Bu konuda cinebench R23 testlerini tartıştığımız konuda değerleri karşılaştırdık ve 65W 7640HS ve 7840HS için yeterli oluyor zira 90-95W çeken 7840HS modelli laptoplarda multicore skoru 16100-16400 seviyesindeydi, bende test yaptım ve arkada birkaç şey açık olmasına rağmen 15900 aldım yani arada komik bir fark var. Programlar açık olmasa arkada 16100 falan olucak. Tekli çekirdek zaten aynı direk 1750 puan.
Sence 65W limiti bir sorun mu şimdi ? Bunu defalarca tartıştık konularda yordu beni artık .
Hocam eski sayılmazdı 2020 de aldım zaten. 10 nesil ve 1650 refresh var içinde. Hocam o zaman lar yaz tatili ilk defa pc almışız DC kalabalık sarıyordu, yapacak bir şey yoktu. Şimdi sınav senesi saldık mecburen.
Hocam eski sayılmazdı 2020 de aldım zaten. 10 nesil ve 1650 refresh var içinde. Hocam o zaman lar yaz tatili ilk defa pc almışız DC kalabalık sarıyordu, yapacak bir şey yoktu. Şimdi sınav senesi saldık mecburen.
Burdan bir şey anlaşılmıyor, yine 7640HS kullananlarda pek bir fark olmadığını söylemişti. Ben 7840HS kullanıyorum ve değerleri gösterdim 7840HS den daha az güç isteyecek bir işlemcide daha rahat gereken performansı vericektir.
Fanboyluğu anlamıyorum, fiyatı uygun iyi model işte millet bu paraya ne alıcak acaba ? Herkes ROG strix mi alabiliyor yada 16 inç Acer mı alabiliyor. Acer 16 inç nitroları bile saçma fiyatlarda bi victus 16 gibi uygun fiyatta yapamadı.
Ekran kartı power limit koymak zaten normal bişey ne gibi bir limit diyorsun ? MSI çoğu modelinde 45W ekran kartı veriyor onuda söylesene ? Adamlar utanmıyor 4060 laptoba 45W koyuyor. Victus 120W vermiş 16 inçte hepsine ve RTX 4060 da 90-100W çekiyor ben daha 120 ye bile çıktığını görmedim üstüne o kadar OC da ettim.
Yani diğer modellere göre biraz dahha sesssiz , ve ince yapmaları için biryerden kısmaları gerekiyordu .Alan kişi bilerek aldıktan sonra sıkıntı değil bu bence. Performans benim için önemli olduğundan aynı fiyata bulunabilen ACER Nitro serisini tercih ederim ,ama performans ilk önceliği olmayan adamın Victus tercih etmesinde bir sakınca göremiyom.
uygun fiyatlara bizde öneriyoruz aynı fiyat bandında acer nitro 16 var iken victus 16 saçma olur tabi 4060 victus 16 var iken 4050 nitro 16 önerin demiyoruz ama aynı fiyat bandında lenovo nitro 16 veya yeni nesil nitro 5 var ise daha iyi olur yada asus un a15 i fazlaca model var bir bir sayamam
Burdan bir şey anlaşılmıyor, yine 7640HS kullananlarda pek bir fark olmadığını söylemişti. Ben 7840HS kullanıyorum ve değerleri gösterdim 7840HS den daha az güç isteyecek bir işlemcide daha rahat gereken performansı vericektir.
Fanboyluğu anlamıyorum, fiyatı uygun iyi model işte millet bu paraya ne alıcak acaba ? Herkes ROG strix mi alabiliyor yada 16 inç Acer mı alabiliyor. Acer 16 inç nitroları bile saçma fiyatlarda bi victus 16 gibi uygun fiyatta yapamadı.
Yani diğer modellere göre biraz dahha sesssiz , ve inceyapmaları için biryerden kısmaları gerekiyordu .Alan kişi bilerek aldıktan sonra sıkıntı değil bu bence. Performans benim için önemli olduğu için aynı fiyata bulunabilen ACER Nitro serisini tercih ederim ,ama performans ilk önceliği olmayan adamın Victus tercih etmesinden bir sakınca göremiyom.
şu cevabı arıyorum 2 saattir en mantıklı cevaplardan biri diyebilirim
Mesaj otomatik birleştirildi:
eskiden bir throttle rehberi yapılmıştı onun çıktısını atayim sana
Mesaj otomatik birleştirildi:
Throttle varsa nasıl anlarız?
HWINFO Sensörler veya ThrottleStop Limits sekmesi gibi yerlerden bilgi edinilebilir.
Biz bugün HWINFO üzerinden göstereceğiz çünkü hem detaylı hem de neredeyse her türlü Throttle'ı görmenizi sağlıyor. HWINFO aracını indirdikten sonra sensörler kısmına erişin ve şöyle bir şey göreceksiniz:
Basit görünüm:
Ayrıntılı Görünüm:
ThrottleStop'da ise yukarıda dediğim gibi Limits sekmesi üzerinden görüntüleyeceksiniz.
Genel olarak nasıl Throttle sorunlarımıza bakacağımızı öğrendiğimize göre yavaştan başlayalım.
