Çözüldü✓ Ekran Kartı Almak İçin Yardımınıza İhtiyacım Var

Reaksiyon skoru
0
merhaba ben 17 yaşında bir lise öğrencisiyim yaklaşık 2 yıldır ekran kartı almak için para biriktiriyorum 85bin TL bandı da bir birikmişim var fakat bu konularda pek bilgi sahibi değilim ve internet çok karışık herkes farklı bir şeyler öneriyor o yüzden sizlere danışmak istedim

1. seçenek ASUS PRİME 9070xt sıfır 40bin ikinci el 30bin TL bandın da olduğu için çok güçlü bir aday performans olarak 5070 ile kafa kafaya benim için çok iyi fakat hem bütçemin altında olmasının benim için pek bir önemi olmaması hem de yıllardır 3060Tİ kullanan birisi olarak AMD ekran kartı almak sürücü ve güncelleme ile ilgili duyduğum sorunlar yüzünden beni biraz soğutuyor nede olsa AMD nvidia nın yanında teknoloji olarak çok sönük kalıyor.

2.seçenek ASUS PRİME 5070Tİ sıfır 68bin ikinci el 58 bin TL benim için çok güçsüz bir aday sebebi ise fiyatının 9070xt ye kıyasla çok yüksek olması fakat bir yandan da nvidia teknolojisi beni kendi içine çekiyor.

3.seçenek ASUS PRİME 5080 sıfır 88bin ikinci el 75bin TL 5090 dan sonra piyasadaki en iyi kart olarak benim için 1 numaralı seçenek özellikle 2.el fiyatı olarak 70bin TL bandı da bulunabilmesi beni bu seçeneğe çok yaklaştırdı performans olarak zaten 5080 e denecek laf yok

4.seçenek ASUS ROG STRİX 4090 ikinci el 100bin TL 5080 ile aynı kefeye koyabileceğim bir ekran kartı fiyat olarak çok pahalı fakat 24G VRAM avantajı benim için çok avantajlı gözüküyor bir de ASUS ROG serisi olması benim için bu ekran kartını daha cazip hale getiriyor fakat bütçemi aşması benim için biraz sıkıntı çok mantıklı bir seçenek olmadığı sürece bütçe dışına çıkmayı düşünmüyorum.

kartların ikinci el fiyatlarına sahibinden den baktım 5080 dışında hepsi kullanılmış yani pek güvenilir olmayan satıcılar fakat 5080 ise ikini el olarak satılıyor fakat açıklamada tr garantili sıfır kutu yazıyor.

bu para sadece ekran kartı almak için biriktirdiğim bir paradır bu yüzden ekran kartının bütçemin altın da olması benim için pek önemli değildir bütçemi ailemin desteği ile 100bin TL ye çıkartabilirim fakat çok mantıklı bir seçenek olmadığı sürece 100bin TL bandına çıkmayı pek düşünmüyorum

bilgim sadece internet üzerinde yaptığım araştırmalara aittir bilgisayar hakkında çok bir bilgiye sahip değilim bu yüzden ekran kartları hakkın da yanlış yazdığım yada yanlış düşündüğüm bir şey varsa lütfen doğrusu söyleyin şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim

kanka masaüstünün diğer parçaları hazır mı değilse eğer o parayı sadece ekran kartına basman çokta mantıklı olmaz gibi

şuan bilgisayarı kullanıyorum fakat 3060ti düşük geldiği için değiştirmek istiyorum ekran kartı diğer tüm parçalara kıyasla çok düşük kalıyor ilk aldığım yer ekran kartı dışında tüm parçaları üst seviye kullanmış ama benimde anlamadığım bir şekilde ekran kartını 3060 ti kullanmış hatta senin için yazayım diğer tüm parçaları

işlemci - İ7 13700F
anakart - Tuf Gaming b760M-PLUS
SSD - samsung 980 pro 1TB
RAM - kingston 32x2 5600mhz ddr5
güç kaynağı - enermax revolution 1000w
işlemci soğutucu - msı mag coreliquid 360mm

3060Tİ düşük bir kart değil ki dostum? Ne gibi bir ihtiyacın var da karşılamıyor anlamadım.
Bugün bile ortalama üstü bir kart olduğu söylenebilir.

3060Tİ düşük bir kart değil ki dostum? Ne gibi bir ihtiyacın var da karşılamıyor anlamadım.
Bugün bile ortalama üstü bir kart olduğu söylenebilir.
daha geçenlerde 1080p bir monitörden 4k oled bir monitöre geçtim ve de oyunları rtx ile oynamayı çok seviyorum 4k rtx ve yeni nesil oyunların yüksek grafik ayarları birleşince 3060 ti 10 fps üstüne çıkmıyor daha geçenlerde 4k full ayarla da crimson desert oynamaya çalıştım fakat ne yaparsam yapiyim oyun 3 fps üstüne çıkmadı ancak amd fsr diye bir şey varmış onu açtım 30 fps yi gördüm fakat oynanacak bir durum da değildi bu olaylar diğer bir çok oyun içinde geçerli sorunsuz bir şekilde bana full ayarlarda 4k rtx açık oyun oynatacak bir ekran kartı arıyorum

9070 xt al yeter şimdilik geri kalanı cebinde kalsın ddr6 çıkınca ona upgrade yaparsın

daha geçenlerde 1080p bir monitörden 4k oled bir monitöre geçtim ve de oyunları rtx ile oynamayı çok seviyorum 4k rtx ve yeni nesil oyunların yüksek grafik ayarları birleşince 3060 ti 10 fps üstüne çıkmıyor daha geçenlerde 4k full ayarla da crimson desert oynamaya çalıştım fakat ne yaparsam yapiyim oyun 3 fps üstüne çıkmadı ancak amd fsr diye bir şey varmış onu açtım 30 fps yi gördüm fakat oynanacak bir durum da değildi bu olaylar diğer bir çok oyun içinde geçerli sorunsuz bir şekilde bana full ayarlarda 4k rtx açık oyun oynatacak bir ekran kartı arıyorum
Hocam Peki 4K monitöre geçtiğini Konunun ta en başında söylemen gerekirken neden söylemek için arkadaşın sormasını bekledin ?

Tabi iki 3060 4K’da Helede RTX ile çalışmaz (yani düzgün fps vermez) çünkü 1080P çözünürlük 2 milyon pixele sahipken 4K 8 Milyon küsür pixele sahip yani tam 4 Kat daha fazla pixel demek buda kısmen 4 kat daha fazla güç demek

Üstüne üstlük Ray tracing açıyorsunuz ve RT dediğimiz şey fps öldüren bir şey çünkü belirli cam,metal,su gibi şeylerin üzerinde yansımaları hesaplar buda %30 lık bir fps düşüşü demektir an az PT açıyorsanız o daha beter %70-90fps düşürü çünkü o gerçek zamanlı olarak her ışık yansımasını hesaplar tabiri caiz ise bu 2 teknoloji ekran kartını ağlatır,süründürür

Yani hocam RayTracing (RT) açmasanız daha doğru öneride bulunabilirim ama RT açınca hanhisi F/P olur emin değilim internettede ğek Rt açık test yok çünkü genelde pek kullanmaz insanlar RT yi eğer çok üst düzey bir kartı yoksa ki şahsen RT gereksiz yani olmazsa olmaz diye şart eklenmemmeli

Ama paranın ha 30K sını harcamışım ha 70K sı ı umrumda değil ben bu paryla en iyi performansı almak istiyorum derseniz RTX 5080 sizin için en F/P kart olacaktır

Ayrıca ben illa RT kullanıcam diyorsanız almanız gereken en düşük kart ise RTX 5070 olmalı onun altında “RT açıkken” pek mutlu etmez sonuçlar gerçi buda RT açıkken FG açman gerekir ama neyse (5070Tİ alamyın sakın o zaten direk para israfı)

Son düzenleme:
Mdeol
Hocam Peki 4K monitöre geçtiğini Konunun ta en başında söylemen gerekirken neden söylemek için arkadaşın sormasını bekledin ?

