Yardım Psu markası çok önemli mi?

Reaksiyon skoru
0
Bütçe
3000
Merhabalar
5 ay önce arkadaşın da yardımıyla ekran kartı hariç her şeyi güncelleyerek am5 sistem topladım. Sistemim şöyle:
Ekran kartı: GTX 1650
Anakart: Msi Pro B650m-E
İşlemci: Ryzen 5 7500f
Ram: Patriot Viper Venom 16 GB 6000 MHz CL30 DDR5

Bu sisteme rx 9060xt almayı düşünüyorum. Sorum şu, bu psu kalmalı mı yoksa daha bilindik marka bir psu'ya mı geçmeliyim gelecekte ekran kartına bir zarar gelmemesi için.

Asıl konu olan psu'ya gelecek olursak daha öncesinde kasada izoly 500 w psu vardı. Arkadaşım da gelecekte daha iyi bir gpu aldığında sıkıntı çıkarmaması adına yeni bir psu al dedi ama bütçeyi daha fazla aşmamak için bulabildiğimiz en ucuz psu olan Archon ARC-700W 80+ Bronze'u aldık. İsmi hiç duyulmamış forumlarda baktığım kadarıyla da aynı şekilde kimsenin önermediği bir psu. Ancak satıcının dediğine göre düşük voltaj, kısa devre, aşırı yük ve yüksek gerilim korumaları var. Psu baya ağır siyah kablosu var eski tip değil yani öyle çok da ucuz hissettirmiyor.

Şimdi şöyle ki ürün yorumlarında ciddi sıkıntı yaşayan olmamış. Kendi deneyimlerime göre de 4 aydır yükteyken ve oyunlarda bir problem yaratmadı sessiz de çalışıyor. Farklı aralıklarda 3 defa 1'er saat OCCT testine soktum, psu'nun verdiği voltaj dalgalı değildi sabitti ve kapanma-donma olmadı. Ancak şöyle bir problem var psu'dan mı bilmiyorum ama bilgisayar bazen kendi kendine donuyor ve şu ana kadar 2 defa reset attı. Aşırı yükteyken değil, ayda bir veya 2 haftada bir normal internette gezerken donuyor mesela çok rastgele zamanlarda donduğu için nedenini anlayamıyorum. Olay görüntüleyiciye baktığımda power kernel 41 hatası yazıyor. Bazen de bilgisayarı açtığımda sadece fanlar çalışıyor ve görüntü gelmiyor ancak kapatıp bir daha açtığımda normal bir şekilde açılıyor. İlk aldığımda da açılmamıştı ramlerden kaynaklıymış biostan memory context restore seçeneğini aktif ettiğimde düzeldi.

Benim tahminim OCCT testine soktuğumdan dolayı psu'dan kaynaklı olmadığı yönünde. Odada prizle ilgili bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum bu hafta içinde elektrikçi çağırıp baktıracağım. Bu problem özellikle soğuk havalarda artmaya başladı. Aynı çoklu prize (3 farklı priz çoklayıcı denedim bunlardan 1'i akım korumalıydı.) monitörün güç kablosunu, laptopun şarj makinesini ve kasanın güç kablosunu takıyorum ve bazen şarjda olan laptopuma dokununca beni elektrik çarpıyor ve monitörün ekranı gidiyor. Aynı şekilde kasaya dokununca da elektrik çarpıyor. Bilgisayarın donması ve bazen kendi kendine restart atması elektrikten kaynaklı olabilir mi? Yoksa %100 PSU'dan mı kaynaklı? Aynı problemleri yaşayan oldu mu, yaşadıysanız nasıl düzelttiniz? Eğer sessiz ve önerdiğiniz PSU varsa 2000-3000TL bandında yazabilirsiniz,
Teşekkürler

Geri