PC Donma ve Kilitlenme Sorunu

n7cati

80+ Gold
Reaksiyon skoru
2,284
Merhaba,

Kingston 1TB NV2 NVMe PCIE 4.0 SNV2S/1000G SSD Kullanıyorum Windows 11 Pro yüklü.

Yaşadığım sorun şu:
Bilgisayar normal çalışırken aniden SSD kullanımı %100'e çıkıyor ve bilgisayar kilitleniyor.
Dosya Gezgini, Steam, tarayıcı ve diğer uygulamalar bazen hiç açılmıyor veya dakikalarca bekliyor.

Görev Yöneticisi'nde SSD %100 etkinlikte görünmesine rağmen okuma ve yazma hızı çok düşük (bazen sadece KB/s veya birkaç MB/s), buna karşılık yanıt süresi yüzlerce hatta binlerce ms olabiliyor.
Sorun ilk başlardan bekleyince kendiliğinden düzeliyordu ancak artık pcyi kapat aç yapmadan düzelmiyor.

Şimdiye kadar yaptığım işlemler:

CrystalDiskInfo ile SMART değerlerini kontrol ettim. SSD %100 sağlıklı görünüyor.
sfc /scannow çalıştırdım, herhangi bir bozukluk bulunmadı.
DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth başarıyla tamamlandı.
AMD Chipset sürücülerini yeniden kurdum.
BIOS'u varsayılan ayarlara sıfırladım ve en güncel bios sürümünü yükledim.
SSD'yi anakart üzerindeki diğer M.2 yuvasına taşıdım. Sorun devam etti.
Windows Defender tam taraması yaptım, herhangi bir zararlı bulunmadı.
(Tüm sürücüler güncel windows ve ekran kartı dahil)
Olay Görüntüleyicisi'nde ise çok sayıda aşağıdaki uyarıyı görüyorum:
Kaynak: stornvme Event ID: 129

Mesaj: "\Device\RaidPort1 aygıtına sıfırla komutu verildi."

Çözümü bilen varmı?

güç seçeneklerinden bu kapalı mı
1789424872712.webp

Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

açık ise kapalı yapıp pcyi yeniden başlat dene.
olmazsa şu var bir de ismini bilmediğim için intten aldım yazıyı.
Biosta Advanced sekmesine tıklayıp Platform Misc Configuration (veya bazı BIOS sürümlerinde PCI Subsystem Settings) menüsüne girin.
Buradaki ASPM Support veya PCI Express Native Power Management ayarını bulup Disabled konumuna getirin.

Son düzenleme:
güç seçeneklerinden bu kapalı mı
Alıntıyı görüntüle
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

açık ise kapalı yapıp pcyi yeniden başlat dene.
olmazsa şu var bir de ismini bilmediğim için intten aldım yazıyı.
Biosta Advanced sekmesine tıklayıp Platform Misc Configuration (veya bazı BIOS sürümlerinde PCI Subsystem Settings) menüsüne girin.
Buradaki ASPM Support veya PCI Express Native Power Management ayarını bulup Disabled konumuna getirin.
Ayarları geçenlerde söylediğiniz gibi yapmıştım hocam zaten fakat yinede düzelmedi sadece azaldı.

Bu sorunu oyun gibi ağır yükte uygulamalar açıkken mi yaşıyorsunuz?

Sıcaklık değerleri nasıl? Termal macun yenilemesini en son ne zaman yaptınız?
Mümkünse kasanın da 1-2 açıdan çekilmiş fotoğrafını atın.

Ayrıca anakartınız çok giriş seviyesi, eğer sıvı soğutma falan kullanıyorsanız VRM'ler soğumuyordur. Kasanın camını açıp bakın, eğer takılma çözülüyorsa sıvı soğutma yerine kuletipine geçin. Kuletipi varsa fan yönlerinin doğru olduğundan emin olun. Ön taraf mesh kasa falan değilse, mesh kasa alın. Akvaryum ise altlara fan ekleyerek soğutmayı destekleyin.

Modlu bir Windows kullanıyor musunuz? Yoksa Shutup10 tarzı Windows ayarlarını zorla kapatan bir araç kullandınız mı?
Kullandıysanız o aracı tekrar açıp, ayarları varsayılana almayı deneyin.

Ek olarak bağlantıda önerdiğim güncelleme, ince ayar yöntemlerini uygulayın.
Güç modu ayarlarını sıfırlayın ve dengelide bırakın. Keza ekran kartı ayarlarını da sıfırlayın.
Ekran kartı ve işlemci OC (BIOS üzerinden sıfırlayın) varsa sıfırlayın ve varsayılanda bırakın.

Son olarak fare, klavye, anakart uygulamaları yüklüyse tamamen kaldırın. Kaldırmadan önce yapacağınız ayar varsa yapın.

Disk optimizesi ayarını kapat Change Settings -> OFF .
Auto oluyor genelde yada on.

Defragmentation disk üzerinde yazılan verileri sürekli sıraya dizer güyam dosya okunurken hızlı okusun.
Ama bu ayar HDD ler için gerekliydi hemde SSD`lerin canını hızlı tüketiyor ve SSD lere böyle düzenleme ayarı gerekli değil.

Merhaba,

Kingston 1TB NV2 NVMe PCIE 4.0 SNV2S/1000G SSD Kullanıyorum Windows 11 Pro yüklü.

