Bu düşünceye hem katılıyorum hem katılmıyorum. Katıldığım taraf şu amaç sadece oyun oynamak bilgisayarda seni tehlikeye sokacak şeyler veya kredi kartı gibi bilgileri çok kullanan biri değilsen. Torrent kullanmadan bir sakınca yok. Katılmadığım nokta da şurası Tehlikeliye denk gelmediğin sürece sıkıntı olmaz. Ama format atmana rağmen gitmeyen zararlı yazılımlar vardır. Format attım o zaman sorun yok ile düşünmek tehlikelidir. Zaten zararlı yazılımın amacı sistemde olabildiğince uzun kalmaktır. İşe yarar kullanabildiği bir bilgi olursa saldırısını yapar. yoksa öyle komada durur gibi oturur sistemde bir zararını göremezsin. Gün sonunda kullanıcıya düşüyor riski alıp almamak.
Formatla gitmeyecek kadar tehlikeli bir virüsle baş başa kalmak için neredeyse adını dahi duymadığınız google'ın sonuç olarak en en arkada gösterdiği sayfalardan indirme yapmak gerekir.
ben bu zamana kadar en anti virüs kullanmadım tek 1 sefer sağlam virüs yedim.
o da zaten gerçekten bilinmeyen bir siteden oyun indirmek istedim back door virüsü yedim.
dediğim gibi bilinçli kullanmak gerçekten önemli nereye gireceğini ve güveneceğini bilirsen zaten başına bir şey gelmez aslında.
genel olarak gerek cracklerden gelen gerek elime tamir için gelen bilgisayarlarda olan virüsler olsun, bir sürü virüs gördüm.
şahsi bilgisayarımı formatlamadan 4 yıl kullandım ve neredeyse her yıl ort. 80-90 kere kart bilgilerimle alışveriş yapmışımdır, 1 sefer başım ağrımadı.
Bana tamir için gelen sunucu bilgisayarında rastladığım en baba virüs ise cihazdaki tüm dosya formatlarını şifreleyip, size bir .txt dosyası sunuyor.
verilen adrese 1.5k usd miktarında btc gönderdikten sonra dosyalar çözülüyordu sözde.
bu virüsün şifrelediği dosyaları tersine mühendislikle açmayı istedim ancak bunu açabilen kimse olmamış.
Virüsün kod adı bahtiar (bahtiyar) idi, ismini dahil zor buldum.
her neyse özetle deneyim ve bilinç önemlidir gerisi kolaydır.