Neler Yeni

Çözüldü✓ RASTGELE GERÇEKLEŞEN KERNEL 41 (63) HATASI

Sistemim:
Ryzen 5 7500F
Asus Prime B650M-K (Bios versiyonu: 3222 Güncel)
XPG Lancer Blade 2x16GB 6000Mhz Ram (AX5U6000C3016G-DTLABBK)
GALAX GeForce RTX 4070 SUPER 1-Click OC 2X V2
High Power Performance GD 750w Gold PSU (HP1-J750GD-F12S)
1TB KC3000 M2 SSD
512 GB SAMSUNG 970 EVO M2 SSD
480 GB KINGSTON A400 SATA SSD

Ben pc yi kurduğumdan tarih olan 7 Marttan beri 0 bug check kodu alarak Kernel 41 (63) hatasıyla uğraşıyorum. Hata sistem yük altında veya değilken tamamen rastgele gerçekleşiyor. Mavi ekran hatası almıyorum. Forumda yaptığım araştırmalarda karşıma çıkan şu konudaki bazı şeyleri denemekle birlikte ek olarak soruna neden olabileceğini düşündüğüm birkaç şeyi daha denedim:

Akım korumalı priz devreden çıkarıldı sonuç değişmedi sorun devam ediyor.
Ethernet kablosu eskiydi ve değiştirdim sorun devam ediyor.
Kasa açılıp kablolar kontrol edildi, sorun devam ediyor.
OCCT power stres testi sorunsuz.
Cinebench24 testi sorunsuz.
Prime95 testi sorunsuz.
Furmark testi sorunsuz.
DDU ile GPU driver temiz kurulumu yapıldı.
Bios da Windows UEFİ ve Secure Boot enable seçildi.
Fast Boot disable yapıldı.
Memory Context Restore disable yapıldı.
XMP/EXPO Profilleri denendi. XMP/EXPO kapalıyken yapılan Memtestte sorun olmazken profil açıkken yapılan testte sistem kilitlendi ve test tamamlanamadı. Donmanın yaşandığı logları da ilgili isimleriyle ss alıp ekledim.
EXPO Profil ayarını manuel olarak girip overclock yapıldı, 6000mhz 30/40/40/76/116 ve 1.350 Volt da Memtest testi sorunsuz tamamlandı.
EXPO profilinin manuel girilmiş haliyle bir süre sistemi kullanmama rağmen Kernel 41 ve boot atma sorunu yeniden yaşandı. Bu yüzden RAM Frekansları base clock'a geri çekildi. Base Clock'a aldıktan sonra hala durumu izlemekteyim.

EDIT: Evet, muhtemelen Ramlerin EXPO/manuel OC da olmasından dolayı hatayı alıyordum. 10 Nisan'dan beri base clockda stabil çalışıyor pc. Asus un gönderdiği cevaba göre EXPO ile çakışma ihtimali olan ayarlar varsa onları kapatmayı deneyeceğim. RAM'leri de gerekirse 5800-5600 civarında çalıştırıp stabiliteyi yakalamaya çalışacağım şimdilik.

YAZILIMSAL OLARAK YAPILABİLECEK BİR ŞEY KALDIYSA TAVSİYELERİNİZE AÇIĞIM...
AKSİ TAKDİRDE PARÇALARDAN GARANTİSİ OLANLARI GARANTİYE GÖNDERMEYE BAŞLAYACAĞIM...

Ekler

• 4800mhz base clock.jpg
    4800mhz base clock.jpg
    917.8 KB · Hit: 29
  • 6000mhz manual.jpg
    6000mhz manual.jpg
    911.2 KB · Hit: 24
  • c24 multicore.jpg
    c24 multicore.jpg
    504.7 KB · Hit: 20
  • Cinebench2024 CPU Single-MultiCore & GPU Render Tests - max 71.5 Derece.jpg
    Cinebench2024 CPU Single-MultiCore & GPU Render Tests - max 71.5 Derece.jpg
    403.1 KB · Hit: 22
  • eventlog.jpg
    eventlog.jpg
    227 KB · Hit: 25
  • furmark test result.jpg
    furmark test result.jpg
    41.6 KB · Hit: 21
  • prime95 30min test.jpg
    prime95 30min test.jpg
    1 MB · Hit: 23
  • MEMTEST donma olan logların donduğu noktalar.jpg
    MEMTEST donma olan logların donduğu noktalar.jpg
    867.4 KB · Hit: 22
  • KERNEL 41 (63).jpg
    KERNEL 41 (63).jpg
    100.7 KB · Hit: 22
Son düzenleme:

The Semih

80+ Gold
Sistemim:
Ryzen 5 7500F
Asus Prime B650M-K (Bios versiyonu: 3222 Güncel)
GALAX GeForce RTX 4070 SUPER 1-Click OC 2X V2
High Power Performance GD 750w Gold PSU (HP1-J750GD-F12S)
1TB KC3000 M2 SSD
512 GB SAMSUNG 970 EVO M2 SSD
480 GB KINGSTON A400 SATA SSD

Ben pc yi kurduğumdan beri 0 bug check kodu alarak Kernel 41 (63) hatasıyla uğraşıyorum. Hata sistem yük altında veya değilken tamamen rastgele gerçekleşiyor. Mavi ekran hatası almıyorum. Forumda yaptığım araştırmalarda karşıma çıkan şu konudaki bazı şeyleri denemekle birlikte ek olarak soruna neden olabileceğini düşündüğüm birkaç şeyi daha denedim:

Akım korumalı priz devreden çıkarıldı sonuç değişmedi sorun devam ediyor.
Ethernet kablosu eskiydi ve değiştirdim sorun devam ediyor.
Kasa açılıp kablolar kontrol edildi, sorun devam ediyor.
OCCT power stres testi sorunsuz.
Cinebench24 testi sorunsuz.
Prime95 testi sorunsuz.
Furmark testi sorunsuz.
DDU ile GPU driver temiz kurulumu yapıldı.
Fast Boot'u disable yapıldı.
XMP/EXPO Profilleri denendi. XMP/EXPO kapalıyken yapılan Memtestte sorun olmazken profil açıkken yapılan testte sistem kilitlendi ve test tamamlanamadı. Donmanın yaşandığı logları da ilgili isimleriyle ss alıp ekledim.
EXPO Profil ayarını manuel olarak girip overclock yapıldı, 6000mhz 30/40/40/76/116 ve 1.350 Volt da Memtest testi sorunsuz tamamlandı.
EXPO profilinin manuel girilmiş haliyle bir süre sistemi kullanmama rağmen Kernel 41 ve boot atma sorunu yeniden yaşandı. Bu yüzden RAM Frekansları base clock'a geri çekildi. Base Clock'a aldıktan sonra hala durumu izlemekteyim.

YAZILIMSAL OLARAK YAPILABİLECEK BİR ŞEY KALDIYSA TAVSİYELERİNİZE AÇIĞIM...
AKSİ TAKDİRDE PARÇALARDAN GARANTİSİ OLANLARI GARANTİYE GÖNDERMEYE BAŞLAYACAĞIM...
Sorunun kaynağı EXPO gibi duruyor, bence OC yapma ramlere.

Bu ramlerin 1 tanesi çıkartıp aynı testleri tekrar yap ikisinden birisi arızalımı diye anlamak için.

• Konu Sahibi Konu Sahibi
Sorunun kaynağı EXPO gibi duruyor, bence OC yapma ramlere.
Şuan hala base clock'tayım 4-5 saattir. Çok rastgele olduğu için biraz daha gözlemlemem lazım. Bazen 2 gün hatayı yaşamayıp sonra birden yaşayabiliyorum. Ben de expo dan şüpheleniyorum. 1 aydır bu hata ile uğraşıyorum. İşin komik tarafı bu kernel 41 hatasını alan kişilerin istatistiksel olarak çoğunda Asus anakart var...

Son düzenleme:

The Semih

80+ Gold
Şuan hala base clock'tayım 4-5 saattir. Çok rastgele olduğu için biraz daha gözlemlemem lazım. Bazen 2 gün hatayı yaşamayıp sonra birden yaşanabiliyor. Ben de expo dan şüpheleniyorum. 1 aydır bu hata ile uğraşıyorum. İşin komik tarafı bu kernel 41 hatasını alan kişilerin istatistiksel olarak çoğunda Asus anakart var...

Bu ramlerin 1 tanesi çıkartıp aynı testleri tekrar yap ikisinden birisi arızalımı diye anlamak için. ( Sonradan ekledim gözükmemiştir diye tekrar yazıyorum )

Bu ramlerin 1 tanesi çıkartıp aynı testleri tekrar yap ikisinden birisi arızalımı diye anlamak için. ( Sonradan ekledim gözükmemiştir diye tekrar yazıyorum )
Bu gözümden kaçmış bir deneyeyim.

