Neler Yeni

Uykuya dalamıyorum dalsam bile sorunlar var

GetR

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
12
İsim
GetR
2 gün önce geçirdiğim adrenalin patlaması yüzünden artık uyumakta çok güçlük çekiyorum sizce nasıl bir yol izlemeliyim? Hemen anlatayım size nasıl olduğunu, 2 gün önce sabah saatlerinde yatmıştım ve öğlen saatlerine doğru aniden uyandım bakın aniden diyorum ve 1-2 saniye sonra adrenalin patlaması filan oldu 3-4 saniye boyunca bağırdım korkudan her yerim donmuş gibiydi sesler filan oldukça garip geliyordu. Fiziksel olarak etkisi çoktan geçti 2-3 dakikada tamamıyla ama sizce psikolojik olarak etki mi bıraktı? Seslere karşı epey duyarlı oldum artık her gözlerimi kapatıp uykuya tam dalacakken ses duyduğumda adrenalin seviyem artıyor vücud sıcaklığım filanda artıyor. 1 gün önce oldukça uykulu olmama rağmen uyumam tam 1 saat civarında sürdü ve şimdi bugündeyiz bugün 2 kez yatmaya çalıştım saat 3 civarında kafamı yastığa koydum müzik açıp yattım ki dışardan gelen sesler beni tırsmasın gene aynı şey olmasın diye fakat bu seferde yatamadım 4 buçuğa kadar sonra kalktım saat 8 olmuştu hala uyumamıştım saat 8'de tekrardan denedim şansımı bu sefer önce müziksiz yaptım ama gene saat 9 a kadar yatamadım saat 9 civarlarında tam derin uykuya dalmıştım ki aniden şarkının sesi yüzünden tekrar uyandım ve bu sefer küçük bir adrenalin patlaması oldu. Ayrıca bundan 1 gün önce yattığımda ise kalktığımda gene adrenalin patlaması olmuştu. 2 gün önceye gelincede epey korkmuştum yani o zamandan kalma bir travma mı sizce? Nasıl desem artık her uykuya daldıktan 1-2 dakika sonra vücudum kasılmaya başlıyor ses duyunca böyle 5-10 dakika geçtikten sonra kalp atışlarımı falan duymaya başlıyorum şarkı dinlememe rağmen dışardan gelen sesleride duyabiliyorum, vücudum uyuşmuş oluyor ve böyle 15-30 dakika derin uyku çektikten sonra kalktığımda kesin adrenalin patlaması oluyor. Uykusuz kaldım ne yapacam bilemedim uyku ilacına yönelmeyeceğim çünkü büyük ihtimal çözmeyecek ve geri tepecek. Sürekli aynı ses seviyesinde chill bir şarkı açıp mı denesem diyorum işe yarama ihtimali epey yüksek.

Not: Doktara gidin yazacaklar yazmasın sebebi belli işte ortada adrenalin patlaması yüzünden oluyor bunu tetikleyen gözlerim kapalı ve bilincim uyku evresindeyken dışardan gelen normal sesler nasıl desem kedi sesi, kalp atışı sesi, konuşma sesi gibi gibi. Öyle kafamın içinden gelen ses değil.
Bu arada yatamadığım saatlerde sürekli uyanıp tekrar yatıyordum ve bu süreçlerde adrenalin dalgalanmaları oluyordu durmadan

Son düzenleme:

ozan2327

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
651
İsim
ozan başaran
vucudunda bir orumcek ısırıgı izi falan varmı varsa spidermana dönüşüyosun demektir. iz yoksa doktora gidip tıbbi yardım almak zorundasın

GetR

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
12
İsim
GetR
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
vucudunda bir orumcek ısırıgı izi falan varmı varsa spidermana dönüşüyosun demektir. iz yoksa doktora gidip tıbbi yardım almak zorundasın
Yok ne örümcek ısırığı dediğim gibi işte nasıl çözebilirim bu sorunu ilaçla çözmek istemiyorum psikolojik olduğu belli

