Kapasitörlerin belli bir uF değeri oluyor, bu Hold-up time belirliyor diye biliyorum.
Verimlilik ile ne alakası var?
Ayrıca kapasitörlerin ömürleri uzun oluyor, öyle 4 senede bitecek kadar kısa olmuyor.
Çok fazla akım çekilirse voltaj azalır. Ayrıca hiç bir devre sonsuz/stabil güç sağlayamaz. Bunun için filtreler ve dolayısıyla kapasitörler kullanılır ve belirli bir sinüs dalgasına sahip olması ve filtrelenmesi sağlanır.
Ayrıca besleme girişini stabil ve istenilen değerde tutup dönüştürülen akımın seviyesini korur. güç kaynağının giriş voltajı açıldığında, kondansatör giriş voltajı değerine yüklenir ve herhangi bir nedenle giriş kapandığında kondansatör bu süre için yedek görevi görür ve boşalana kadar bir süre gerekli giriş voltajını sağlar. Aynı şey çıkışta da geçerli.
Bunları yapmak için başlangıçta kapasitörler şarj edilir ve belirlenen değerlerde tutulmasını sağlar. Zamanla kapasitördeki sarj dirençleri ve kontaktörler bozuluyor/sapıtıyor. Özellikle uygun seçilmeyen ve ucuza kaçılan kondansatörler çok çabuk bozuluyor. Buna ısınma faktörünü de dahil edebiliriz.
Ben böyle biliyorum? Neyle ilgili ki?