Merhaba Donanım Arşivi Forum kullanıcıları. Bugün sizlere mekanik klavye switchleri hakkında her şeyi olabildiğince size aktarmaya çalışacağım. Haydi başlayalım.
1. Keycap: Aslında switchlere dahil değildir. Ama switchleri kullanabilmemiz için çok önemli. Switchlere basmamızı çok kolaylaştırır. (Sadece keycapi ittir....)
2. Gövde: Gövdenin şekli tıklama işlevini gerçekleştirme ve mesafesini belirler. Ayrıca switchlere göre tıklama hissiyatını da verir.
3. Üst Gövde: Bu parça, gövdeyi korur. Ayrıca keycap, bastığınız zaman bu parçaya çarpar.
4. Yay: Bu parça, tıklama kuvvetini belirler. Ayrıca tuşa bastığınız zaman, keycapi yukarıya doğru ittirir.
5. Ana Gövde: Bu parça, üstündeki tüm parçaları tutar. Ayrıca klavyenin PCB'sine de bağlıdır.
6. Temas Noktası (İsmi farklı olabilir): Bu parça, PCB'ye çarpar ve tıklama görevini bilgisayara bildirir. Genelde altın veya metaldir.
2. Bölüm: Mekanik Switch Türleri
Linear Switch
Sadece gövde aşağı ve yukarı iner. Herhangi bir tıklama hissiyatı veya sesi çıkarmaz. En popüler switch türüdür. Çünkü hızlı, hafif ve sessizdir.
Tıklama işlevini gerçekleştirirken yarı yolda bir çarpma gibi bir hissiyat verir. Yazı yazmak için idealdir çünkü tıklama hissiyatı verdiğinden tıkladığınızı da anlarsınız. Ses seviyesi genellikle düşüktür.
Tıklama işlevini gerçekleştirirken hem tıklama hissiyatı ve tıklarken klik sesi verir. Tıklama hissiyatı ve klik sesi sevenler için ideal. Sesleri ise hiç sessiz değildir. Tık tık tık tık sesler çıkartır.
Nasıl bilgisayarlarda RAM, CPU ve GPU gibi özellikler varsa, aynı mantık switchlerde de var. Neler varmış ve ne olduklarına bakalım.
1. Tıklama Gücü: Tıklamak için ne kadar kuvvet uygulamanız gerektiğidir. Genellikle G (gram), gd (gram-kuvvet) veya cN (santiNewton) cinsinden ölçülür. Sert tuş seviyorsanız yüksek cN değerine sahip, hafif tuş seviyorsanız düşük cN değerinde bir switch seçmelisiniz.
2. Aktivasyon Noktası: Tıklama işlevinin gerçekleşmesi için gereken mesafedir. Tahmin edebileceğiniz gibi mm (milimetre) cinsinden ölçülür. Ne kadar kısa, o kadar hızlı tepkime süresi.
3. Toplam Yolculuk Mesafesi: (Türkçeye direk olarak yolculuk diye çevrilmesi çok ilginç ) Bastıktan ve bastıktan sonra keycapın eski yerine dönmesinin toplam mesafesidir. Genellikle mm (milimetre) cinsinden ölçülür. Anlamadıysanız: Basma + bastıktan sonra keycapin eski yerine dönene kadar katettiği mesafe = toplam yolculuk mesafesi. Ne kadar kısa, o kadar hızlı tepkime süresi.
4. Tacticle Mesafesi: Tacticle switchlerde tıklama hissiyatının verildiği mesafedir. Genellikle mm (milimetre) cinsinden ölçülür. Ne kadar kısa, daha erken verilen tıklama hissiyatı.
5. Sıfırlama Noktası: Tıklama işlevinin bittiği ve tıklamanın bırakıldığı mesafedir. Genellikle mm (milimetre) cinsinden ölçülür. Ne kadar kısa, o kadar hızlı deaktif olma. Eğer osu! gibi oyunlar oynuyorsanız, switchlerin deaktif olma mesafesi az olduğundan daha hızlı bir şekilde tuşlara basabilirsiniz. Maniacılar için önemli.
Şimdi isterseniz birkaç switchlerin özelliklerine bakalım.
Gördüğünüz gibi tıklamanın gerçekleştiği zamanki kuvvet 45 cN. Oldukça hafif bir switchmiş. Ayrıca tıklamanın gerçekleşmesi için gereken mesafenin 1,1 mm olduğunu görüyoruz. Tuşu dibine kadar götürürken uygulanan gücün yavaşça 70 cN'lere kadar çıktığını görüyoruz. Tıklama işlevi de tıkladıktan sonra (dibine kadar bastığımızı düşünürsek) 2,5 mm sonra tıklama işlevinin kesildiğini görüyoruz. Ayrıca tuşu dibine kadar basarsak, switcihimiz yaklaşık 3,5 mm yol katediyor.
