Hocam açıklaman çok güzel teşekkür ederim. Bir sorum daha olacak mediamarktta sanırsam yenilenmiş telefonlara ait standlar falan varmış yanlış değilsem orda telefona yapılan işlemler yazılı olarak bakarak alınabiliyormuş yani öyle bir şey varsa ve temiz bir şey bulunursa alınır mı ?
video link :
Hocam kusruma bakma videoyu izleyecek vaktim yok maalesef. Dediğin gibi standlar varsa ve bilgiler varsa gidip bakarak göreceğin cihaza göre karar verebilirsin.
Fiyatı göz önünde bulundurmaksızın şunlara kesinlikle dikkat et:
FaceID çalışıyor mu?
Cihazda olağan dışı donma/kasma veya ısınma vb var mı? Mümkünse cihazı yeniden başlat.
Tüm kameralar düzgün çalışıyor mu? Atıyorum bazen geniş açı çalışmaz veya titriyordur vs ama denemezsen görmezsin.
Fiyatı göz önünde bulundurarak şunlara dikkat et:
Pil sağlığı yüzde kaç?
Cihazın kozmetik sorunları ne durumda? Kılcal çizikler vs çok önemli değil ama göçük/ezik vs cihazın sağlam darbe aldığını ve inceleyen ekibin gözünden kaçtıysa ileride sorun yaratabileceğini gösterir.
Şarj portu ne durumda? Özellikle etrafında biraz çizik vs normaldir ama
1- İçi kirliyse direkt o cihazı pas geç doğru düzgün incelememişler bile.
2- Şarj aleti girip çıkarken gevşeklik/normalin üstünde oynama var mı? Bu da cihazın hor kulllanıldığı ve gereken titizlikle yenilenmediğini gösterir.
Ayrıca tüm kamera lenslerini gözünle kontrol et, gerekirse flaş tut. Eğer içinde toz varsa pas geç.
Mümkünse ses kaydı yapıp sesi yüksek seste oynat. Mikrofon ve hoparlörün/ahizenin sağlam olduğuna emin ol, mikrofon gözden kaçırması daha kolay bir şey. Hatta yine mümkünse kısa da olsa bir telefon görüşmesi yap. (Hücresel, wp, telegram...)
Bunlar benim aklıma gelenler. Konunun uzmanı değilim ama kabaca yardımcı olur diye düşünüyorum. Mümkünse telefondan, özellikle 2. el telefondan iyi anlayan birisi sana eşlik etsin. İçine tam sinmeyen, bir bit yeniği olduğunu hissettiğin her cihazdan uzak dur. Ayrıca bu konuda apple kullanıcısı olmadığım için tam yardımcı olamıyorum ama sanırım cihaz ayarlarında bir yerde bazı parçaların orijinallik durumları yazıyor, kağıtta herhangi bir uyuşmazlık varsa uzak dur.
Umarım paranın hakkını veren güzel bir cihaz bulursun, güzel günlerde kullanırsın hocam.