Neler Yeni

Sizce Atatürkün Cumhuriyeti kurduktan sonra yaptığı en büyük hata neydi?

Status
Bu konu kilitlenmiştir.

Excator23cm

80+ Gold
Türkçe Kuran ve Ezan niye yanlış bir şey olsun ki? Aşırı saçma ve mânasız. Bize ne arapçadan? İslam tüm dünyaya inmedi mi? Neden arapça zorunlu? Anlamadığımız bir şeye nasıl inanıp gerekçelerini yerine getirelim? Nerede yazıyor arapça şart diye? Gerçekten anlamıyorum. Konuya gelecek olursak Atatürk'ün en büyük hatası "Türk Milleti zekidir." demesidir :D
Ezanın sözleri Arapça’dır. Ama Arap’ın sözleri değildir. Onun nazmı ve lafzı yani dizilişi ve sözleri ashaptan Abdullah b. Zeyd’e, Hz. Ömer’e ve daha pek çok sahabeye (r. anhüm) Allah tarafından ilham edilmiş; Hz. Peygamberin onay ve tasdikleriyle kesinleşmiş, 1400 küsur senedir dilleri farklı bütün İslâm ülkelerinde değişmeden, tartışılmadan “EZAN-I MUHAMMEDΔ olarak okunagelmiştir.1400 yıldı değişmemiş ezanı türkçe okumak saçma halk zaten ezan okunduklarında Allah'ın namaza çağırdığını biliyor ki neredweyse herkes ezanın manasıbı biliyor.

emrahclkl

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
22
İsim
Emrah Çelikel
Adama bak bizleri dinden çıkardı bir de.İşte şeriat tamamen sensin kardeşim astığım astık kestiğim kestikçilersiniz.Ben bir dine inanmıyorum şuan.İnanmayıda doğru bulmuyorum.İncil bozulmuş tevrat bozulmuş fakat bizim dinimiz sapasağlam mı sanıyorsun sen?Dön etrafındaki insanlara bir bak.Hepsinin gözünü hırs bürümüş.Dışarıda elhamdülillah müslümanım diyenler eve gidince karılarını doğruyorlar.Doğrusu bu mu?Bozulmamış olan dine inanan insanlar bu mu?
Ayrıca kalbini iyi tutan kendini iyi hisseden insanların bir dine mensup olmasına gerek yok bu dünyada.İyi yaşayıp iyi öldükten sonra milletin ekmeğine el uzatmadıktan sonra eğer mutlak bir adalet varsa kimse cezalandırılmaz.

morocco

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,465
İsim
enes
Kendi olduğu süre zarfında meclise karşıt görüşleri sokmamıştır. İsmini hatırlamıyorum fakat açılan başka muhalefet sol partiyi baskılar ile "laikliğe karşı" denilerek kapatmıştır. Meclisteki demokrasi anlayışı bana göre bir hata. Adeta cumhuriyet değil de Aydınlanmacı mutlakiyetçilik uygulanmıştır mecliste.

Fakat bu Türkiye Cumhuriyeti'nin en başarılı komutanlarından bir tanesi olduğu gerçeğini değiştirmez.

Bay Kunduz

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,301
İsim
Berke
Ezanın sözleri Arapça’dır. Ama Arap’ın sözleri değildir. Onun nazmı ve lafzı yani dizilişi ve sözleri ashaptan Abdullah b. Zeyd’e, Hz. Ömer’e ve daha pek çok sahabeye (r. anhüm) Allah tarafından ilham edilmiş; Hz. Peygamberin onay ve tasdikleriyle kesinleşmiş, 1400 küsur senedir dilleri farklı bütün İslâm ülkelerinde değişmeden, tartışılmadan “EZAN-I MUHAMMEDΔ olarak okunagelmiştir.1400 yıldı değişmemiş ezanı türkçe okumak saçma halk zaten ezan okunduklarında Allah'ın namaza çağırdığını biliyor ki neredweyse herkes ezanın manasıbı biliyor.
Hocam daha ezanda Arapça olarak ne dendiğini bilmeyen insanlar var. Bir kez bile olsa Türkçe okutulması iyi bir şeydi. Fakat sürekli olarak Türkçe okutulması evrenselliğinin bozulmasına sebep olabilir.

