Neler Yeni

Kekemelik kitap okumayla geçer mi sizce?

Rulep

80+ Gold
bütün doktorlara gittim daha geçen hafta tıbbi genetik doktoruna gittim hepside bir şeyin yok diyor bir şey bulamadılar bir sürü test kan tahlili vb hepsini aldılar sonuçlar normal dediler bende bilmiyorum neden oluyor acaba babam da bu konuda anlayışsız 18 yaşındayım her yere benimle geliyor böyle işler olunca birlikte halletmeye gidiyoruz ben kendim gitmek istesem izin vermiyor sen bilmiyorsun yapamazsın bende seninle geleyim diyor.
konuşması terapistine gideceksin napsın başka doktorlar

Coroglen1

80+
18 yaşındayım kekeme biriyim kekemeliğimi yenmek için kitap okuyorum hem sesli hem de sessiz okuyorum okuyabildiğim kadar ama konuşmamda daha bir fark bir değişiklik fark etmedim kekemeliğim hala aynı daha fazla arttığı da oluyor babam bana hep kitap oku sürekli geçer diyor bende bu yüzden kitap okuyorum kekemelik kitap okumayla geçer mi?
Hocam seviyeniz ne peki yüzde kaçtır sizce yani ne kadar engelliyor konuşmanızı ? Bir kaç sorum olacak sonra kitabın neden etki etmediğini söyleyeceğim size
Mesaj otomatik birleştirildi:

Ailem beni konuşma terapistine götürmüyor ne yapayım babam bana hep kitap oku geçer diyor bazen ben konuşmayınca ya da zorlanınca bana kızıyor ben kekemeyim insanlarla konuşamıyorum konuşurken takılıyorum kilitleniyorum bir de konuşurken dişlerim birbine deyiyor tak tak tak sesler çıktığını duyuyorum böyle olunca da kilitleniyorum karşımdaki insana geç cevap veriyorum bugün babamla birlikte sürücü kursuna kaydolmaya gittim ehliyet almak için neyse gittim orada ki çalışan beni kaydedince kimliğimi istedi verdim neyse bundan kurtuldum dedim sonra telefon numaramı istedi söyleyemedim kekeledim zar zor söyledim numaramı o zaman babamda yanımdaydı bana kızdı sen niye düzgün konuşmuyorsun sen böylesin şöylesin çok pasifsin vs bir sürü şeyler laflar saydı bende bir şey demedim takmadım bir de bugün babamla birlikte sağlık ocağına da gittim ehliyet için sağlık raporu almaya orada doktor benden telefon numaramı istedi bende numaramı söylerken yine çok kekeledim zar zor söyledim. Ne yapmalıyım? Nasıl geçer? bu 3 yıldır kekemeyim aniden oldu 15 yaşından beri var.

Ailem beni konuşma terapistine götürmüyor ne yapayım babam bana hep kitap oku geçer diyor bazen ben konuşmayınca ya da zorlanınca bana kızıyor ben kekemeyim insanlarla konuşamıyorum konuşurken takılıyorum kilitleniyorum bir de konuşurken dişlerim birbine deyiyor tak tak tak sesler çıktığını duyuyorum böyle olunca da kilitleniyorum karşımdaki insana geç cevap veriyorum bugün babamla birlikte sürücü kursuna kaydolmaya gittim ehliyet almak için neyse gittim orada ki çalışan beni kaydedince kimliğimi istedi verdim neyse bundan kurtuldum dedim sonra telefon numaramı istedi söyleyemedim kekeledim zar zor söyledim numaramı o zaman babamda yanımdaydı bana kızdı sen niye düzgün konuşmuyorsun sen böylesin şöylesin çok pasifsin vs bir sürü şeyler laflar saydı bende bir şey demedim takmadım bir de bugün babamla birlikte sağlık ocağına da gittim ehliyet için sağlık raporu almaya orada doktor benden telefon numaramı istedi bende numaramı söylerken yine çok kekeledim zar zor söyledim. Ne yapmalıyım? Nasıl geçer? bu 3 yıldır kekemeyim aniden oldu 15 yaşından beri var.
Aile ve çevre bu konuda daha da kötü hale getirmiş galiba ve başladığı zamanların psikolojik yaşantınıza bakmak lazım biraz çünkü genelde ortamda söz almaya izin verilmeyen dışlanan ya da mesela küçükken birisine bir misafirlikte diyelim kendini tanıtacaksın ama ailen senin yerine tanıtıyor seni öyle bir durumdan dolayı kekemelik ortaya çıkması büyük olası.Kendim de seviyemi baya azaltmama rağmen halen var.
Tanı koyacak yetkim yok tabi de ama yılların tecrübesi ve okuduğum kitaplar olsun bu konuda yaptığım araştırmalar olsun yardım edebilirim size elimden geldiği kadar

Son düzenleme:
Dahası  
Reaksiyon skoru
13
İsim
Muhammet Aydın
Merhaba 👋 Konuşma terapisi size yardımcı olacaktır. Eğer hissettiklerinizi babanızla açık bir şekilde konuşursanız ikna edebilirsiniz. Benim kuzenim de kekemeydi. Terapiste gitti ve düzeldi.
Diğer yandan gerçek zamanlı geri bildirim yazılımları size fayda verebilir. Kitabı sesli bir şekilde okuyorsunuz. Sesinizi yavaşlatarak geri veriyor. Bu da daha yavaş ve oturaklı konuşmanız için pratik demek.
Ayrıca 15 yaşından sonra olmuş. Benim kuzenimin bir travması vardı. Sizin de olabilir mi acaba?
Hocam seviyeniz ne peki yüzde kaçtır sizce yani ne kadar engelliyor konuşmanızı ? Bir kaç sorum olacak sonra kitabın neden etki etmediğini söyleyeceğim size

Aile ve çevre bu konuda daha da kötü hale getirmiş galiba ve başladığı zamanların psikolojik yaşantınıza bakmak lazım biraz çünkü genelde ortamda söz almaya izin verilmeyen dışlanan ya da mesela küçükken birisine bir misafirlikte diyelim kendini tanıtacaksın ama ailen senin yerine tanıtıyor seni öyle bir durumdan dolayı kekemelik ortaya çıkması büyük olası.Kendim de seviyemi baya azaltmama rağmen halen var
O dediğiniz geri bildirim yazılımları uygulaması var mı telefona indireyim varsa ismi ne söyler misiniz evet bende de kuzeniniz gibi bir travma sonrası oldu kekemelik seviyem yüzde kaç onu bilmiyorum tam olarak ama tahminime göre yüzde 40-45 falan vardır

Coroglen1

80+
O dediğiniz geri bildirim yazılımları uygulaması var mı telefona indireyim varsa ismi ne söyler misiniz evet bende de kuzeniniz gibi bir travma sonrası oldu kekemelik seviyem yüzde kaç onu bilmiyorum tam olarak ama tahminime göre yüzde 40-45 falan vardır
en azından çok kötü değilsiniz hocam.Şimdi soruma geçelim yalnızken kekeliyor musunuz ya da örneğin birisinin yanında sesli kitap okurken takılırsınız ama yalnızken akıcı mı okuyorsunuz ?

omerkok_49

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,160
İsim
Ömer

Bu şekilde kendine takıntı yaparsan daha fazla olacaktır en mantıklısı fazla kafaya takma oluyorsa olur olmuyorsa olmaz de terapiste git kitap oku youtebeden videolar izle o şekilde kendine pratikler yap daha faydalı olur baban göndermiyorsa kendin git

Dahası  
Reaksiyon skoru
13
İsim
Muhammet Aydın
en azından çok kötü değilsiniz hocam.Şimdi soruma geçelim yalnızken kekeliyor musunuz ya da örneğin birisinin yanında sesli kitap okurken takılırsınız ama yalnızken akıcı mı okuyorsunuz ?
Yalnızken biraz kekeliyorum bazen

Gri Caner

80+ Titanium
En İyi Cevap
7
Play Store veya App Store'a yaz: free apps for stuttering

