Çok büyük bir açık dünyası var. Oyunun temel hikayesi var ve ufak tefek yönlendirmeler seçimler yapabiliyorsun ama ana hikayeye etki etmiyor. Kısaca canavarli fantastik dünyası olan bir rol yapma oyunu
Çok büyük bir açık dünyası var. Oyunun temel hikayesi var ve ufak tefek yönlendirmeler seçimler yapabiliyorsun ama ana hikayeye etki etmiyor. Kısaca canavarli fantastik dünyası olan bir rol yapma oyunu
Evren olarak KCD2 göre daha fantastik, oynanış olarak daha basit ve kişisel olarak seride benim çok da sevmediğim bir oyun.
Yarı açık dünyası ve seviye kısıtlamaları, istediğin görevi yaparken hay seviye sınırına deyip sövdürtüyor. Karakter modeli haritaya göre büyük ve kamera açısı kötü (gerçi Remastered galiba kamera açıksına el atacaklar) bu da dünyada gezmeyi bayağı keyifsiz yapıyor. Ayrıca göründüğünden küçük bir haritası var. Bir ara Joygame yayınladığı Cengizhan2 diye bir oyun vardı, o oyundaki harita aşırı küçük diye karakteri aşırı yavaş koşturuyorlardı. Ama dolu bir dünya, yine de küçük.
Bunu niye bir sorun gibi anlattığımı düşünenler olabilir. Bu oyundaki yarı açık dünya formülü, eski oyunlarda daha linear ele alınıyordu. Bu yüzden kamera açıları ve karakter hareketi ilk iki oyunda, üçüncü oyuna göre daha iyi hissettiriyor. Etraftaki detaylara daha çok odaklanabiliyordunuz ve hikaye daha ilgi çekici oluyordu. Bu oyunda maalesef size bir Zelda gibi oraya da bakayım buraya da bakayım derken odağı çok bozuyorlar. Genelde keşfe dayalı oyunlarda hikaye o kadar da derin olmaz.
Yani ben olsam en azından başlarda (eğitim haritasını saymıyorum) bölgeleri bir yolla kısıtlamaya çalışırdım. AC2'deki açık dünya formülüne benziyor, ama animusda burası kapalı gibi bir sınır yok. Ama iyi de ele alınmış bir açık dünya formülleri yok. Zaten ikinci oyunda kendi motorlarını yapıyorlar, üçüncü oyunda ise bu motorun üstüne yarı açık dünya bir formül deniyorlar. Çoğu kişi aşırı sevdiğinden bu dediğimi saçma bulup saldıracaktır. Ama maalesef gerçekler bunlar ve bu sorunlar aslında Cyberpunk 2077 eksik kaldıklarını da ilk çıkışta gösteriyor. Ne Rockstar ne de dalga geçtiğimiz Ubisoft gibi açık dünya tarafına dair muazzam bir tecrübeleri yok. Burada anlattığım şeyler teknik değil, tercihlere yönelik daha çok. Atıyorum şu zırhı şu seviyede almak, şu görevi şu görev açılınca tetiklemek veya haritanın o an görev ile açık olmayan yerlerini yüksek yaratıklar ile baltalamak gibi kötü tercihler bence.
Mesela açık dünyada KCD oyunları daha gerçekci, ilk oyunu bitirmitşim. İkinci oyunu daha almadım, bir ara vakit ayırmak istiyorum. İlk oyunda söğüt ağaçları, nehir kenarları falan kendi köyümde geçirdiğim çocukluk dönemlerini hatırlattı. Witcher 3 dünyasında bu pek yok, fantastik olduğundan çok güzel manzaralar olsa da, dünyada gezmek KCD gibi nasıl diyeyim huzurlu hissettirmiyor. KCD herhalde oynadığım tüm oyunlarda en iyi doğayı yapan oyun olabilir. Keşke temel oynanış çoğu kişiye zor gelmese de deneyimleyebilseler.
Onun dışında Witcher evreni (Witcher hariç) gayet dolu. Ben ilk iki oyunu iki kere bitirip aşırı seven biriyim. Ama yukarıda saydığım sebeplerden bu oyunu 97 saat oynayıp Baron kısmı denilen yerin sonrasına vakit ayırmadım. Ben de bir ara bitirmek istiyorum, ama nedense seride odağı en bozuk ve yeni şeyler denenen ilk oyun. Bitirmediysen niye yorum yapıyorsun da diyebilirsin, sadece pürüzlerini belirteyim eğer bunlar seni sıkacaksa daha ılımlı olduğun bir dönemde oynayabilirsin.