OğuzKağan08

80+ Gold
En İyi Cevap
1
bence hata değil de olas güzel olabilecek şey
musul bir isyan yüzünden tutulamadı
bence bir süre yerli halk örgütlenip bir süre tutuldktan sonra isyanı bastırınca musula odaklanmak güzel olurdu
ancak zordu bunun olması
Mesaj otomatik birleştirildi:

daha fazla yaşayamazdı
ecel o zamanda gelecekti
en sağlıklı kişi bile 40 yaşında ölecek ise en korunaklı kale bile kurtaramaz
Belki dedim. Tabi, kimse ölümden kaçamaz. Ama bence en az bir 5-10 sene daha yaşabilirdi.

Gri Caner

80+ Titanium
En İyi Cevap
7
dostum sen konuyu yanlış yere çekiyorsun ben sana soruyorum ki kuranı türkçe okumanın insana daha az yada daha çok sevap kazandıracağını nereden bilebilirsin ? sen arapçayı bilmiyorsun anlamıyorsun diyoum mesela sadece ailen sana okumanı söylediği için okuyorsun orda Allah ın neyden bahsettiğini neyi yapıp yapmaman dediğini anlayabiliyor musun ? belki arapça okuyarak sadece okumuş olduğun için anlamaya çalışmadığın için bu şekilde daha az sevap kazanıyorsun bunu 40 yılınıda versen 1040 yılınıda versen nereden bilebilirsin ?
Kur'an ı Kerim arapça indi. Artık onun dili arapça. Türkçe mealini okumak ve anlamak da sevap. Fakat bazı şeyler değişmez kalıcı imzalara sahiptir. Kuran okurken onun büyüsüne hiç kapıldın mı?
İbadet etmenin usulü böyle.

Peacee

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
727
İsim
Umut Baydar
Siri cevaplıyor;
Anlamını Türkçe'ye tam çeviremediğin bir dini nasıl yaşayabilirsin? Hiçbir dil tam çevirilemez.
soruna soruyla cevap veriyorum islam evrensel bir din ise ben islamı tam olarak anlamak için arapça öğrenmek zorunda mıyım ?

Maryo

80+ Platinum
En İyi Cevap
1
Belki dedim. Tabi, kimse ölümden kaçamaz. Ama bence en az bir 5-10 sene daha yaşabilirdi.
yaşayamazdı
anlamıyormusunuz
eceli o zamana yazılmış en sağlıklı yemeği de yeseydi gine o saatte ölücekti
9'u 5 geçe ölücekti her türlü

Bay Kunduz

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,301
İsim
Berke
Kendi olduğu süre zarfında meclise karşıt görüşleri sokmamıştır. İsmini hatırlamıyorum fakat açılan başka muhalefet sol partiyi baskılar ile "laikliğe karşı" denilerek kapatmıştır. Meclisteki demokrasi anlayışı bana göre bir hata. Adeta cumhuriyet değil de Aydınlanmacı mutlakiyetçilik uygulanmıştır mecliste.

Fakat bu Türkiye Cumhuriyeti'nin en başarılı komutanlarından bir tanesi olduğu gerçeğini değiştirmez.
Tabii ki Atatürk'ün diktatör olan davranışları olmuştur bu zaman için gerekliydi benim düşünceme göre.

Gl0ve

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
964
İsim
Yusuf Kadir ORAL
Dincilerin kökünü kurutmak yerine sadece 1 kişi ile göz dağı vermesi.

Status
Bu konu kilitlenmiştir.
Top Bottom