AMD Ekran Kartı ve Performans Sorunu

KetKiea

80+
Reaksiyon skoru
0
Merhaba arkadaşlar yaklaşık son altı aydır ekran kartım ile ilgili bir sorun yaşıyorum. Kullandığım sistem şu şekildedir;
* AMD RYZEN 5 5600
* MAG B550M BAOOKA
* DDR4 16 GB RAM
* AMD RADEOUN RX 6700XT
sorunum şu şekilde bazı oyunları açtığımda örneğin cs2 düşük çözünürlükte oynuyorum bilgisayarım komple donuyor ve hiç bir şekilde müdahale edemiyorum. Res atmam gerekiyor. Bazen normal bir şekilde tarayıcıda bile olsam kasadan usb tak çıkar yaparmış gibi ses geliyor başta ne olduğunu anlamamıştım. Sonra cs girerken yine dondu res attığımda ekran kartımın çalışmadığını fark ettim. Aygıt yöneticisinden elimle devreye aldığımda yine aynı ses geldi ve çalışma başladı. monitörüm 2k 165 hz bir cihaz ben yaklaşık 8-9 ay önce 1080p bir ekran daha sisteme hd kablo ile bagladım. Aklıma ikinci monitör ile ilgili bir sorunmuş gibi geliyor. Cs2 de kesinlikle ikinci ekranı açık tutamıyorum sorun oluyor ama daha ağır oyunlarda iki monitörü kullanabiliyorum. Ama dedigim gibi sanki ekran kartı arada kopuyor ve tekrar geliyor. Ben ne yazık ki sorunumu tam çözemedim. Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Teşekkürler...

sorunun ekran kartında olduğunu nasıl tespit ettiniz?

Ahmet bey sürekli çökmesi ve oyuna girip çıktığımda donması çözünürlüğğün farklı olması aklıma onu getirdi aslında tam emin de dğilim. Problemin ne olduğunu anlayamadım tam zaten ne yazık ki

Merhaba arkadaşlar yaklaşık son altı aydır ekran kartım ile ilgili bir sorun yaşıyorum. Kullandığım sistem şu şekildedir;
* AMD RYZEN 5 5600
* MAG B550M BAOOKA
* DDR4 16 GB RAM
* AMD RADEOUN RX 6700XT
sorunum şu şekilde bazı oyunları açtığımda örneğin cs2 düşük çözünürlükte oynuyorum bilgisayarım komple donuyor ve hiç bir şekilde müdahale edemiyorum. Res atmam gerekiyor. Bazen normal bir şekilde tarayıcıda bile olsam kasadan usb tak çıkar yaparmış gibi ses geliyor başta ne olduğunu anlamamıştım. Sonra cs girerken yine dondu res attığımda ekran kartımın çalışmadığını fark ettim. Aygıt yöneticisinden elimle devreye aldığımda yine aynı ses geldi ve çalışma başladı. monitörüm 2k 165 hz bir cihaz ben yaklaşık 8-9 ay önce 1080p bir ekran daha sisteme hd kablo ile bagladım. Aklıma ikinci monitör ile ilgili bir sorunmuş gibi geliyor. Cs2 de kesinlikle ikinci ekranı açık tutamıyorum sorun oluyor ama daha ağır oyunlarda iki monitörü kullanabiliyorum. Ama dedigim gibi sanki ekran kartı arada kopuyor ve tekrar geliyor. Ben ne yazık ki sorunumu tam çözemedim. Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Teşekkürler...
Sanırım en iyi çözüm sistemi sıfırlamak olacaktır. Tabi ondan önce ddu ile driver temizleyip bir eski sürümü yükleyebilirsin.

Format attım güncel drive vs yükledim ama yine aynı sorunlar devam ediyor.

tek monitörle deneyin bir de hocam. Olmadı hdmi ile değil display port ile dene.
Maalesef ekran kartı sürücü hatası da olabilir. Bir önceki sürücüyü
https://www.amd.com/en/support/down...eon-rx-6000-series/amd-radeon-rx-6700-xt.html şuradan önceki sürümü veya aşağıda yazan previus versions (önceki sürümleri) de deneyebilirsiniz.
Cs2 gibi eski düşük gereksinimli oyunlarda böyle hatalar olabiliyormuş redditten gördüm bende.