Zerkavizs

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
109
İsim
yok
Instagram
@Zerkavizs
Yok ne örümcek ısırığı dediğim gibi işte nasıl çözebilirim bu sorunu ilaçla çözmek istemiyorum psikolojik olduğu belli
"Adrenalin Patlaması" falan değil kankam. Adrenalin'in belirtileri bu saydıklarınla alakasız. Bu ya "Panik Atak" yada farklı bir sıkıntı. Bir doktora kesinlikle görünmen lazım. Bu belirtilerin aynısı tanıdığım bir insanda vardı, kendisi panik atak geçiriyordu ve uykudan önce, sonra veya tam dalarken, nefes darlığı, vücut ısısının arttığını hissetmesi, sese karşı duyarlılık gibi belirtiler oluyordu. Kesinlikle doktora git. Yoksa erkenden gitmediğine pişman olabilirsin. Uzun süre uykusuzluklar beyinde ve psikolojide ağır travmatik hasarlar bırakabilir. Hem Fiziksel, hemde Psikolojik "Kalıcı" sorunlara yol açabilir.

GetR

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
12
İsim
GetR
"Adrenalin Patlaması" falan değil kankam. Adrenalin'in belirtileri bu saydıklarınla alakasız. Bu ya "Panik Atak" yada farklı bir sıkıntı. Bir doktora kesinlikle görünmen lazım. Bu belirtilerin aynısı tanıdığım bir insanda vardı, kendisi panik atak geçiriyordu ve uykudan önce, sonra veya tam dalarken, nefes darlığı, vücut ısısının arttığını hissetmesi, sese karşı duyarlılık gibi belirtiler oluyordu. Kesinlikle doktora git. Yoksa erkenden gitmediğine pişman olabilirsin. Uzun süre uykusuzluklar beyinde ve psikolojide ağır travmatik hasarlar bırakabilir. Hem Fiziksel, hemde Psikolojik "Kalıcı" sorunlara yol açabilir.
Panik atak dediğimiz şey zaten adrenalin patlamasının benzeri... Ama aralarında fark var benim 2 gün önce yaşadığım olay panik atak olabilir ama şimdikiler değil bunlar daha hafif ama sürekli tekrarlanıyor. Sanki ilk olan ''Akut Stres Tepkisi'' ve diğer günlerde olan ''Uykuya Bağlı Anksiyete'' veya direkt PTSD olabilir akut stres tepkisi yerine
Mesaj otomatik birleştirildi:

Benim şu anki çözümler basit öncelikle düz ses açacağım yağmur sesi gibi. Adrenalin salgılanmaya başladığında yavaş nefes alıp vereceğim ki dursun ve son olarak pasif savunma mekanizmasını sürekli aktif tutmak olacak ama sıcaklığa ne yapacam onu bilmiyorum zaten camlar açık oda buz gibi genede terliyorum ha bak bide terliyom senin dediğin panik ataklarda terleme filan yok onlarda direkt korku falan bende sadece adrenalin salgılanıyor ve buda daha fazla keskin duyulara olanak sağlıyor böyle oluncada etrafta ki sesler rahatsız ediyor bende korkup uyanıyorum işte senin dediğin panik atak daha beteri

Son düzenleme:

Zerkavizs

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
109
İsim
yok
Instagram
@Zerkavizs
Panik atak dediğimiz şey zaten adrenalin patlamasının benzeri... Ama aralarında fark var benim 2 gün önce yaşadığım olay panik atak olabilir ama şimdikiler değil bunlar daha hafif ama sürekli tekrarlanıyor. Sanki ilk olan ''Akut Stres Tepkisi'' ve diğer günlerde olan ''Uykuya Bağlı Anksiyete'' veya direkt PTSD olabilir akut stres tepkisi yerine

