Neler Yeni

Sizce Atatürk'ün eksileri?

Dash Zeus

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,235
İsim
Hezekiel
Ülkeyi çok hızlı demokrat hale getirmesi.
İyi görülebilir ama politikadan anlayan biri nasıl bir kötülük olduğunu kavrar. Rusya gibi ülkeler çok hızlı demokratikleşmiş bu sebepten siyasal ve bürokratik bir dengesizlik, kriz ortaya çıkmıştır. Türkiye ve Rusya'da bunun etkileri hala daha sürmektedir. Bu iki saydığım ülke (Türkiye ve Rusya) daha emeklemeden yürümeye çalıştı. Keşke ATAM ve Milli Şef İNÖNÜ ülkeyi biraz daha otokrat olarak yönetseydi. Yıllardır monarşi hakim bir ülke birden demokrat olunca sorunları beraberinde getiriyor. Rusya daha berbat mesela. Adamlar ilk yıldan demokrat oldular. Sovyetler dağıldı hoop demokratik sistem..

Yani özetlemek gerekirse 35 derece sıcaklıkta yaşamış birisini aniden -15 dereceye maruz bırakırsanız o adam şoka girer ve bu şoku atlatması uzun sürer. Türkiye yıllarca Monarşi de (35 derece) kaldı ama bir zaman sonra birden demokratik bir sisteme (-15 derece) geçiş yaptı ve sistem, ülke şoka uğradı.
BBC belgeseli izlemiş gibi konuştun.
Şimdi arkadaşım Atatürk öleceğini biliyor kendisinden sonrada Atatürk'ün yaptıklarına yapacak kişi yok işte bundan dolayı normal şartlar altında 20 30 yılda yapması gereken inkılapları 15 yıla sığdırdı.
Atatürk yalnız bir insan Atatürk'ün yanında ki insanlar Atatürk'ün neyinneden yaptıklarına kavrayamıyorlar bir örnek verecek olursam Fevzi çakmağın çakmak hattı Atatürk böyle bir hattın kurulmasına karşı çıkıyor ama Atatürk öldükten sonra Fevzi çakmak çakmak hattını yapıyor fransa da benzer bir hat olan majino hattını yapıyor sonra 2. Dunya savaşında hattın ne kadar sağlam olduğunu gördük almanya bir kaç haftada parise girdi gördüğümüz gibi Atatürk yine haklı çıktı. Bir önceki sayfada yazdığım gibi geçmişi bu zamandan bakacak olursak hata olarak görülebilir ama o zamanda yapılması gerektiği gerçeğine de değiştirmez.

Son düzenleme:

Bura.K

80+ Silver
BBC belgeseli izlemiş gibi konuştun.
Şimdi arkadaşım Atatürk öleceğini biliyor kendisinden sonrada Atatürk'ün yaptıklarına yapacak kişi yok işte bundan dolayı normal şartlar altında 20 30 yılda yapması gereken inkılapları 15 yıla sığdırdı.
Atatürk yalnız bir insan Atatürk'ün yanında ki insanlar Atatürk'ün neyinneden yaptıklarına kavrayamıyorlar bir örnek verecek olursam Fevzi çakmağın çakmak hattı Atatürk böyle bir hattın kurulmasına karşı çıkıyor ama Atatürk öldükten sonra Fevzi çakmak çakmak hattını yapıyor fransa da benzer bir hat olan majino hattını yapıyor sonra 2. Dunya savaşında hattın ne kadar sağlam olduğunu gördük almanya bir kaç haftada parite girdi gördüğümüz gibi Atatürk yine haklı çıktı. Bir önceki sayfada yazdığım gibi geçmişi bu zamandan bakacak olursak hata olarak görülebilir ama o zamansa yapılması gerektiği geleceğine de değiştirmez.
Verdiğin örnekle benim yazdığımın alakası yok. Çoğu kişi de benim yazdığımı anlamamış zaten.
Bak arkadaşım, Atatürk ne yaptıysa doğru olacak diye bir kaide yok. Ben koyu bir Kemalistim, bilen bilir beni. Bunu ben söylüyorum.
Burada bir hata yapmış işte. Her şeyde bir artı aramayı bırakın, burada bir artı yok.
ATATÜRK'ten sonra İNÖNÜ vardı, en güvendiği kişi. İNÖNÜ'de bu sistemi geliştirerek devam ettirmeye çalıştı. Tabi bu konuda biraz hataları oldu.
Ama ne olursa olsun bir ülke bu kadar hızlı Demokrat hale getirilemez. İkisinin de hatası var maalesef. Bir kriz doğurdu ve hala bu kriz devam ediyor.
Zaten o zaman CHP'den sonra önde gelen partilerden birisi Demokrat Partiydi denilebilir. Uzun uzun anlatmayacağım, anladınız zaten.

