9070 XT Kronik Coil Whine sorunu ?

Coil whine’ı sadece amd ye has sanıp 4 farklı karttan deneyen ve sorunu psuya kadar sanan, sadece amd ye has sanan zengin arkadaşımız teknolojiyle tanışıyor. Sanırım cahilliğimiz var anlaşılan 😃

1)Coil whine’ın AMD si Nvidia sı yok “Ekran kartı” olan her şey coil whine yapabilir. Siz benim eski 1660 Ti’ımın yaptığı coil whine’ı duysaydınız Nvidiaya komple tövbe ederdiniz herhalde. Psu’lar bile coil whine yapıyorken?

2)Coil whine bir problem değildir ve coil whine şans işidir. Aynı kartta birisinde çok gürültü çıkarırken birinde az çıkarabilir

3)Coil whine performansı etkilemez.

4)Bu kadar pimpirikli olmayın hayatımda ilk kez çok geçmişte coil whine var diye değişim yapmıştım o değişim sürecinde 1 hafta ekran kartsız kaldım sırf 1 hafta oyunsuz kalacağıma o zar zor duyacağım coil whine sesine razı olup oynamaya devam ederdim bi dahaki aklım olsa (kart yurtdışı kartıydı)

Ben cw sorununu asus rog serisinde yaşadım 2 tane 3090 ım vardı bir siyah biri beyaz onlarda baya vardı. Onun dışında geçmişte gtx 1080 gaming x de vardı çok çok fenaydı o kart şarkı söliyodu resmen 2060 msi gaming z de yaşamıştım onda da bariz vardı

Coil whine’ı sadece amd ye has sanıp 4 farklı karttan deneyen ve sorunu psuya kadar sanan, sadece amd ye has sanan zengin arkadaşımız teknolojiyle tanışıyor. Sanırım cahilliğimiz var anlaşılan 😃

1)Coil whine’ın AMD si Nvidia sı yok “Ekran kartı” olan her şey coil whine yapabilir. Siz benim eski 1660 Ti’ımın yaptığı coil whine’ı duysaydınız Nvidiaya komple tövbe ederdiniz herhalde. Psu’lar bile coil whine yapıyorken?

2)Coil whine bir problem değildir ve coil whine şans işidir. Aynı kartta birisinde çok gürültü çıkarırken birinde az çıkarabilir

3)Coil whine performansı etkilemez.

4)Bu kadar pimpirikli olmayın hayatımda ilk kez çok geçmişte coil whine var diye değişim yapmıştım o değişim sürecinde 1 hafta ekran kartsız kaldım sırf 1 hafta oyunsuz kalacağıma o zar zor duyacağım coil whine sesine razı olup oynamaya devam ederdim bi dahaki aklım olsa (kart yurtdışı kartıydı)
Şimdik hocam cahilliği bilmiyorum ama kart üzerindeki her kompenentin her parçanın çipin yapısına modüllerine kadar bilen biri eğer cahilse bilemiycem. Ama Tekrar okursanız ilk yazdığımı "blok üreticileri" dedim. Çipin amd'den çıktığını üzerinde bulunan her komponentin Dirençten tutun transistörüne ordan bobinine 7 katmanlı (bundan emin değilim) Bakır pcb sine kadar kendi tasarımı olduğunu herkes biliyordur diye düşünerek yazmıyorum. Kalmış ki tüm kartları herkes amd olarak değerlendiriyorsa bir şey diyemiycem AMD, Nvidia, STM, Arm gibi firmalar çip tasarımcısı ve bazı yerlerde üreticisdir Genelde (Intel hariç örnek olarak kendi üretim tesisleri var bu yüzden her firmadan daha çabuk reaksiyon verebiliyorlar üretim için çünkü hat kendilerine ait) TSMC gibi firmalara çip tasarımlarını gönderirler ve bu çipler oralarda üretilir. Burada sizi teknik bilgiye boğmak istemem ama ;

1- Coil whine dediğimiz konu Ne PSU nede Ekran kartı gibi bir harici bir bileşene özgüdür. İçinde her bobin olan ürün bu durumu yaşatabilir.

