Neler Yeni

Öneri Para nasıl biriktirilir

1905

80+ Silver
çalıştığım zamanlar maaşım yattığı gibi ihtiyaçlarıma para ayırıp kalanıyla altın veya döviz alıyorum. Örneğin geçen sene 24k alıyordum 2k(yol-tel faturası ve ufak tefek şeyler için yetiyordu) cebime alıp kalanını altın yapıyordum istesem de harcayamıyordum 🙂 fazla abur cubur sevmem fazla bi harcamam yok kafelere gidip kahve içmem ki zaten 12-14 saat çalışınca istesen de vaktin olmuyor. Öğrenciyken de(şuan) sadece burs alıyorum ailemden para istemiyorum kyk yı ödeyip yol ve kampüsteki yemekhaneye gidecek masrafları çıkartınca yine ayda 400-500 kenara gidiyor 🙂 asıl mesele canın bir şey almak istediğinde kendine hakim olabilmektir. Mesela kendimi dizginleme sebebim şu, bir şeyi alabilme gücüm varsa o şeyi yarın da alabileceğimi düşünüyorum ve almaktan vazgeçiyorum(cebimde istediğimi alabilecek kadar para olması). Şu an istesem iphone 16pro max veya 5090lı bi sistem alabilirim ama iphone6s ve rx5600xt ile idare ediyorum:)

Dahası  
Reaksiyon skoru
99
İsim
Yusufcan Koçkaya
çalıştığım zamanlar maaşım yattığı gibi ihtiyaçlarıma para ayırıp kalanıyla altın veya döviz alıyorum. Örneğin geçen sene 24k alıyordum 2k(yol-tel faturası ve ufak tefek şeyler için yetiyordu) cebime alıp kalanını altın yapıyordum istesem de harcayamıyordum 🙂 fazla abur cubur sevmem fazla bi harcamam yok kafelere gidip kahve içmem ki zaten 12-14 saat çalışınca istesen de vaktin olmuyor. Öğrenciyken de(şuan) sadece burs alıyorum ailemden para istemiyorum kyk yı ödeyip yol ve kampüsteki yemekhaneye gidecek masrafları çıkartınca yine ayda 400-500 kenara gidiyor 🙂 asıl mesele canın bir şey almak istediğinde kendine hakim olabilmektir. Mesela kendimi dizginleme sebebim şu, bir şeyi alabilme gücüm varsa o şeyi yarın da alabileceğimi düşünüyorum ve almaktan vazgeçiyorum(cebimde istediğimi alabilecek kadar para olması). Şu an istesem iphone 16pro max veya 5090lı bi sistem alabilirim ama iphone6s ve rx5600xt ile idare ediyorum:)
aslında asıl amacım bir araba alana kadar biriktirmek ama ona giderken bilgisayarımı yenilemeli miyim diye düşünüyorum

1905

80+ Silver
aslında asıl amacım bir araba alana kadar biriktirmek ama ona giderken bilgisayarımı yenilemeli miyim diye düşünüyorum
Hocam halihazırda bir yerde çalışıyorsanız bence en garanti yöntem altın alıp kenara koymak.(ytd) zaten gün geçtikçe para biriktiğini görüp motive olacaksındır. Bilgisayarın da çok kötü değilse ertelenebilir veya araya sıkıştırılabilir size kalmış bir şey. Ne kadar önem verdiğinizle ilgili.

Deepnise

80+
Cimrilikten kendime 4080 sistem toplamıyorum, kredi kartımın limitini her ay sonu tam görmek isterim, 5 senedir kullanıyorum 3060 sistemi ve 5 sene daha gider. Başka hatırladığım?

Bir ayakkabıya bin liradan fazla vermem.
Bir pantolona 500 liradan fazlasını vermem.
Çakma ps4 kolu kullanırım.
Torrent çekerim.
Dışarıda yemem, içmem. (Gerçi bu biraz da güvenmemekle alakalı)

Aklıma geldikçe eklerim.

Dahası  
Reaksiyon skoru
99
İsim
Yusufcan Koçkaya
Cimrilikten kendime 4080 sistem toplamıyorum, kredi kartımın limitini her ay sonu tam görmek isterim, 5 senedir kullanıyorum 3060 sistemi ve 5 sene daha gider. Başka hatırladığım?

Torrent çekerim.

Aklıma geldikçe eklerim.
3060 sisteminin varsa gerek yok hocam bence de. ayakkabı hariç okey bir liste
Mesaj otomatik birleştirildi:

Torrent çekerim.

Aklıma geldikçe eklerim.
yemek için de öğrenci olunca ister istemez yemek zorunda kalıyorsun . olabildiğince aza indirmeye çalışıyorum onu

Göktürk ArdaHan

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,494
İsim
Arda doğan
merhabalar öncelikle.
Uyguladığınız bir yöntem var mıdır veya artan para elimize geçtiği gibi dolara veya altına atmak mantıklı mıdır? Nasıl bir yöntem izliyorsunuz?
Para biriktirirken nasıl erimesini engelleyebilirim?
Hesaba her para geldiğinde kendime zincir vurmak
Mesaj otomatik birleştirildi:

Torrent çekerim.

Aklıma geldikçe eklerim.
En iyisi sistemin sana yetiyorsa fazladan fps e boşa para verme hepsi sanal ben verdimde ne oldu elime bir şey geçmedi

Aquamen

80+ Bronze
Para harcamak için vardır biriktirmek değil
Bir fiil çalışıp ev araba alıncaya kadar yaş 45
Dünyaya bir kere geliyorsun biriktirdiğin paralar senle gelmiyor

Benim 10k gelirim varsa 30k harcıyorum😂

Dahası  
Reaksiyon skoru
137
İsim
Abdullah Çetin
6s ve 5600xt ile devam etmen güzel..