"Bu zamandan bakacak olursak hata görülebilir" diye bir şey yok. O dönem yaşasam ve bu bilgi birkimime (üstün bir bilgi birikimim yok, normal birisiyim) sahip olsaydım o dönemde aynılarını söylerdim ve eleştirirdim. Rusya'ya bakın mesela, 22 yıldır adamlarda kriz bitmek bilmedi. Hala daha Siyasal, Bürokratik ve Sistemsel krizlerle boğuşuyorlar. Amerika, İngiltere bile bu kadar kısa sürede Demokrat olmadı, nedeni açık.

İspanya; Adamlar monarşi ve tek adam rejimiyle yönetildi yıllarca. Sonradan Demokratik bir atılım gerçekleşti ve inanılmaz hızlıydı. Hani 1 yıldan kısa bir sürede bayağı reform yapıldı ve iç çöküşe neden oldu. Biraz araştırırsanız anlarsınız, iç savaştan bahsetmiyorum.

Gibi gibi. En azından 4 bilemedin 5 yıl Otoriter veya Karma bir demokratik rejim devam edebilirdi.

FurkanIIy

80+ Bronze
Vefat etmiş olması tek eksiğidir.

Dash Zeus

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,235
İsim
Hezekiel
Verdiğin örnekle benim yazdığımın alakası yok. Çoğu kişi de benim yazdığımı anlamamış zaten.
Bak arkadaşım, Atatürk ne yaptıysa doğru olacak diye bir kaide yok. Ben koyu bir Kemalistim, bilen bilir beni. Bunu ben söylüyorum.
Burada bir hata yapmış işte. Her şeyde bir artı aramayı bırakın, burada bir artı yok.
ATATÜRK'ten sonra İNÖNÜ vardı, en güvendiği kişi. İNÖNÜ'de bu sistemi geliştirerek devam ettirmeye çalıştı. Tabi bu konuda biraz hataları oldu.
Ama ne olursa olsun bir ülke bu kadar hızlı Demokrat hale getirilemez. İkisinin de hatası var maalesef. Bir kriz doğurdu ve hala bu kriz devam ediyor.
Zaten o zaman CHP'den sonra önde gelen partilerden birisi Demokrat Partiydi denilebilir. Uzun uzun anlatmayacağım, anladınız zaten.

"Bu zamandan bakacak olursak hata görülebilir" diye bir şey yok. O dönem yaşasam ve bu bilgi birkimime (üstün bir bilgi birikimim yok, normal birisiyim) sahip olsaydım o dönemde aynılarını söylerdim ve eleştirirdim. Rusya'ya bakın mesela, 22 yıldır adamlarda kriz bitmek bilmedi. Hala daha Siyasal, Bürokratik ve Sistemsel krizlerle boğuşuyorlar. Amerika, İngiltere bile bu kadar kısa sürede Demokrat olmadı, nedeni açık.

İspanya; Adamlar monarşi ve tek adam rejimiyle yönetildi yıllarca. Sonradan Demokratik bir atılım gerçekleşti ve inanılmaz hızlıydı. Hani 1 yıldan kısa bir sürede bayağı reform yapıldı ve iç çöküşe neden oldu. Biraz araştırırsanız anlarsınız, iç savaştan bahsetmiyorum.

