Şarjı %20-80 arası tutman ve çok ekstrem noktalara yaklaştırmaman kullandığın batarya teknolojisine göre (muhtemelen Li-ion) değişir.
Ben lityum özelinde konuşacağım, yukarıda söylediğime dikkat etmen dışında sadece şunları söyleyebilirim:
- Her batarya kullanım döngüleri vardır, totalde şarj ettiğiniz miktar (bu şarjlar aralıklı da olabilir tek seferde de olabilir) %100'e ulaştığında bir döngüyü tamamlamış olursunuz.
- Batarya kullanım döngülerine takılmanızı önermem, yani bataryanızı önemsemenizi anlıyorum ama bu konuda hasta moduna girmeyin çünkü bir pili 10-100 döngü fazla kullanmanız/uzatmanız üzerine verdiğiniz dikkatten daha değerli değildir. Dikkatiniz değerlidir.
- Bataryayı 50 iken şarja takman gayet uygun, o noktadan sonra ister 100'e doldur istersen de 80-85 civarı şarjı kesebilirsin.
- Kısa süreli tak-çıkar yapmanın bir zararı yoktur fakat sürekli prizle oynamak gereksiz soket ve entegre stresine yol açar, yani soket yıpranması ve sonuç olarakta yuvanın şarj etmemesi gibi sorunlarla uğraştırır.
Lityum bataryaları şarj ederken (ve genel olarak) dikkat etmen gereken şeyler
- Gerek olmadıkça yüksek hızlarda (65W, 100W vs.) şarj etme, oluşan yüksek ısı ve yüksek kimyasal reaksiyon batarya ömründen çok çalıyor. Lityum bataryalar için alarm noktası 40-45 derece ve üzeridir.
- Uzun süreli şarjlarda 5-10, en fazla 20W şeklinde şarj edersen bataryayı en kaliteli şekilde kullanır ve üzerine 1 yıl daha dayanabilecek kadar fazladan döngü kazandırabilirsin.
- Telefonunu ısınınca buz dolabına koymak gibi ya da anlık soğuğa sokmak gibi delice şeyler yapma, bataryayı şoka sokuyorsun ve bu yukarıda bahsettiğim kimyasal reaksiyonların en kötüsüdür batarya ömründen direkt çalar.
Bunlar dışında aklıma dikkat etmen başka bir şey pek gelmedi, eğer söylediklerimde bir yanlış varsa daha bilgili kişiler beni uyarırsa ve doğruyu gösterip kaynak belirtirse sevinirim. İyi forumlar.