Neler Yeni

[SKANDAL] Cyberpunk 2077 Çevirilerinde İnanılmaz Bir Olay Yaşandı!

leroxy

80+ Platinum
En İyi Cevap
24
Dahası  
Reaksiyon skoru
17,921
İsim
Alp
İlgilendiği Kategoriler
İnternet Hizmetleri - Yayın Servisleri - Riot Games
Cyberpunk 2077'de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ünlü sözü "İstikbal Göklerdedir"in bir çeviri hatası sonucunda oyunda çok yanlış bir şekilde yer aldığı görüldü. Yaşanan bu hatanın ardından çeviri firmasından bir özür açıklaması geldi.

Screenshot_4.png

Cyberpunk 2077'nin Türkçe çevirisini yapan 23 Studios, oyunun içinde yer alan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ünlü sözü "İstikbal Göklerdedir"de çok büyük bir hata yaptı. Türk Twitch yayıncısı Tuğkan Gönültaş'ın ortaya çıkardığı çeviri hatasına göre, Elektropunk grubunun bir ismi olan "İstikbal Gö*lerdedir" ifadesinin yer aldığı görüldü. Ayrıca bu grubun görselinin de Atatürk'ün bir fotoğrafıyla fazlasıyla benzerlik taşıdığı görülüyor.

Çeviri firması 23 Studios'tan bir açıklama geldi​

Oyunun İngilizce versiyonunda "Perilious Futur" isminin yer aldığını görüyoruz. Yani bu hatanın CD Projekt RED'den değil, doğrudan çeviri firmasından yapıldığı anlaşılıyor. 23 Studios, Instagram hesabından ise şu açıklamaları yaptı:

"Sevgili oyunseverler, Cyberpunk 2077'de yer alan ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret olarak algılanan çevirinin düzeltilmesi için diğer çeşitli hata düzeltmelerinin de olduğu bir yama zaten hazırlanmıştı. Bu yama yayına girdiğinde metin oyundan kaldırılacaktır. Gözümüzden kaçan bu hata için herkesten özür diliyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

CD Projekt RED'den bir açıklama bekleniyor​

Sorun her ne kadar çeviri kaynaklıymış gibi görünse de ülkemizin milli değerlerini etkileyen bu büyük hata konusunda Cyberpunk 2077'nin geliştiricisi ve yayıncısı CD Projekt RED'in de bir açıklama yapmasını bekliyoruz. Ayrıca en yakın zamanda gelecek güncellemeyle bu kabul edilemez hatanın giderilmesini bekliyoruz. Yeni gelişmeler oldukça sizleri haberdar edeceğiz.

ALINTI: WEBTEKNO

DEVAMI:
Benlik kısım*

Şimdi yanlışlık olmuştur tamam ama Klavyede T Nerede K nerede kör müsün.

Türkçe Çevirmenler:
Eo_cTI2XMAA_GVD.jpg

Ayrıca anlık düşüncem;
Screenshot_6.png

CD Projekt Red'in bir açıklama yapması gerekli diye düşünüyorum.

Enis Kirazoğlu:
Screenshot_7.png

Daha birçok yayıncı var böyle ama daha fazla paylaşamam. Mobile geçmem lazım.

Düşünceleriniz ?

Lawless

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
25
İsim
Yasin Aydın
Çok deli linç gelebilecek bir olay. Yanlış yazmanın nerdeyse olanağı yok ama çevirenler neden böyle yazmak istesin ki?

songokutr

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,244
İsim
haro
Off yine başlayacak samimiyetsiz duyar kasmalar.

İslamiyetin emrilerinin yüzde 5'ini bile yeri getirmeyenler. Sosyal medya da en ufak hatasın da insanları yargılıyorlar.

Vatanına maddi ve manevi faydadan çok zararı olan yada pasif durum da olup hiç bir yararı olmayn aynı anlam da zararı da olmayan kişiler yine duyar kasıyor.