Gibi gibi. En azından 4 bilemedin 5 yıl Otoriter veya Karma bir demokratik rejim devam edebilirdi.
İlk olarak yazdığımı okumadın mı Atatürk öleceğini biliyordu Atatürk'ten sonra onun inkilaplarina devam ettirecek kişi yok.
Atatürk batı ve doğu arasında bir tarafa yanaşmayın diye kaç defa uyardı ama ismet İnönü Atatürk'ün ölümünden sonra ingiletere ve fransa ile üçlü ittifak(Traited'Assistance Mutuelle) yaptı. İsmet İnönü mü Atatürk'ün inkilaplarina devam ettirecek güldürme beni.
İsmet İnönü abd mandacılığına güveniyordu

Bura.K

80+ Silver
ingiletere ve fransa ile üçlü ittifak(Traited'Assistance Mutuelle) yaptı.
O ittifakı iyice araştırın ve neden yapıldığını öğrenin bakalım. Sovyetlerin Türkiye'ye bulaşamamasını, Nazilerin Türkiye'ye o kadar fazla baskı uygulayamamasının nedeni neymiş öğrenin. O antlaşma sayesinde bir çok destek alacaktık. Tamamen kar amacı güden bir antlaşmaydı.
İsmet İnönü mü Atatürk'ün inkilaplarina devam ettirecek güldürme beni.
İsmet İnönü abd mandacılığına güveniyordu
Ben İNÖNÜ hakkında "tamamen Türkiye'nin bağımsızlığını düşünüyor" falan demedim. Sistemi ilerletti dedim ve ATATÜRK, İNÖNÜ'ye güvenmeseydi İNÖNÜ, Cumhurbaşkanlığı sıfatına erişemezdi. Hatta o makama bile gelemezdi. Sizin dediğiniz ile benim dediğim farklı. "İNÖNÜ, ABD MANDASI" tarzı bir olayı tartışmak istiyorsanız gidin konusunu açın, bunun bizim konumuzla alakası yok.

Erda Yıldırım

80+ Gold
Dini yok etmemesi.

Zechion

80+ Silver
Sana bişi dicem sadece sakin kafayla oku
Temin yarısı sigarə ve əlkol kullanıyor bu sadece kendine yapmış günümüzde bile gençler küçüklerine sıgara içmeyi gösteriyor yani bu içti diyemi hatalı o kadar savaş kazanmış okadar yatırım yapmış ama açtığı fabrika yatak fabrikasına çevirildiği için sonrakini eleştırmek daha mantıklı
Erken vefat anlamında demiş olabilir.

emirkq

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
65
İsim
Emir KARA
Elbette her insanın yapabileceği gibi Atatürk'ün de zamanında yaptığı hatalar olmuştur. Lütfen size göre yapılan hataları aşağıya yazın.
Lütfen sadece hataları ve yanlış yapılan işleri yazın, eğer doğruları yazacak olursanız bu konu bitmez çünkü.
Ölümsüz olmaması

Dash Zeus

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,235
İsim
Hezekiel
O ittifakı iyice araştırın ve neden yapıldığını öğrenin bakalım. Sovyetlerin Türkiye'ye bulaşamamasını, Nazilerin Türkiye'ye o kadar fazla baskı uygulayamamasının nedeni neymiş öğrenin. O antlaşma sayesinde bir çok destek alacaktık. Tamamen kar amacı güden bir antlaşmaydı.

