon oranlarını ve hizmetlerini karşılaştırmak önemlidir.
- Lot: Hisseler genellikle lotlar halinde satılır; bu nedenle yatırımcılar, almak istedikleri hisse miktarını belirlemeli ve lotu anlamalıdır.
- Fiyatlandırma: Hisse senedi fiyatı, talep ve arz dengesine göre belirlenir; bu nedenle spekülasyonlara ve oynaklıklara karşı hazırlıklı olunmalıdır.
- Tahsis: Talepler arzdan fazla olduğunda, hisseler orantılı olarak tahsis edilir ve bu, yatırımcının payını etkileyebilir.
- Borsa İşlemleri: Halka arz edilen hisselerin Borsa İstanbul'da işlem görmesi, fiyatların dalgalanabileceği bir dönemi başlatır.
- Yeni şirketlere yatırım yapma imkanı.
- Sermaye kazançları elde etme potansiyeli.
- Şirketin büyümesine katkıda bulunma fırsatı.
- Yüksek risk düzeyi.
- Fiyat dalgalanmalarına maruz kalma riski.
- Likidite riski.