IA/GT/RING Thermal Throttle:
Cihazınızdaki CPU birimi yüksek sıcaklık sebebiyle çekirdekler üzerinden yavaşlatma uygular.
Bazı sistemlerde ve durumlarda bazı çekirdekler diğer çekirdeklerden daha sıcak olabilir. Böyle bir durumda o çekirdeğe termal yavaşlatma uygulanır.
Çözümler:
Termal macun veya var olan farklı ısı iletkeninizi değiştirmek, düzgün sürmek, optimum hale getirmek.
Fan gibi soğutmaya dönük parçalarınızı optimum hale getirmek.
Undervoltage gibi işlemlerle aynı iş için daha düşük W çekmeye zorlamak.
Sistemi kendi iradenizle limitlemek. Önerilmez. Performans kaybı oluşturacaktır elbette.
IA/GT/RING Running Average Thermal Throttle (RATL) Throttle:
Cihazınızdaki CPU birimi üzerinde bir ortalama sıcaklık limiti ayarlanmıştır. Bunu geçtiğinizde Throttle olur. Çözümü Thermal Throttle ile aynıdır.
IA/GT/RING VR Thermal Throttle
Voltaj regülatörünüz bir termal ısınma sinyali gönderir ve bu sistemde şiddeti değişebilecek seviyede bir Throttle uygular.
Bu Throttle'a sisteminizi çok maruz bırakmanızı önermem.
Çözümler:
Genelde Undervoltage gibi işlemler bu sorunu daha iyi çözer.
Kasanızın içini soğuk tutmaya çalışın.
Termal macunlarınız yine de optimum olsun.
IA/GT/RING VR Thermal Design Current Throttle (TDC)
Üretilmiş parçanın çalışma akım sınırının aşılmasında oluşan Throttle'dır. Parça çekebileceği maksimum akımı çektiğinde bu Throttle devreye girer daha fazla çekilmesin diye. TDC, bir cihazın veya bileşenin belirli bir elektrik akımına ne kadar dayanabileceğini gösterir.
Çözümler:
Undervoltage uygulamak. İlk bu denenmeli.
TDC kapatmak. Hiç önerilmez. Sistemi öyle kullanmaya devam etmeniz önerilir.
IA/GT/RING Electrical Design Point (EDP)
Cihazınız elektriksel tasarım veya başka sebeplerle yavaşlatılır. Genelde akımsal daralma diye ifade edilir. Fark ettiyseniz başlık rengi değişti. Zor Throttle'lara özel muamele uygulamak lazım değil mi?
Çözümler:
İlk IccMax değerlerinizi optimize etmelisiniz. Dar bir akım limiti uygulanmış olabilir.
Power Limit 4 değeriniz uygun olmayabilir. 0 veya 1023 değerini öneririm. Anakartlarda ayarlama yapıyorsanız elbette birimi farklı olabilir ve 1000 ile çarpmak zorunda kalabilirsiniz.
Akımsal sorun olduğu için Undervoltage sorunu çözebilir.
İşte şimdi kötü kısımlar geliyor.
SVID Voltage Limit değerini optimize etmeniz gerekebilir. Bu terim anakartlarda farklı ifadelerle karşınıza çıkabilir. Bu ayarla oynamak oldukça sıkıntı sonuçlar doğurabilir. VR Voltage Limit gibi ifadelerle görebilirsiniz. Hatta muhtemelen bir çoğunuz anakartında göremeyebilir bile. Bu Throttle olan sisteminiz varsa kaliteli anakartlı bir başka laptop veya masaüstü ise daha kaliteli anakartlar öneririm.
DRAM Running Average Power Limit (DDR RAPL) sebebiyle olabilir. Bu DRAM modüllerinin belirlenmiş limitinin üstünde güç tüketmesiyle meydana gelen bir yavaşlatma şeklidir. Bununla da pek oynamanızı önermem. Kaliteli sistemler veya anakartlara yöneleceksiniz.
MUX olmayan sistemde monitör bağlayıp iGPU devre dışı bırakmak (Dahili monitör güç almasın. Dahili monitörü kapatın. Yalnızca 2.Ekranı seçin.) çözüm getirebilir.
Cache Ratio düşürmek yer yer işe yarayabilir.
Elektriksel tasarım ürünü anakartınızda bir aksilik olup olmadığını kontrol edin.
IA/GT/RING Power Throttle Tipleri [Bu kısmı kendim ele alacağım teknik adından ziyade]
Bazı güç limitlerimiz var arkadaşlar. Bazılarından kurtulmak kolayken bazılarından hayır, kolay değildir. Hatta insanın epey canını sıkabilecek niteliktedirler.
1.Güç Limitleri [MSR]
Genelde her sistemde üstünde oynayabileceğiniz güç limitlerinizdir. Buradaysa sorun kurtarmak oldukça kolay.
2. Güç Limitleri [MMIO]
Bunun kontrolü genelde DPTF'dedir. Ancak bazı sistem yazılımları da değiştirebilir. DPTF hakkında makalem var inceleyebilirsiniz onu da. Bunu da kolaylıkla devre dışı bırakabilirsiniz.
