Neler Yeni

PSU ların zaman geçtikçe verdikleri güç, verimlilik düşer mi?

baltazar

80+ Platinum
En İyi Cevap
9
Dahası  
Reaksiyon skoru
17,644
İsim
A.Ş.
İlgilendiği Kategoriler
Güç Kaynakları
Kapasitörlerin belli bir uF değeri oluyor, bu Hold-up time belirliyor diye biliyorum.

Verimlilik ile ne alakası var?

Ayrıca kapasitörlerin ömürleri uzun oluyor, öyle 4 senede bitecek kadar kısa olmuyor.
Çok fazla akım çekilirse voltaj azalır. Ayrıca hiç bir devre sonsuz/stabil güç sağlayamaz. Bunun için filtreler ve dolayısıyla kapasitörler kullanılır ve belirli bir sinüs dalgasına sahip olması ve filtrelenmesi sağlanır.
Ayrıca besleme girişini stabil ve istenilen değerde tutup dönüştürülen akımın seviyesini korur. güç kaynağının giriş voltajı açıldığında, kondansatör giriş voltajı değerine yüklenir ve herhangi bir nedenle giriş kapandığında kondansatör bu süre için yedek görevi görür ve boşalana kadar bir süre gerekli giriş voltajını sağlar. Aynı şey çıkışta da geçerli.
Bunları yapmak için başlangıçta kapasitörler şarj edilir ve belirlenen değerlerde tutulmasını sağlar. Zamanla kapasitördeki sarj dirençleri ve kontaktörler bozuluyor/sapıtıyor. Özellikle uygun seçilmeyen ve ucuza kaçılan kondansatörler çok çabuk bozuluyor. Buna ısınma faktörünü de dahil edebiliriz.
Ben böyle biliyorum? Neyle ilgili ki?

baltazar

80+ Platinum
En İyi Cevap
9
Dahası  
Reaksiyon skoru
17,644
İsim
A.Ş.
İlgilendiği Kategoriler
Güç Kaynakları
Çok fazla akım çekilirse voltaj azalır. Ayrıca hiç bir devre sonsuz/stabil güç sağlayamaz. Bunun için filtreler ve dolayısıyla kapasitörler kullanılır ve belirli bir sinüs dalgasına sahip olması ve filtrelenmesi sağlanır.
Ayrıca besleme girişini stabil ve istenilen değerde tutup dönüştürülen akımın seviyesini korur. güç kaynağının giriş voltajı açıldığında, kondansatör giriş voltajı değerine yüklenir ve herhangi bir nedenle giriş kapandığında kondansatör bu süre için yedek görevi görür ve boşalana kadar bir süre gerekli giriş voltajını sağlar. Aynı şey çıkışta da geçerli.
Bunları yapmak için başlangıçta kapasitörler şarj edilir ve belirlenen değerlerde tutulmasını sağlar. Zamanla kapasitördeki sarj dirençleri ve kontaktörler bozuluyor/sapıtıyor. Özellikle uygun seçilmeyen ve ucuza kaçılan kondansatörler çok çabuk bozuluyor. Buna ısınma faktörünü de dahil edebiliriz.
@kandes22 neyle ilgili söyle meraklandım.

kandes22

80+ Platinum
En İyi Cevap
13
@kandes22 neyle ilgili söyle meraklandım.

Ben verimlilik zamanla düşmüyor diye biliyorum.

Tabii kapasitör ömrü biterse orası ayrı ama 105 derece kapasitörlerin ömrü ortalama 2000 saat ama bu 105 derecede çalışırsa. Her 10 dereceye ömrü 2 katına çıkıyor. 40-45 derece sıcaklıkta çalışssa 12000 saat ömür ediyor.

12.000 saaten sonra mı verimlilik düşüyor?(105 derece 2000 saat bir kapasitör için)

baltazar

80+ Platinum
En İyi Cevap
9
Dahası  
Reaksiyon skoru
17,644
İsim
A.Ş.
İlgilendiği Kategoriler
Güç Kaynakları
Ben verimlilik zamanla düşmüyor diye biliyorum.

Tabii kapasitör ömrü biterse orası ayrı ama 105 derece kapasitörlerin ömrü ortalama 2000 saat ama bu 105 derecede çalışırsa. Her 10 dereceye ömrü 2 katına çıkıyor. 40-45 derece sıcaklıkta çalışssa 12000 saat ömür ediyor.

12.000 saaten sonra mı verimlilik düşüyor?(105 derece 2000 saat bir kapasitör için)
Tek etmen yok ömürde.

kandes22

80+ Platinum
En İyi Cevap
13
Tek etmen yok ömürde.

Belirlenen ömürde o dediklerinin hepsi hesaplanıyor diye biliyorum. Biz sadece sıcaklığa göre oranlıyoruz.
?

baltazar

80+ Platinum
En İyi Cevap
9
Dahası  
Reaksiyon skoru
17,644
İsim
A.Ş.
İlgilendiği Kategoriler
Güç Kaynakları
Belirlenen ömürde o dediklerinin hepsi hesaplanıyor diye biliyorum. Biz sadece sıcaklığa göre oranlıyoruz.

?
Ben de emin değilim ama böyle biliyorum.
nedenini açıkladım:

Banxtre

80+ Gold
En İyi Cevap
21
Dahası  
Reaksiyon skoru
18,046
İsim
Batuhan
İlgilendiği Kategoriler
E-Ticaret
Değerli forumdaşlar bugun devamlı res attığı için sorunlu olduğunu düşündüğüm 500w 80+ xigmatek satışını 85 TL ye yaptım alan Beyefendi şuan testlerini yapıyor bana dönüş sağlayacak eger 350w gerektiren sisteminde resetsiz bir şekilde çalışırsa muhtemelen
hipotezim olan:
Dandik veya orta seviye altı psularin zamanla verimliliklerini kaybettiği ve besleyememesi olayi dogru olacak

Ama normal masaustunde reslerse bu hipotezim yanlış olacak

Bakalım sonucu heyecanla bekliyorum.

Banxtre

80+ Gold
En İyi Cevap
21
Dahası  
Reaksiyon skoru
18,046
İsim
Batuhan
İlgilendiği Kategoriler
E-Ticaret
konuya edit geldi

Sattigim arkadas 350w guc çeken sistemine takıp test etmiş ve sorunsuz şekilde çalışmış

Demektir ki hipotezim dogru oluyor değerli hocalarım

Banxtre

80+ Gold
En İyi Cevap
21
Dahası  
Reaksiyon skoru
18,046
İsim
Batuhan
İlgilendiği Kategoriler
E-Ticaret
Ayrıntılı nedeni ne hocam?
Kendi yorumum ve muhendis abime danistigim kadariyla sıcaklık ve hava şartlarına göre zamanla devrelerin iletkenlik kaybına uğraması ,sıcaklık ve aşınım diye düşünmekteyim.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,047,367
Üyeler
166,199
Son üye
bana
Top Bottom