Benim şu anki çözümler basit öncelikle düz ses açacağım yağmur sesi gibi. Adrenalin salgılanmaya başladığında yavaş nefes alıp vereceğim ki dursun ve son olarak pasif savunma mekanizmasını sürekli aktif tutmak olacak ama sıcaklığa ne yapacam onu bilmiyorum zaten camlar açık oda buz gibi genede terliyorum ha bak bide terliyom senin dediğin panik ataklarda terleme filan yok onlarda direkt korku falan bende sadece adrenalin salgılanıyor ve buda daha fazla keskin duyulara olanak sağlıyor böyle oluncada etrafta ki sesler rahatsız ediyor bende korkup uyanıyorum işte senin dediğin panik atak daha beteri
"Panik atak" bir korku durumu değildir, bir rahatsızlıktır. Sara krizi, astım krizi gibi kriz döngüsü olan bir rahatsızlıktır. Panik atak sırasında ter üstünde deniz olur. Onlarca, hatta yüzlerce kez bizzat gördüm. Kendi kendine doktor olmaya çalışmak istiyorsan yapabilirsin tabi. Fakat eğer dediğim tarzda bir problem varsa, büyük ihtimalle pişman olursun.

PTSD ise öyle bir şey değil. PTSD kolay kolay edinilmez. Ciddi travmalar gerektirir. PTSD için savaş esiri olarak işkence görmek, ölümden dönmek, başka birisinin ölümüne veya ağır yaralanmasına şahit olmak, cinsel saldırıya maruz kalmak ve çocukken şiddet görmek gibi ağır travmatik bir olay yaşaman gerek. PTSD, tek başına aşabileceğin bir rahatsızlık değildir. Dışarıdan baktığında, PTSD sahibi olan bir insanı kesinlikle ayırt edebilirsin. Kolayca olacak bir durum değil, çok aşırıdır PTSD.

Sese duyarlılık, ışığa duyarlılık, ani sıçrama, panik atak gibi rahatsızlıklarda sık görülür. Bu anlatış şekline göre bakınca, uykuda yaşadığın olay üzerine uyku anksiyetesi yaşamış ve ürpermiş olabilirsin. Belki de 1 haftada falan geçebilir tabi.

Bu arada, tartışmacı üslubum için özür dilerim. Problemi kendin çözmek istemeni anlıyorum fakat bir uzmana cidden görünmen çok daha iyi olacaktır. Nefes egzersizi, rahatlatıcı sesler gibi metotları kullanman cidden daha iyi yapabilir; fakat problemin ana noktasına, derinine inmek ve problemi kökünden çözmek için yeterli olmayacaktır. Bir uzmana görünmek bu konuda çok daha iyi olacaktır.

Son düzenleme:

GetR

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
12
İsim
GetR
"Panik Atak" bir korku durumu değildir, bir rahatsızlıktır. Sara Krizi, Astım Krizi gibi, Kriz döngüsü olan bir rahatsızlıktır. Panik Atak sırasında ter üstünde, deniz olur. Onlarca, hatta yüzlerce kez bizzat gördüm. Kendi, kendine doktor olmaya çalışmak istiyorsan yapabilirsin tabi. Fakat eğer dediğim tarzda bir problem varsa büyük ihtimal ile pişman olursun. PTSD ise öyle bir şey değil PTSD kolay kolay edinilmez. Ciddi travmalar gerektirir PTSD. Savaş Esiri Olarak İşkence Görmek, Ölümden Dönmek, Başka Birisinin Ölümüne veya Ağır Yaralanmasına Şahit Olmak, Cinsel Saldırıya Maruz Kalmak ve Çocukken Şiddet Görmek gibi "AĞIR" travmatik bir olay yaşamanız gerek. PTSD tek başına aşabileceğin bir rahatsızlık değil. Dışarıdan baktığında PTSD sahibi olan bir insanı kesinlikle ayırt edebilirsin. Öyle evde yaşadığın bir olayla kolayca edinilmez. Sese Duyarlılık, Işığa Duyarlılık, Ani Sıçrama, Panik Atak gibi rahatsızlıkta sık görülür. Bu anlatış şekline göre bakınca sadece basit bir sıçramayla, ürpermiş olabilirsin. Belki de 1 haftada falan da geçebilir tabi.
Benim dediğim PTSD olmasa bile diğer saydığım 2 şey olma ihtimali panik ataktan çok daha yüksek ama sende haklısın ilk günki panik atak olabilir çünkü o sırada odaya giren birisi vardı bende tam kalktığı sırada aniden uykudan uyanmıştım ve uyandığım anda ise odaya gireni gördüğüm için o bulanıklıkla falan aniden ürpermiş olabilirim ama o ilk olayı boşver o geçti gitti. Şimdi ondan kalanları nasıl düzeltecem onu arıyorum yani zaten en fazla 5-10 gün kalır ama ne olduğunu merak ediyorum bir yandan da çünkü derin uykudan kaltığım zaman sesler filan anlaşılmadık, kalın ve boğuk geliyor zaman algımda körelmiş oluyor yani nasıl desem hem ben yavaş hareket ediyormuşum gibi hemde karşımda ki o yüzden panik atak ihtimali 0 dün ve bugün ki olaylarda.