ölücüadam42

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
234
İsim
Ölücüadam42
Hocam ramlerin voltajını arttırabilirsin
1.45 civarı

Birde işlemci soc yüzünden de olabilir ama genelde uyarı verir eventvwr üzerinde(tam adını hatırlayamıyorum)

1.45 civarı

Birde işlemci soc yüzünden de olabilir ama genelde uyarı verir eventvwr üzerinde(tam adını hatırlayamıyorum)
Bu da aklıma geldi ramlerin çalışma voltajı değeri 1.1-1.4 volt yazıyordu sitesinden indirdiğim pdf de. Ddr5 ramler 1.5 volt a kadar çalışıyormuş, misal Corsair Vengeance 5000mhz ramler 1.5 volt. Yine de risk alıp deneyemedim, bunun yerine 6000 değil de 5800mhz de falan denerim diye düşünüyordum.
Mesaj otomatik birleştirildi:

1.45 civarı

İşlemci kısmına gelince bios da precision boost overdrive diye bi ayar var, o auto idi. Stabil olması açısından belki ya enable ya da disable yapmak lazım ama ben hwinfo dan hem anakart güç seviyelerini hem de işlemci güç seviyelerini takip ettiğimde bir anormallik görmedim. Hw info ile arkada log kaydı açtım bir kez kernel hatası verirse güç dengesizliği varsa logda çıkar belki diye ancak hatayı verince kayıt durmuş ve almamış hiçbir şeyi. Bug check code olmayınca bir de böyle deneyeyim dedim ama olmadı kısacası. Dediğiniz hata hangisi bilmiyorum ama kernel 41 dışında işlemciye dair başka bir hata görünmüyor bende.

Son düzenleme:

ölücüadam42

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
234
İsim
Ölücüadam42
Bu da aklıma geldi ramlerin çalışma voltajı değeri 1.1-1.4 volt yazıyordu sitesinden indirdiğim pdf de. Ddr5 ramler 1.5 volt a kadar çalışıyormuş, misal Corsair Vengeance 5000mhz ramler 1.5 volt. Yine de risk alıp deneyemedim, bunun yerine 6000 değil de 5800mhz de falan denerim diye düşünüyordum.
Hynix a die hocam o ramler 1.6v'a kadar yolu var 1.45 gündelik kullanım için güvenli

Yine de rahatsız ediyorsa 5800mhz kullanmakta mantıklı🙂

ölücüadam42

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
234
İsim
Ölücüadam42
Mesaj otomatik birleştirildi:

İşlemci kısmına gelince bios da precision boost overdrive diye bi ayar var, o auto idi. Stabil olması açısından belki ya enable ya da disable yapmak lazım ama ben hwinfo dan hem anakart güç seviyelerini hem de işlemci güç seviyelerini takip ettiğimde bir anormallik görmedim. Hw info ile arkada log kaydı açtım bir kez kernel hatası verirse güç dengesizliği varsa logda çıkar belki diye ancak hatayı verince kayıt durmuş ve almamış hiçbir şeyi. Bug check code olmayınca bir de böyle deneyeyim dedim ama olmadı kısacası. Dediğiniz hata hangisi bilmiyorum ama kernel 41 dışında işlemciye dair başka bir hata görünmüyor bende.
İşlemcinin kontrolcüsü yetişemediği zamanda aynı şekilde ram hatası verebiliyor memtest yaparken

Hata adını anca bulabildim:
Bileşen tarafından bildirilen: İşlemci Çekirdeği
Hata Kaynağı: Machine Check Exception
Hata Türü: Bus/Interconnect Error

Eğer bu hata yoksa çok yüksek ihtimal ramlerden dolayıdır

İşlemcinin kontrolcüsü yetişemediği zamanda aynı şekilde ram hatası verebiliyor memtest yaparken

Hata adını anca bulabildim:
Bileşen tarafından bildirilen: İşlemci Çekirdeği
Hata Kaynağı: Machine Check Exception
Hata Türü: Bus/Interconnect Error

Eğer bu hata yoksa çok yüksek ihtimal ramlerden dolayıdır
Asus ile irtibata geçip yaptığım testleri göndererek destek kaydı bırakmıştım, şöyle bir cevap gelmiş, bunları da deneyeceğim duruma göre.

Ekler

• IMG_20250411_142949.jpg
    IMG_20250411_142949.jpg
    1.7 MB · Hit: 22
çözebildinizmi?
EVET, ŞUAN İÇİN ÇÖZÜLDÜ ANCAK SİZDE AYNI SONUCU VERİR Mİ BİLMEDİĞİM İÇİN UYGULADIĞIM BÜTÜN ADIMLARI BURADA TOPARLAMAK İSTEDİM. DENEMELERİMİN SON HALİ BU ŞEKİLDE:

Akım korumalı prizi çıkardım sonuç değişmediği için geri taktım.
Ethernet kablosu eskiydi ve değiştirdim.
Kasa açılıp kablolar kontrol edildi.
OCCT power stres testi
Cinebench24 testi
Prime95 testi
Furmark testi
Memtest86 testi
DDU ile GPU driver temiz kurulum
Testmem5 programı ile usmus1 config seçili halde 10 cycle test.

