Hocam yarın ne olacağının garantisi yok o yüzden her zaman hazırlıklı olmakta fayda var. Mesela 2 tane kardeşim var elimden geldiğince onlara da para biriktirme alışkanlığı edindirmeye çalışıyorum. tabii ki benim kadar sıkmıyorum gençliğini yaşasınlar ama harçlık vereceksem döviz veriyorum mesela at kenara diyorum... türkiye gerçeği kenarda her zaman birikmişin olması lazım
Birkaç noktayı unutmuşum.
Dolar'ın kendisinin de bir enflasyonu vardır, yani dolarda zaman geçtikçe değer kaybeden bir şey, 1960 yılındaki dolar ile 2025 yılındaki dolar aynı değerde değildir.
İkinci nokta : TASARRUF YAPMAK
Eğer paranın psikolojisi kitabını okursanız, orada tasarruf yapmanın ve o tasarrufunuzu YATIRIMA DÖNÜŞTÜRMENİN ne kadar değerli bir şey olduğunu göreceksiniz.
Üçüncü nokta: Bileşik getiri
Bileşik getiri temel mantık olarak paranın katlanma etkisidir. Örnek olarak ;
Enflasyonu 0 olduğu bir ortam hayal edin , yani paranız hiç değer kaybetmiyor, bu ortamda yıllık faiz %10 olsun ;
Not: bileşik getirinin çalışması için en kritik nokta "Kâr ettiğiniz parayı tekrar yatırım olarak kullanmanızdır*
1000 dolar ile yatırıma başlarsak
Paran 30 sene yatırım yaptığında tam olarak 17 kat artmış olur , 1 yatırıp 17 almış olursun , 100 yatırıp 1700 almış olursun 1000 yatırıp 17000 almış olursun, bak bu sadece ve sadece 1000 dolarla başlayıp, sadece kazandığımız parayı üstüne yaptırdığımızda olan olay, yani bu hesaptaki sermayemiz sadece 1000 dolar , sen birde mesela düzenli olarak 200 dolar yatırım yaptığını hayal et , düzenli her ay 200 dolar yatırım yapıyorsun, kârını da tekrar yatırıyorsun, gelecek parayı hayal dahi edemezsin.
Dünyanın en büyük yatırımcısı, ve en zengin insanlarından biri olan Buffett'a göre bileşiklenmenin bir diğer Altın kuralı OLABİLDİĞİNCE ERKEN YATIRIM YAPMAYA BAŞLAMAKTIR, KENDİSİ 13 YAŞINDA BAŞLAMIŞTIR.
Yanı formül basit, aylık bir para koyacaksın kenara (işte burada yaptığınız her tasarruf çok önemli) ve kazandığın parayı tekrar yatırıma dönüştüreceksin ve zamana bekleyeceksin, kritik nokta neye yatırım yapacağını bilmek , bu da çok önemli..
Dışarıda yemek işini samimi söylüyorum fazla tutum veya cimrilikten değilde çok sağlıksız yapabiliyorlar güvenmiyorum cidden pek ben. Azaltmak her şekilde daha iyi dediğin gibi.
Dışarıda yemek işini samimi söylüyorum fazla tutum veya cimrilikten değilde çok sağlıksız yapabiliyorlar güvenmiyorum cidden pek ben. Azaltmak her şekilde daha iyi dediğin gibi.
Rica ederim, her yatırımın kendine göre riski var ve ben en risksiz görülenlerden bahsettim.
ALTIN S1 borsa, gümüş ise banka uygulamasından düzenli olarak alınabilir.
Şu an ikisi de ortalama 33-35TL bandında.
Mahdi Eğilmez'im kitaplarını okuyabilirsin
Serkan Ünal'dı sanırım YouTube güzel videoları var.
Özgür Demirtaş izleyebilirsin
Tuval Noah Harari (full ekonomi kitabı değil, farklı bir bakış kazandırır) Sapiens okuyabilirsin
Tuncay Turşucu izleyebilirsin
Erdem Kaynar izlenebilir
..
Sen içine girdikçe, farklı isimler bulursun , bunlar fazla fazla yeter..