3.Güç Limitleri [EC]
İşte burada ayvayı yediniz. Buna yazılımsal bir müdahale de bulunamayabilirsiniz. tabii ki istisnalar vardır. Bazı sistem performans uygulamalarınız misal Monster Control Merkezi yada MSI Dragon Center (Yeni adıyla MSI Center) gibi uygulamalardan bahsediyorum. Ancak size değiştirme izni vermezler genelde doğrudan. Ancak orada belirlenen performans modlarını değiştirerek EC limitinizi düzeltebilirsiniz.
Bu tarz sorunlarınızda şu kavramları da gözden geçirin anakartınızda. Tabi gelişmiş erişimli BIOS'unuz varsa. "Advanced BIOS"
Platform Power Limit 1
Platform Power Limit 2
Power Limit 3
Running Average Power Limit (RAPL)
Bu tarz özel durumlarda aşağıda benden yardım almanız daha iyi olur.
IA Thermal Velocity Boost (TVB)
Önemli bir Throttle değildir. TVB'nin sıcaklık sebebiyle devre dışı kaldığını söyler. Thermal Velocity Boost yanlış hatırlamıyorsam sistem soğuk derecelerdeyken çekirdek hızlarına 100 MHz gibi değerlerle Overclock yapıyordu. Bu özellik sıcaklığı geçince devre dışı oluyor haliyle.
GT/RING Max VR Voltage Throttle (EDP ile aslında aynı yere çıkıyor genelde.)
Elektriksel tasarım, maksimum akım limitlemeleri ve EDP'de bahsettiğim her şey sebebiyle oluşabilecek Throttle'dır. Çok sık görülen ama kurtarmanın zor olduğu bir Throttle'dır.
Çözümler:
EDP ile hemen hemen aynıdır.
GT Package-Level GT Throttle (PLGT)
Oldukça nadirdir. CPU şiddetli yük tüketimindeyken genelde iGPU'ya abanılırsa görür. Şimdiye dek bundan sorun yaşayan görmedim umarım da görmeyiz.
Çözümler:
Undervoltage gibi işlemlerle daha düşük Watt değerlerine ulaşmak.
CPU'nun pek etkileneceğini sanmıyorum ama bu süreçte CPU'da etkileniyorsa iGPU'yu güç tasarrufu moduna almak sorunu hem çözüp hem de Watt değerinden tasarruf ettirebilir. Oyun performansı etkilenmez.
IA/GT/RING BD PROCHOT (Çift taraflı PROCHOT)
Genelde iş sistemlerinde Throttle yapması ayarlanacak şekilde ayarlanan Throttle'dır. BD PROCHOT ilginç ama amacına uygun kullanılırsa harika işe yarar bir şeydir. Eğer anakartınızda bir parça ısınırsa ve ulaştığı sıcaklık BD PROCHOT limitine takılırsa an itibariyle sistem adeta felç geçirir. CPU'ya doğru bir BD PROCHOT sinyali gelir ve CPU bunu işler. Sonuç olarak genelde işlemci hızınız öyle seviyelere düşer ki sistemde seslerin robotikleştiğini duyduğum bile oldu. 0.19 MHz gibi değerlere CPU hızınız gerileyebilir. Bundan genelde her sistemde kurtulmayı öneriyorum. Bazen macun ömrünü korusun pumpout gibi şeyler yapmasın diye de devreye sokulur. Genelde ekran kartından devreye girer veya direkt CPU kendisine de gönderebilir. İlginç bir şey!
Çözümler:
BD PROCHOT kapatmak. Benim genel olarak önerdiğim bir eylemdir.
Sistemi sıcaklıktan kurtarmak. Undervoltage gibi voltaj bazlı çözümler veya direkt kasa içini ve soğutma bloğunu soğutmaya yönelik çözümler sizi kurtarabilir. Ancak ben ilkini öneriyorum.
CPU Utilization Throttle (Kullanım Limiti)
CPU'nuzda bir kullanım limiti söz konusu olabilir. %80'de takılabilir.
Çözümler:
Bu gibi durumlarda Clock Mod değerine bakmanızı öneririm. %100 değilse yapın.
Eğer ilki sorunu çözmezse benimle iletişime geçin. Çok ilginç bir vakayla karşı karşıyayızdır.
Kapanış
Umarım birilerine yardımcı olmuşuzdur. Zaten asıl amacım Türkçe bir rehber oluşturmaktı, farkındalık oluşturmaktı. Umarım herkes bir şeyler öğrenmiştir. Throttle sorunları dizüstü bilgisayarlar için özellikle çok önemlidir. Dandik anakartlı sistemler almayın. Kendinize iyi bakın. Başka bir rehberde görüşmek dileğiyle! <3
Profil mesajımda rehber zamanının başladığını duyurmuştum. Beğenenleri etiketlemek isterim. Haberleri olmasını ve belki bir gün işe yarayacaksa servis etmelerine teşvik etmek için. Kendilerini rahatsız ediyorsam şimdiden üzgünüm.
