Psu Yetmezse Ne Olur ? Yardım

Yakın tarihli PSU'ların bazılarında yok ama genel olarak çoğu PSU'nun bir kenarında bazı rakamların olduğu bir tablo bulunur örnekte attığım gibi ;(spoilerı açabilirsiniz)

Burada böyle durumlarda önemli olan 12V kanalının altında yazan W değeri. Örnek olarak yukarıda ilk fotoğraftaki Asusta 360, HighPower'da ise 648W yazıyor.
Ekran kartı modelinizi google'a yazdıktan sonra sonuna ''Techpowerup'' yazın. Ardından gösterdiğim siteye girin.

Alıntıyı görüntüle

Sayfayı az aşağıya kaydırdığınızda TDP dediğimiz bir W değeri var, bunu hesap makinesine yazın. Suggested PSU kısmını önemsemeyin bu noktada.

Alıntıyı görüntüle

Aynı işlemi işlemciniz için de yapın. i5 9400F özelinde 65W da işlemcinizin TDP değeri var. bu da 190W eder. Eğer PSU 12V kanalından 200-230-250W gibi değerler veriyosa teknik olarak sorunsuz şekilde çalıştırıp testinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ufak bir uyarım olacak bu nedenle sonuna kadar okuyun.

TDP değerleri bu ürünlerin çekebileceği maksimum değeri temsil ediyor. %100 de çalışsalar bile bazen bu değerleri çekmiyorlar. Bu iki ürünün W değerlerini topladıktan sonra çıkan sonuç PSU'nuzdaki 12V kanalının altında yazan W değerinden düşük olmalı. Ram, RGB ışıklar gibi şeyler toplamda 5-10W bile çekmezler diyebiliriz.

12V kanalından 228W veren %99 olarak fason üretim olduğunu düşündüğüm üstünde tonla çince yazı bulunan AcBel adındaki bi PSU ile zamanında Ryzen 5 2600 ve RTX2060'ı 1-2 ay falan kullandım. Aradaki bahsettiğim boşluk değeri sadece 3W'dı. İsteyene fotoğrafını atarım PSU hala dolabımda duruyor. Kağıt üstünde kimse o dönem elimdeki o PSU'ya o kart ve işlemci takılamaz dese de testleri yapıp ufak tefek oyunları oyunumu rahat rahat oynadım. Aşırı yük bindirmemeye render alma gibi işlemleri yapmadım riske atmamak için. Yaptığım oldukça riskliydi ancak test etmek ve CS, Valorant gibi oyunları oynamak için yeterliydi. Sistemi sorunsuz şekilde açıyordu, Furmark atabiliyordum kısaca.

Özetle ekran kartı ve işlemcinizin TDP değeri PSU'nuzun 12V kanalından verdiği Watt'tan düşükse, evet test yapabilirsiniz, ufak tefek oyunlar oynayabilirsiniz. ANCAK ikisinin değeri benim yukarıda belirttiğim örnek gibi ucu ucuna 3-5-10-15 gibi yetiyorsa teknik olarak sisteminizi test etmeniz için PSU yetse de çok dikkatli olmakta fayda var. Böyle ucu ucuna yettiği/yeteceği durumlarda sadece alınan ekran kartını test etmek için kullanın ardından sistemi riske atmayın derim. Ben kullandım ve başıma bir şey gelmedi diye sizin de başınıza bir şey gelmeyecek gibi bir durum olmaz. Bi anda şansa elektrikler gidip gelir PSU'yu veya anakartı elinize almayın.
hocam yazınız için çok teşekkürler bende deniyeceğim ve bahsettiğim gibi hiçbir logo marka etiket vs yok ama ipuçları verecek olursam, psunun içini açıp baktığımda 1000µF 200WV ChengX 2 tane kondastör vardı, kartın üstünde ps402 atx 2.31 yazıyordu ve kablolar olarak, 6+2 ekran kartı girişi, 4+4 cpu girişi var. ekran kartına gelen kablonun üstünde 300v 18awg yazıyor siyah sessiz ve biraz ağır bir psu
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

İçini açıp baktım demişsiniz bizede atsanıza? Kalitesini yorumlayalım bari.
psu 6.webp
psu2.webp

hocam şuan işte olduğum için güncel fotoğraf çekemiyorum ama 1 hafta önce bunları çekmiştim ve +olarak psunun içi hiç açılmamıştı güvenlik etiketi vardı yani vidanın üstünde ilk defa ben açtım

