Hocam merhabalar bende bu mesleğin üniversitesini okuyorum ama kafamı karıştıran bazı şeyler üniversiteyi bitirdikten sonra bu mesleğe düğmeci olarak girerim diye düşünmüyorum çünkü cad cam makine program hakkında her şeyi öğretiyorlar ama maaş konusunda kafam karışık başlangıçta çok uçuk maaşlar beklemiyorum zaten ama çokta düşük olsun istemiyorum 40-50 civarı alırım diye düşünüyorum onun haricinde meslek hakkettiği değeri görmüyor felan diyenler var kafamda maaş konusunda soru işaretleri var acaba çok mu az alırım diye biraz açıklarsanız çok sevinirim ve benim bu işin üniversitesini okumanın bana ne gibi faydası olur sektörde yoksa okumadan da iyi yerlere gelebilir miyim 2 yılımı boşu boşuna heba eder miyim gibisinden
Açıkça söyleyeyim bu işi üniversitede öğrenmenin imkanı yok. Bu iş ancak çalışıldıkça tecrübeyle öğrenilir.
Bir sürü makine çeşidi var yatay cnc , dikey cnc , torna ,freze vs gibi çok çeşit var, Fanuc , Heidenhain , Mazak gibi bir çokta sistem çeşitleri var. Yani öyle cnc öğrendim demekle olmuyor maalesef. En çok tutulan Fanuc sistem olsa da çalışacağın yerde fanuc sistemde makine olmayabilir.
Her ne kadar Cad Cam olarak çizdiğin resmi bilgisayardan çoğu sisteme uyarlayabiliyorsan da bilgisayarda çıkardığın kodları bile makineye tam olarak aktarabilmek için o sistemi bilmen şart. Çünkü tam olarak kusursuz program yapmak insanı zorluyor illa makineye programı atınca değişiklik yapmak gerekiyor.
Elindeki parçanın malzemesini , nasıl bağlaman gerektiğini , makinenin nasıl işler için uygun olduğunu falan bilmen gerekir. Bu dediklerimin çoğu da tecrübeye dayalı işlerdir.
Bence okumak için kendine güveniyorsan mühendislik okusan daha faydalı olur. Yoksa işyerinde işçi olarak hiç bir zaman değer görmeyerek çalışır durursun ve her zaman patronun gözünde yedeği bulunan biri olursun.
Hiç okuyamam ben uğraşamam diyorsan bir iş yerine girip ömür boyu her an kovulma tehlikesiyle düşük maaşlara çalışabilirsin. Bir ihtimal kafan mesleğe iyi basıyordur vazgeçilmez eleman olursun belki iyi bir maaşın olur. O iyi maaşta şuan yazdığın maaşlar kadar olur. Hiç bir işyeri tecrübesi olmayan ya da az olan birine 40-50 bin maaş vermez.