Mesaj otomatik birleştirildi:
birebir aynısı technopat da zamanında biri yapmıştı burdna bakarak neler olup bittiğini anlayabilirsin
uygun fiyatlara bizde öneriyoruz aynı fiyat bandında acer nitro 16 var iken victus 16 saçma olur tabi 4060 victus 16 var iken 4050 nitro 16 önerin demiyoruz ama aynı fiyat bandında lenovo nitro 16 veya yeni nesil nitro 5 var ise daha iyi olur yada asus un a15 i fazlaca model var bir bir sayamam
Mesaj otomatik birleştirildi:
şu cevabı arıyorum 2 saattir en mantıklı cevaplardan biri diyebilirim
Mesaj otomatik birleştirildi:
eskiden bir throttle rehberi yapılmıştı onun çıktısını atayim sana
Mesaj otomatik birleştirildi:
Throttle varsa nasıl anlarız?
HWINFO Sensörler veya ThrottleStop Limits sekmesi gibi yerlerden bilgi edinilebilir.
Biz bugün HWINFO üzerinden göstereceğiz çünkü hem detaylı hem de neredeyse her türlü Throttle'ı görmenizi sağlıyor. HWINFO aracını indirdikten sonra sensörler kısmına erişin ve şöyle bir şey göreceksiniz:
Basit görünüm:
Ayrıntılı Görünüm:
ThrottleStop'da ise yukarıda dediğim gibi Limits sekmesi üzerinden görüntüleyeceksiniz.
Genel olarak nasıl Throttle sorunlarımıza bakacağımızı öğrendiğimize göre yavaştan başlayalım.
IA/GT/RING Thermal Throttle:
Cihazınızdaki CPU birimi yüksek sıcaklık sebebiyle çekirdekler üzerinden yavaşlatma uygular.
Bazı sistemlerde ve durumlarda bazı çekirdekler diğer çekirdeklerden daha sıcak olabilir. Böyle bir durumda o çekirdeğe termal yavaşlatma uygulanır.
Çözümler:
Termal macun veya var olan farklı ısı iletkeninizi değiştirmek, düzgün sürmek, optimum hale getirmek.
Fan gibi soğutmaya dönük parçalarınızı optimum hale getirmek.
Undervoltage gibi işlemlerle aynı iş için daha düşük W çekmeye zorlamak.
Sistemi kendi iradenizle limitlemek. Önerilmez. Performans kaybı oluşturacaktır elbette.
IA/GT/RING Running Average Thermal Throttle (RATL) Throttle:
Cihazınızdaki CPU birimi üzerinde bir ortalama sıcaklık limiti ayarlanmıştır. Bunu geçtiğinizde Throttle olur. Çözümü Thermal Throttle ile aynıdır.
IA/GT/RING VR Thermal Throttle
Voltaj regülatörünüz bir termal ısınma sinyali gönderir ve bu sistemde şiddeti değişebilecek seviyede bir Throttle uygular.
Bu Throttle'a sisteminizi çok maruz bırakmanızı önermem.
Çözümler:
Genelde Undervoltage gibi işlemler bu sorunu daha iyi çözer.
Kasanızın içini soğuk tutmaya çalışın.
Termal macunlarınız yine de optimum olsun.
IA/GT/RING VR Thermal Design Current Throttle (TDC)
Üretilmiş parçanın çalışma akım sınırının aşılmasında oluşan Throttle'dır. Parça çekebileceği maksimum akımı çektiğinde bu Throttle devreye girer daha fazla çekilmesin diye. TDC, bir cihazın veya bileşenin belirli bir elektrik akımına ne kadar dayanabileceğini gösterir.
Çözümler:
Undervoltage uygulamak. İlk bu denenmeli.
TDC kapatmak. Hiç önerilmez. Sistemi öyle kullanmaya devam etmeniz önerilir.
IA/GT/RING Electrical Design Point (EDP)
Cihazınız elektriksel tasarım veya başka sebeplerle yavaşlatılır. Genelde akımsal daralma diye ifade edilir. Fark ettiyseniz başlık rengi değişti. Zor Throttle'lara özel muamele uygulamak lazım değil mi?
Çözümler:
İlk IccMax değerlerinizi optimize etmelisiniz. Dar bir akım limiti uygulanmış olabilir.
Power Limit 4 değeriniz uygun olmayabilir. 0 veya 1023 değerini öneririm. Anakartlarda ayarlama yapıyorsanız elbette birimi farklı olabilir ve 1000 ile çarpmak zorunda kalabilirsiniz.
Akımsal sorun olduğu için Undervoltage sorunu çözebilir.
İşte şimdi kötü kısımlar geliyor.
SVID Voltage Limit değerini optimize etmeniz gerekebilir. Bu terim anakartlarda farklı ifadelerle karşınıza çıkabilir. Bu ayarla oynamak oldukça sıkıntı sonuçlar doğurabilir. VR Voltage Limit gibi ifadelerle görebilirsiniz. Hatta muhtemelen bir çoğunuz anakartında göremeyebilir bile. Bu Throttle olan sisteminiz varsa kaliteli anakartlı bir başka laptop veya masaüstü ise daha kaliteli anakartlar öneririm.
DRAM Running Average Power Limit (DDR RAPL) sebebiyle olabilir. Bu DRAM modüllerinin belirlenmiş limitinin üstünde güç tüketmesiyle meydana gelen bir yavaşlatma şeklidir. Bununla da pek oynamanızı önermem. Kaliteli sistemler veya anakartlara yöneleceksiniz.