Coroglen1

80+
Yalnızken biraz kekeliyorum bazen
yalnızken daha az ise psikolojik bir durum olabilir sosyal fobi oluşmuştur zaten bilinçaltınız yaşadığınız kötü bi anı var ise bunu yerleştirmiş bir defa ve konuşmaya başlamadan önce acaba takılacak mıyım korkusu asıl takılmanızı etkileyen etkenlerden birisi.Yolunuz mutlaka bir konuşma terapistine düşecek zaten benim gibi yalnız bilinçaltınızı düzeltmeye çalışmak zaman kaybı yaratır size.Önce zihinizdeki o kötü anıları ve sonradan babanın sana niye takılıyorsun pasifsin gibi şeyler demesi gibi anılardan kurtulmanız.Sonra eğer ihtiyaç kalırsa yeni bir konuşma alışkanlığı için diksiyon dersi ya da en basit alternatif sesli kitap okumak.
Hocam ben 9 yıldır bu durumu yaşıyorum lisede çok daha kötüydü parmak bile kaldıramıyordum derslerde öyle yani şuan benim için imkansız diyebileceğiniz ingilizce öğretmenliğindeyim ve gayet de seviyemi düşürdüm bilinçaltımda kalan o kötü anıları falan silerek.Tek başınıza çok zor hocam kendi ailem takıldığımı biliyordu ama bir şey demiyordu ben de böyle utanç bir durum gibi görerek açamadım konuyu hiçbir zaman.Siz en azından bu konu hakkında ailenle tartışmışsınız

Son düzenleme:

heroesturkey

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
312
İsim
Murat Gündoğdu
kardeşim öncelikle geçmiş olsun. Ailenden ötürü olduğunu düşünüyorum. Ama ailene kötü insanlar demiyorum, yanlış anlaşılma olmasın. Babanda sana pasifsin, konuşamıyorsun derken sana kızmıyor. Bizim ülkede yetişen nesiller de belli. Senin babanda klasik şekilde yetiştiği için, duygularını kontrol edemiyor ve düşüncelerini düzgünce aktaramıyor. Bu yüzden öfkeli ve sinirli olarak anlaşılıyor, o da öyle anlıyor. Sen canını sıkma, inşallah düzelir kekemeliğin. 18 yaşını geçtin, sen de gidebilirsin. Baban da yanında gelip sana yardımcı olmak istiyor. Fakat dediğim gibi konuşmasını bilmediği için, düşünmeyi beceremediği için kaba bir dil ile aktarıyor, niyeti kötü değil.

Burada troll müsün, şöyle misin diyen arkadaşlara da bakma. Ya onlar da aynı şekilde yetişmekte, ya da yaşları küçük olduğu için. Sen bunu kafaya takıp büyütmemeye bak. Seni de anlıyorum, özgüven sorunu yaşatıyor konuşman. Yanında bir küçük not defteri ile kalem taşı istersen, telefon numarası vs. sordukları zaman, tıkandığın yerde yazarak iletişim kurarsın. Ama önceliğin konuşmak olsun hep. İlkokulda kekeme bir arkadaşım vardı, konuştukça geçti onunki de.

Kimseden utanıp, çekinme bu yönünden dolayı. Dışarıda bin beter pislik insanlar var. Stres yapmamaya çalış. Kim ne derse desin, sen değerlisin kardeşim! Kimsenin aksini hissettirmesine izin verme. Boş vermeyi öğren. Allah şifa versin, umarım iyileşebilirsin inşAllah...

Coroglen1

80+
youtube gibi yerlerden diksiyon içerikli videoları takip edebilirsiniz
örn: https://www.youtube.com/@mennansahin/featured
bu kanalın içeriklerine bakabilirsiniz durumunuzun ciddiyetini bilmesem de başlarda böyle alternatifleri denemekten zarar gelmez bence
hocam diksiyonla alakası olması düşük ihtimal kekemelik psikolojik bir durumdur.Ne kadar çok sesli kitap okursa okusun ne kadar iyi konuşmaya çalışırsa çalışsın sonuçta bilinçaltı bozuk ve bu diksiyon geliştirmekten daha önemli bir durum

Muhammet Öztürk

80+ Bronze
hocam diksiyonla alakası olması düşük ihtimal kekemelik psikolojik bir durumdur.Ne kadar çok sesli kitap okursa okusun ne kadar iyi konuşmaya çalışırsa çalışsın sonuçta bilinçaltı bozuk ve bu diksiyon geliştirmekten daha önemli bir durum
haklısınız ama bunu biz bilemeyiz hem denemekten de zarar gelmez sonuçta ama tüm çabalar sonuç vermezse artık bi profesyonele danışması gerekebilir dediğiniz gibi

Coroglen1

80+
haklısınız ama bunu biz bilemeyiz hem denemekten de zarar gelmez sonuçta ama tüm çabalar sonuç vermezse artık bi profesyonele danışması gerekebilir dediğiniz gibi
Denemekten zarar gelmez doğrudur hocam ama denemek dediğimiz iyi bir diksiyon çalışması en az 2 3 ay sonra gelişme gösterir bence durumu yaşamış birisi olarak söyledim dediklerimi :)

Top Bottom