Neler Yeni

Yardım PCIe 4.0 vs. 5.0 (5070/ti için yeterli mi?)

Göktürk ArdaHan

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,604
İsim
Arda doğan
Aralarında 2k fiyat farkı var, almasına alabilirim ama gerek var mı sizce?
14+2+1 Faza ihtiyacım olmayacak büyük ihtimalle. Zaten diğer anakartta da 12+2+1 var ve 9800x3D bile alsam yeteceğini düşünüyorum.
GPU ve ya M2 genişleme portları PCIe 5.0 olsa eyvallah ama onlar da 4.0.
O yüzden kendi adıma geçmeye değer bir fark göremedim. Yanılıyorsam düzeltin lütfen.
Bence gerek yok 2k 2k dır

muhibbi

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
38
İsim
Ömer Alameşe
Tabi, zaten daha ileri seviye kartla sistemler için bunu alacak kişiler de illaki anakartı da o şekilde seçerler.
Ben kendi bütçeme göre daha yukarısına çıkamayacağım için optimum şekilde toplamaya çalışıyorum.
İki kartı da çok inceledim hatta onu alacaktım, taksit seçeneği makul geldiği için Tomahawk aldım. Arada Faz, Bellek (OC) hızı, bant genişliği gibi bi' kaç fark var ama çok muhim değil, onun dışında bütçe buysa kesinlikle alınabilir.
Yukarıda belirtilen Colorful'da çok rağbet gördü ama ben biraz daha almışken marka, malzeme, arayüz gibi konuları düşünerek onu aldım.

Hocam diğer arkadaş da tomahawk önerdi. Tomahawk zaten yıllardır kendini kanıtlamış bir anakart ve iyi olduğundan şüphem yok. Ama geçmeye değer mi sizce?
Mesaj otomatik birleştirildi:

mantıklı hocam sizinkide ben olsam bende aynısını yapardım büyük ihtimalle her şey bütçede bitiyor biraz daha ekleyebilen var ucu ucuna bütçeyi tutturup alan var o yüzden bir şey diyemem
Şu anki anakartım LGA 1200 soket ve asla yükseltme yapılamadığı için zamanında çok sıkıntı çektim. Şimdi alırken ileride aynı sıkıntıları yaşamayım, yükseltme yapabileyim istiyorum.
Bir yandan da şöyle bir şey var ki ekran kartım 3060 ve en az 1 yıl daha yükseltmeyi düşünmüyorum. Çok iyi bir işlemci ya da çok iyi bir ekran kartına da ihtiyacım yok. O yüzden fiyat farkını karşılayabilsem de ihtiyacım var mı onu düşünüyorum.

Satriani

80+ Bronze
Hocam diğer arkadaş da tomahawk önerdi. Tomahawk zaten yıllardır kendini kanıtlamış bir anakart ve iyi olduğundan şüphem yok. Ama geçmeye değer mi sizce?
Bence gerek yok, şimdilik bu şekilde gider, daha ileride satıp farklı modele geçilebilir.
Şahsen ben öyle düşünüyorum, zaten ileride bi' farklı nesle geçeceğin için şu an Tomahawk'a 2K falan fazladan verme.
Ben biraz Faz olayına takıldığım için almıştım, dediğim gibi yoksa senin bahsettiğini alacaktım, taksitle kolay ödeniyor diye aldım.

asko56

80+ Silver
bu saatden sonra gen 4.0 destekli ürün alınmaz ileride rtx 6000 geldiginde sen 4.0 ile kalacaksın baya performan kaybın olucak ama 5.0 ile az bir kayıpla devam ediceksin sıfır alınıcak ise x870 yada b850 alınmalı artık çok kelepir fiyat ise b650 tercih edilebilir mesela gaming plus wifi 6000 tl idi şimdi 8000 2k zam yemiş çok telep gören bir ürün idi bence alınıcak ise kesinlikle 850 yada 870 serisi bakılmalı

Satriani

80+ Bronze
bu saatden sonra gen 4.0 destekli ürün alınmaz ileride rtx 6000 geldiginde sen 4.0 ile kalacaksın baya performan kaybın olucak ama 5.0 ile az bir kayıpla devam ediceksin sıfır alınıcak ise x870 yada b850 alınmalı artık çok kelepir fiyat ise b650 tercih edilebilir mesela gaming plus wifi 6000 tl idi şimdi 8000 2k zam yemiş çok telep gören bir ürün idi bence alınıcak ise kesinlikle 850 yada 870 serisi bakılmalı
RTX 6XXX kim bilir ne zaman gelir, o zamana da anakartlar ne olur bilinmez ya.
Bu iş tamamen bütçe işi, zaten direkt 5080 falan takacak olsa neyse de, elindeki diğer bileşenlerin de o kadarına ihtiyacı yok.