***Bunlara ek olarak isterseniz bir de size uyguladığım ve bana önerilen Bios ayarlarını yazayım:
Bios güncellendi.
Fast Boot disable yapıldı.
Biosda Power Down modu var bunu ramleri oc yaparken disable yapmak gerektiğini söylemişler ancak Expo profiline alırsan direk disable oluyor otomatik olarak o yüzden bu ayarı ellemedim.
Expo kapatıldı, kapattığımda sorun olmayınca bundan olduğunu düşündüğüm için Expo profilinden kaynaklandığını buldum diyebilirim.
Biosta UCLK DIV1 Mode ayarı UCLK=MEMCLK olarak seçildi.
Expo yeniden açıldı ancak bu kez FCLK frekans değeri Auto yerine 2000mhz girildi. Şuan stabil çalışıyor. Siz deneyin eğer sorun olursa bu frekansı 2000in bir altındaki veya bir üstündekini seçin. Bir de öyle ayrı ayrı deneyin. 7500F için sweet spot 2000mhz diye yazmışlar.

Bios dışında benim anakart Asus olduğu için Asus müşteri hizmetlerine de mail atmıştım oradan yapılan dönüşte bazı ek ayarlar yapabilirsiniz demişler, onları da yazayım deneyin belki stabilite kazandırır sistemine. Doğrudan Asus'un bana yazdığı şekilde iletiyorum:

1) BIOS 3222, AGESA ComboAM5PI 1.1.7.0 veya 1.1.8.x içerebilir. Ancak bu sürümler bazen EXPO + stabilite sorunlarına yol açabiliyor.
"ERP Ready" ayarı enabled yapılırsa sistem kapanmalarda daha doğru voltaj kontrolü yapabiliyor, denemeye değer.

***Not: ERP Ready ayarında iki seçenek var hangisini seçeceğimi de sorduğumda Asusdan şöyle cevap geldi:
ERP Ready özelliği, sistemin kapalıyken (S5) veya uyku modundayken (S4) güç tüketimini düşürür. Kernel-Power hatalarının kaynağı olarak ERP Ready genellikle doğrudan etken değildir, ancak güç yönetimi üzerindeki etkileri nedeniyle test edilebilir. Bu bağlamda, “S5 Only” (yalnızca S5) seçeneği ile deneme yapılması önerilir. Bu, sistemin tamamen kapalı olduğu durumları hedef alır ve kararlılık testleri açısından daha izole bir senaryodur.

2) BIOS'ta Global C-State Control ve CPPC (Collaborative Processor Performance Control) gibi gelişmiş enerji ayarlarını disable yaparak test edebilirsiniz. Özellikle idle moddayken/sistem boştayken rastgele kapanma varsa C-State disable etmek stabilite kazandırabilir.

****** ÖNEMLİ: Benim 1. VE 2. MADDELERDEKİ AYARLARI denememe gerek kalmadığı için bunları hiç UYGULAMADIM hocam. Bence bu ayarları son çare deneyin. Sonuçları konusunda bir fikrim yok denemediğim için... ********

3) Ekstra Deneysel Adımlar:

powercfg -h off komutu ile Hibernate kapatılıp sadece "Shut down" ve "Restart" ile kullanım gözlenebilir.
Bir süre “Minimum power state” ayarlarıyla Balanced yerine High Performance güç profili kullanabilirsin.
Kernel 41 tekrar ederse, sistemdeki "otomatik yeniden başlatma" özelliğini devre dışı bırakalım:
System Properties > Startup and Recovery > Automatically restart kutusunu kaldıralım.

NOT: Mesela @Megatronus hocam 3. maddedeki Windows hızlı başlatma seçeneğini kapatınca sorunu çözülmüş. Denemekte fayda var.

Sonuç itibariyle benim sistem açısından stabilite sağlayan şey Expo profilinde Auto olarak kalan FCLK Frekansını elle girmem (2000mhz) yapmam oldu. İsterseniz ilk olarak bunu deneyebilirsiniz, bakarsınız direk çözülür, denemediğiniz diğer şeyleri denemeye gerek kalmaz. Tabi ben kendi sistemimi hala gözlemliyorum çünkü baya rastgele oluyordu bu hata bende.

NOT: KERNEL 41 HATASI genel itibariyle donanım kaynaklı olduğu söylense de ben her şeyin detaylı kontrol edilmesini yararlı buluyorum. Özellikle DDR5 sistemlerde yazılım kaynaklı olarak yaşanması normalden daha yüksek bir ihtimal.

Yararlanılan kaynaklar:

Asus Müşteri Hizmetleri
forum.donanimhaber.com/ddr5-ram-overclock-amd-am5-socket--158023759-4

Son düzenleme:
Top Bottom