Bilgisayar Donup Kendini Yeniden Başlatıyor

Sphinxs

80+
Reaksiyon skoru
2
Şuana kadar çok takmamıştım çünkü 2 haftada 1 falan oluyordu artık günlük olmaya başladı anlık ekran donuyor ses gidiyor hiç bişey yapılmıyor ben tekrar başlatmazsam bu şekilde bekleyip 5 dk sonra kendi kendine tekrar başlatıyor nasıl düzeltirim yardımcı olursanız sevinirim

Oyun oynarken mi oluyor bunun bir çok sebebi olabilir
Video izlerken boş açık dururken de oluyor oyundan kaynaklandığını düşünmüyorum

Oyun oynarken mi oluyor bunun bir çok sebebi olabilir

Video izlerken boş açık dururken de oluyor oyundan kaynaklandığını düşünmüyorum
sıcaklık değerlerini kontrol ettin mi işlemcin çok fazla ısınıyor olabilir ram soketlerinde sıkıntı olabilir daha önce başıma gelmişti tek ram kullanırken ram de sorun olduğunu fark ettim oyun oynarken masaya çarpıyorum bilgisayar kapanıyordu

sıcaklık değerlerimde sıkıntı yok ama ram soketlerini kontrol edeceğim teşekkür ederim
sıcaklık değerlerini kontrol ettin mi işlemcin çok fazla ısınıyor olabilir ram soketlerinde sıkıntı olabilir daha önce başıma gelmişti tek ram kullanırken ram de sorun olduğunu fark ettim oyun oynarken masaya çarpıyorum bilgisayar kapanıyordu

açıkçası elektronik ürünlerde aklına gelemeyecek kadar fazla seçenek doğuyor tam olarak görmeden yorum yapmak zor
önce normal kontrollerini yap en büyük olasılıklardan başla yavaş yavaş en son olabilicek şeyleri dene arkadaşın dediği gibi format at yine olursa parçaları güzelce temizle soketlere ufaktan hava tut gibi gibi bir çok seçenek var her şey olabilir

• Beğen
Reaksiyonlar: VeVx
Sorunu daha net anlayabilmek için birkaç şey sorayım, ona göre daha doğru yönlendirebiliriz.
Donma olduğunda mavi ekran geliyor mu yoksa tamamen kilitlenip öyle mi kalıyor? Ses o an takılı kalıp “vızır vızır” gibi mi oluyor yoksa tamamen kesiliyor mu?
Bir de bu durum boşta dururken ve video izlerken de oluyormuş, oyunla bağlantılı değil gibi. O anlarda işlemci ve ekran kartı sıcaklıklarına baktın mı hiç?
Sistem bileşenlerin neler (işlemci, ekran kartı, RAM, güç kaynağı)? Özellikle güç kaynağı böyle kendini yeniden başlatma işlerinde çok kritik olabiliyor.
Son olarak Windows Olay Görüntüleyici’de “Kernel-Power 41” ya da ekran kartı sürücüsü hatası var mı bir bakabilir misin?
Bu tarz donup sonra kendi kendine restart atma sorunları genelde ya güç kaynağı, ya ısınma, ya da ekran kartı sürücüsü/ram tarafında çıkıyor. Biraz daha veri toplarsak netleştiririz.
Bu testleri yaparken ekran kartı için furmark 2 programını kullanabilirsin.
İşlemci değerlerini görmek için hwinfo programını kullanabilirsin, testi yapmak için de occt testini kullanabilirsin.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

En mantıklısı zaten en olası sebeplerden başlamak: PSU, RAM, ekran kartı sürücüsü ve ısınma gibi. Tek tek elemek gerekiyor.
Soket/RAM temizliği ve tekrar oturtma iyi bir deneme olur, özellikle temas kaynaklı bir problem varsa çözebilir. Ama dediğim gibi adım adım ilerlemek en sağlıklısı. (y)

Sorunu daha net anlayabilmek için birkaç şey sorayım, ona göre daha doğru yönlendirebiliriz.
Donma olduğunda mavi ekran geliyor mu yoksa tamamen kilitlenip öyle mi kalıyor? Ses o an takılı kalıp “vızır vızır” gibi mi oluyor yoksa tamamen kesiliyor mu?
Bir de bu durum boşta dururken ve video izlerken de oluyormuş, oyunla bağlantılı değil gibi. O anlarda işlemci ve ekran kartı sıcaklıklarına baktın mı hiç?
Sistem bileşenlerin neler (işlemci, ekran kartı, RAM, güç kaynağı)? Özellikle güç kaynağı böyle kendini yeniden başlatma işlerinde çok kritik olabiliyor.
Son olarak Windows Olay Görüntüleyici’de “Kernel-Power 41” ya da ekran kartı sürücüsü hatası var mı bir bakabilir misin?
Bu tarz donup sonra kendi kendine restart atma sorunları genelde ya güç kaynağı, ya ısınma, ya da ekran kartı sürücüsü/ram tarafında çıkıyor. Biraz daha veri toplarsak netleştiririz.
Bu testleri yaparken ekran kartı için furmark 2 programını kullanabilirsin.
İşlemci değerlerini görmek için hwinfo programını kullanabilirsin, testi yapmak için de occt testini kullanabilirsin.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

En mantıklısı zaten en olası sebeplerden başlamak: PSU, RAM, ekran kartı sürücüsü ve ısınma gibi. Tek tek elemek gerekiyor.
Soket/RAM temizliği ve tekrar oturtma iyi bir deneme olur, özellikle temas kaynaklı bir problem varsa çözebilir. Ama dediğim gibi adım adım ilerlemek en sağlıklısı. (y)
Ekran olduğu gibi kitlenip kalıyor ve ses tamamen gidiyor Kernel-Power 41 hatası var ve son 1 haftada 6 kere olmuş işlemcim genelde 40 civarı ekran kartım 50 civarı sıcaklıklarda çalışıyor

bilgisayar bileşenlerim
Gigabyte 2060
16 gb ram
Intel(R) Core(TM) i3-10105F
550Watt corsair psu
H510 S2H V2 Anakart

Ek olarak dediğin testleri de yükleyip yazacağım

• Beğen
Reaksiyonlar: VeVx
Verdiğin bilgiler aslında durumu baya netleştirmiş.
Sıcaklıkların gayet normal görünüyor, o yüzden ısınma ihtimali büyük ölçüde elenmiş. Kernel-Power 41 hatası da zaten sistemin düzgün kapanmadan güç kesildiğini gösteriyor, bu tarz durumlar genelde donanımsal olur hocam.
Bu yoldan en çok şüphelenen şey genelde güç kaynağı oluyor. 550W Corsair normalde yeterli gibi ama yaş emek durumu falan :) , modelin kalitesi veya zamanla yıpranma gibi şeyler yük altında anlık voltaj düşüşü yapıp sistemi kilitleyip yeniden başlatabiliyor.
Bunun dışında RAM tarafı da ihtimaller arasında. Tek tek RAM denemek ya da slot değiştirip test etmek burada işe yarayabilir. Bir de ekran kartı tarafında sürücü çakışması olabileceği için DDU ile temiz kurulum yapmak da iyi bir adım olur.
OCCT veya FurMark testlerini yaparken özellikle dikkat et, eğer test sırasında direkt reset atarsa bu çoğu zaman güç kaynağına işaret eder.
Testleri yaptıktan sonra sonucu yazarsan gene konuşuruz hocam

Geri