Tabi iki 3060 4K’da Helede RTX ile çalışmaz (yani düzgün fps vermez) çünkü 1080P çözünürlük 2 milyon pixele sahipken 4K 8 Milyon küsür pixele sahip yani tam 4 Kat daha fazla pixel demek buda kısmen 4 kat daha fazla güç demek

Üstüne üstlük Ray tracing açıyorsunuz ve RT dediğimiz şey fps öldüren bir şey çünkü ışığı ve o ışığın vurduğu her şeyin yansımasını gerçek zamanlı olarak hesaplar buda ekran kartını tabiri caiz ise ağlatır,süründürür

Yani hocam RayTracing (RT) açmasanız daha doğru öneride bulunabilirim ama RT açınca hanhisi F/P olur emin değilim internettede ğek Rt açık test yok çünkü genelde pek kullanmaz insanlar RT yi eğer çok üst düzey bir kartı yoksa ki şahsen RT gereksiz yani olmazsa olmaz diye şart eklenmemmeli

Ama paranın ha 30K sını harcamışım ha 70K sı ı umrumda değil ben bu paryla en iyi performansı almak istiyorum derseniz RTX 5080 sizin için en F/P kart olacaktır

Ayrıca ben illa RT kullanıcam diyorsanız almanız gereken en düşük kart ise RTX 5070 olmalı onun altında “RT açıkken” pek mutlu etmez sonuçlar (5070Tİ alamyın sakın o zaten direk para israfı)
Eskiden fiyat farkı çok daha kapalıydı ama 20-25k fiyat farkı kartın uzun ömürlü olmasını istiyorsanız ödenmesi gereken bir bedel. Her konuda kart seviye atlıyor

Üstüne üstlük Ray tracing açıyorsunuz ve RT dediğimiz şey fps öldüren bir şey çünkü ışığı ve o ışığın vurduğu her şeyin yansımasını gerçek zamanlı olarak hesaplar buda ekran kartını tabiri caiz ise ağlatır,süründürür

Ayrıca ben illa RT kullanıcam diyorsanız almanız gereken en düşük kart ise RTX 5070 olmalı onun altında “RT açıkken” pek mutlu etmez sonuçlar (5070Tİ alamyın sakın o zaten direk para israfı)
çok teşekkür ederim önerin için ben hiç neden 3060 ı değiştiriyorsun yada neden 3060 sana yetmiyor gibi mesajlar geleceğini hiç düşünmemiştim bu yüzdün 4k ya geçtiğimi yazma gereği duymadım para konusunda zaten bu para sadece ekran kartı için biriktirdiğim bir para bu ay ekran kartını aldıktan sonra aralık gibi de tüm sistemi yükselteceğim normalde ben aile desteği ile 5090 almayı düşünmüştüm fakat 3 monitör gibi gereksiz bir şey yapmak için 2 monitör aldım ve monitörler beklediğimden 4 5 kat daha fazla tuttu bu yüzden 5090 dan vazgeçtim 9070 xt ve 5070 ve 5070tıı öylesine bakmak için baktığım kartlardı zaten ben asıl 4090 ve 5080 arasında kaldım fakat 5080 alıcam gibi duruyor para açısından bir sorun yok bu arada 4090 da alıınabilir bir fiyatta benim için fakat 5090 a çıkamam

Mdeol

Eskiden fiyat farkı çok daha kapalıydı ama 20-25k fiyat farkı kartın uzun ömürlü olmasını istiyorsanız ödenmesi gereken bir bedel. Her konuda kart seviye atlıyor
Hangi model için söylediğiniz hocam?