MUX olmayan sistemde monitör bağlayıp iGPU devre dışı bırakmak (Dahili monitör güç almasın. Dahili monitörü kapatın. Yalnızca 2.Ekranı seçin.) çözüm getirebilir.
Cache Ratio düşürmek yer yer işe yarayabilir.
Elektriksel tasarım ürünü anakartınızda bir aksilik olup olmadığını kontrol edin.
IA/GT/RING Power Throttle Tipleri [Bu kısmı kendim ele alacağım teknik adından ziyade]
Bazı güç limitlerimiz var arkadaşlar. Bazılarından kurtulmak kolayken bazılarından hayır, kolay değildir. Hatta insanın epey canını sıkabilecek niteliktedirler.
1.Güç Limitleri [MSR]
Genelde her sistemde üstünde oynayabileceğiniz güç limitlerinizdir. Buradaysa sorun kurtarmak oldukça kolay.
2. Güç Limitleri [MMIO]
Bunun kontrolü genelde DPTF'dedir. Ancak bazı sistem yazılımları da değiştirebilir. DPTF hakkında makalem var inceleyebilirsiniz onu da. Bunu da kolaylıkla devre dışı bırakabilirsiniz.
3.Güç Limitleri [EC]
İşte burada ayvayı yediniz. Buna yazılımsal bir müdahale de bulunamayabilirsiniz. tabii ki istisnalar vardır. Bazı sistem performans uygulamalarınız misal Monster Control Merkezi yada MSI Dragon Center (Yeni adıyla MSI Center) gibi uygulamalardan bahsediyorum. Ancak size değiştirme izni vermezler genelde doğrudan. Ancak orada belirlenen performans modlarını değiştirerek EC limitinizi düzeltebilirsiniz.
Bu tarz sorunlarınızda şu kavramları da gözden geçirin anakartınızda. Tabi gelişmiş erişimli BIOS'unuz varsa. "Advanced BIOS"
Platform Power Limit 1
Platform Power Limit 2
Power Limit 3
Running Average Power Limit (RAPL)
Bu tarz özel durumlarda aşağıda benden yardım almanız daha iyi olur.
IA Thermal Velocity Boost (TVB)
Önemli bir Throttle değildir. TVB'nin sıcaklık sebebiyle devre dışı kaldığını söyler. Thermal Velocity Boost yanlış hatırlamıyorsam sistem soğuk derecelerdeyken çekirdek hızlarına 100 MHz gibi değerlerle Overclock yapıyordu. Bu özellik sıcaklığı geçince devre dışı oluyor haliyle.
GT/RING Max VR Voltage Throttle (EDP ile aslında aynı yere çıkıyor genelde.)
Elektriksel tasarım, maksimum akım limitlemeleri ve EDP'de bahsettiğim her şey sebebiyle oluşabilecek Throttle'dır. Çok sık görülen ama kurtarmanın zor olduğu bir Throttle'dır.
Çözümler:
EDP ile hemen hemen aynıdır.
GT Package-Level GT Throttle (PLGT)
Oldukça nadirdir. CPU şiddetli yük tüketimindeyken genelde iGPU'ya abanılırsa görür. Şimdiye dek bundan sorun yaşayan görmedim umarım da görmeyiz.
Çözümler:
Undervoltage gibi işlemlerle daha düşük Watt değerlerine ulaşmak.
CPU'nun pek etkileneceğini sanmıyorum ama bu süreçte CPU'da etkileniyorsa iGPU'yu güç tasarrufu moduna almak sorunu hem çözüp hem de Watt değerinden tasarruf ettirebilir. Oyun performansı etkilenmez.
IA/GT/RING BD PROCHOT (Çift taraflı PROCHOT)
Genelde iş sistemlerinde Throttle yapması ayarlanacak şekilde ayarlanan Throttle'dır. BD PROCHOT ilginç ama amacına uygun kullanılırsa harika işe yarar bir şeydir. Eğer anakartınızda bir parça ısınırsa ve ulaştığı sıcaklık BD PROCHOT limitine takılırsa an itibariyle sistem adeta felç geçirir. CPU'ya doğru bir BD PROCHOT sinyali gelir ve CPU bunu işler. Sonuç olarak genelde işlemci hızınız öyle seviyelere düşer ki sistemde seslerin robotikleştiğini duyduğum bile oldu. 0.19 MHz gibi değerlere CPU hızınız gerileyebilir. Bundan genelde her sistemde kurtulmayı öneriyorum. Bazen macun ömrünü korusun pumpout gibi şeyler yapmasın diye de devreye sokulur. Genelde ekran kartından devreye girer veya direkt CPU kendisine de gönderebilir. İlginç bir şey!
Çözümler:
BD PROCHOT kapatmak. Benim genel olarak önerdiğim bir eylemdir.
Sistemi sıcaklıktan kurtarmak. Undervoltage gibi voltaj bazlı çözümler veya direkt kasa içini ve soğutma bloğunu soğutmaya yönelik çözümler sizi kurtarabilir. Ancak ben ilkini öneriyorum.
CPU Utilization Throttle (Kullanım Limiti)
CPU'nuzda bir kullanım limiti söz konusu olabilir. %80'de takılabilir.
