Testi doğru yapmışsınız tebrikler. Gördüklerimin %99'u yanliş olduğu için belirteyim dedim. Ancak sizdeki sıkıntı da yanlış ayarda yapmışsınız. Dark boost ve kontrastla oynadığınızdan olduğundan az çıkmış. Elimde bu modelin testi var doğrusunu atacağım ama önce dark boostu ve sizinkinin neden yanlış olduğunu açıklayayım.
Dark boost orijinalinde zaten en koyuda gelir çünkü o ayar siyahları açmak için var, karartmak için değil. Boost (Güçlendirme) kelimesi yanıltmasın. Siyah seviyesi ölçümünde düşük sayı=yüksek siyahlar anlamına geldiği için güçlendirilmiş (arttırılmış) siyah seviyesi=açık siyahlar olur. Yanliş tahmin etmiyorsam buradan geliyordur ismi.
Kontrastı da zaten biliyorsunuz en koyu siyah ile en koyu beyazın oranını ifade eder. Ne kadar yüksek kontrast (Monitör ayarındaki yükseklik değil, sayısal olarak. Örn. 1500:1 > 1000:1) o kadar derin ve koyu siyahlar.
Dark boost ayarını da kontrastı da ellemeyin. Monitörün siyah seviyesini yazılimsal olarak yükseltemezsiniz. Panelin fiziksel bir özelliğidir. Yazilimsal olarak yükseltmeye kalkarsanız siyahları arttırırsanız siyahlardaki detayları öldürürsünüz. Açarsanız siyahları öldürürsünüz. Renk kalibrasyonu bozulur. Ayrıca gördüğünüz üzere karanlık renk geçişleri yavaş bir monitörde koyuluğu arttırırsanız tepki süresi yavaşlar ve ghosting artar.
Dark boost ayarına özel olarak bir parantez açayım. Yukarıda belirttiğim üzere o ayar siyahları açmak için var. Kontrasta ek olarak konulmasının nedeni oyunlarda, filmlerde siyah bölgeleri göremiyorsanız orayı aydınlatmak için var. Yalnızca o zaman kullanın. (Zaten ikisi aynı şey değil de neyse.)
Neden testinizin yanliş olduğunu anlamışsınızdır. O ayarları ellemeden test yapmanız lazımdı. O monitörün testi şöyle:
Alıntıyı görüntüle
Milyonluk Türk teknoloji kanalları basit bir ghosting testini bile yapamıyorken/yanlış yapıyorken (Sizin bile doğru yaptığınızı yaptiğinizi) forumlarda ve Türk youtube kanallarında monitör önerisi bakmayın. Gerçekten anlayan adam sayısı bir elin parmağını geçmez. Hurafe bilgi ile monitör cihazsız ölçulemezken "Ben kullandım çok iyi" diyenlerle dolu forumlar bu alanda.
Elinizdeki model maalesef ghosting miktarı yüksek bir model. Ne olursa olsun ucuza 240Hz istiyorum diyenler dişinda (Neden böyle düşunenler var bilmiyorum. Hz'in öneminin anlaşılmadığinı ve çok yanliş bilindiğini en çok anlatan ben olmama rağmen diyorum) bu modeli önermiyorum. Uygun fiyatta alinabilecek birkaç VA var yalnızca (Çok spesifik kullanımlar hariç)(Olanlar da belli şarta ve kullanım tipine bağlı). Kalanlarda şu sorunları yaşayacaksınız:
Forumda gördüğüm çok yanlış bilgilerden biri. 'Hikayeli oynayacaksan, film izleyeceksen VA al". Bazı kişiler için doğru olabilir bu öneri ama çoğu zaman yanlıştır. Çünkü VA'nın karanlık renklerdeki yavaş tepki süresi karanlık renklerin olduğu her yerde, hız gerekmeyen yerlerde bile sorun...
forum.donanimarsivi.com