Yani çünkü fiyat farkı saçma şekilde açılmış durumda mesela RTX 5070Tİ’ın 5070’e kıyasla arada ki performans farkı fiyat farkına değmiyor 5070Tİ alacak biri biraz daha eklese 5080 alabiliyor zaten vs.

Ayrıca özelliklede Aİ hızlanan teknolojiyi daha da hızlandırması ve değiştirmesi ile ben şahsen 7000 serisi çıkana kadar en üst seviye kartları almazdım çünkü teknolojide baya farklı şeyler görecez veam boyutlarındada çok yüksek bir artış olacak 7000 serisi çıktığında artık çoğu insan local Aİ kullanmaya başlamış olacak vs. Çok değişik farklı teknolojiler bekliyor 3-4 yıl içinde bizi bence

5080 ya da 5070 al 5070 ti fiyat farkı arkadaşın dediği gibi üzerine az daha ekle 5080 al mantığı var. 5060 ti da da aynı şeyi yapmışlar. 4090 güçlü güçlü bir kart evet lakin yazılı eski. Driver güncellemesi alıyor ama MFG yok. Yani kas gücü olarak güçlü olup birçok kartı tokatlasa da sen 50 serisinde MFG açtığın zaman 1 kareye 6 kare eklediğin zaman fpsin 5 katına çıkmış oluyor. Genellikle hangi tarz oyunlar oynadığını belirtmemişsin. 5070 de mfg için 2k yüksek ayarlarda seni götürecek bir kart. Şu an bende 5070 var god of war ragnarok gibi ağır oyunu dlls mfg kapalı bir şekilde 1080 p de ultra ayarlarda 150 120 fps 2k geçince de 100 120 fps arasında oynayabiliyorum. AMD öneren de var önermeyen de ben taraftarı değilim yazılımı ne kadar düzeltselerde NVİDİA her zaman ön planda ama dersen ki 4k da açmak istiyorum ya da hikayeli oyunda bana o fps yetmez 5080 al derim.

5080 ya da 5070 al 5070 ti fiyat farkı arkadaşın dediği gibi üzerine az daha ekle 5080 al mantığı var. 5060 ti da da aynı şeyi yapmışlar. 4090 güçlü güçlü bir kart evet lakin yazılı eski. Driver güncellemesi alıyor ama MFG yok. Yani kas gücü olarak güçlü olup birçok kartı tokatlasa da sen 50 serisinde MFG açtığın zaman 1 kareye 6 kare eklediğin zaman fpsin 5 katına çıkmış oluyor. Genellikle hangi tarz oyunlar oynadığını belirtmemişsin. 5070 de mfg için 2k yüksek ayarlarda seni götürecek bir kart. Şu an bende 5070 var god of war ragnarok gibi ağır oyunu dlls mfg kapalı bir şekilde 1080 p de ultra ayarlarda 150 120 fps 2k geçince de 100 120 fps arasında oynayabiliyorum. AMD öneren de var önermeyen de ben taraftarı değilim yazılımı ne kadar düzeltselerde NVİDİA her zaman ön planda ama dersen ki 4k da açmak istiyorum ya da hikayeli oyunda bana o fps yetmez 5080 al derim.
yardımın için teşekkür ederim cs valorant gibi oyunları hiç oynamıyorum toplasan 1 saatim yoktur sadece hikayeli oyunlar oynuyorum 4k RT ile oyun oynama isteğim bir arkadaşımın evinde 5090 lı bir sistemle 4k RT açık full ayarlarda rdr oynamamla ortaya çıktı o günden beri tek isteğim bu ayarlarda bana oyun oynatacak bir sistem dizmek evet biliyorum isteklerim çok fazla fakat bütçemin bu isteklerimi karşılayacak bir ekran kartı almaya yeteceğini düşünüyorum

( diğer tüm parçaları en üst seviyeye çıkaracağım zaten sadece ekran kartını 2 3 ay önceden alıyorum ekran kartını erken almamın önemli bir sebebi yok sadece yeni monitörlerin potansiyelini erkenden kullanmak için aldığımdan beri 4k da bir oyun bile oynayamadım )