Mahdi Eğilmez'im kitaplarını okuyabilirsin
Serkan Ünal'dı sanırım YouTube güzel videoları var.
Özgür Demirtaş izleyebilirsin
Tuval Noah Harari (full ekonomi kitabı değil, farklı bir bakış kazandırır) Sapiens okuyabilirsin
Tuncay Turşucu izleyebilirsin
Erdem Kaynar izlenebilir
..
Sen içine girdikçe, farklı isimler bulursun , bunlar fazla fazla yeter..
Darphane Altın Sertifikası, 0,995 saflıkta her biri 0,01 gram altını temsil eden ve sahibine KAP'ta yayınlanan İzahname kapsamında fiziki altına dönüşüm imkânı tanıyan sermaye piyasası aracıdır. ALTIN.S1'in katılım finansı ilke ve standartlarına uygunluğu onaylanmıştır.
Bu da yapay zekadan bileşik faiz metni, benden çok daha temiz anlatmış.
Bileşik Faiz: Paranın Sessiz Gücü
Bileşik faiz, finans dünyasının en güçlü ama en az fark edilen mekanizmalarından biridir. Ünlü fizikçi Albert Einstein bile onu “dünyanın sekizinci harikası” olarak tanımlamıştır. Peki, bileşik faiz nedir ve neden bu kadar güçlüdür?
Basit Faiz ve Bileşik Faiz Arasındaki Büyük Fark
Öncelikle, basit faiz ile bileşik faizi ayıralım. Basit faiz, sadece ana paranız üzerinden hesaplanır. Örneğin, 1.000 dolarınızı %10 basit faizle yatırırsanız, her yıl sadece 100 dolar kazanırsınız. 30 yıl sonra elinizde 4.000 dolar olur.
Ancak bileşik faiz, yalnızca ana paranızı değil, kazandığınız faizi de büyütür. Yani, ilk yıl 100 dolar kazanırsınız, ikinci yıl 1.100 doların %10’u olan 110 doları alırsınız. Üçüncü yıl 1.210 doların %10’u olan 121 dolar derken, faiz kendi üzerine eklenerek büyümeye devam eder.
Bileşik Faizin Gücü: Küçük Başla, Büyük Bitir
Bunu bir örnekle daha çarpıcı hale getirelim:
1.000 doları %10 bileşik faizle yatırırsanız,
10 yıl sonra paranız yaklaşık 2.593 dolar olur.
30 yıl sonra ise 17.449 dolar gibi şaşırtıcı bir rakama ulaşır!
Bu sürecin en ilginç yanı, ilk yıllarda kazancın yavaş olması, ancak zaman geçtikçe hızlanarak devasa bir büyümeye dönüşmesidir. İşte bu yüzden bileşik faiz, finansal dünyada kartopu etkisi olarak da bilinir. Küçük bir kartopu tepeden yuvarlandığında, yolda büyüyerek bir çığa dönüşür.
Bileşik Faiz Hayatımızı Nasıl Etkiler?
Bileşik faiz sadece yatırımlar için değil, borçlar için de çalışır. Eğer kredi kartı borcunuzu ödeyemezseniz, faiz her ay ana borcun üzerine eklenir ve borcunuz hızla büyür. İşte bu yüzden finansal bilinç çok önemlidir:
Yatırım yaparsanız, bileşik faiz sizin için çalışır.
Borçlanırsanız, bileşik faiz size karşı çalışır.
Finansal özgürlüğe giden yol, bileşik faizin gücünü anlamaktan geçer. Bugün küçük bir yatırım yaparsanız, yıllar sonra büyük bir servet elde edebilirsiniz. Ama tersine, kontrolsüz borçlanırsanız, faiz sizi bir bataklığa sürükleyebilir.
Sonuç olarak, bileşik faiz ya en iyi dostunuz, ya da en kötü düşmanınızdır. Onu nasıl kullanacağınız tamamen sizin elinizde!