Hocam hayırlı olsun ayıptır sorması kaça aldın
3500 verdim hocam

psu ölmüş üstüne toprak bile atılmış :ROFLMAO:

ilk defa açtım psuyu daha önce tozlu yerde kullanıldı

hocam yazınız için çok teşekkürler bende deniyeceğim ve bahsettiğim gibi hiçbir logo marka etiket vs yok ama ipuçları verecek olursam, psunun içini açıp baktığımda 1000µF 200WV ChengX 2 tane kondastör vardı, kartın üstünde ps402 atx 2.31 yazıyordu ve kablolar olarak, 6+2 ekran kartı girişi, 4+4 cpu girişi var. ekran kartına gelen kablonun üstünde 300v 18awg yazıyor siyah sessiz ve biraz ağır bir psu

Alıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüle
hocam şuan işte olduğum için güncel fotoğraf çekemiyorum ama 1 hafta önce bunları çekmiştim ve +olarak psunun içi hiç açılmamıştı güvenlik etiketi vardı yani vidanın üstünde ilk defa ben açtım

3500 verdim hocam
Hui Zhou Eversun Electronic Co LTD diye bir şey OEM üreticisi. 150529 muhtemelen üretim tarihi, 11 yıllık PSU tamam ama çölde mi kullandınız bunu hocam?
350W 400W falandır heralde ya.

Hui Zhou Eversun Electronic Co LTD diye bir şey OEM üreticisi. 150529 muhtemelen üretim tarihi, 11 yıllık PSU tamam ama çölde mi kullandınız bunu hocam?
@yusuf7878

Kapanıp durur, bileşenlerin çektiği güç kısıtlanır, fps düşüşlerin yaşarsın veya direk aldığın fps düşük olur.

@yusuf7878
Adamlar SMPS devre bile üretmiyor o nasıl olacak. PCB kartı üretiyor dümdüz. 1 tane şeyden OEM bulamazsın.

bende yukarıda arkadaşın dediği gibi 350-400W'lık bir PSU olduğunu düşünüyorum.

1000µF 200V ana kondansatörler var bunlar biraz eski tip standartta kaldılar 500W ve üzeri PSU'larda 1200µF 1500µF veya daha üstü tercih ediliyor diye biliyorum. +12V kanalından verdiği gücü tahmin etmek biraz zor ancak tekli veya çiftli olarak 25 veyahut 30 amper civari veriyorsa ortalama 300W verebileceğini düşünüyorum (PSU'nun 350-400 olduğunu hesap edersek)

Tabi hiçbi' şekilde net bir değer bulamayız gibi duruyor. Verdiğim W değerleri sadece tahmini değerler olabilir..
Görünürde sistemi açar ve testinizi yapar gibi dursa da eğer şehrinizde ufak tefek de olsa bir bilgisayarcı varsa 200-300TL parası neyse verip test ettirmeniz en sağlıklısı olacaktır. Elinizdeki PSU'nun gücünü ve değerlerini tam olarak bilemiyoruz...
Tabi kasası olan bir arkadaşınız varsa bedavaya da getirebilirsiniz bu test işini.

bende yukarıda arkadaşın dediği gibi 350-400W'lık bir PSU olduğunu düşünüyorum.

1000µF 200V ana kondansatörler var bunlar biraz eski tip standartta kaldılar 500W ve üzeri PSU'larda 1200µF 1500µF veya daha üstü tercih ediliyor diye biliyorum. +12V kanalından verdiği gücü tahmin etmek biraz zor ancak tekli veya çiftli olarak 25 veyahut 30 amper civari veriyorsa ortalama 300W verebileceğini düşünüyorum (PSU'nun 350-400 olduğunu hesap edersek)

Tabi hiçbi' şekilde net bir değer bulamayız gibi duruyor. Verdiğim W değerleri sadece tahmini değerler olabilir..
Görünürde sistemi açar ve testinizi yapar gibi dursa da eğer şehrinizde ufak tefek de olsa bir bilgisayarcı varsa 200-300TL parası neyse verip test ettirmeniz en sağlıklısı olacaktır. Elinizdeki PSU'nun gücünü ve değerlerini tam olarak bilemiyoruz...
Tabi kasası olan bir arkadaşınız varsa bedavaya da getirebilirsiniz bu test işini.
çok sağolun hocam risk alıp test edeceğim mecbur yeni psu gelene kadar 10dklık furmark yeterli olur

Geri