Ben İNÖNÜ hakkında "tamamen Türkiye'nin bağımsızlığını düşünüyor" falan demedim. Sistemi ilerletti dedim ve ATATÜRK, İNÖNÜ'ye güvenmeseydi İNÖNÜ, Cumhurbaşkanlığı sıfatına erişemezdi. Hatta o makama bile gelemezdi. Sizin dediğiniz ile benim dediğim farklı. "İNÖNÜ, ABD MANDASI" tarzı bir olayı tartışmak istiyorsanız gidin konusunu açın, bunun bizim konumuzla alakası yok.
Hep aynı muhabbet komünizm tehlikesi sizin gibileri hep böyle kandırırlar düşman sovyetler dost batı arkadaşım bırakın bu işleri ne düşman sovyet ne de dost batı.
Köy enstitüleri de sizin gibi düşünenler yüzünden kapandı.
Bu anlasmamı bizi nazilerin fazla baskı uygulamalarını sağladı komik çünkü ortada fransa yoktu ingiltere zaten ana karasına savunmakla meşguldü adolf lutwaffeyi ingiltere ana karasına gönderip yok etmeseydi zaten savaşı adolf kazanacaktı sen ne anlaşmasından bahsediyorsun.
Türkiyenin olası bir müttefikleri katılma eylemi olursa diye Bulgaristan'a bekletilen bombardıman filosundan haberin yok galiba
Adolf ve İsmet İnönü nün karşılıklı mektupları var burada uzun uzuya yazmayacağım(bu mektuplarda İsmet İnönünün akıllı konuşmalarını da görebiliriz)
Nazilerin bir baskı yapmamalarının bir nedeni de Türkiye'ye yanına çekme çabası da vardır yunanistanın işgali sonrası adolf yunanistan topraklarına Türkiye nin kontrolünü verme talebinde bulunmuştur tabi İsmet İnönü de bunu biliyor eğer o toprakları alırsa mihver safında savasa katılacağını ondan dolayı kabul etmiyor.
O anlaşma yarardan çok zarar getirmiştir çünkü bizim orta yol yolundan ayrılıp bir tarafı destekleyen tarafta bulunmamıza neden olmuştur.
Ben de İnönü ye tamamen güvenilmez de demedim bir de Atatürk Cb için ilk önce Fevzi çakmağı istemişti Fevzi çakmakta kabul etmeyince İsmet İnönüye teklif etti.
Arkadaşım tekrar ve tekrar söylüyorum Atatürk'ün inkilaplarina devam ettirecek kişi yoktu.
Eğer Atatürk daha fazla yaşasaydı üçlü ittifak anlaşmasına yapmaz, Köy enstitüleri ne kapatmaz fulbrigth programını kabul edip eğitim sistemini abd nin eline vermezdi.
Atatürk'ün hatasına aramak istiyorsanız bir olayın içinde bir hatası vardır sonrada bu hatayı telafi etmiştir.
Atatürk'ün bir hatası o sözde hocalari asmasıdır çünkü şuan o sözde hocaları kahraman sanan âptallar var Atatürk'ün bir diğer hatası da çok partili hayata geçememisidir Eğer çok partili hayata geçebilseydi insanlari nasıl muhalefet yapılacağını öğretirdi ve şuan günümüzde ki âptal muhalefet liderleri olmazdı.
Şimdi bir sıkıntı var biz bu olayları günümüz bakış açısıyla yapıyoruz o zamanda yaşasaydık bunlar hata olmazdı çünkü Atatürk o sözde hocaların yanında hoca gibi davranan ajanları da astı. Çok partili hayata geçmeye çalıştı fakat toplum bunu müsait değilde toplumun müsait olmaması Atatürk'ün hatası değildir peki Atatürk neden böyle bir şeyi hızlı bir şekilde yapmaya çalıştı cevap Atatürk öleceğini biliyordu ve ondan sonra böyle inkılap yapacak kisilerin olmadığını da biliyordu.