Yaşadığım sorun şu:
Bilgisayar normal çalışırken aniden SSD kullanımı %100'e çıkıyor ve bilgisayar kilitleniyor.
Dosya Gezgini, Steam, tarayıcı ve diğer uygulamalar bazen hiç açılmıyor veya dakikalarca bekliyor.

Görev Yöneticisi'nde SSD %100 etkinlikte görünmesine rağmen okuma ve yazma hızı çok düşük (bazen sadece KB/s veya birkaç MB/s), buna karşılık yanıt süresi yüzlerce hatta binlerce ms olabiliyor.
Sorun ilk başlardan bekleyince kendiliğinden düzeliyordu ancak artık pcyi kapat aç yapmadan düzelmiyor.

CrystalDiskInfo ile SMART değerlerini kontrol ettim. SSD %100 sağlıklı görünüyor.

Çözümü bilen varmı?
Hocam zamanını boşa harcama bence, 25H2 GÜNCEL Ağustos ya da temmuz update li windows 11 pro indir, yükle kurtul. Windows bozulmuş ya da virüs girmiş.

Bu sorunu oyun gibi ağır yükte uygulamalar açıkken mi yaşıyorsunuz?

Sıcaklık değerleri nasıl? Termal macun yenilemesini en son ne zaman yaptınız?
Mümkünse kasanın da 1-2 açıdan çekilmiş fotoğrafını atın.

Ayrıca anakartınız çok giriş seviyesi, eğer sıvı soğutma falan kullanıyorsanız VRM'ler soğumuyordur. Kasanın camını açıp bakın, eğer takılma çözülüyorsa sıvı soğutma yerine kuletipine geçin. Kuletipi varsa fan yönlerinin doğru olduğundan emin olun. Ön taraf mesh kasa falan değilse, mesh kasa alın. Akvaryum ise altlara fan ekleyerek soğutmayı destekleyin.

Modlu bir Windows kullanıyor musunuz? Yoksa Shutup10 tarzı Windows ayarlarını zorla kapatan bir araç kullandınız mı?
Kullandıysanız o aracı tekrar açıp, ayarları varsayılana almayı deneyin.

Ek olarak bağlantıda önerdiğim güncelleme, ince ayar yöntemlerini uygulayın.
Güç modu ayarlarını sıfırlayın ve dengelide bırakın. Keza ekran kartı ayarlarını da sıfırlayın.
Ekran kartı ve işlemci OC (BIOS üzerinden sıfırlayın) varsa sıfırlayın ve varsayılanda bırakın.

Son olarak fare, klavye, anakart uygulamaları yüklüyse tamamen kaldırın. Kaldırmadan önce yapacağınız ayar varsa yapın.
Pc boştaykende yaşıyorum , yük altındaykende bazen yaşıyorum. Sıcaklık değerleri normalin biraz üstü , işlemci termal macununu 2 ay önce değiştirdim. Modlu w11 kullanmıyorum.

Merhaba,

Yaşadığım sorun şu:

Çözümü bilen varmı?
O disk Kronik bir hatadan kaynaklı başıma çok geldi Firmware güncellemesi ile çözülüyor ssd sitesinden uygulamasını indirip güncelle eğer güncelleme yoksa tekrar kurmayı dene bazen güncel olsada aktif olmayabiliyor mutlaka güncelle tekrar yükle %100 çözülecektir.

Sıfır kasa topladığım Sistemdede başıma geldi o modellerde kronik bir sorun sebebini araştırmıştım
Sorunu şu Diskte Önbellek olarak sistemin Ramini kullanan HMB memory buffer Var. Dosya haritalama tablolarını bu sistem belleğinden yönetir. 64MB olması lazım. Sistem yüksek yük altına girdiğinde veya bekleme moduna geçtiğinde bu geçişlerde ssd sürücüsü ile ssd denetliyicisi arasındaki bu HMB belleği iletişim kanalı kopuyor ve disk kitleniyor bu kopma sorunu kronik bir sebepten oluyor ve dediğim gibi güncelleme ile çözülüyor
Zaten stornvme Event ID: 129 bu hatanın kaynağıda HMB nin iletişimi kestiğinde sistemin bu iletişimi tekrar kurmaya çalıştığı için ancak cevap alamadığını gösteren bir hata kodu

O disk Kronik bir hatadan kaynaklı başıma çok geldi Firmware güncellemesi ile çözülüyor ssd sitesinden uygulamasını indirip güncelle eğer güncelleme yoksa tekrar kurmayı dene bazen güncel olsada aktif olmayabiliyor mutlaka güncelle tekrar yükle %100 çözülecektir.

Sıfır kasa topladığım Sistemdede başıma geldi o modellerde kronik bir sorun sebebini araştırmıştım
Sorunu şu Diskte Önbellek olarak sistemin Ramini kullanan HMB memory buffer Var. Dosya haritalama tablolarını bu sistem belleğinden yönetir. 64MB olması lazım. Sistem yüksek yük altına girdiğinde veya bekleme moduna geçtiğinde bu geçişlerde ssd sürücüsü ile ssd denetliyicisi arasındaki bu HMB belleği iletişim kanalı kopuyor ve disk kitleniyor bu kopma sorunu kronik bir sebepten oluyor ve dediğim gibi güncelleme ile çözülüyor
Zaten stornvme Event ID: 129 bu hatanın kaynağıda HMB nin iletişimi kestiğinde sistemin bu iletişimi tekrar kurmaya çalıştığı için ancak cevap alamadığını gösteren bir hata kodu
Kingston SSD Manager'i yükleyip güncelleme yapmıştım 1 hafta önce fakat yine düzelmemişti hocam

Geri