"Panik atak" bir korku durumu değildir, bir rahatsızlıktır. Sara krizi, astım krizi gibi kriz döngüsü olan bir rahatsızlıktır. Panik atak sırasında ter üstünde deniz olur. Onlarca, hatta yüzlerce kez bizzat gördüm. Kendi kendine doktor olmaya çalışmak istiyorsan yapabilirsin tabi. Fakat eğer dediğim tarzda bir problem varsa, büyük ihtimalle pişman olursun.

PTSD ise öyle bir şey değil. PTSD kolay kolay edinilmez. Ciddi travmalar gerektirir. PTSD için savaş esiri olarak işkence görmek, ölümden dönmek, başka birisinin ölümüne veya ağır yaralanmasına şahit olmak, cinsel saldırıya maruz kalmak ve çocukken şiddet görmek gibi ağır travmatik bir olay yaşaman gerek. PTSD, tek başına aşabileceğin bir rahatsızlık değildir. Dışarıdan baktığında, PTSD sahibi olan bir insanı kesinlikle ayırt edebilirsin. Kolayca olacak bir durum değil, çok aşırıdır PTSD.

Sese duyarlılık, ışığa duyarlılık, ani sıçrama, panik atak gibi rahatsızlıklarda sık görülür. Bu anlatış şekline göre bakınca, uykuda yaşadığın olay üzerine uyku anksiyetesi yaşamış ve ürpermiş olabilirsin. Belki de 1 haftada falan geçebilir tabi.

Bu arada, tartışmacı üslubum için özür dilerim. Problemi kendin çözmek istemeni anlıyorum fakat bir uzmana cidden görünmen çok daha iyi olacaktır. Nefes egzersizi, rahatlatıcı sesler gibi metotları kullanman cidden daha iyi yapabilir; fakat problemin ana noktasına, derinine inmek ve problemi kökünden çözmek için yeterli olmayacaktır. Bir uzmana görünmek bu konuda çok daha iyi olacaktır.
Uzmanı boşver ben ailemin benim hakkımda endişelenmesini pek istemiyorum. Nefes egzersizleri zaten normalde de yapıyorum fakat bu aralar bırakmıştım yapmayı aniden belki o yüzdende olabilir hepsi bir anda üst üste binmiştir belki uyku düzenimde zaten bu 3-4 gün önce aniden bozuldu o sıralar oldukça kafein içerikli içecekler içmiştim bunlar zaten direkt adrenalin seviyesini yükseltiyormuş üstüne bir de geçici travma ekledik mi böyle olması normal ama genede rahatsız edici uyuyamıyorum şu anda

Son düzenleme:

Zerkavizs

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
109
İsim
yok
Instagram
@Zerkavizs
Benim dediğim PTSD olmasa bile diğer saydığım 2 şey olma ihtimali panik ataktan çok daha yüksek ama sende haklısın ilk günki panik atak olabilir çünkü o sırada odaya giren birisi vardı bende tam kalktığı sırada aniden uykudan uyanmıştım ve uyandığım anda ise odaya gireni gördüğüm için o bulanıklıkla falan aniden ürpermiş olabilirim ama o ilk olayı boşver o geçti gitti. Şimdi ondan kalanları nasıl düzeltecem onu arıyorum yani zaten en fazla 5-10 gün kalır ama ne olduğunu merak ediyorum bir yandan da çünkü derin uykudan kaltığım zaman sesler filan anlaşılmadık, kalın ve boğuk geliyor zaman algımda körelmiş oluyor yani nasıl desem hem ben yavaş hareket ediyormuşum gibi hemde karşımda ki o yüzden panik atak ihtimali 0 dün ve bugün ki olaylarda.
Sana Tavsiyeler listesi yazacağım fakat sen yinede bir uzmana görünmeyi düşün.

Uykudan 3 saat önce Ekran Kullanımını düşürmeni tavsiye ederim.

Ekran kullanımını azalttığın sürede esneme, meditasyon gibi hareketler yapıp ılık bir duş alman vücudunu ve psikolojini rahatlatacaktır.

Yatağında çok fazla uyanık kalmamaya çalış, Yatakta sadece uykun geldiğinde uyumaya çalış, eğer uyuyamıyorsan biraz dinlenip daha sonra tekrar yatmayı deneyebilirsin.

Yatarken daha çok "Beyaz Gürültü" veya "Doğa Sesleri" dinlemeye çalış, gürültülü müziklerden ve seslerden uzak durmanı tavsiye ederim.

Hızlı kalkmak yerine birkaç dakika yatakta beklemek çok daha iyi gelecektir uykuyu uyumayı takıntı haline getirmeden kullanmayı dene.

Oda ışığını ve diğer ışıkları aniden açma, Ani ışığa maruz kalmalar uykunun daha zor gelmesine veya kaçmasına sebep olabilir.

Bunlar sana verebileceğim tavsiyeler. Tabi sen yinede bir uzmana görün. : )

GetR

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
12
İsim
GetR
Sana Tavsiyeler listesi yazacağım fakat sen yinede bir uzmana görünmeyi düşün.

Uykudan 3 saat önce Ekran Kullanımını düşürmeni tavsiye ederim.

Ekran kullanımını azalttığın sürede esneme, meditasyon gibi hareketler yapıp ılık bir duş alman vücudunu ve psikolojini rahatlatacaktır.

Yatağında çok fazla uyanık kalmamaya çalış, Yatakta sadece uykun geldiğinde uyumaya çalış, eğer uyuyamıyorsan biraz dinlenip daha sonra tekrar yatmayı deneyebilirsin.

Yatarken daha çok "Beyaz Gürültü" veya "Doğa Sesleri" dinlemeye çalış, gürültülü müziklerden ve seslerden uzak durmanı tavsiye ederim.

Hızlı kalkmak yerine birkaç dakika yatakta beklemek çok daha iyi gelecektir uykuyu uyumayı takıntı haline getirmeden kullanmayı dene.

Oda ışığını ve diğer ışıkları aniden açma, Ani ışığa maruz kalmalar uykunun daha zor gelmesine veya kaçmasına sebep olabilir.

Bunlar sana verebileceğim tavsiyeler. Tabi sen yinede bir uzmana görün. : )
Biliyorum hocam bunları hepsini hatta şimdi çözdüm ne olduğunu olayın. Ben 3-4 gün önce dediğim aniden uyku düzenim bozuldu, kafeinli içecekler içtim içtim üstüne nefes egzersizlerini aniden kestim. Böyle oluncada aniden gözlerimi açtığımda adrenalin seviyem arşa çıkmıştı o anda odaya gelen kişinin hareketleri filan yavaş ağır benim sesimde bana tuhaf ağır gelince panik yaşadım ve tam o anda panik atak yaşadım gibime geliyor. Artçı olarakda şimdi ki hafif adrenalin dalgalanmaları veya adrenalin patlamalarını yaşıyorum gibi. Ama artık pek korkutucu değiller çünkü 2. kez yaşadığın bir şeyden neden korkasın ki değil mi :D

Top Bottom