Çözümler:
Bu gibi durumlarda Clock Mod değerine bakmanızı öneririm. %100 değilse yapın.
Eğer ilki sorunu çözmezse benimle iletişime geçin. Çok ilginç bir vakayla karşı karşıyayızdır.
Kapanış
Umarım birilerine yardımcı olmuşuzdur. Zaten asıl amacım Türkçe bir rehber oluşturmaktı, farkındalık oluşturmaktı. Umarım herkes bir şeyler öğrenmiştir. Throttle sorunları dizüstü bilgisayarlar için özellikle çok önemlidir. Dandik anakartlı sistemler almayın. Kendinize iyi bakın. Başka bir rehberde görüşmek dileğiyle! <3
Profil mesajımda rehber zamanının başladığını duyurmuştum. Beğenenleri etiketlemek isterim. Haberleri olmasını ve belki bir gün işe yarayacaksa servis etmelerine teşvik etmek için. Kendilerini rahatsız ediyorsam şimdiden üzgünüm.
Mesaj otomatik birleştirildi:
birebir aynısı technopat da zamanında biri yapmıştı burdna bakarak neler olup bittiğini anlayabilirsin
uygun fiyatlara bizde öneriyoruz aynı fiyat bandında acer nitro 16 var iken victus 16 saçma olur tabi 4060 victus 16 var iken 4050 nitro 16 önerin demiyoruz ama aynı fiyat bandında lenovo nitro 16 veya yeni nesil nitro 5 var ise daha iyi olur yada asus un a15 i fazlaca model var bir bir sayamam
Mesaj otomatik birleştirildi:
şu cevabı arıyorum 2 saattir en mantıklı cevaplardan biri diyebilirim
Mesaj otomatik birleştirildi:
eskiden bir throttle rehberi yapılmıştı onun çıktısını atayim sana
Mesaj otomatik birleştirildi:
Throttle varsa nasıl anlarız?
HWINFO Sensörler veya ThrottleStop Limits sekmesi gibi yerlerden bilgi edinilebilir.
Biz bugün HWINFO üzerinden göstereceğiz çünkü hem detaylı hem de neredeyse her türlü Throttle'ı görmenizi sağlıyor. HWINFO aracını indirdikten sonra sensörler kısmına erişin ve şöyle bir şey göreceksiniz:
Basit görünüm:
Ayrıntılı Görünüm:
ThrottleStop'da ise yukarıda dediğim gibi Limits sekmesi üzerinden görüntüleyeceksiniz.
Genel olarak nasıl Throttle sorunlarımıza bakacağımızı öğrendiğimize göre yavaştan başlayalım.
IA/GT/RING Thermal Throttle:
Cihazınızdaki CPU birimi yüksek sıcaklık sebebiyle çekirdekler üzerinden yavaşlatma uygular.
Bazı sistemlerde ve durumlarda bazı çekirdekler diğer çekirdeklerden daha sıcak olabilir. Böyle bir durumda o çekirdeğe termal yavaşlatma uygulanır.
Çözümler:
Termal macun veya var olan farklı ısı iletkeninizi değiştirmek, düzgün sürmek, optimum hale getirmek.
Fan gibi soğutmaya dönük parçalarınızı optimum hale getirmek.
Undervoltage gibi işlemlerle aynı iş için daha düşük W çekmeye zorlamak.
Sistemi kendi iradenizle limitlemek. Önerilmez. Performans kaybı oluşturacaktır elbette.
IA/GT/RING Running Average Thermal Throttle (RATL) Throttle:
Cihazınızdaki CPU birimi üzerinde bir ortalama sıcaklık limiti ayarlanmıştır. Bunu geçtiğinizde Throttle olur. Çözümü Thermal Throttle ile aynıdır.
IA/GT/RING VR Thermal Throttle
Voltaj regülatörünüz bir termal ısınma sinyali gönderir ve bu sistemde şiddeti değişebilecek seviyede bir Throttle uygular.
Bu Throttle'a sisteminizi çok maruz bırakmanızı önermem.
Çözümler:
Genelde Undervoltage gibi işlemler bu sorunu daha iyi çözer.
Kasanızın içini soğuk tutmaya çalışın.
Termal macunlarınız yine de optimum olsun.
IA/GT/RING VR Thermal Design Current Throttle (TDC)
Üretilmiş parçanın çalışma akım sınırının aşılmasında oluşan Throttle'dır. Parça çekebileceği maksimum akımı çektiğinde bu Throttle devreye girer daha fazla çekilmesin diye. TDC, bir cihazın veya bileşenin belirli bir elektrik akımına ne kadar dayanabileceğini gösterir.
Çözümler:
Undervoltage uygulamak. İlk bu denenmeli.
TDC kapatmak. Hiç önerilmez. Sistemi öyle kullanmaya devam etmeniz önerilir.
IA/GT/RING Electrical Design Point (EDP)
Cihazınız elektriksel tasarım veya başka sebeplerle yavaşlatılır. Genelde akımsal daralma diye ifade edilir. Fark ettiyseniz başlık rengi değişti. Zor Throttle'lara özel muamele uygulamak lazım değil mi?
