Neler Yeni

Rehber Kripto Paralar Haram mı?

Sizce Kripto para haram mı? (konuyu okumadan cevaplayınız)

• Evet haram.

• Hayır helal.

Sonuçları oy verdikten sonra görebilirsiniz.

Utku123

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
64
İsim
utku aydın
Borsa gibi düşün, yüksek faiz gibi düşün. 1 yatırıp 100 alma şansın da var, 100 yatırıp 1'e düşme ihtimali de. Yani bir çeşit kumar. Kumar helal ise buna da helal diyebilirsiniz. Açıkçası kripto paralar beni de alakadar etmeyen bir konu ama yine de yazayım dedim.
ama borsada faiz dışındaki hisseler helaldir şirket kazanınca sende kazanırsın ortak olursun aynısı kripto paralar içinde geçerli .

crazyboy40

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
4,566
İsim
Samet Kaya
Dolar alınca haram işlediğimi anladım evdeki dolarları uyguna elden çıkarıyorum (!) arkadaşlar herksein dini kendine bitcoin haram ise dolar da haram euro da tl de

Dışkapı Metrosu

80+ Bronze
2 yıl once 200 tl den 3 gram altın almıstım pandeminin basında 490 dan satmıstım ee şimdide 680 tl lik bitcoin aldım yaklasık 150tl karım var altın haram degilken bitcoin niye haram olsun

SaygıZorDeğildir

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,227
İsim
Göksel Sert
ama borsada faiz dışındaki hisseler helaldir şirket kazanınca sende kazanırsın ortak olursun aynısı kripto paralar içinde geçerli .
Hayır kardeşim, borsada yüksek kar elde etmek için bir riske girip de elindekinden de olabilirsin ve bu kumardır.

Borsa Kaplanı

80+ Gold
En İyi Cevap
2
5 Vakit namazını kılıp zekatını veren dinine uygun yaşayan birisi haram dese sonuna kadar saygım var fakat haram diyenlerin çoğunda ne namaz ne de zekat olduğunu sanmıyorum.

_Hakk

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,385
İsim
İbrahim Hakkı Ergin
İlgilendiği Kategoriler
Yazılım
Instagram
web_tas
Steam
hakkiergin
Discord
İbrahim Hakkı Ergin#4142
Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.

Bu noktada önemli olan husus, para olarak bilinen değişim aracının kendi özünde yani üretim şeklinde, sürüm aşamalarında ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik (garar) içerip içermemesi, bir aldatma (tağrir) aracı olarak kullanılıp kullanılmaması ve belli bir kesimin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup-olmamasıdır.

Son yıllarda ortaya çıkan ve birçok çeşidi bulunan, dijital-kripto paralardan her birini kullanmanın hükmünü yukarıdaki genel ilkeler doğrultusunda değerlendirmek gerekir.

Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto paraların kullanımı caiz değildir.

Dahası  
Reaksiyon skoru
123
İsim
Eren Kaya
Gerçek dediğimiz para birimlerinden farkı bir merkez veya 3-5 insanın yönetimi altına girmemesidir,evet erken dönemde iken büyük paralar ile kısmen kendi lehinize kontrol edebilme ihtimalinin var isede(-ki tüm para birimleri ilk aşamada aynı yoldan geçmiştir) uzun dönemde paranın değerini tamamen tüketiciler belirleyecektir.İlk aşamalarda dalgalanma tarihe bakıldığında her yeni para biriminde görülmektedir.

Yani şu anda kısmen helal ileride ise kısmen haram.

Son düzenleme:

Cerkutay

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dolar alınca haram işlediğimi anladım evdeki dolarları uyguna elden çıkarıyorum (!) arkadaşlar herksein dini kendine bitcoin haram ise dolar da haram euro da TL de
Bende aynı düşüncedeydim. Ama cidden aralarında 1 ton fark var.
Doalr euro bir günde %10'dan fazla değerlenemez değer kaybedemez ama kripto paralar aşırı serbest. Dolar euro elle tutuluyor kripto para hem elle tutulmuyor hem de piyasadan bir anda silinebiliyor aralarında çok fark var.

TALHA MURAT

80+ Silver
Haramdır . Şimdi nasıl haram anlatayım elle tutulur bir birimd eğil etherium gibi kripto paralar haramdır şimdi dolar aldığınızda yükseldiğinde elinizde bir para birimi var dokunabiliyorsunuz devir para ile dönüyor bunun azalması artması kesinlikle helaldir .
hisse senedi alıyoruz o artıyor o da haram ozaman diyenler olur onlarda şöyle hisse senedi aldığında o firmadan bir mal varlığın oluyor sen mesela sahte hisse senedi uygulamaları var onlar haramdır asıl gerçek hisse senedi alım satım helaldir siz hiç etherium ile bir ev araba alabilirmisiniz hangi ülkede kullanılıyor bir para birimi değildir .

bunların hiçbirini doğru bulmuyor iseniz bu ayete göre yorumlayın. ''Sana şüphe veren şeyi bırak, şüphe etmediğini yap.” (Buharî, Büyü 3; Tirmizî, Kıyâme 60.)''

SaygıZorDeğildir

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,227
İsim
Göksel Sert
altına da 100 yatırıp 1000 alma şansın varken 100 yatırıp 50 alma şansın var. altın da haram mı?
Böyle bir şey mümkün değil de, hadi diyelim mümkün olsun. Muhtemelen bu söylediğin amaçla altın alınıyorsa o da haram olabilir. Niyet de önemli demek istiyorum.

TALHA MURAT

80+ Silver

MR Glemsi

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
142
İsim
Görkem Gedik
Selamlar herkese!

Bildiğiniz gibi kripto paralar haram mı konusu çok tartışıldı ve artık bu tartışmaya son vermek istiyorum.

Kötü ticaretleri yapabilmek için takip edilemeyen paraya ihtiyaç duyanlar çıkartmıştır. Yani biz bu parayla uğraşırsak kötü niyetli insanlara yardım etmiş oluyoruz. Elle tutulamayan bir para ve dağıtım ağı merkezsiz bir şekilde.

Yukarıda söylediklerimi hiç söylememişim gibi düşünelim yani bu para hakkında haram mı helal mi diye karar veremeyelim beynimizde haram mı helal mi şüphesi olsun.
Bir ayette Allah şöyle buyurur:
"Sana şüphe veren şeyi bırak, şüphe etmediğini yap."

Daha önce helal olduğunu düşünen birisi olarak bu bilgileri öğrenince haram olduğuna emin oldum.

Bu videoyu izledikten sonra bu konuyu açma gereksinimi duydum

Edit: Eklemeyi unutmuşum şimdi ekliyorum. Dolar altın gibi elle tutulur paralar bir günde %10'dan fazla değer kaybedemez de değerlenemez de ama kripto paralar tamamen serbest bu konuda.
Türkiye gibi ekonomik krizlerle boğuşan bir ülkede bu haram olamaz bence zaten insanlar düzgün şartlarda yaşayamıyoruz bir şekilde çarkın dönmesi lazım çok para kazınrsa vicdanen sorun yaşyan gidip zekatını versin ne diyim

Top Bottom