tek monitörle deneyin bir de hocam. Olmadı hdmi ile değil display port ile dene.
Maalesef ekran kartı sürücü hatası da olabilir. Bir önceki sürücüyü
https://www.amd.com/en/support/down...eon-rx-6000-series/amd-radeon-rx-6700-xt.html şuradan önceki sürümü veya aşağıda yazan previus versions (önceki sürümleri) de deneyebilirsiniz.
Cs2 gibi eski düşük gereksinimli oyunlarda böyle hatalar olabiliyormuş redditten gördüm bende.
2k monitörüm display ile baglı 2. monitörüm hdmı ile bağlı ama iknci monitör kapalı ikende bazen yapıyor. Şöyle birşeye rastgeldim mesela edge gibi birşeyi açtığımda veya bazı uygulamaları ekran siyah olarak pır pır ediyor arada. bunuda tam çözemedim.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

PSU 12 3.3 5. Değerleri kaç?
Akşam kontrol ettikten sonra yazayım sizlere. dönüş için teşekkürler...

güç kaynağınızın ne olduğunu söyleyebilir misiniz? Marka model kaç yıllık vs?
Güç kaynağından ekran kartına giden kablolarda bir modifiye vs var mı? 1x 8 pin i bölüp 2 sokete yetirmek gibi?(1x8 pin to 2x8 pin bu şekil kabloları kast ediyorum) güç sorunu olabilir diye düşünüyorum da.
Ekran kartı FE mi yoksa marka modeli var mı asus msi gigabyte gibi?
Ekran kartı 90 derece duruyor mu, sarkma var mı, temassızlık var mı, soketine tam oturduğundan emin misiniz?
Biosta pci-e mode auto'da ise gen3 var mı bakabilir misiniz? Bir de onu deneyebilirsiniz.
Gene biosta resize bar'ı kapatıp deneyebilir misiniz?
Windows güç planını da yüksek performans yapın.
Gene güç seçeneklerinin içinde, ''plan ayarlarını değiştir'' kısmı var oradan ''gelişmiş güç ayarlarını değiştir''den pci express bölümünü genişlet - ''bağlantı durumu güç yönetimi(Link State Power Management)'' bu ayar açıksa kapalı yapıyoruz. pci express güç tasarrufunu kapatmış oluyoruz.
Bunlar da olmazsa vram arızası olabilir hocam.
Bu arada tek monitörü freesync açıksa kapalıda deneyebilirsiniz.

Son düzenleme:
* AMD RYZEN 5 5600
* MAG B550M BAOOKA
* DDR4 16 GB RAM
* AMD RADEOUN RX 6700XT
pek ekran kartı ile ilgili gibi durmuyor hocam

BIOS ayarlarından Resizebar kapatın, XMP kapatmayı deneyin.
Ayrıca AMD ayarlarından FSR, MSR tarzı artık oyuna dışarıdan etki eden FPS yükselten, gecikme azaltan ne kadar ayar varsa kapatın.

DDU ile seçeneklerdein Windows update sürücü yükleme ayarını kapatın. Öyle de kalsın.
Sonra DDU ile sürücü kaldırıp yeniden yükleyin. AMD halen sürücü sorunları var, eğer spesifik bir sorunu olan sürücü ise eski sürücülerden birine geri dönün.

2026-01-21_11-01.webp

Tarayıcı sorunu da AMD kaynaklı. Chromium ile oturup çözemediler sorunu, çoğu AMD kullanıcısı donanım hızlandırmayı kapatarak kullanıyor. Bu da tarayıcının CPU ile çalışmasına ve GPU'dan faydalanmayarak büyük oranda akıcılık ve performans kaybetmesine yol açıyor.

AMD şu Raedon ile oyuna karışmayı bir an evvel de bırakmalı artık. Nvidia'yı bazı konularda örnek alıyorsun, gir bak bakalım Nvidia uygulamasında optimize ayarı sadece oyun grafik ayarlarını değiştiriyor, diğer ayarlarda oyuna herhangi bir değişikliği zorlamıyor. Beyni bir tık bassa şu saçmalıklar ısalacak da adamlara sorunu dahi ulaştıracağın bir mecra yok.

Popüler diye millet Twitter'da Nvidia ve Microsoft gömüyor. Arada AMD'de de gömsünler. Gerçi yabancılarda fiyatları bizim ülkelerdeki gibi farklı değil. Bu yüzden Nvidia alımı daha fazla oluyor. Özellikle 1-2 yıldır Twitter'da Microsoft aşağılaması bayağı adamların utanarak sorun çözmesine yol açtı. AMD'de böyle bir kitle yok, malum parti seçmeni gibi takılıyor kitle.

Geri