Bura.K

80+ Silver
Bu anlasmamı bizi nazilerin fazla baskı uygulamalarını sağladı komik çünkü ortada fransa yoktu ingiltere zaten ana karasına savunmakla meşguldü
Al işte. Dostum bu antlaşma 1939'da imzalandı :D O zamanlar Fransa duruyordu. Ayrıca Fransa gayette iyi savunma planlamıştı ama Hollanda ve Belçika'nın sınırlarında savunmaları yoktu çünkü İngilizlere güvenmişlerdi. İngilizler ani bir saldırıyla geri püskürtülünce Fransız ordusu da taciz ateşine takılınca o bölgeye yardıma gidemediler gitseler bile artık çok geçti. Savunması olmayan düpedüz bir alandan hoop Parise kadar ilerlediler. Bunu kimse tahmin edemezdi. Kafanın güzel olması muhtemel.
Türkiyenin olası bir müttefikleri katılma eylemi olursa diye Bulgaristan'a bekletilen bombardıman filosundan haberin yok galiba
Ben "katılacak" demedim. Zaten Türkiye "katılacağım" deyip göz kırpıyordu ama asla katılmadı, katılmayacaktı. Sadece yararlanmak istedi.
Atatürk öleceğini biliyordu ve ondan sonra böyle inkılap yapacak kisilerin olmadığını da biliyordu.
Bu durum ATATÜRK'ün "hata yaptığı" gerçeğini maalesefki değiştirmez. Eninde sonunda o inkilaplar yapılacaktı zaten. İNÖNÜ istese de istemese de yapılacaktı. ATATÜRK bunu ölmeden önce ve bu inkilapları yapmadan önce sürekli söylüyordu zaten. ATATÜRK öldükten sonra hadi Demokrat olma bakalım, sonun nasıl biter sen tahmin et. Daha söyleyeceğim çok şey var ama neyse..

Dash Zeus

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,235
İsim
Hezekiel
Al işte. Dostum bu antlaşma 1939'da imzalandı :D O zamanlar Fransa duruyordu. Kafan güzel galiba.

Ben "katılacak" demedim. Zaten Türkiye "katılacağım" deyip göz kırpıyordu ama asla katılmadı, katılmayacaktı. Sadece yararlanmak istedi.

Bu durum ATATÜRK'ün "hata yaptığı" gerçeğini maalesefki değiştirmez. Eninde sonunda o inkilaplar yapılacaktı zaten. İNÖNÜ istese de istemese de yapılacaktı. ATATÜRK bunu ölmeden önce ve bu inkilapları yapmadan önce sürekli söylüyordu zaten. ATATÜRK öldükten sonra hadi Demokrat olma bakalım, sonun nasıl biter sen tahmin et. Daha söyleyeceğim çok şey var ama neyse..
anlaşmanın imzalanma tarihinden bahsetmedigimi anlayamacak kadar şey misin ?

O inkilaplar eninde sonunda yapılmayacaktı

Dash Zeus

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,235
İsim
Hezekiel
anlaşmanın imzalanma tarihinden bahsetmedigimi anlayamacak kadar şey misin ?

O inkilaplar eninde sonunda yapılmayacaktı
"Nazilerin Türkiye'ye o kadar fazla baskı uygulayamamasının nedeni neymiş öğrenin."
Dediğin için ben bunu yazdım bence kimin kafası güzelmiş diye tekrar kontrol et.
Bu anlasmamı bizi nazilerin fazla baskı uygulamalarını sağladı komik çünkü ortada fransa yoktu ingiltere zaten ana karasına savunmakla meşguldü adolf lutwaffeyi ingiltere ana karasına gönderip yok etmeseydi zaten savaşı adolf kazanacaktı sen ne anlaşmasından bahsediyorsun.
Adolf ve İsmet İnönü nün karşılıklı mektupları var burada uzun uzuya yazmayacağım(bu mektuplarda İsmet İnönünün akıllı konuşmalarını da görebiliriz)
Nazilerin bir baskı yapmamalarının bir nedeni de Türkiye'ye yanına çekme çabası da vardır yunanistanın işgali sonrası adolf yunanistan topraklarına Türkiye nin kontrolünü verme talebinde bulunmuştur tabi İsmet İnönü de bunu biliyor eğer o toprakları alırsa mihver safında savasa katılacağını ondan dolayı kabul etmiyor.

Top Bottom