Çözümler:
İlk IccMax değerlerinizi optimize etmelisiniz. Dar bir akım limiti uygulanmış olabilir.
Power Limit 4 değeriniz uygun olmayabilir. 0 veya 1023 değerini öneririm. Anakartlarda ayarlama yapıyorsanız elbette birimi farklı olabilir ve 1000 ile çarpmak zorunda kalabilirsiniz.
Akımsal sorun olduğu için Undervoltage sorunu çözebilir.
İşte şimdi kötü kısımlar geliyor.
SVID Voltage Limit değerini optimize etmeniz gerekebilir. Bu terim anakartlarda farklı ifadelerle karşınıza çıkabilir. Bu ayarla oynamak oldukça sıkıntı sonuçlar doğurabilir. VR Voltage Limit gibi ifadelerle görebilirsiniz. Hatta muhtemelen bir çoğunuz anakartında göremeyebilir bile. Bu Throttle olan sisteminiz varsa kaliteli anakartlı bir başka laptop veya masaüstü ise daha kaliteli anakartlar öneririm.
DRAM Running Average Power Limit (DDR RAPL) sebebiyle olabilir. Bu DRAM modüllerinin belirlenmiş limitinin üstünde güç tüketmesiyle meydana gelen bir yavaşlatma şeklidir. Bununla da pek oynamanızı önermem. Kaliteli sistemler veya anakartlara yöneleceksiniz.
MUX olmayan sistemde monitör bağlayıp iGPU devre dışı bırakmak (Dahili monitör güç almasın. Dahili monitörü kapatın. Yalnızca 2.Ekranı seçin.) çözüm getirebilir.
Cache Ratio düşürmek yer yer işe yarayabilir.
Elektriksel tasarım ürünü anakartınızda bir aksilik olup olmadığını kontrol edin.
IA/GT/RING Power Throttle Tipleri [Bu kısmı kendim ele alacağım teknik adından ziyade]
Bazı güç limitlerimiz var arkadaşlar. Bazılarından kurtulmak kolayken bazılarından hayır, kolay değildir. Hatta insanın epey canını sıkabilecek niteliktedirler.
1.Güç Limitleri [MSR]
Genelde her sistemde üstünde oynayabileceğiniz güç limitlerinizdir. Buradaysa sorun kurtarmak oldukça kolay.
2. Güç Limitleri [MMIO]
Bunun kontrolü genelde DPTF'dedir. Ancak bazı sistem yazılımları da değiştirebilir. DPTF hakkında makalem var inceleyebilirsiniz onu da. Bunu da kolaylıkla devre dışı bırakabilirsiniz.
3.Güç Limitleri [EC]
İşte burada ayvayı yediniz. Buna yazılımsal bir müdahale de bulunamayabilirsiniz. tabii ki istisnalar vardır. Bazı sistem performans uygulamalarınız misal Monster Control Merkezi yada MSI Dragon Center (Yeni adıyla MSI Center) gibi uygulamalardan bahsediyorum. Ancak size değiştirme izni vermezler genelde doğrudan. Ancak orada belirlenen performans modlarını değiştirerek EC limitinizi düzeltebilirsiniz.
Bu tarz sorunlarınızda şu kavramları da gözden geçirin anakartınızda. Tabi gelişmiş erişimli BIOS'unuz varsa. "Advanced BIOS"
Platform Power Limit 1
Platform Power Limit 2
Power Limit 3
Running Average Power Limit (RAPL)
Bu tarz özel durumlarda aşağıda benden yardım almanız daha iyi olur.
IA Thermal Velocity Boost (TVB)
Önemli bir Throttle değildir. TVB'nin sıcaklık sebebiyle devre dışı kaldığını söyler. Thermal Velocity Boost yanlış hatırlamıyorsam sistem soğuk derecelerdeyken çekirdek hızlarına 100 MHz gibi değerlerle Overclock yapıyordu. Bu özellik sıcaklığı geçince devre dışı oluyor haliyle.
GT/RING Max VR Voltage Throttle (EDP ile aslında aynı yere çıkıyor genelde.)
Elektriksel tasarım, maksimum akım limitlemeleri ve EDP'de bahsettiğim her şey sebebiyle oluşabilecek Throttle'dır. Çok sık görülen ama kurtarmanın zor olduğu bir Throttle'dır.
Çözümler:
EDP ile hemen hemen aynıdır.
GT Package-Level GT Throttle (PLGT)
Oldukça nadirdir. CPU şiddetli yük tüketimindeyken genelde iGPU'ya abanılırsa görür. Şimdiye dek bundan sorun yaşayan görmedim umarım da görmeyiz.
Çözümler:
Undervoltage gibi işlemlerle daha düşük Watt değerlerine ulaşmak.
CPU'nun pek etkileneceğini sanmıyorum ama bu süreçte CPU'da etkileniyorsa iGPU'yu güç tasarrufu moduna almak sorunu hem çözüp hem de Watt değerinden tasarruf ettirebilir. Oyun performansı etkilenmez.
