Önce bir soru sorarak başlayayım size 10 milyon tl verseler ömrünüzden 30 sene verir misiniz? (Ben vermem).
Şimdi konuya gireyim uzun zamandır düşündüğüm beni bunaltan mesele. İnsanlar ne için çalışıyor temel olarak barınma ve gıda ihtiyaçlarını karşılamak için çalışıyor. Asgari ücretle çalışan bir kişi ömrünün 30 senesini 10 milyon tl ye satıyor. Evet belki bunun karşılığında bir ev alıyor bir araba alıyor ama yaşayamadıktan sonra ne faydası var.
Herkesin bir futbol sahasının yarısı kadar arazisi olsa o arazi sayesinde barınma hariç çok rahat temel ihtiyaçlarını karşılar. Aslında yavaş yavaş bir ev bile inşaa edilebilir. Başkalarının işinde çalışa çalışa ömrümüz geçiyor hepimiz köleyiz kafamızı kaldırıp bunu düşünmüyoruz tüm bunlar için sevdiğin insanlardan doğadan dünyadan mahrum kalmaya değer mi? Birgün mesaideyken haber geliyor şu yakının ölmüş bu yakının ölmüş. Öldüğüne üzülmüyorum sevdiğim bu insanlarla daha fazla vakit geçiremediğime üzülüyorum.
Mesela işte çalışmanın zorluğu değil geçen zaman. Her gününü makine gibi geçiriyorsun köle gibi zincir takılı değil iş bitince seni bırakıyorlar ama yarın tekrar makine gibi çalışmak için enerji topla diye bırakıyorlar. Haftada 1 gün tatilin oluyor onuda ancak dinlenmeye ayırabiliyorsun. Meseleye dini boyuttan bakınca cehennemlik olduğumuzu düşünüyorum sonuçta hepimiz dünyada sınavda değil miyiz Allahın bize verdiği zamanı başka birine köle olarak israf ediyoruz. Ben şuanda asgari ücretli olarak çalışmıyorum henüz iş hayatına atılmadım ama daha iyi bir gelecek için bu meselenin felsefesini yapıyorum kendimce. Ben çalışmasamda bu üleknin büyük çoğunluğu bu şekilde çalışıyor bunlar kimimizin kardeşi, babası, amcası,dayısı. Bence herkesin düşünmesi, bir reaksiyon alması gereken ciddi bir mesele.
Bence çalışma sistemi aylık en az 100.000 tl haftada en fazla 3 gün çalışma olmadığı sürece köleliktir. Şuanda iş yerleri bu şekilde işçi çalıştırsa yinede kar eder sadece bir anda muazzam zenginleşmezler.