2- Evet bu konuda biraz haklısınız. Ama bobin vızlaması Fiziksel olarak yaşanan bir olgudur. Yani bobinlerin üzerinden geçen Akım arttıkca manyetik alanları güçlenmekte ve titreşerek aslında hoparlör gibi (Tam aynı değil ama örnek olarak verilebilir) Havayı titreştirerek çıkardığı sestir. Düzgün bir sabitleme veya bobinini titreşimini engelleyen veya sönümleyen bir yapı kullanılarak giderilebilir (Eğer elektronik olarak gerçekten sorunlu bir komponent buna sebep olmuyorsa). Ki şunu da biliyorsunuzdur günümüzün en önemli icadı Mikroçip teknolojisi bildiğin Saf silikon (Atom numarasının 14 olması sebebiyle son katmanın da 4 Elektron vardı bu yüzden çok rahat manipüle edilebilinir, Kumdan elde edildiği için de çok fazla bulunur her kumdan değil tabi ki de) üzerine UV ışınlar ile 2-5 nm yollr kazılarak yapılmaktadır. Bu silikonlarda kumdan elde ediliyor. 10 Dolarlık bir kum çuvalından yüzlerce bin dolarlık yüzlerce çip çıkıyor. Bir zahmet bobinleride 1-2 dolar pahalı yapsınlar. Emin olun fiyatlar düşündüğünüz kadar yüksek değil üretim için. Siz her kart aldığınızda zaten firmalar senden her ay abonelik almışsın gibi parasını çook rahat çıkartıyorlar. Sektörde 1000 dolar olan çok spesifik bir çipin 10.000 adet siparişte 60 dolarlara düştüğünü gördüm olay sadece miktarda.

3- Coil whine performansı etkiler gibi bir kelime kullandığımı hatırlamıyorum, ben parasını tek seferde veriyorsam bana düzgün ürün vermeleri gerekir. "Performansı Etkilemez" Demek çok ucu açık bir konu bana 0dB ses teknolojisi diye sattıkları kartta durduğu yerde Coil Whine veriyorsa zaten en başında sorunlu ürün satmışlar demektir. Ha diyorsanız ki siz teknolojiden anlamıyorsunuz bu durumu zorunlu olarak herkes çekecek teknolojinin yan getirisidir bir şey diyemiyorum.

4-İşte hocam aramızdaki fark burada siz Oyunsuz kalmak istemiyorsunuz ben parasını verdiğim ürünü düzgün istiyorum ki sabah 9 dan akşama kadar bu tarz ürünlerle içli dışlı olduğum için malesef boştayken coil whine yapması katlanılamaz bir durum.

Umarım kendimi daha net açıklamışımdır sevgili teknoloji gurmesi arkadaşım :)

cw normal bir durum değildir üretim hatasıdır. yorumları okuyunca şokları yaşadım, bu normal neden takıyorsunuz yazan bile olmuş.

Rahatsız edici bir ses 0 ürün alıyorsun tabii ki olmamasını istersin. Benim psuda var ama alıştım başta daha çok geliyordu şan minimal oldu

cw normal bir durum değildir üretim hatasıdır. yorumları okuyunca şokları yaşadım, bu normal neden takıyorsunuz yazan bile olmuş.
Aynen öyle hocam bakın bobin titreişimini sönümlemek gerçekten çok büyük dert değildir. Düzgün bir yapı ile ki bu kart tasarlanırken yapılabilicek çok basit bir aşama.
Rahatsız edici bir ses 0 ürün alıyorsun tabii ki olmamasını istersin. Benim psuda var ama alıştım başta daha çok geliyordu şan minimal oldu
Keşke düşse hocam ilk aldığım kartta devamını getirmezdim. Ama 2 aydır 0 azalma UV yaptım, Radeon chill ile fps sınırladım yok yine geliyor kart normalde 180 küsürW çekiyor ben 100 lere kadar düşürdümn sivrisinek gibi vızzzzzzzzz.

Aynen öyle hocam bakın bobin titreişimini sönümlemek gerçekten çok büyük dert değildir. Düzgün bir yapı ile ki bu kart tasarlanırken yapılabilicek çok basit bir aşama.

Keşke düşse hocam ilk aldığım kartta devamını getirmezdim. Ama 2 aydır 0 azalma UV yaptım, Radeon chill ile fps sınırladım yok yine geliyor kart normalde 180 küsürW çekiyor ben 100 lere kadar düşürdümn sivrisinek gibi vızzzzzzzzz.
Kartı yeni aldıysan iade et. DLSS 5 geliyor; Nvidia 5070 falan al. coil whine sesi Nvidia kartlarda da var, AMD kartlara özel bir durum değil şansına artık.

Nasıl test ettiğini merak ettim, furmarkta mı CW yapıyor yoksa sen oyuna girip +1000 fps alınca mı yapıyor? Boş konu. Ayrıca paran bu kadar bol ise git premium model al, onlarda da çıkmama garantisi yok ama çıkma ihtimali daha az diyebilirim. Üstelik dediğim gibi yine para bol ise Nvidia ya da geçilirdi. 300w tüketen kartla 200 watt tüketen kart arasında ortaya çıkan sıcaklık farkı var. Tabi çok dolayılı yoldan CW'yi etkiler hatta etkilemez 🤣 Ben mesela Sapphire Nitro+ 9070XT almıştım, ses yoktu taa ki yükleme sahnesinde ses çıkarana kadar ama bir an inanmıştım CW olmadığına bence CWsiz kart yok.

Coil whine zaten kronik bir sorun yeterince yüke sokulmuş bütün kartlarda olur. Ha bazıları kulağını yakınlaştırmadıkça zor duyulur o kadar.
Aynen ben de de pulse var çok az duyuyorum o da oyuna girerken fps uçunca oyuna girdikten sonra oda gidiyor

Nasıl test ettiğini merak ettim, furmarkta mı CW yapıyor yoksa sen oyuna girip +1000 fps alınca mı yapıyor? Boş konu. Ayrıca paran bu kadar bol ise git premium model al, onlarda da çıkmama garantisi yok ama çıkma ihtimali daha az diyebilirim. Üstelik dediğim gibi yine para bol ise Nvidia ya da geçilirdi. 300w tüketen kartla 200 watt tüketen kart arasında ortaya çıkan sıcaklık farkı var. Tabi çok dolayılı yoldan CW'yi etkiler hatta etkilemez 🤣 Ben mesela Sapphire Nitro+ 9070XT almıştım, ses yoktu taa ki yükleme sahnesinde ses çıkarana kadar ama bir an inanmıştım CW olmadığına bence CWsiz kart yok.
3 Aşamada test ettim hocam, ama kartlarda boştayken de ses geliyordu, öncellikle;

1 Sisteme hiç coil whine olmayan Bir kart taktım B580 vardı elimde, sistemi zorladım (her komponenetini OCCT Power testi ile) ile, Totalde 370 küsür watt çektirebildim işlemcim 7800X3d. Bu testi CW sesinin PSU ile bir alakası varmı yoksa başka bir yerden mi geliyor görmek için yaptım öncelikle. Sistemde tık yoktu hani çok sessiz bir durumda çalışıyordu. Ardından Heawen aynı sistemi Heawen benchmark, CS2 ve Helldivers ile test ettim 2k ile. Hiçbirinde Coil whine olmadı.

2 Sisteme 9070XT yi ekledim ve öncelikle Boştayken bir cızırtı sesi fark etttim. OCCT ile Güç ve grafik kartı testi yaptım ve ikisinde de deliler gibi coil whine denk geldi. Ardından Heawen benchmark testi yürüttüm orada da aynı durum söz konusuydu. Sonrta aynı oyunları denedim CS2 ve Helldivers. İkisindede coil whine öncesi gibi katlanılamaz durumdaydı. Ardından dedim kartı UV yapıyım deneyim. Azaldı bir tık ama hala çok yüksek seviyedeydi.
Bu testi 3 kart için de ayrı ayrı yürüttüm. 2 sinde coil whine stabil şekilde çekilen güç ile doğru orantılı artıp azalıyordu. Son kartta ise sorun çok ilginçti aragaz verir gibi bir yukarı bir aşağıya.

3. aşamada ise sistemin ekran kartından yaptığına emin olmak için PSU yu dışarı çıkardım komple sistemi söküp izole şekilde ekran kartını dinledim. Yine aynıydı özellikle istediğim bir karttı ama malesef bana nasip olmadı katlanabileceğim bir seviyede olsa iade etmek istemezdim açıkcası.

Test ayarlarım;
2560x1440 Çöz.
Ayarlar ultra ama RT vs açık değil.
Fps limiti yok.

Test Sistemim;
İşlemci: 7800X3d
Anakart: MSI B650-A Pro
Psu: Croshair RM850e
Ram 2x16 6000 MHZ cl30 XPG Lancer Blade
İşlemci Soğutucum: Mugen 6 | Scythe

7900xt kartımda mevcut. FPS 250 üzerine çıkınca cızırtı geliyor ufaktan. lakin sağolsun pc fanlarim duymami engelliyor

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,200,057
Üyeler
190,685
Son üye
islamsoylu
Geri