IA/GT/RING BD PROCHOT (Çift taraflı PROCHOT)
Genelde iş sistemlerinde Throttle yapması ayarlanacak şekilde ayarlanan Throttle'dır. BD PROCHOT ilginç ama amacına uygun kullanılırsa harika işe yarar bir şeydir. Eğer anakartınızda bir parça ısınırsa ve ulaştığı sıcaklık BD PROCHOT limitine takılırsa an itibariyle sistem adeta felç geçirir. CPU'ya doğru bir BD PROCHOT sinyali gelir ve CPU bunu işler. Sonuç olarak genelde işlemci hızınız öyle seviyelere düşer ki sistemde seslerin robotikleştiğini duyduğum bile oldu. 0.19 MHz gibi değerlere CPU hızınız gerileyebilir. Bundan genelde her sistemde kurtulmayı öneriyorum. Bazen macun ömrünü korusun pumpout gibi şeyler yapmasın diye de devreye sokulur. Genelde ekran kartından devreye girer veya direkt CPU kendisine de gönderebilir. İlginç bir şey!
Çözümler:
BD PROCHOT kapatmak. Benim genel olarak önerdiğim bir eylemdir.
Sistemi sıcaklıktan kurtarmak. Undervoltage gibi voltaj bazlı çözümler veya direkt kasa içini ve soğutma bloğunu soğutmaya yönelik çözümler sizi kurtarabilir. Ancak ben ilkini öneriyorum.
CPU Utilization Throttle (Kullanım Limiti)
CPU'nuzda bir kullanım limiti söz konusu olabilir. %80'de takılabilir.
Çözümler:
Bu gibi durumlarda Clock Mod değerine bakmanızı öneririm. %100 değilse yapın.
Eğer ilki sorunu çözmezse benimle iletişime geçin. Çok ilginç bir vakayla karşı karşıyayızdır.
Kapanış
Umarım birilerine yardımcı olmuşuzdur. Zaten asıl amacım Türkçe bir rehber oluşturmaktı, farkındalık oluşturmaktı. Umarım herkes bir şeyler öğrenmiştir. Throttle sorunları dizüstü bilgisayarlar için özellikle çok önemlidir. Dandik anakartlı sistemler almayın. Kendinize iyi bakın. Başka bir rehberde görüşmek dileğiyle! <3
Profil mesajımda rehber zamanının başladığını duyurmuştum. Beğenenleri etiketlemek isterim. Haberleri olmasını ve belki bir gün işe yarayacaksa servis etmelerine teşvik etmek için. Kendilerini rahatsız ediyorsam şimdiden üzgünüm.
Mesaj otomatik birleştirildi:
birebir aynısı technopat da zamanında biri yapmıştı burdna bakarak neler olup bittiğini anlayabilirsin
Ben her daim victus önermiyorum zaten ama acer ın 16 inç modeller hep daha pahalı hiç bir zaman victus 16 lar kadar uygun olmuyor, Asus TUF 15 inçlerin soğutması daha zayıf ve Victusa karşın çok farkı olan kesin tercih edilcek gibi gelmiyor. Lenovo ve Dell falan zaten çok daha pahalı kalıyor victusa göre yine.
Fiyatına göre her şey, ben HP manyağı biri değilimki zira pavilon serisi yüzünden nefret ederdim, ama victus 16 da başarılılar fiyatına göre. Aynı fiyata bulursan al Acer 16 modellerini lenovoları Delleri.
Ben her daim victus önermiyorum zaten ama acer ın 16 inç modeller hep daha pahalı hiç bir zaman victus 16 lar kadar uygun olmuyor, Asus TUF 15 inçlerin soğutması daha zayıf ve Victusa karşın çok farkı olan kesin tercih edilcek gibi gelmiyor. Lenovo ve Dell falan zaten çok daha pahalı kalıyor victusa göre yine.
Fiyatına göre her şey, ben HP manyağı biri değilimki zira pavilon serisi yüzünden nefret ederdim, ama victus 16 da başarılılar fiyatına göre. Aynı fiyata bulursan al Acer 16 modellerini lenovoları Delleri.
Ben her daim victus önermiyorum zaten ama acer ın 16 inç modeller hep daha pahalı hiç bir zaman victus 16 lar kadar uygun olmuyor, Asus TUF 15 inçlerin soğutması daha zayıf ve Victusa karşın çok farkı olan kesin tercih edilcek gibi gelmiyor. Lenovo ve Dell falan zaten çok daha pahalı kalıyor victusa göre yine.
Fiyatına göre her şey, ben HP manyağı biri değilimki zira pavilon serisi yüzünden nefret ederdim, ama victus 16 da başarılılar fiyatına göre. Aynı fiyata bulursan al Acer 16 modellerini lenovoları Delleri.
Kesinlikle ,HP de zaten tam performans isteyenleri, daha iyi ekran ,soğutma ve kasa olarak daha iyi olan OMEN modelini satmak için de yapıyor olabilir .Ki gayet mantıklı. 35k ya 4060 VİCTUS yerine bütçe varsa 40k ya 4060 OMEN çok mantıklı.
Kesinlikle ,HP de zaten tam performans isteyenleri, daha iyi ekran ,soğutma ve kasa olarak daha iyi olan OMEN modelini satmak için de yapıyor olabilir .Ki gayet mantıklı. 35k ya 4060 VİCTUS yerine bütçe varsa 40k ya 4060 OMEN çok mantıklı.