muhibbi

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
38
İsim
Ömer Alameşe
6000 serisi alacağımı zannetmiyorum hocam. 1050-3060 yaptım bir de 5070 yapsam kafi. Unreal engine 5 oyunları ağır olacak ama oynatsın yeter mantığındayım. Çok ağır oyunlar oynamıyorum. Bir daha yükseltme yapmam kolay kolay. 7500f'i 7800x3D gibi bir seviyeye çıkarırım sonra hiçbir şey değiştirmem.
Bu yüzden 6000 serisini şu an düşünmüyorum. Zaten kafam karışık bir de o girmesin :D
5000 serisinde ise neden güç kaybı olacağını düşünüyorsunuz?
Araştırdığım kadarıyla 4090 bile 4.0 ile kusursuz çalışıyor hatta 3.0 bile yetecek neredeyse. Bu mantıkla 5080 için bile 4.0 yeterli olur ki ben 5070ti seviyesini asla geçmeyeceğim.
Bu bilgiler ışığında tekrar düşünseniz ne dersiniz?

asko56

80+ Silver
RTX 6XXX kim bilir ne zaman gelir, o zamana da anakartlar ne olur bilinmez ya.
Bu iş tamamen bütçe işi, zaten direkt 5080 falan takacak olsa neyse de, elindeki diğer bileşenlerin de o kadarına ihtiyacı yok.
amd nin anakart destegi 2028 e kadar zaten am5 soket zaten o zamana kadar rtx 6000 de çıkar zaten

burda hata yapılan nokta amd de ankarttan kıslmaz am4 de mesela a320 ler b350 anakartlar vardı o anakartlara hiçbir şekilde x3d işlemci takamıyorsun mesal bu bir örnek mesela gene aynı amd nin am4 sokeetet bios problemi vardı bios 16mb olanlara ryzen 1-2 destegini kaldırıp 3-5 destegi vermişlerdi msı bile bunun üzerine max serisi 32 mb anakartları çıakrmıştı amd de anakarta yatırılan paraya acımayın sonrasında dua edersiniz diyebilirim

Dahası  
Reaksiyon skoru
113
İsim
Yunus Emre Uzun

Şu anki anakartım LGA 1200 soket ve asla yükseltme yapılamadığı için zamanında çok sıkıntı çektim. Şimdi alırken ileride aynı sıkıntıları yaşamayım, yükseltme yapabileyim istiyorum.
Bir yandan da şöyle bir şey var ki ekran kartım 3060 ve en az 1 yıl daha yükseltmeyi düşünmüyorum. Çok iyi bir işlemci ya da çok iyi bir ekran kartına da ihtiyacım yok. O yüzden fiyat farkını karşılayabilsem de ihtiyacım var mı onu düşünüyorum.
hocam güçlü işlemci düşük ekran kartı olunca sorun olmuyor tam tersi olunca darboğaz oluyor bende güçlü işlemci daha alt segment ekran kartı kullanıyorum imzamda da gözüktüğü gibi 3060 ı kullanmaya devam edebilirsiniz

asko56

80+ Silver
6000 serisi alacağımı zannetmiyorum hocam. 1050-3060 yaptım bir de 5070 yapsam kafi. Unreal engine 5 oyunları ağır olacak ama oynatsın yeter mantığındayım. Çok ağır oyunlar oynamıyorum. Bir daha yükseltme yapmam kolay kolay. 7500f'i 7800x3D gibi bir seviyeye çıkarırım sonra hiçbir şey değiştirmem.
Bu yüzden 6000 serisini şu an düşünmüyorum. Zaten kafam karışık bir de o girmesin :D
5000 serisinde ise neden güç kaybı olacağını düşünüyorsunuz?
Araştırdığım kadarıyla 4090 bile 4.0 ile kusursuz çalışıyor hatta 3.0 bile yetecek neredeyse. Bu mantıkla 5080 için bile 4.0 yeterli olur ki ben 5070ti seviyesini asla geçmeyeceğim.
Bu bilgiler ışığında tekrar düşünseniz ne dersiniz?

dostum sıfır ürün alıcaksınız yani b850 anakart ile b650 anakart arasında fark 1000 tl-1500tl için güncel üründen vazgeçmem gene kendiniz bilrisiniz

temel saf örnek

8200

9.723

Son düzenleme:

muhibbi

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
38
İsim
Ömer Alameşe
burda hata yapılan nokta amd de ankarttan kıslmaz am4 de mesela a320 ler b350 anakartlar vardı o anakartlara hiçbir şekilde x3d işlemci takamıyorsun mesal bu bir örnek mesela gene aynı amd nin am4 sokeetet bios problemi vardı bios 16mb olanlara ryzen 1-2 destegini kaldırıp 3-5 destegi vermişlerdi msı bile bunun üzerine max serisi 32 mb anakartları çıakrmıştı amd de anakarta yatırılan paraya acımayın sonrasında dua edersiniz diyebilirim
Ama sizin de dediğiniz gibi yeni anakartlar çıkabiliyor. Teknoloji değişiyor. Bir de tabii bütçe meselesi var. 12 13k az para değil. Ve son olarak ben kendimi biliyorum ve ihtiyacım olmaz diye düşünüyorum. 3A oyunlar oynayan 4k monitörle oynayan biri değilim. Muhtemelen oynasam bile yetecek ortalama bir sistemde kalacağım uzun süre.
Yoksa sizin dediğiniz AM5 yatırımını çok iyi anlıyorum. Şu an 11400f yerine 5600 işlemci almış olsam aynı sokete 5700x3D takıp devam edebilirdim. :(

hocam güçlü işlemci düşük ekran kartı olunca sorun olmuyor tam tersi olunca darboğaz oluyor bende güçlü işlemci daha alt segment ekran kartı kullanıyorum imzamda da gözüktüğü gibi 3060 ı kullanmaya devam edebilirsiniz
Evet zaten Rust özelinde bir yükseltme yapıyorum ve işlemci için yükseltiyorum. 7500f'in yanına 5070 alırsam da zaten 2k kullanmaya devam eder, yaşarsam da o zaman bir darboğaz yaşar işlemci yükseltmeye gidebilirim. Ama en az 1 2 yıl lazım olmayacağına eminim.

Satriani

80+ Bronze
Bunu izle kararını ver.
Ben de her zaman en güncelden yanayım ama anakartlara bi' noktada gereksiz para da veriliyor, bu tamamen son kullanıcının, kullanım amaçlarıyla da doğru orantılı.

Ama sizin de dediğiniz gibi yeni anakartlar çıkabiliyor. Teknoloji değişiyor. Bir de tabii bütçe meselesi var. 12 13k az para değil. Ve son olarak ben kendimi biliyorum ve ihtiyacım olmaz diye düşünüyorum. 3A oyunlar oynayan 4k monitörle oynayan biri değilim. Muhtemelen oynasam bile yetecek ortalama bir sistemde kalacağım uzun süre.
Yoksa sizin dediğiniz AM5 yatırımını çok iyi anlıyorum. Şu an 11400f yerine 5600 işlemci almış olsam aynı sokete 5700x3D takıp devam edebilirdim. :(

Evet zaten Rust özelinde bir yükseltme yapıyorum ve işlemci için yükseltiyorum. 7500f'in yanına 5070 alırsam da zaten 2k kullanmaya devam eder, yaşarsam da o zaman bir darboğaz yaşar işlemci yükseltmeye gidebilirim. Ama en az 1 2 yıl lazım olmayacağına eminim.
Ben mesela 9700X - 5070/TI kullanmayı düşünüyorum bu anakartla, zaten beni 5 sene rahat götürse, o zaman hangi seri çıkacak ne olacak onu o zaman düşünürüz. :kekw:

muhibbi

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
38
İsim
Ömer Alameşe
Bunu izle kararını ver.
Ben de her zaman en güncelden yanayım ama anakartlara bi' noktada gereksiz para da veriliyor, bu tamamen son kullanıcının, kullanım amaçlarıyla da doğru orantılı.

Ben mesela 9700X - 5070/TI kullanmayı düşünüyorum bu anakartla, zaten beni 5 sene rahat götürse, o zaman hangi seri çıkacak ne olacak onu o zaman düşünürüz. :kekw:
Hocam sizinle çok ortak noktamız var :D 9700x almaya yaklaşmıştım ben de fakat vazgeçtim. 7500f'ten biraz daha iyi bir işlemci arıyordum aslında.

Fakat 7600 veya 7600x'i beğenmedim. Yani 7500f bunlardan mantıklı geldi.
Daha sonra 9600x ve 7700 arasında kaldım. Birinin tek çekirdeği çok iyi diğerinin çoklusu ama ikisi de oyun işlemcisi değil ve 8500 TL bandında.

9700x ise ekran kartını darboğaz yapmadan çalıştırabilme konusunda çok daha yüksek seviye bir işlemci. Ama burada şundan emin olamadım, bu işlemcinin yanına 4090 koysanız darboğaz yapmıyor evet ama Rust gibi işlemci tabanlı oyunlarda FPS çok ciddi yükselmiyor. Yanlış biliyorsam lütfen düzeltin. O zaman 7500f alayım belki ileride ucuzlarsa 7600x3D falan alırım dedim. 12700x alırsam tekrar bir yükseltme yapmam ve kafam rahat olur. Ama render, analiz işim de yoksa çok mantıklı değil diye düşündüm. Doğru mu sizce bu düşüncem?

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,057,304
Üyeler
167,951
Son üye
backgraundoleTR
Top Bottom