Ben bu sosyal medyanın bu yüzünden çok bıktım. Vatanını en çok seven ona en çok hizmet edendir. Mustafa Kemal Atatürk. Bitti nokta.

kolonya

80+ Gold
En İyi Cevap
2
Off yine başlayacak samimiyetsiz duyar kasmalar.

İslamiyetin emrilerinin yüzde 5'ini bile yeri getirmeyenler. Sosyal medya da en ufak hatasın da insanları yargılıyorlar.

Vatanına maddi ve manevi faydadan çok zararı olan yada pasif durum da olup hiç bir yararı olmayn aynı anlam da zararı da olmayan kişiler yine duyar kasıyor.

Ben bu sosyal medyanın bu yüzünden çok bıktım. Vatanını en çok seven ona en çok hizmet edendir. Mustafa Kemal Atatürk. Bitti nokta.
Olayı islamiyete getirdiğine göre kendini haklı çıkarma çabalarına başvuracaksın anlaşıldı.

Vatannına maddi manevi destek olmuyo dediğin insanlar ne kadar vergi ve mehmetçik için yardım topladığından da haberin yok.

Not olarak hayatımda hiç bir zaman duyar kasmadım kasanlardan da nefret ettim.

songokutr

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,244
İsim
haro
Olayı islamiyete getirdiğine göre kendini haklı çıkarma çabalarına başvuracaksın anlaşıldı.

Vatannına maddi manevi destek olmuyo dediğin insanlar ne kadar vergi ve mehmetçik için yardım topladığından da haberin yok.

Not olarak hayatımda hiç bir zaman duyar kasmadım kasanlardan da nefret ettim.

Demek istedigim insanların en ufak dini ve farklı hataların da herkes Medine imamı gibi başımıza günahsız melek gibi kesilip insanları yargılıyor.

Bu konuda da başka bir konu tabi ama insanları yargılama ve linç anlamın da benzerlik var. Konuyu dini bir yere getirmedim yani benzerlik oldugundan bahsettim. Bunu anlamıyorsan sana aslında bir şey yazmama gerek yok çünkü beni anlamamışsın. Önce anla öyle konusalım.

Demek istedigim özelte şu: çevirmen yanlış yapmıştır yaptıgı çeviri savunmuyorum. ama sosyal medya da öyle bir linç olacakki insanlar elinden gelse adamı diri diri yakacak ve yanarken de bir yandan taşlayacak. Bu tavır benim canımı çok sıkıyor çünkü gören de sanacak bu linçi yapan insanlar tamamen vatanperver insanlar.

Bagış konusuna gelirsek bagışı merak etme ilgili yerlere ben de yapıyorum. Ben yayıncıları muhatap almadım ama sanırım sen benim söyledigim laftan direk yayıncılara laf söyledigimi anlamışsın öyle bir şey yok. Genel anlam da konuştum.

Mehmet Yılmaz

Vitreus
Yönetici
En İyi Cevap
15
Dahası  
Reaksiyon skoru
69,570
İsim
Mehmet Yılmaz
İlgilendiği Kategoriler
Ekran Kartları ve İnternet Servis Sağlayıcıları
Epic Games
DreamRS
Discord
mehmet_yilmaz

unknownuser

80+ Bronze
En İyi Cevap
4
Olasılığı fazla olan bir hata.Minimum 20-30 kişilik bir çeviri projesinde bir harfin yanlış yazılması sonucu tamamen farklı bir anlam çıkmış olabilir.
Tam çeviri yapılmaması için kendi yorumunu katarken çevirmen yanlış anlaşılabileceğini fark etmeden yazmış olabilir.
Sonuç olarak hepimiz insanız ve hata yapabiliriz bu tarz çeviri hatalarında büyütülecek bir şey yok.
Eğer konu büyürse bir özür tweeti ile sorun çözülür zaten.
**[SKANDAL]** 'a gerek yok yani :)

Top Bottom