Bileşik faizin gücüne yapay zekadan bir örnek daha . (Not : yapay zeka kullanın la , internetten sonraki en büyük icat , daha önemli bence)
30 yıl boyunca her ay 200 dolar ekleyerek ve %10 yıllık bileşik faiz kazanç sağlayarak yatırım yaparsanız, sonunda yaklaşık 433.307,95 dolar birikmiş olur.
(DÖRTYÜZ OTUZ ÜÇ BİN ÜÇ YÜZ YEDİ DOLAR)
Nereden baksan iyi para.
Bu da yapay zekadan bileşik faiz metni, benden çok daha temiz anlatmış.
Bileşik Faiz: Paranın Sessiz Gücü
Bileşik faiz, finans dünyasının en güçlü ama en az fark edilen mekanizmalarından biridir. Ünlü fizikçi Albert Einstein bile onu “dünyanın sekizinci harikası” olarak tanımlamıştır. Peki, bileşik faiz nedir ve neden bu kadar güçlüdür?
Basit Faiz ve Bileşik Faiz Arasındaki Büyük Fark
Öncelikle, basit faiz ile bileşik faizi ayıralım. Basit faiz, sadece ana paranız üzerinden hesaplanır. Örneğin, 1.000 dolarınızı %10 basit faizle yatırırsanız, her yıl sadece 100 dolar kazanırsınız. 30 yıl sonra elinizde 4.000 dolar olur.
Ancak bileşik faiz, yalnızca ana paranızı değil, kazandığınız faizi de büyütür. Yani, ilk yıl 100 dolar kazanırsınız, ikinci yıl 1.100 doların %10’u olan 110 doları alırsınız. Üçüncü yıl 1.210 doların %10’u olan 121 dolar derken, faiz kendi üzerine eklenerek büyümeye devam eder.
Bileşik Faizin Gücü: Küçük Başla, Büyük Bitir
Bunu bir örnekle daha çarpıcı hale getirelim:
1.000 doları %10 bileşik faizle yatırırsanız,
10 yıl sonra paranız yaklaşık 2.593 dolar olur.
30 yıl sonra ise 17.449 dolar gibi şaşırtıcı bir rakama ulaşır!
Bu sürecin en ilginç yanı, ilk yıllarda kazancın yavaş olması, ancak zaman geçtikçe hızlanarak devasa bir büyümeye dönüşmesidir. İşte bu yüzden bileşik faiz, finansal dünyada kartopu etkisi olarak da bilinir. Küçük bir kartopu tepeden yuvarlandığında, yolda büyüyerek bir çığa dönüşür.
Bileşik Faiz Hayatımızı Nasıl Etkiler?
Bileşik faiz sadece yatırımlar için değil, borçlar için de çalışır. Eğer kredi kartı borcunuzu ödeyemezseniz, faiz her ay ana borcun üzerine eklenir ve borcunuz hızla büyür. İşte bu yüzden finansal bilinç çok önemlidir:
Yatırım yaparsanız, bileşik faiz sizin için çalışır.
Borçlanırsanız, bileşik faiz size karşı çalışır.
Finansal özgürlüğe giden yol, bileşik faizin gücünü anlamaktan geçer. Bugün küçük bir yatırım yaparsanız, yıllar sonra büyük bir servet elde edebilirsiniz. Ama tersine, kontrolsüz borçlanırsanız, faiz sizi bir bataklığa sürükleyebilir.
Sonuç olarak, bileşik faiz ya en iyi dostunuz, ya da en kötü düşmanınızdır. Onu nasıl kullanacağınız tamamen sizin elinizde!
Mesaj otomatik birleştirildi:
Bileşik faizin gücüne yapay zekadan bir örnek daha . (Not : yapay zeka kullanın la , internetten sonraki en büyük icat , daha önemli bence)
30 yıl boyunca her ay 200 dolar ekleyerek ve %10 yıllık bileşik faiz kazanç sağlayarak yatırım yaparsanız, sonunda yaklaşık 433.307,95 dolar birikmiş olur.
(DÖRTYÜZ OTUZ ÜÇ BİN ÜÇ YÜZ YEDİ DOLAR)
Nereden baksan iyi para.