Çözüldü✓ DDR4 sistem toplamak istiyorum – İşlemci + Anakart + PSU önerisi

ssh4

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
156
Merhaba,

Sistem toplama aşamasındayım ve biraz uzun vadeli düşünerek parça seçmek istiyorum.

Şu an elimde:
Bu yüzden başlangıçta DDR4 bir sistem kurmak istiyorum.

Ancak şöyle bir hedefim var:

👉 İleride DDR5’e geçmek istediğimde

• sadece RAM + anakart değiştirip
  • işlemciyi kullanmaya devam etmek istiyorum
Yani planladığım yükseltme sırası şu şekilde:

🔹 Şu an kuracağım sistem

• RAM (var)
  • SSD (var)
  • İşlemci
  • Anakart
  • PSU (mümkünse uygun fiyatlı, kasa+psu da olabilir)
  • Daha sonra ekran kartı (NVIDIA düşünüyorum en fazla alabileceğim model 5070 ona göre PSU önerebilirsiniz bir defa alayım ekran kartı aldığımda değişmek zorunda kalmayayım.)

🔹 İleride DDR5’e geçerken

1. RAM değişecek (DDR5)
  2. Anakart değişecek
  3. İşlemci en son değişecek (mümkünse hiç değiştirmemek istiyorum, tabii ki upgrade ederim ama öncelik ram ve anakart sonra para oldukça işlemci)

🔴 Asıl sorum

Bu senaryo teknik olarak mümkün mü?

Çünkü bildiğim kadarıyla:
  • Ryzen 5 7600 gibi yeni nesil işlemciler sadece DDR5 + AM5 destekliyor
  • Ryzen 5 5600 gibi işlemciler ise DDR4 + AM4 platformunda kalıyor
Yani AMD tarafında işlemciyi değiştirmeden DDR4 → DDR5 geçişi mümkün görünmüyor.

Intel tarafında ise:
  • Intel i5-12400 ve Intel i5-13400 gibi işlemciler
  • hem DDR4 hem DDR5 destekleyebiliyor (anakarta bağlı olarak)
Bu yüzden Intel tarafı bu senaryoya daha uygun olabilir diye düşünüyorum ama emin değilim.

🔹 Sizden istediğim öneriler

İşlemci

• DDR4 ile başlayıp
  • ileride DDR5’e geçişte mümkünse işlemciyi de aynı anda değiştirmeye gerek bırakmayacak
  • AMD / Intel fark etmez
  • Mümkünse dahili ekran kartlı burası kritik nokta ekran kartını en son alacağım için dahili ekran kartlı işlemci benim için önemli sistemi ayağa kaldırıp günlük işlerimi halletmem için.

Anakart

• Başlangıçta DDR4 olacak
  • İleride DDR5’e geçiş planına uygun platform önerisi

PSU / Kasa

• Uygun fiyatlı PSU önerisi
  • Uzay montaj yapabilirim
  • Ucuz kasa + PSU varsa olabilir

🔹 Özet

DDR4 ile başlayıp, ileride DDR5’e geçerken minimum parça değiştireceğim bir sistem kurmak istiyorum.
Bu plan mantıklı mı, hangi platform daha doğru olur?
Bana ürünlerin ucuz linklerini bulup atmanıza gerek yok sadece en mantıklı en f/p ürünlerin isimlerini söylemeniz yeterli ortaya sistemi çıkardıktan sonra o ürünleri takip edecem teker teker toplamaya çalışacam.

Teşekkürler.

İşlemci bir defa alayım bir defa uğraşmayayım diyorsanız DDR4 anakartin destekleyebilecegi ve hem de uzun bir süre sizi götürecebilecek işlemci i7-14700 serisidir. DDR5 anakarta geçtiğinizde de bu işlemciyi kullanmaya devam edebilirsiniz. İş-oyun odaklı olur.
RTX 5070 ekran kartı alabileceğinizi belirtmişsiniz buna 750W da fazlasıyla yeter ama upgrade fikri için 850W almanız daha iyi psu marka-model için ise forumda kıymetli arkadaşların yaptığı paylaşımları inceyebilirsiniz.

Intel tarafında ise:
  • Intel i5-12400 ve Intel i5-13400 gibi işlemciler
  • hem DDR4 hem DDR5 destekleyebiliyor (anakarta bağlı olarak)
Evet , İntel Tarafında Öyle Bir Durum Mevcut Bunun Açıkça Sebebi Sürekli Soket Değişikliğine Gitmesidir .

İşlemci bir defa alayım bir defa uğraşmayayım diyorsanız DDR4 anakartin destekleyebilecegi ve hem de uzun bir süre sizi götürecebilecek işlemci i7-14700 serisidir. DDR5 anakarta geçtiğinizde de bu işlemciyi kullanmaya devam edebilirsiniz. İş-oyun odaklı olur.
RTX 5070 ekran kartı alabileceğinizi belirtmişsiniz buna 750W da fazlasıyla yeter ama upgrade fikri için 850W almanız daha iyi psu marka-model için ise forumda kıymetli arkadaşların yaptığı paylaşımları inceyebilirsiniz.
bahsettiğiniz işlemci için anakart ne önerirsiniz peki hocam
Evet , İntel Tarafında Öyle Bir Durum Mevcut Bunun Açıkça Sebebi Sürekli Soket Değişikliğine Gitmesidir .
hocam bi yol haritası oluşturdum aslında kademeli yükseltme yapmak istiyorum zaten şuanda tüm bileşenleri alacak param yok önce ddr4 sistemi toplayıp sonra kademeli ddr5 e geçmek, geçişde yükümü hafifletmesi ve sistemin çalışmaya devam etmesi için aklıma böyle bir fikir geldi mümkün mü sormak istedim :)

hocam bi yol haritası oluşturdum aslında kademeli yükseltme yapmak istiyorum zaten şuanda tüm bileşenleri alacak param yok önce ddr4 sistemi toplayıp sonra kademeli ddr5 e geçmek, geçişde yükümü hafifletmesi ve sistemin çalışmaya devam etmesi için aklıma böyle bir fikir geldi mümkün mü sormak istedim :)
Sıfırdan Sistem Kuracaksan DDR4 Toplamanın Hiç Bir Mantığı Yok Maalesef :)

@UmutPuntos hocam i7 14700 de çok pahalı 20k diyor 😅 benim hatam bütçe belirtmeyi unutmuşum, bana 5-6k lık bişeyler lazım illa ddr4 ve 5 e uyumlu olmak zorunda değil olursa mükemmel olur tabii 😄
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

haklısınız hocam büyükşehirlerde yaşamadığım ve elimde ekipmanlar olmadığı için 2. el ürünleri alıp test etme imkanım yok nasıl bir yol izlemeliyim dediğim gibi elimde sıfır ram ve eski laptopdan kalma m2 ssd var sadece

DDR5 Apu Sistem Alıp İlerde Ekran Kartı İle Tamamlayabilirsin .

Özelleştirme Olarak Bunları Yaparsın .

1776726674956.webp
1776726648246.webp

Son düzenleme:
MSI PRO Z790-P WIFI DDR4 Anakart öneririm hocam. İ7 14700 serisi işlemci bakarken F harfi olmamasına dikkat edin. F, KF gibi olan modellerde dahili iGPU yok. Seri olarak K, T, vb. bakın, ekran kartınız olmasa da sistemi kullanırsınız.

MSI PRO Z790-P WIFI DDR4 Anakart öneririm hocam. İ7 14700 serisi işlemci bakarken F harfi olmamasına dikkat edin. F, KF gibi olan modellerde dahili iGPU yok. Seri olarak K, T, vb. bakın, ekran kartınız olmasa da sistemi kullanırsınız.
Kalan parçalar için bütçe ne kadar hocam

@UmutPuntos hocam i7 14700 de çok pahalı 20k diyor 😅 benim hatam bütçe belirtmeyi unutmuşum, bana 5-6k lık bişeyler lazım illa ddr4 ve 5 e uyumlu olmak zorunda değil olursa mükemmel olur tabii 😄

haklısınız hocam büyükşehirlerde yaşamadığım ve elimde ekipmanlar olmadığı için 2. el ürünleri alıp test etme imkanım yok nasıl bir yol izlemeliyim dediğim gibi elimde sıfır ram ve eski laptopdan kalma m2 ssd var sadece
Elinde kalan ne kadar para var hocam istersen ona göre bir rota çizelim

DDR5 Apu Sistem Alıp İlerde Ekran Kartı İle Tamamlayabilirsin .

Özelleştirme Olarak Bunları Yaparsın .

Alıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüle
Teşekkür ederim, o zaman ramleri ilana koyayım satılırsa bu yoldan devam ederim.
hocam bu işlemci benim için çok pahalı ddr4 ve 5'e uyumlu işinden vazgeçtim 😅 şuan f/p bileşenlerle sistemi toparlayıp ayağa kaldırmak istiyorum teşekkür ederim hocam
Kalan parçalar için bütçe ne kadar hocam

Elinde kalan ne kadar para var hocam istersen ona göre bir rota çizelim
nakit param 10k civarı var şuan, Michael hocamın önerisi aklıma yattı aslında ddr4 ikinci el toplamaya konumum ve ekipmanım yetersiz olduğu için ramleri satarsam bahsettiği sisteme bakacam, 10-12k arasına sistemi ayağa kaldırırız derseniz önerilerinize açığım hocam 😊

Teşekkür ederim, o zaman ramleri ilana koyayım satılırsa bu yoldan devam ederim.

hocam bu işlemci benim için çok pahalı ddr4 ve 5'e uyumlu işinden vazgeçtim 😅 şuan f/p bileşenlerle sistemi toparlayıp ayağa kaldırmak istiyorum teşekkür ederim hocam

nakit param 10k civarı var şuan, Michael hocamın önerisi aklıma yattı aslında ddr4 ikinci el toplamaya konumum ve ekipmanım yetersiz olduğu için ramleri satarsam bahsettiği sisteme bakacam, 10-12k arasına sistemi ayağa kaldırırız derseniz önerilerinize açığım hocam 😊
Rica Ederim Hocam DDR5 Sistemden Devam Etmek İstiyorsan Benim Dediğim Yükseltmeye Açık Sıfır Platform Oluşturuyor .

• Beğen
Reaksiyonlar: ssh4
Rica Ederim Hocam DDR5 Sistemden Devam Etmek İstiyorsan Benim Dediğim Yükseltmeye Açık Sıfır Platform Oluşturuyor .
evet bende ddr5 istiyordum ancak pahalı olunca ve bugün ddr4 kapabildim indirimde, sıfır ddr4 toplamanın mantıksız olduğu aklımdan çıkmış bugünün heyecanıyla xd hatırlattığınız için teşkkür ederim

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,209,110
Üyeler
194,837
Son üye
zaferss
Geri