Son düzenleme:
çok teşekkür ederim önerin için ben hiç neden 3060 ı değiştiriyorsun yada neden 3060 sana yetmiyor gibi mesajlar geleceğini hiç düşünmemiştim bu yüzdün 4k ya geçtiğimi yazma gereği duymadım para konusunda zaten bu para sadece ekran kartı için biriktirdiğim bir para bu ay ekran kartını aldıktan sonra aralık gibi de tüm sistemi yükselteceğim normalde ben aile desteği ile 5090 almayı düşünmüştüm fakat 3 monitör gibi gereksiz bir şey yapmak için 2 monitör aldım ve monitörler beklediğimden 4 5 kat daha fazla tuttu bu yüzden 5090 dan vazgeçtim 9070 xt ve 5070 ve 5070tıı öylesine bakmak için baktığım kartlardı zaten ben asıl 4090 ve 5080 arasında kaldım fakat 5080 alıcam gibi duruyor para açısından bir sorun yok bu arada 4090 da alıınabilir bir fiyatta benim için fakat 5090 a çıkamam
Hocam, 4090 kalmamış ki piyasada XD

Ayrıca zaten MFG gibi teknolojiler yok ve 4000 serisinin üretimi kaldırılıp direkt 5000 serisine geçildiği için, 4090 da 2022’de, yani 4 yıl önce çıktığı için ileride diğer yeni nesil teknolojiler de bu karta gelmeyecek muhtemelen. “İçinde gerekli donanım yok” vs. denecek. MFG’yi bile getirirken öyle yapmışlardı. Adamlar her seferinde “gerekli donanım önceki seride yok” deyip getiremiyorlar. Bu sayede yeni kartlar, teknoloji farkından dolayı önceki kartlardan daha güçlüymüş gibi gözüküyor (yani saf güçte pek fark etmiyor artık eskisi gibi) ve bu sayede yeni kartları satıyorlar vs.

Ayrıca anladığım kadarıyla babadan veya deden zenginsiniz(Gömü veya petrol bulduysan söyle bizde bulak 😂). Yani şu forumda 30-40 yaşında olup hâlâ 4K OLED’li sisteme sahip olamayan onca insan varken siz parayı çok rahat harcıyorsunuz. Mesela sisteminiz zaten çok güzel, niye Aralık gibi bütün sistemi değiştireceksiniz? RAM veya SSD upgrade yaparsınız, en fazla yeter de artar. Bence sen tüketim çılgınlığına yakalanmışsın. Ben uyarayım da paranı bu kadar kolay savurma.

Ayrıca 3 monitör vs. sadece gözünü yorar. İnternette gördüklerinle gaza gelip öyle bir şey yapma. Umarım 2. monitörü de OLED almamışsındır. İlk monitörü alabileceğin en iyisi yap, tamam da 2. monitör genelde 1080p veya 2K 165 Hz vs. sıradan bir monitör olur; video vs. izlenir. Bence çok fazla boşa para harcıyorsun. Bil diye söylüyorum, genelde böyle parayı savurarak hayallerindeki PC’yi toplayanlar bir süre sonra sıkılıyor, artık bir daha yüzüne bakmıyor PC’nin ve satıyorlar. Boşuna zarara giriyorlar vs.

Bence en azından 6000, hatta bence 7000 serisi çıkana kadar git 9070 XT al, mis gibi kart. O bahsettiğin AMD sorunları da 6000 serisinden önce oluyordu, çok eski. Hatta 9000 serisi çıktığında NVIDIA kartlar, 5000 serisi vs. daha sıkıntılıydı. İnternette insanlar alay ediyordu, “AMD çözdü, bu sefer de NVIDIA sıkıntılı kartlar ve yazılımlar üretiyor” diye. Yani o konuda endişen olmasın, al geç. Neredeyse 5080 gücünde RX 9070 XT

Geri