Bu arada teknik, görselliğe takılmazsan ben seriyi baştan oynamanı öneririm. Ama tabii hikaye tarafında benim gibi 3. oyun seni başlarda biraz bunaltabilir.
Yerelde çok seviliyor, anlıyorum da bu arada. Ben her zaman eski, teknik sorunu fark etmeksizin çoğu hikaye odaklı seriyi ilk oyunundan oynadığımdan, bana Witcher 3 mekaniksel sorunlarından çok Geralt'ın kadın peşinde koşma hikayesi de ilgi çekici gelmiyor. Şu an oyunu bitirenler eminim şurada şu var diyorlardır lafım yok.
Mesela ilk oyunda Geralt Witcher'lardan çalınan bir eşyayı takip ediyor, başlangıç bölümleri falan aksiyona iyi sokuyor. Ayrıca o gizemler çok iyi kullanılıyor. Kuzey ülkelerinin kendi iç sorunları, halk tabakasına yansımaları, büyücülerin entrikaları falan (ikinci oyunda ana konu ve iyice derine iniyorlar) aşırı ilgimi çekiyor. Geralt'dan daha çok ilk oyunlardaki evren hikayesi keyifli de diyebilirim. Bence üçüncü oyunda da bu farklı değildir, ama üçüncü oyun nedense başlarda bunu çok iyi ele alamıyor.
Galiba ikinci denememde buna takılmadım. Ama bir zırh peşinde koşarken, seviyen yetmiyor başka görev yap deyince o ana kadar sıkıldığımı fark edip yine yarım bırakmıştım.
Neyse kötü bir oyun değil ve $18 değer ve hayat meşgalende bir sorun yoksa öneririm. Eğer odak sorunun varsa çok zorlanırsın, şu an eskiye göre bu oyunları bitirmeye oturmak korkutucu geliyor maalesef.
Seçimler maalesef seri genelinde çok etkili değil. Atıyorum A seçtin yeşil yoldan B seçtin kırmızı yoldan gibi.
Gerçi o tarafta ilk oyunda biraz etki ettiği yerler var. Ama ilk oyun sana şu görevde git şunu araştır diyor. Yapabileceğin diğer şeyleri söylemiyor. Atıyorum o kişiyi araştırmadan önce, tanıdığı biriyle konuşmak ve onun görevini yapıp ipucu aldığın anlar var. Bu da o karaktere ne yapacağınla ilgili sonu değiştiriyor. Çok yok ama var, onu da 1-2 yerde deniyorlar. Sonra galiba meşakketli geliyor ve salıyorlar.
Aşırı eğlenceli , pembe dizi gibi oyun , bir kaç sefer bitirdim, zamanım olsa bir kere daha oynamak isterim , milyon kere oynadığım HOMM3 ten sonra benim için 2. sırada olan oyundur ( 3. de yıllardır beklediğim Stalker 2 idi ona da zaman ayırdım bitirdim , çok memnun kaldım) , uygun fiyatlıyken serinin 3 ünü de almıştım , seriye tersten başladığım için Witcher 1 çok soğuk gelmişti. Herkesin zevki farklıdır ama bu oyun en sevmeyenini bile asgari düzeyde memnun edecek bir oyun olduğunu düşünüyorum , hele bu tarz oyunları seviyorsanız defalarca bitirirsiniz. Mesela Rdr2 herkesin de kabul ettiği üzere en iyi bir kaç oyundan biridir ama bana sanki , oyunun içinde iple adamı bağlamışsınız da zorla bir zahmet hareket ediyormuş gibi geliyor ben de olmasına ve defalarca yüklememe rağmen bir türlü ısınamadım ve hep sildim , keza yine herkesin çok beğendiği (ve de Witcher in yapımcısı olduğu firmanıı oyunu) CyperPunk aşırı neon ışıklarından rahatsız olup onu da aldım ve oynayamıyorum, hoş zamanda yok sayılır şu sıralar. Özetle harika bir oyun bana göre.