Elindeki parayı saklamak yerine yatırım yapman daha güzel..

Genelde insanlar para harcamayınca ileride rahat edeceğini sanır..
Parayı hareket ettirmesi gerektiğini bilmez..👌

• Beğen
Reaksiyonlar: 1905

Atheos

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
47
İsim
Enes Budak
Hocam altın kelime "finansal okuyaryazarlık" bilmek.
Dolar'a para atmayı birkere geç, dünyadaki en saçma hareketlerden birisidir , çünkü TL değer kaybettiği için dolar "yükseliyor" yani sizin reelde bir para kazandığınız yok, sadece halk hazırda olan paranızı dolar cinsinden muhafaza ediyorsunuz. Yanı 3500 TL'niz varsa onu dolara çevirdiğinizde 100 dolarınız oluyor , 1 ay geçti dolar 40 oldu, sizin paranız değer KAZANMADI, aynı şekilde 100 dolar olarak kaldı, o yüzden DOLAR,EURO bir yatırım aracı DEĞİLDİR.

Altın güvenli limandır, herzaman değerlidir, peki altın ne zaman yükselir ? Ekonomik krizler olduğunda altın yükselir, çünkü altın "GÜVENLİ LİMANDIR" , Savaş olduğunda altın yükselir gibi gibi..

Borsa yatırımı, borsaya para yatırmak herzaman muhtemel olarak en fazla kazancı verecek olan yöntemdir AMA ZORDUR, VE NEREYE YATIRDIĞINIZA BAĞLI OLARAK FAZLASIYLA RİSKLİ OLABİLİR. İşi bilen borsadan çok para kaldırır, bilmeyen evi arabayı satıp çulsuz kalır, Ama BORSA KUMAR DEĞİLDİR, önemli olan BİLMEKTİR, AKILLI RİSK ALMAKTIR.

Fakz kesin kazançtır, şuan bankalar %50 yıllık faiz civarı veriyor , yani siz bugün 1.000.000 TL yatırdığınızda sene sonu 1.500.000 olarak alırsınız yani 500.000 TL kâr edersiniz, ama buradaki kritik nokta ENFLASYON VE DOLAR,EURO'NUN DURUMUDUR. Yani siz 500.000 TL kazanırsınız bir yılda ama aynı dolar mantığında olduğu gibi , dolar öyle bir artar ki , siz bu sene 1.000.000 TL (30.000 dolar) yatırıp, seneye 1.500.000 TL olarak aldığınızda, paranız TL olarak +500.000 olmasına rağmen dolar olarak (25.000) dolarınız kalmış olabilir, YANİ ZARARDASINIZDIR. Bunun gibi birçok nokta var , size FİNANSAL OKURYAZARLIK ÖĞRENMENİZİ TAVSİYE EDERİM VE BUNUN ÜZERİNE KİTAPLARDA OKUYUNUZ.

Morgen Housell - Paranın psikolojisi. Güzel bir başlangıç olur .
Birkaç noktayı unutmuşum.
Dolar'ın kendisinin de bir enflasyonu vardır, yani dolarda zaman geçtikçe değer kaybeden bir şey, 1960 yılındaki dolar ile 2025 yılındaki dolar aynı değerde değildir.

İkinci nokta : TASARRUF YAPMAK
Eğer paranın psikolojisi kitabını okursanız, orada tasarruf yapmanın ve o tasarrufunuzu YATIRIMA DÖNÜŞTÜRMENİN ne kadar değerli bir şey olduğunu göreceksiniz.

Üçüncü nokta: Bileşik getiri
Bileşik getiri temel mantık olarak paranın katlanma etkisidir. Örnek olarak ;

Enflasyonu 0 olduğu bir ortam hayal edin , yani paranız hiç değer kaybetmiyor, bu ortamda yıllık faiz %10 olsun ;

Not: bileşik getirinin çalışması için en kritik nokta "Kâr ettiğiniz parayı tekrar yatırım olarak kullanmanızdır*

1000 dolar ile yatırıma başlarsak
Paran 30 sene yatırım yaptığında tam olarak 17 kat artmış olur , 1 yatırıp 17 almış olursun , 100 yatırıp 1700 almış olursun 1000 yatırıp 17000 almış olursun, bak bu sadece ve sadece 1000 dolarla başlayıp, sadece kazandığımız parayı üstüne yaptırdığımızda olan olay, yani bu hesaptaki sermayemiz sadece 1000 dolar , sen birde mesela düzenli olarak 200 dolar yatırım yaptığını hayal et , düzenli her ay 200 dolar yatırım yapıyorsun, kârını da tekrar yatırıyorsun, gelecek parayı hayal dahi edemezsin.

Dünyanın en büyük yatırımcısı, ve en zengin insanlarından biri olan Buffett'a göre bileşiklenmenin bir diğer Altın kuralı OLABİLDİĞİNCE ERKEN YATIRIM YAPMAYA BAŞLAMAKTIR, KENDİSİ 13 YAŞINDA BAŞLAMIŞTIR.

Yanı formül basit, aylık bir para koyacaksın kenara (işte burada yaptığınız her tasarruf çok önemli) ve kazandığın parayı tekrar yatırıma dönüştüreceksin ve zamana bekleyeceksin, kritik nokta neye yatırım yapacağını bilmek , bu da çok önemli..

Dahası  
Reaksiyon skoru
99
İsim
Yusufcan Koçkaya
Para harcamak için vardır biriktirmek değil
Bir fiil çalışıp ev araba alıncaya kadar yaş 45
Dünyaya bir kere geliyorsun biriktirdiğin paralar senle gelmiyor

Benim 10k gelirim varsa 30k harcıyorum😂
Burda 2ye ayrılıyor insanlar .

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR