Korsan Oyun Oynamak Hırsızlık Mıdır?

Kesinlikle evet, şimdi bu oyun yapımcıları oyunun değeri 200 tl olması gerekirken 2.000 TL yapınca kul hakkına girmiş olmuyor mu ?. Parası olmayan oynasın korsan oyun, fakirinde oyun zevki yaşamaya hakkı yok mu ?
Hocam victus laptop için pl limit yediğimi düşünüyorum yardımcı olabilir misiniz? Bu mesaji yanitlasaniz geri dönerim

Geçen ay wow'un ek paketine 3500 lira para verdim, bir de aylık 400 lira oyun süresi için ödeme yaptım. Bu fiyatlar normal değil açıkçası. Sorun yalnızca değersiz TL kuru değil.

Eskiden olsa evet derdim, ama günümüzde firmalar oyuncuları yolmaya başladı, GTA 6 dışında çoğu oyun asla maliyetinin ederiyle satılmıyor. AA bütçelere kadar düşüp 80 dolara oyun çıkartıyorlar. Nintendo oyunları buna örnek olabilir, oyun sektörü küçüldü, aynı assetler ile oyun yaparak tam oyun fiyatı istiyorlar. Güncel örnek Forza 6, bu oyun tam fiyat asla değmez.

Benim fikrim şu: Oyunu korsan oynarsın, bakarsın beğenirsin ve sonra bitirirsin ama sonra adamlara haklarını ödemek için satın alırsın.

Buna ben şöyle örnek vereyim kendimden: 2022 yılında Factorio'u fitgirl'de gördüm, dedim "bu ne ilginç oyun bir bakayım". Sonra oyuna öyle bağlandım ki 3-4 gün içerisinde 40-50 saat oynadım ve dedim ki bu oyun benim olmalı... Ancak o zamanlar oyun ucuz olmasına rağmen benim de gücüm yoktu, bende öyle oynamaya devam ettim. 2023 yılında ise 200-300 saat korsan oynama süremden sonra parayı buldum hem kendime hem de arkadaşıma oyunu aldım ve üzerine o bi 400 saat ben bi 450-500 saat daha koyduk. Sonuç? Benim param olsa belki yüzüne bakmayacağım oyun sırf harika bir oyun olduğu için ben kendimle yetinmedim arkadaşıma aldım şimdi de space age 2'i alıp tekrar mı o eski günleri yad etsek diyoruz (2023 yaz döneminde her gece sabaha kadar "The factory must grow!" diye geziyoduk).

Bir başka örnek bu yıl içerisinde 2 tane: Cities Skylines'ı YT'de izlemiştim çocukken "ulen ne güzel oyun, sabaha kadar oynanır ha" deyip fitgirl'de yine bulmuştum. 1 ay kadar denedim ve sonra oyunu aldım, şimdi de DLC'leri topluyorum. Bu sırada yetinmedim, hiç hikaye oyunu sevmememe rağmen "bir deneyeyim" dedim ve Mafia 2'i korsan indirip denedim. Hikayesi sürmüş gibi hissettirse de oyunu oynamıştım ve artık almalıydım, bende şimdi oyunu steam de wishlist'e ekledim, maddi durum el verince oyundan aldığım zevkin her kuruşunu hakkıyla geri ödeyeceğim.

Bence insan olmak, onurlu ve gururlu biri olmak bunu gerektirir -ki DRM-free şirketler de buna güvenerekten DRM koymuyor, oyunu satın alacağımızı umut ediyorlar (oyun kendini satar diyorlar) . Hem bence o bedavacı kitle dediğimiz kitle vücudunda bulunan bakteriye bile kira kesecek kadar sıyırmış, bizim onlara inat baltalanmış hayat şartlarımızı bozmadan yapımcılara destek vermemiz bence elzem. En azından yeni ve daha iyi içerikler için.

Eskiden olsa evet derdim, ama günümüzde firmalar oyuncuları yolmaya başladı, GTA 6 dışında çoğu oyun asla maliyetinin ederiyle satılmıyor. AA bütçelere kadar düşüp 80 dolara oyun çıkartıyorlar. Nintendo oyunları buna örnek olabilir, oyun sektörü küçüldü, aynı assetler ile oyun yaparak tam oyun fiyatı istiyorlar. Güncel örnek Forza 6, bu oyun tam fiyat asla değmez.
O zaman markette haksız fiyat olduğunu düşündüğümüz herşeyi çalmalı mıyız?
Tepki olarak ne yapmamız lazım.
Satin almamak. Oyun oynamak bir temel ihtiyac değildir.
Oyun yapmak ile çikolata yapmak aynı şeydir.
İkisi de çalışan çalıştırır ve karşılığında çıkan ürün için bir fiyat biçer.
Sen o ürünün fiyatını beğenmiyorsan almazsın bu kadar.
Zaten yapan firma da azıcık IQ varsa üründe fiyat kırar.
Torrentin, bedava gibi görünmesinin en büyük sebebi cezası olmamasıdır.
Almanya veya Amerika'da torrent indirdiğiniz zaman evinize büyük cezalar gelir.
Aynı marketten bir ürün caldiginiz zaman uygulandığı gibi.
Bu konuda hiçbir etik karmaşa yok benim gözümde.
Oyunu torrentten indirmekle marketten çikolata çalmanın hiçbir farkı yoktur.
Ek olarak forza konusunda yorumuna kesin katılmıyorum.
Forza 6 serinin en güzel oyunu olmuş.
Ama forza hiçbir zaman ben NFS olacağımı vadetmedi kimseye. İnsanlar kafasında şehir yarışı ve hikaye kurdu istedikleri gibi olmayınca laf ettiler.
Forza dediğimi seri dağ taş dere tepe oyunudur.
Forza 5 konusunda katılıyorum bomboş yollar vardı. Ama 6'da dağ yollarında gezmek çok zevkli.
Ama yarışlar yine zevksiz çünkü off-road kafasında oyun.
Pist yarışı isteyen varsa grand tourismo 7 oynamalı.

bir oyuna üç dört bin tl isteyen de hırsızdır korsan indiren de fark yok. oyun firmaları kendileri hırsız zaten bir de türkçe dil koymuyorlar.

Son düzenleme:
Küçükken oynadığım oyunların çoğunluğunu büyüdüğümde satın aldım. Sonuçta o yaşta parası olmuyor insanın. Çoğu Ailelerde oyuna para vermek istemez sonuçta. Korsan kullanımı şöyle mümkün olabilir anca. Oyunun nasıl olduğuna bakmak için kullanılabilir sonra durum müsaitse satın alabilirsiniz. Sonuçta yüzlerce kişi bundan ekmek yiyor.

Benim fikrim şu: Oyunu korsan oynarsın, bakarsın beğenirsin ve sonra bitirirsin ama sonra adamlara haklarını ödemek için satın alırsın.

Buna ben şöyle örnek vereyim kendimden: 2022 yılında Factorio'u fitgirl'de gördüm, dedim "bu ne ilginç oyun bir bakayım". Sonra oyuna öyle bağlandım ki 3-4 gün içerisinde 40-50 saat oynadım ve dedim ki bu oyun benim olmalı... Ancak o zamanlar oyun ucuz olmasına rağmen benim de gücüm yoktu, bende öyle oynamaya devam ettim. 2023 yılında ise 200-300 saat korsan oynama süremden sonra parayı buldum hem kendime hem de arkadaşıma oyunu aldım ve üzerine o bi 400 saat ben bi 450-500 saat daha koyduk. Sonuç? Benim param olsa belki yüzüne bakmayacağım oyun sırf harika bir oyun olduğu için ben kendimle yetinmedim arkadaşıma aldım şimdi de space age 2'i alıp tekrar mı o eski günleri yad etsek diyoruz (2023 yaz döneminde her gece sabaha kadar "The factory must grow!" diye geziyoduk).

Bir başka örnek bu yıl içerisinde 2 tane: Cities Skylines'ı YT'de izlemiştim çocukken "ulen ne güzel oyun, sabaha kadar oynanır ha" deyip fitgirl'de yine bulmuştum. 1 ay kadar denedim ve sonra oyunu aldım, şimdi de DLC'leri topluyorum. Bu sırada yetinmedim, hiç hikaye oyunu sevmememe rağmen "bir deneyeyim" dedim ve Mafia 2'i korsan indirip denedim. Hikayesi sürmüş gibi hissettirse de oyunu oynamıştım ve artık almalıydım, bende şimdi oyunu steam de wishlist'e ekledim, maddi durum el verince oyundan aldığım zevkin her kuruşunu hakkıyla geri ödeyeceğim.

Bence insan olmak, onurlu ve gururlu biri olmak bunu gerektirir -ki DRM-free şirketler de buna güvenerekten DRM koymuyor, oyunu satın alacağımızı umut ediyorlar (oyun kendini satar diyorlar) . Hem bence o bedavacı kitle dediğimiz kitle vücudunda bulunan bakteriye bile kira kesecek kadar sıyırmış, bizim onlara inat baltalanmış hayat şartlarımızı bozmadan yapımcılara destek vermemiz bence elzem. En azından yeni ve daha iyi içerikler için.
Tıpatıp aynı hikaye bende Satisfactory için geçerli. Öğrenciydim 50 tl para büyüktü veremiyordum döner 6 liraydı ordan düşünün. Sonra dayanamadım, çok güzel oyun yapmışlar parasını vermeliyim dedim. Sonra üstüne 1000 saat koydum. Hayatta en sevdiğim oyundur kendisi.

Bence maddi durumu elvermeyen kişiler için crack bir mecburiyet. Günümüz Türkiyesinde seçenek değil.
Kişinin çok parası varsa ve gidip crack yapıyorsa o zaman bence sorun.
Yoksa öğrencinin cebinde yemeklik para var gidipte RDR2 alamıyor.
Veya öğrenci program öğrenicek napsın 100k'ya lisansmı alsın. Crack'lerde masum değil bilgisayarda güvenlik açığı, mining riskide var.
Crackte mesela başka bilgisayara geçince tüm ilerlemen gidiyor, yani crack oynayan birisi normal oyunla birebir aynı hizmeti almıyor, güncelleme gelse atması ayrı dert, başka bilgisayara aktarması ayrı dert. Online kısmı zaten kapalı oluyor.

Son düzenleme:
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,215,954
Üyeler
196,862
Son üye
mercedesmandalina
Geri