Gördüğünüz gibi tıklama hissiyatını, tıkladıktan yaklaşık 1,7 mm sonra verildiğini görüyoruz. Switchin yapısından ötürü, tıklama hissiyatı verilirken uygulanan kuvvet 60 cN'ye kadar çıkıyor. Tıkladığımız tuşu dibine kadar tıklarken yine yavaşça 60 cN'ye kadar çıkıyor. Orta derecede sert bir switch. Tıklama işlevi gerçekleşirken uygulanan kuvvet azalıyor. Tıklama işlevi ise, tuşa bastıktan 2,2 mm sonra gerçekleşiyor. Tıklama işlevi de tıkladıktan sonra (dibine kadar bastığımızı düşünürsek) 2,7 mm sonra tıklama işlevinin kesildiğini görüyoruz. Ayrıca, tuşa dibine kadar basarsak, switch toplamda 4 mm yol katetmiş oluyor.
Aşağıdaki tablodu ise kaç cN'nin tuşun ne kadar sert olduğu yazıyor. Alıntıyı görüntüle
Bonus: Speed Switchler
Bu switchler, aslında bir switch türü değildir. Özelliklerinden dolayı ismi speed switchdir. Bu switchler, diğer switchlere göre daha az aktivasyon noktasına (yaklaşık 1,1-1,4 mm) sahiptirler.
5. Mekanik Switchlerin Dayanıklılığı
Mekanik klavyeler, membran klavyelerden daha uzun ömürlüdür. Bundan ötürü de tıklama ömrü membran klavyelere göre daha fazladır. Genellikle tıklama ömürleri 50 ila 80 milyon tıklama arasındadir. Çok fazla değil mi?
Bu kadar mı? Hayır! Örneğin Cherry MX switchler, -40 ila 180 derece sıcaklığa dayanabiliyorlar! Teknoloji çok gelişmiş...
Hatta bir bakalım bu ilginç switchler nasıl üretiliyor!
Bölüm 6: Hangi Mekanik Switchli Mekanik Klavyeyi Almalıyım?
Ne kadar güzel! Mekanik klavye almaya karar verdiniz. Ama hangi switche sahip klavyeyi alacağınıza bilmiyor musunuz? İsterseniz hangi switchleri almanız gerek bir bakalım:
1. Çevreniz
Evet. Switch seçerken bencil olmamak gerekiyor. Neden mi_ Örneğin öğrenci evindesiniz. Aradaşlarınız 8 saattir desr yapmış ve 1 saniyede uyuya kalmış. Ama siz gidib clicky switch türünde bir switche sahip mekanik klavye alıp takur tukur ses çıkartıp evdekileri uyandırırsanız hiç hoş şeyler olmaz. Onun için red switch veya silent red switchlere sahip klavye alıp sessiz sedasız oyun oynarsanız, iki taraf da mutlu olur.
2. Siz
Tabii bir klavye alacaksanız sizin tercihiniz de önemlidir. YouTube'da onlarca switchlerin ses testi var. Onları dinleyip, sevdiğiniz switchi alabilirsiniz. Ama sevdiğiniz switchin türüne bakmayı ve hangi klavyenin ses testini beğendiğize de bakmayı unutmayın. Diyelim ki Cherry MX Red Switch'in sesini beğenip, nasıl bir switch türü olduğuna bakmayıp o switche sahip bir klavye aldınız. Ama tıklama hissiyatı vermedinden rahat edemediniz. Ayrıca sesi, dinlediğiniz ses testinden farklı! Çünkü farklı klavyeler, farklı malzeme kalitesine sahip olabildiğinden, aynı switchlere bile sahip olsa çıkardıkları ses farklı olabilir. Bunun olmasını kimse istemez değil mi? Bunun için araştırmanızı iyi yapın. Bir diğer unsur da parmak boyutunuz. Evet, parmak boyutunuz. Eğer parmağınız büyükse, yazı yazarken veya oyun oynarken yanlışlıkla başka bir tuşa basabilirsiniz. Bunun yaşanmasını en aza indirmek için, aktivasyon noktasının uzun olduğu bir switch seçin. Ama yanlışlıkla basma sizin için dert değilse orası başka. Zaten daha kısa aktivasyon noktası, daha hızlı tepkime süresi demek. Ama eğer küçük parmaklarınız varsa, yanlışlıkla başka bir tuşa basmanız epey zor. O yüzden serbestsiniz, evet!
Bu arada, isterseniz bilgisayar topluyormuş gibi mekanik klavye de toplayabilirsiniz! Ama nasıl bimiyorum
Evetttt oldukça uzun bir rehber oldu. Neredeyse 2 saat sürdü yazması Büyük ihtimal hepsini okumadınız ama, en azından göz gezdirdiğiniz için hepinize teşekkürler. İyi forumlar <3 Kaynakda farklı şeyler de vardı ama koymadım şu anlık. Yarına artık
When choosing your mechanical switches, you only want the best. The problem is that there are many kinds of switches, and there’s no easy way to learn and compare them. Luckily, we’ve done the research and created this guide for you! Welcome to 2020’s Ultimate Guide to Mechanical Switches...